BazsoDombiAndras Postat Mai 10, 2015 Autor Partajează Postat Mai 10, 2015 (editat) Salutare prieteni! Va multumesc pentru raspunsuri! Sa le luam pe rand: 1. tim_matrix, scriai ca nu sunt deep cycle. M-as mira. Sund vandute explicit atat de BSB Power cat si de Caranda ca si baterii deep cycle. Si au avut un pret galactic (cauta pe caranda.ro, dar tine-te bine de scaun ), deci ar fi culmea sa nu fie deep cycle. Se specifica clar in manualul bateriilor ca sunt pentru aplicatii solare. Se mai scrie si ca sunt recombinante, dar din cate am inteles recombinarea asta e valabila pentru cantitati mici de gaze, cand deja auzi zgomote, a trecut de capacitatea de recombinare de mult... 2. puriu si Dr. L., zgomotul apare inainte ca incarcatorul meu sa considere ca s-a atins incarcarea completa, dar ce-i drept, la inceperea incarcarii erau incarcate cam la 90% dupa calculele mele. Astazi le descarc pana la 75% si maine le ascult sa vad cum se comporta. Eu mi-am calculat sistemul in asa fel incat intr-o zi normala bateriile sa se descarce de la 100% pana la 75-80%, asta pentru ca teoretic asa tin mult mai mult si pentru ca nu toate zilele sunt cu soare, mai ales iarna. Daca pe la 90% apar probleme de gazificare, e bai mare... Nu pot sa zic ca le fortez nici la incarcare si nici la descarcare. Ele sunt de 150 Ah si eu le incarc la max 6A si le descarc la max 6A, ba chiar in medie la 3-4A... Editat Mai 10, 2015 de BazsoDombiAndras Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Mai 12, 2015 Autor Partajează Postat Mai 12, 2015 S-a intamplat ceva ciudat astazi... Nu am incarcat bateriile de 40 de ore. In acele 40 de ore le-am descarcat usurel, ajungand sa le descarc pana azi dimineata cam pana la 75%. Am ascultat bateriile azi dimineata (dupa ce nu au mai primit incarcare de 40 de ore si in timp ce se tragea cam un curent de 1.5A din ele). Si minune! Tot aud sunetul acela de miscare/fierbere in ele. Este mul mult mai slab decat in timpul incarcarii, dar este. Oare cum e posibil asa ceva? Link spre comentariu
Catalinbrasov Postat August 29, 2020 Partajează Postat August 29, 2020 Buna ziua si eu am aceeasi problema cu doua baterii cu gel se aud cum fierb si se incarca 28,8 volti subt baterii dbsolar alimentate de la un panou de 380w si bateriile au fiecare 100ah si nu stiu de ce se aude ca fierb Link spre comentariu
validae Postat August 29, 2020 Partajează Postat August 29, 2020 Orice acumulator cu electrolit sau gel degajă gaze în procesul de încărcare, iar degajarea de gaz se aude ca un sfârâit uşor.Degajarea de gaze e mult mai intensă spre finalul încărcării.Dar la 28,8V nu trebuie să vă faceţi griji, însă trebuie verificat dacă bateriile nu au rămas fără electrolit.Gelul e de fapt electrolit impregnat într-un suport gelatinos, dar ca orice electrolit se evaporă şi se consumă. Chiar dacă producătorul spune că el se ,,regenerează,, de fapt se produce permanent o pierdere de apă prin degajarea de gaze ce nu se recombină... Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat August 29, 2020 Autor Partajează Postat August 29, 2020 (editat) @Catalinbrasov Treaba nu e chiar asa simpla... Eu nu am putut sa accept sunetul acela de fierbere, era, dupa parerea mea ceva mult peste normal. Un lucru e sa auzi cate o bula de gaz produsa si alt lucru e sa auzi un sunet de fierbere tare. Asadar am redus voltajul de incarcare. In loc sa setez voltajul de float la 28.8V, l-am redus la 27.8V. Si fierberea a disparut. Am citit foarte mult despre asta, am vorbit si cu producatorul bateriilor mele, se pare ca nu orice baterie cu plumb are voie sa urce pana la 14.4V la incarcare, depinde de ce contine exact. Eu le folosesc asa, doua in serie, incarcate cu max 27.8V din 2015 si functioneaza foarte bine pana in ziua de azi. Verifica cu producatorul bateriilor tale recomandarea referitoare la tensiunea de incarcare, dar fi pregatit sa accepti ca nici macar producatorul nu stie exact si vei avea nevoie sa experimentezi si sa judeci singur care este tensiunea optima de incarcare. Cele cu gel, cele AGM, etc toate sunt diferite putin pe dinauntru. In orice caz, parerea mea de amator e ca fierberea nu suna bine. Editat August 29, 2020 de BazsoDombiAndras Link spre comentariu
validae Postat August 29, 2020 Partajează Postat August 29, 2020 Nu se pune problema de a ajunge la 14,4V. Aceasta e tensiunea care se practică în domeniul auto, fiindcă e nevoie ca bateria (Starter) să fie în orice moment capabilă să dea curentul maxim.Iar maşinile pot fi folosite şi în reprize scurte, pe perioade în care o baterie nu ar avea timp să se încarce suficient.De aceea se practică încărcarea rapidă şi fără limitare de curent dar cu limitarea la 14,4-15V adică exact maximul la care ajunge tensiunea la o baterie nouă, bine încărcată.La bateriile Deep Cycle sau de UPS, tensiunea se ţine sub 14,4V...uzual pe la 13,8V. Link spre comentariu
core Postat August 29, 2020 Partajează Postat August 29, 2020 Eu am avut problema cu fierberea bateriilor cu gel, pe un banc de 4 baterii, sistem 48V. Cand am schimbat bateriile, din cele auto in cele cu gel, prima chestie care m-a luat prin surprindere e ca se "aud", scot zgomote mult mai usor decat cele auto, pe care le aveam. Ulterior am inteles ca un egalizator poate rezolva partial problema, si intr-adevar s-a redus zgomotul de la baterii, acum canta egalizatorul. O alta solutie ar fi cea pe care ai aplicat-o deja, sa reduci tensiunea de oprire automata, pe tot grupul de baterii, dar una dintre baterii va fii tot timpul mai putin incarcata. cu egalizator s-ar incarca egal. Daca fierb able la fel, atunci nu respecti tensiunea maxima admisa pe ele. Daca doar una fierbe si cealalta nu, tensiunea e inegala pe fiecare baterie in parte, ceea ce duce la fierberea uneia, pe care tensiunea depaseste maximum admis, si te poate ajuta egalizatorul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum