Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6N2P-EV versus ECC83


hpavictor

Postări Recomandate

Loc pentru dezbateri pe tema echivalentei funcționale intre cele doua lămpi ...

Pornind de la faptul supercunoscut ca cele doua lămpi nu sunt identice ( au caracteristicile usor diferite ) , deoarece industria sovietică nu făcea clone perfect identice , exista similitudini acceptabile care pot permite ca una dintre cele doua lămpi sa poata fi folosite ca înlocuitoare pentru cealaltă , in anumite exceptii .

Evident , se va tine cont de alimentare...

Link spre comentariu

Treaba cu clonele e folclor, lămpile au o construcţie diferită, vede asta şi un copil.

Sovieticii concepeau şi fabricau ce aveau nevoie, altfel ar fi avut o familie identică fizic cu ECC81,82,83. Întîmplător le trebuia şi o dublă triodă folosibilă în audio cu amplificare x100 şi bază novală miniatură, care să înlocuiască vechea licenţă 6SL7/6H9C din timpul războiului, cu baza octală. De altfel, în unele tabele sînt date ca echivalente funcţional 6H2n cu 6H9C, în ciuda diferenţelor.

.............

În ce priveşte echivalarea 6H2n-xx, cu care model de ECC83 să fie? Cele cu anodul de 11, 14, sau 17mm înălţime? Se includ aici şi cele pe şasiu de ECC88 făcute de JJ? Asta e important, căci în viaţa reală nu rezistă la fel la tensiuni şi disipaţie.

Editat de zal
Link spre comentariu

De regulă dubla triodă comunistă 6Н2П-EB stă mai prost filamet-catod în raport cu suratele occidentale ECC83 ,rezolvarea acestui inconvenient(heater-cathode leakage) constă în ridicarea tensiuni de filament la un potenţial dat mai mare decât potenţialul catodului(elevated heater) sau dacă dispunem de numeroase 6Н2П-EB sortarea acestora după heater-cathode leakage.Oricum şi suratele comuniste de tip ECC83 stau prost filamet-catod (ridicarea tensiuni de filament la potenţial mai mare în raport cu catodul fiind necesară pentru a stopa fenomenul heater-cathode leakage).

 

 

Elevated heater se practică pe intrările de sensibilitate ridicată(microfon ,doză MM MC chitară,...) ,defazorul cu sarcină distribuită ,repetorul catodic sau atunci când vrem un raport semnal zgomot foarte bun(chiar în etajul final de audiofrecvenţă).

 

PS nu ezit să folosesc 6Н2П-EB în poziţii destinate ECC83

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Colegul gedd a tot spus ca ecc83 este peste 6H2P,este relativ,unora le place un anumit sound, altora altceva.Și eu folosesc 6H2P în loc de ECC83,pentru cei care vor ceva mai low cost.Cum a spus și valderama,ridicarea potențialului filamentul fata de catod e benefica,aici e deficitara fata de ECC83.alta problema ar fi hummul,unele exemplare sunt zgomotoase,le poți face silence doar cu filamentul în CC.Pentru mine ambele tuburi sunt pe aceeași treapta.

Editat de viobio
Link spre comentariu

ECC83 are multe variante, unele ''revizuite'', altele ''militare'', mai ales ramura americană a familiei. Asta la cele clasice, căci cele actuale au şi construcţii bizare, mai ales unele chinezeşti. Trebuie precauţie la alegerea lămpilor în funcţie de schemă, la fel ca şi în cazul semiconductorilor. 6H2n aş folosi doar în locul ECC83 mici şi mijlocii, la tensiuni în scheme pînă la 250V, cum fac şi ruşii.

Link spre comentariu

Există o diferenţă uneori importantă (6Н2П vs ECC83) dacă o să priviţi cu atenţie în balonul 6Н2П o să remarcaţi un ecran între anozi conectat la pinul 9 ,ECC83 nu dispune de acest ecran între anozi.

 

http://forum.guitarplayer.ru/index.php?action=dlattach;topic=259185.0;attach=869675;image

vs

http://www.pamandandy.demon.co.uk/valves/gallery/9pinDoubleTriodes/ecc83-06.jpg

 

adică pentru ECC83 se poate manifesta oarecum capacitatea anod-anod(benefic sau malefic funcţie de aplicaţie).Ecranul dintre anozi 6Н2П se poate manifestă şi el favorabil sau nefavorabil funcţie de aplicaţie(capacitatea anod-masă)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Urechea si parametrii din foaia de catalog (deci exclud diferenta dintre loturi, hum-ul si chestii din astea)  sunt doua chestii diferite ce nu au legatura intre ele . Nu pot sa dau verdictul bazandu-ma pe ureche si apoi sa imi caut argumentele in parametrii din foaia de catalog. 
 
In afara de mentiunea lui valderama ( filamet-catod) eu nu cred ca se mai poate adauga ceva la aceasta discutie. 
 
P.S. Nu se poate raspunde nici macar la intrebarea: Care suna mai bine ECC83 cu filament alimentat in DC sau ECC83 alimentat in AC? 
Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Stimati colegi,intrebarea e CARE SUNA MAI BINE SI DE CE? in foile de catalog se poate uita oricine...

Tine de preferință fiecăruia sau de ce aude fiecare.Retine ceva și scăpa de unele prejudecăți. ORICE TUB CARE ARE EMISIE SI ESTE FOLOSIT PENTRU CE A FOST CONCEPUT ESTE UN TUB BUN!
Link spre comentariu

Stimati colegi,intrebarea e CARE SUNA MAI BINE SI DE CE? in foile de catalog se poate uita oricine...

Pai daca banii nu sunt o problema, foile de catalog au fost citite de oricine, atunci se poate realiza un montaj de test cat mai comun in care tuburile vor avea acelasi psf, aceeasi sarcina in AC (cu respectarea datelor de catalog ale tuburilor implicate) si se vor face pe rand masuratori de thd, tid, noise, raspuns la semnal dreptunghiular etc. . Asta ca sa avem un punct de plecare, mai departe fiecare are urechi si isi va da cu parerea intr-un sens sau altul.

Pe urma se pot duce la extrem, adica la limita tensiunii k-f, a tensiunii anodice recomandate in foaia de catalog si se vor studia diferentele.

Si dupa toate aceste determinari poti avea un raspuns argumentat la intrebarea pusa mai sus.

Link spre comentariu

Sper sa nu mai postati aiurea cu laude despre  lampi produse de ceainizi , subiectul este doar despre ECC83 si 6H2P-EV .

Pur si simplu , imi vine sa vomit cand vad comentarii de orice fel despre lampi chinezesti   :mort . 

Nu ca as fi carcotas , dar despre 6H2P-EV nu se sufla nicio vorba ...

Ii rog pe cei ce nu au nimic de spus despre subiect , dar lauda alte lampi sa se abtina !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări