Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6N2P-EV versus ECC83

hpavictor

Postări Recomandate

35 minutes ago, Faust2018 said:

Dacă dai un anunț pe Elforum, că vrei sa cumperi tuburile x, chiar dacă specifici că nu vrei decât noi și decât un anume tip sau tipuri, ești bombardat cu mesaje private cu propuneri de vânzare a tot felul de gunoaie, recuperate din te miri ce aparate, care nu au legătură cu ce vrei tu. Eu nu am cumpărat decât de la câteva persoane de încredere, de la mojnost am cumpărat numai tuburi noi nouțe, am luat o dată, dacă am văzut că sunt ok am mers pe încredere, că nu ne ardem între noi. 

Anuntul e pt cumpărare, cine poate vinde poate scrie in privat, altfel de ce e bazar pe un forum specializat? Abia am gasit ce aveam nevoie pt moment si din pacate nu pe elforum :(

Link spre comentariu

Anumite tuburile NOS se pare ca au nevoie de cateva ore de  "are"f (doar ilament alimentat) ca sa intre in parametrii. 

Am niste CCa-uri noi care era sa le arunc dupa ce le-am masurat prima oara. Aratau pe uTracer aiurea rau de tot. Dupa 4 ore de "ars" au intrat in normal si masoara exact ca in catalog si cu triodele identice. 

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 8 ore, Electro a spus:

Anuntul e pt cumpărare, cine poate vinde poate scrie in privat, altfel de ce e bazar pe un forum specializat? Abia am gasit ce aveam nevoie pt moment si din pacate nu pe elforum :(

Nu ai înțeles ce am vrut să spun. 

Link spre comentariu

Cand eliberez masa de lucru dupa proiectul actual fac un test comparativ intre ECC83 (si 7025 care e acelasi lucru), 6n2p si 6n2p-ev, cate 5 din fiecare. Despre curent si panta se stie din datasheeturi, fac testul privitor la castig si If-k. La ECC83 este data Umax. f-k 150-180V (difera intre datasheeturi/producatori), la 6n2p max. 100V.

Privitor la "arsul" si formatarea tuburilor, tuburile de putere mare - peste 500W, cu anodica de cativa KV, trebuiesc toate formatate obligatoriu, mai ales metaloceramicele, procedura este data de fabricant (de ex. EIMAC) sau sunt publicate de radioamatori. In lipsa formatarii pot aparea descarcari interne si se poate distruge tubul.

Tuburile mici insa, cu anodica sub 1,5KV, nu necesita formatare dar dupa o perioada indelungata de pastrare pot avea vacuumul afectat, in engleza le zice "gassy tubes". La tuburile gazoase este prezent un curent G1 (cativa nA - 20 microA functie de model si  de afectare). Catometrele, fie ele analogice sau digitale, folosesc 2 metode de evidentiere a Ig1: fie il masoara pur si simplu, doar catometrele de calitate pot face asta - sa masoare nA, fie inseriaza o rezistenta de valoare mare pe circuitul de polarizare al G1 si se verifica curentul anodic cu/fara rezistenta; daca Ig1 este 0  caderea de tensiune pe rezistenta va fi 0 deci  Ug1 respectiv Ia raman neafectate. Prezenta curentului va duce la modificarea Ug1 deci si a Ia. Testul cu rezistenta il poate face oricine, fara scule deosebite.

Eu impart gazoasele in 3 categorii:

1.Ig1 prezent, dupa 10 min. pe catometru scade putin: dupa cateva ore de utilizare Ig1 dispare complet, getterul si-a facut treaba; varianta intalnita de mine la multe sute de tuburi

2. Ig1 prezent, in timpul verificarii pe catometru creste - tub irecuperabil, de aruncat la o privire atenta se observa modificare de culoare sau albire la marginea oglinzii; varianta intalnita recent la  25buc. GU15

3 Ig1 prezent, tinut in sarcina un timp scade Ig1 dar mai ramane o indicatie, sub limita maxima din datasheet; varianta mai rar intalnita, am observat-o la 25 buc. tuburi din anii 40-50.

Afectarea vacuumului ca este si motivul pentru care circula sfatul: schimba tuburile, fa reglajele si dupa 3 zile verifica si regleaza iar.

Mentionez ca am lucrat doar cu tuburi NOS, nu stiu prea multe despre tuburile mai mult sau mai putin uzate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări