Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6N2P-EV versus ECC83

hpavictor

Postări Recomandate

In chestiile mai serioase se pune tot ECC83/12AX7 ,  iar constructorii DIY fac legatura dupa nevoi .Exista si solutii cu comutator pt rularea ambelor tuburi .Cu toate ca peste tot se dau ca echivalente , factorul de amplificare la tubul rusesc este mai mic fata de ECC83......

cam 65 vs 100.

mQzMUvUh.jpg

hqdefault.jpgecc83-6n2p-heizung-gif.76063

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
La 03.05.2020 la 17:01, Усилитель a spus:

factorul de amplificare la tubul rusesc este mai mic fata de ECC83......

cam 65 vs 100.

In datasheeturi este specificat 100 atat la 6n2p cat si la ecc83. La interschibarea lor in amplificator nu am sesizat vreo diferenta de volum.

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 6 ore, mojnost a spus:

In datasheeturi este specificat 100 atat la 6n2p cat si la ecc83. La interschibarea lor in amplificator nu am sesizat vreo diferenta de volum.

Nici eu nu am sesizat diferențe de amplificare. 

6H2P sunt mai zgomotoase decât ECC83, în unele aplicații nu scapi de zgomot decât cu filamentele in CC. 

Am făcut odată un experiment, am pus V1 6H2P într-un Fender Twin Reverb, amp care nu are pic de humm cu ECC83, toate filamentele in AC, cu 6H2P avea humm de 50hz, nu mare, dar se auzea. Am redresat și filtrat alimentarea doar pentru acel 6H2P și humm-ul a dispărut. 

In plus 6H2P are și dispersie mai mare a caracteristicilor, 6H2P-EV mai puțin. 

Ca amplificare am observat că ECC83 RFT au amplificare un pic mai mică decât alte mărci NOS, în schimb cele cu anozii mici sunt excelente în aplicații care amplifica semnale foarte mici, nu sunt microfonice. 

Editat de Faust2018
Link spre comentariu

Da , asa este eu am incurcat cu 6N1p ,factorul de amplificare .6N2p ,variaza de la 80 la putin peste 100 , depinde de fabrica ,an fabricatie ,lot etc .

Wikipedia zice  The 6N2P also has slightly lower gain than a 12AX7. 

6N2P ar fi identic cu  5751 

.Variantele militare  6N2P-EV sunt mult mai calitative decat cele "stas" si au parametrii cam ca ECC83 , cele mai reusite sunt fabricate la Voskhod ( logo "raketa") silver ( nu stiu daca chiar au argint sau se refera la aspectul interior ) 

Parere comuna = sunt ceva mai zgomotoase.......

Au rezistenta interna mai mica decat ECC83 , pt obtinerea de rezultate mai bune se pate scadea putin din valoarea rezistentei de sarcina.

6N2P parameter.png

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Faust2018 a spus:

ECC83 RFT au amplificare un pic mai mică

Anul trecut mi-a adus cineva 20 de bucati ECC83 RFT sa le verific, dorea sa le cumpere, tuburile erau oferite de vanzator ca noi si aratau noi, toate in cutia originala, pe catometru dupa cum stim la -2V trebuie sa avem rezultate 1,2mA respectiv 1,6mA/V rezultatele obtinute au fost mult mai slabe, o medie de curent de 0,95 (unele aveau spre 0,7) si nu le-a mai cumparat.

Probabil era un lot mai slab, nu stiu ca sa zic.

In schimb am dat si de RFT foarte bune, de ex. unul 1,64/1,58mA  si 1,98/1,94mA, am dat de un Tungsram perfect echilibrat 1,32/1,32 si 1,82/1,82, un Tesla tot bine echilibrat dar si RFT 1,68/1,19 si 1,92/1,44.

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 13 minute, mojnost a spus:

Anul trecut mi-a adus cineva 20 de bucati ECC83 RFT sa le verific, dorea sa le cumpere, tuburile erau oferite de vanzator ca noi si aratau noi, toate in cutia originala, pe catometru dupa cum stim la -2V trebuie sa avem rezultate 1,2mA respectiv 1,6mA/V rezultatele obtinute au fost mult mai slabe, o medie de curent de 0,95 (unele aveau spre 0,7) si nu le-a mai cumparat.

In schimb am dat si de RFT foarte bune, de ex. unul 1,64/1,58mA  si 1,98/1,94mA, am dat de un Tungsram perfect echilibrat 1,32/1,32 si 1,82/1,82, un Tesla tot bine echilibrat dar si RFT 1,68/1,19 si 1,92/1,44.

Dacă mai auzi de cei care refuză ECC83 te rog să îi pui în legătură cu mine, le cumpăr eu. 

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 9 ore, mojnost a spus:

Aveau aer in ele ECC83 alea, nu era getter_ul activat 100%. Am avut si eu problema asta, dar am rezolvat-o. E cunoscuta la tuburile ''comuniste'', deoarece pe timpurile alea se lucra la norma. Practic se scurtau timpii de productie ca sa se obtina numarul de tuburi pe schimb.

Link spre comentariu
Acum 12 ore, Faust2018 a spus:

Dacă mai auzi de cei care refuză ECC83 te rog să îi pui în legătură cu mine, le cumpăr eu. 

Am retinut.

Acum 2 ore, der_doktor a spus:

Aveau aer in ele ECC83 alea, nu era getter_ul activat 100%

Nu imi amintesc toate detaliile dar totdeauna primul lucru pe care il verific la un tub este curentul G1 si nu era prezent, L3-3 are scala de 750nA si nu scapa nesesizate cele cu aer. Din observatiile mele, nu nuami la ecc83 ci in general, dupa 10 minute pe catometru daca incepe sa scada Ig1 e semn bun, getterul va reusi sa rezolve problema, daca incepe sa creasca tubul e bun de aruncat, am intalnit multe cutii cu tuburi gazoase. Insa nu am observat o alterare a celorlalti parametri la tuburile gazoase, Ia si S erau in plaja.

Link spre comentariu
15 hours ago, Усилитель said:

Da , asa este eu am incurcat cu 6N1p ,factorul de amplificare .6N2p ,variaza de la 80 la putin peste 100 , depinde de fabrica ,an fabricatie ,lot etc .

Wikipedia zice  The 6N2P also has slightly lower gain than a 12AX7. 

6N2P ar fi identic cu  5751 

.Variantele militare  6N2P-EV sunt mult mai calitative decat cele "stas" si au parametrii cam ca ECC83 , cele mai reusite sunt fabricate la Voskhod ( logo "raketa") silver ( nu stiu daca chiar au argint sau se refera la aspectul interior ) 

Parere comuna = sunt ceva mai zgomotoase.......

Au rezistenta interna mai mica decat ECC83 , pt obtinerea de rezultate mai bune se pate scadea putin din valoarea rezistentei de sarcina.

6N2P parameter.png

nice comparation!

13 hours ago, mojnost said:

woooouuu ... noi si cu surprize?!?!! wtf!

Pana la urma am luat ECC 83 RTF noi (astept sa-mi soseasca toate componentele pasive comandate si apoi o sa le instalez in radio). Nu am catometru, sper sa nu fie cu "aer" ... :).

Link spre comentariu
Acum 11 ore, Electro a spus:

noi si cu surprize?!?!!

Pe amplificator mergeau foarte bine tuburile, de fapt ecc83 uzate merg bine pana la 0,35-0,4 mA curent anodic, la cele 20 de bucati intentia de cumparare era pentru revanzare, +/- 30% inseamna 0,84 - 1,56 mA si erau destule cu cel putin o trioda din balon sub 0,85, la revanzare pot aparea reclamatii. Chiar aici pe forum @victordascalescu54 spunea ca a luat de la un neamt de pe ebay si au fost slabe.

Pusesem la un moment dat la vanzare vreo 20 de bucati 6p14p-ev si tabelul cu parametri alaturat sa-si aleaga omul, nominal 48mA, plaja din tabel era 46.5-52,5 deci sub 10% imprastiere. Cunoscatorii si-au ales vreo 2 perechi indiferent de curent, apoi s-au vandut cele mai puternice, ultimele cu greu au fost luate. Si e vorba de 1-1,5mA din 50!!!

Link spre comentariu

In general, vanzatorii se bazeaza pe faptul ca un client, ia tubul, il infige in socul, si daca canta, aia e. In schimb, mai sunt persoane care le mai si masoara, si acolo apar reclamatii.

PS. chiar si aici pe forum se practica vanzarea de tuburi uzate (sub 60% emisie) dar ca NOS

Editat de bmsorin
Link spre comentariu

Cine tine la reputație sau la feedbackuri nu face asa ceva. Am pățit și eu la un schimb sa ma trezesc cu o cutie de janghine, culmea e ca nici nu aveam nevoie de ele, am zis sa ajut omul ca aveam un surplus de tuburi noi la modelul dorit de el. Pe eBay dacă aduna câteva feedbackuri negative nu mai vinde nimic vânzătorul.

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 1 oră, bmsorin a spus:

In general, vanzatorii se bazeaza pe faptul ca un client, ia tubul, il infige in socul, si daca canta, aia e. In schimb, mai sunt persoane care le mai si masoara, si acolo apar reclamatii.

PS. chiar si aici pe forum se practica vanzarea de tuburi uzate (sub 60% emisie) dar ca NOS

Dacă dai un anunț pe Elforum, că vrei sa cumperi tuburile x, chiar dacă specifici că nu vrei decât noi și decât un anume tip sau tipuri, ești bombardat cu mesaje private cu propuneri de vânzare a tot felul de gunoaie, recuperate din te miri ce aparate, care nu au legătură cu ce vrei tu. Eu nu am cumpărat decât de la câteva persoane de încredere, de la mojnost am cumpărat numai tuburi noi nouțe, am luat o dată, dacă am văzut că sunt ok am mers pe încredere, că nu ne ardem între noi. 

Link spre comentariu

Confirm si eu ca am luat de la mojnost, desi e un pic offtopic, tuburile se vedeau (dupa pini) ca nu au vazut efectiv soclul. Mai rar vanzatori de genul lui, multumesc inca o data!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări