Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimbare difuzoare 4ohm la 8ohm, nevoie de sfaturi

cry6100

Postări Recomandate

Buna ziua, am 2 boxe 4 way care au difuzoare cu urmatoarele impedante Tweeter = 8ohm Mid = 8 ohm Woofer 1 = 4ohm Woofer 2 = 4ohm, impedanta finala find de 8ohm, problema este ca doresc sa schimb cele 2 woofere dar variantele gasite de mine sunt toate pe 8ohmi, exista vreo modalitate de legare incat sa pot lega 2 woofere de 8 ohmi incat sa obtin aceasi impedanta finala? Nu stiu exact cum sunt legate momentan incat la final au 8 ohmi.

Cum pot proceda incat sa pot inlocui acele woofere cu unele de 8 ohmi?

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

2

• Shambala

1

• sesebe

1

• cry6100

1

Top autori în acest subiect

Ca sa aiba 8Ω impedanta totala boxa, cele doua woofere de 4Ω ar trebuie sa fie legate in serie.

Acest lucru face ca boxele tale sa fie de fapt pe 3 cai nu 4 cum ai specificat.

Eu nu vad nici un mod de a obtine ceea ce vrei, adica sa legi 2 woofere de 8 Ω in asa fel ca sa obtii echivalent tot 8Ω.

Problema devine si mai complicata pt ca trebuie sa schimbi si filtrul in partea de joase, filtrul original fiind conceput pt 8Ω iar acum vei avea fie 16Ω daca le legi in serie, fie 4Ω daca le legi in paralel.

Daca statia iti permite, eu iti recomand legarea in paralel si modificarea filtrelor, sau si mai bine, daca detii cunostintele necesare (nu prea cred avind in vedere intrebarea), realizarea unei boxe de tip 3.5, unde al doilea woofer intra numai la partea de foarte joasa frecventa si poate fi utilizat si pt a compensa bafle difraction - nu stiu daca se numeste chiar asa, pt a compensa pierderea a 3dB sub o anumita frecventa, frecventa determinata de dimensiunea placii frontale.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Anonim Victor

Scuze ca ma bag peste postul tau dar am si eu o intrebare :d Poate iti va folosi si tie :d 

Daca am filtrul pe 8 ohm si difuzorul pe 4 ohm si statia suporta si 4 si 8 ohm , se deterioreaza ceva ? 

Link spre comentariu

Ce statie? Sunt multe pe care scrie 4 ohmi...dar se va lasa cu fum la volum mare :rade: Nu cred ca se poate deteriora ceva din cauza filtrului in sine, (in special sunetul este afectat de calitatea filtrului). Mai grav este daca ampliful nu rezista pe 4 ohmi.

Link spre comentariu

Dacă secțiunea lpf, trece jos, din filtru, a fost calculată pentru impedanță corespunzătoare unui difuzor de joase de 8 ohm, și tu pui 4, o să ai alt punct de tăiere. În rest... Amp-ul să susțină sarcina aia. Nu depăși global 75% volum.

Link spre comentariu
Vizitator Anonim Victor

Ce statie? Sunt multe pe care scrie 4 ohmi...dar se va lasa cu fum la volum mare :rade: Nu cred ca se poate deteriora ceva din cauza filtrului in sine, (in special sunetul este afectat de calitatea filtrului). Mai grav este daca ampliful nu rezista pe 4 ohmi.

T-Amp E400 primul model , nu al doilea !

amplificator stereo

2 x 190 W/ 4 OHM

2 x 120 W/ 8 OHM

20 Hz - 20 Khz

intrari XLR si jack (balansat)

Iar ca boxe am Dibeisi Q8001 modificate . Le-am schimbat Wooferul original cu unul Dibeisi C8005 , nu scrie nimic pe cele originale si nici pe net nu am gasit sa fac comparatie . Si inaltele , cu Piezo Sal KHS 105 A , doar driverul sa spun asa , am pastrat conul original , al tweeterului pentru ca e rotund si asta ce l-am pus e patrat . Difuzorul de medie a ramas la fel dar am niste boxe Bose 802 , a caror difuzoare le pot lua ( au filtrul ars si acum sunt puse pe direct ) . 

Ca sunet se aud mult mai bine ca inainte , cand le-am primit ... 

Eu statia nu o dau mai tare de trei sferturi din volum si le folosesc in casa . 

Editat de Anonim Victor
Link spre comentariu

Un pont: un amplif solid debitează pe o sarcină de 4 Ohmi o putere dublă faţă de una de 8 Ohmi, cînd diferenţa e mult mai mică, ampliful nu e aşa de rezistent.

Link spre comentariu
Vizitator Anonim Victor

Un pont: un amplif solid debitează pe o sarcină de 4 Ohmi o putere dublă faţă de una de 8 Ohmi, cînd diferenţa e mult mai mică, ampliful nu e aşa de rezistent.

Da teoretic asa stiu si eu ca puterea e mai mare cu cat ohm-ajul e mai mic . Adica daca am un difuzor de 50 W si 1 ohm se va auzi mai tare decat unul tot de 50 W dar de 8 ohm . Puterea e din gama entry level . Nu mi-a facut probleme . I-am schimat condesatorii de filtraj ca au pocnit si acum nu sunt probleme ... 

Ideea e la filtru ca e facut si nu stiu nimic despre el . Ce putere ar avea , ohmi , frecventa ... Pe net datele sunt gresite complet ... Nici nu as vrea sa il schimb .... Sper sa nu se arda ... :d 

Link spre comentariu

Da teoretic asa stiu si eu ca puterea e mai mare cu cat ohm-ajul e mai mic . Adica daca am un difuzor de 50 W si 1 ohm se va auzi mai tare decat unul tot de 50 W dar de 8 ohm .

decat sa dai sfaturi altora despre ce nu cunosti mai bine nu mai dai deloc decat sa scrii prostii :secret

Link spre comentariu
Vizitator Anonim Victor

decat sa dai sfaturi altora despre ce nu cunosti mai bine nu mai dai deloc decat sa scrii prostii :secret

Ce prostie am spus ? 

Link spre comentariu

Doar daca are alimentarea stabilizata.

Caderea de putere fata de dublul cit ar fi trebuit sa fie pe 4 ohm, se datoreaza in general unei alimentari care scade in sarcina mare, nu neaparat a etajului final.

Link spre comentariu

Ce prostie am spus ?

Nu neapărat una. Consideri capabilitatea în putere o măsură absolută. Nu este. Confunzi puterea electrică, matematic U^2/R, cu cea acustică, legată și de randamentul difuzorului. Vrei tu să spui ceva, dar nu-ți iese. Păstrând amplitudinea semnalului, teoretic dublezi puterea electrică, dacă sursa susține schimbarea, la jumătate din sarcină, dar o dublare a puterii nu reprezintă o dublare a "ce auzi"... E o poveste foarte complicată... De aici recomandarea întru abținere...
Link spre comentariu

Doar daca are alimentarea stabilizata.

Caderea de putere fata de dublul cit ar fi trebuit sa fie pe 4 ohm, se datoreaza in general unei alimentari care scade in sarcina mare, nu neaparat a etajului final.

Eu am evitat să intru în amănunte, precum se vede electronica e destul de grea.

Evident că un amplif cu trafo cît mandarina va avea să zicem 2x25W/8 Ohmi şi doar 2x30W/4 Ohmi, faţă de 2x45...50W cît ar fi normal. Şi mai evident e că producătorul va face economie nu doar la trafo, ci şi la trz finali şi alte piese.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări