Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inregistrare banda magnetofon.

florinursu24

Postări Recomandate

"n ce priveste inregistrarea pe viteza de 19 cm/s , nu am auzit tampenie mai mare .

Cum naiba sa traga mai prost ???"

lasati tonul mai jos v-a rog d-nule Dominicue.a-ti avut asemenea magnetofon ca sa v-a dati cu parerea? acest mag face parte din categoria entry,nu facea minuni la inregistrari.

pe vremea cand l-am avut am facut comparatie cu Kastan al unui prieten,ca na ...fiecare isi lauda scula. la inregistrari Kastanul s-a dovedit a avea fidelitate mult mai mare pe acelasi tip de banda,multe nu pot relata deoare nu-mi aduc aminte multe.sunt vreo 20 de ani....

Link spre comentariu

Dupa simptome, mecanica nu trage bine banda decat la sfarsit, unde rola debitoare e usoara. Asta inseamna ca trebuie facuta o reparatie capitala a grupului ax - rola presoare. Axul, rotit la viteza 19, se slefuieste manual cu smirghel fin rezemat pe un suport plan din lemn sau plastic. Smirghelul poate fi si de 600 deoarece axul trebuie sa frece, nu sa alunece. Rola se demonteaza si se rectifica. In acest scop se pune in strung o bara de alama si se prelucreaza la cota gaurii plus un mic bacsis si o mica conicitate ca sa intre rola putin fortat. Nu se scoate bara din universal pana cand lucrarea nu e gata. Se ascute bine un cutit la unghi ca pentru fier sau mai mare. Se strunjeste cu avans automat mic, cu adancime foarte mica si cu viteza mare, de mai multe ori, pana cand toata suprafata rolei are aspect negru-mat uniform. Se strunjeste pe uscat sau racit cu apa chioara, nu cu emulsie. Lagarele se ung cu grija, sa nu ajunga ulei pe ax sau pe rola. Daca ansamblul nu trage banda mai ferm decat inainte de RK se intareste arcul rolei. Nu e importanta obtinerea "la fix" a vitezei standard, deoarece redarea se va face pe acelasi aparat.

Link spre comentariu

@florinursu24....banda aceea care se auzea așa rău de la postarea #64..... cel mai probabil a fost expusă unui câmp magnetic puternic, magnetul unui difuzor de exemplu.  Am pățit ceva similar cu o casetă audio pe care o țineam pe o boxă. Caseta era ,,de probă,, și cu ea reglam capetele de redare. La un casetofon în lucru....am pus caseta ,,de probă,, și s-a auzit cam cum se auzea în filmarea de la postarea #64, lălăit și cu un efect de ,,fading,, periodic. Nu mi-am dat seama inițial că ar fi banda demagnetizată....am luat casetofonul la purecat, scos cabestanul, rola presoare înlocuită...în fine. Când pun caseta ,,de probă,,iar....la fel se auzea. Mi-am dat seama atunci că nu are cum să mai fie partea mecanică, fiindcă doar ce o verificasem. Am pus altă casetă și se auzea perfect. Atunci am avut prima dată ocazia să aud o bandă parțial demagnetizată. Soluția este s-o ștergi prima dată ,,în gol,, fără semnal audio și apoi s-o înregistrezi iar.....apoi să eviți depozitarea benzilor aproape de magneți....

Link spre comentariu

Alcool izopropilic pot sa cumpar lucrarea la Axul Rotit am inteles cum trebuie facuta,(smirghelul trebuie sa atinga uniform axul rotit de sus pana jos pentru a nu il deforma)dar lucrarea la rola nu prea am cum sa il fac,aici la mine nu are nimeni un strung,aveti o idee cum pot sa il fac eu acasa? asa la mana nu se simte dunga lasata de la banda,ajunge oare doar sa il curat bine bine cu vreo solutie?

Posted Image

Link spre comentariu

Cauta burete ( pasla abraziva ) folosita la instalatii , pentru curatirea inainte de lipire a tevilor si fitingurilor de cupru . Face minuni , si uscata si umectata cu apa sau alcool . E mult mai putin abraziva ca hartia sticlata ( smirghel sau glaspapir ) , care incrusteaza si microparticule de cuart  in corpul obiectelor " prelucrate " . Cred ca simptomul relatat necesita si o reglare a ambreiajelor ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

o alta solutie a axului este aceea de a scoate axul de pe volanta si sa-l pune-ti invers.asta numai in cazul in care axul este cu aceeasi dimensiune la ambele capete.aici trebuie ceva dexteritate...dar zic ca s-ar rezolva probleama. capul de stergere vad ca-i cam varza...

Link spre comentariu

banda aceea care se auzea așa rău de la postarea #64..... cel mai probabil a fost expusă unui câmp magnetic puternic, magnetul unui difuzor de exemplu.

nu cred sa fie de la un camp magnetic benzile le tin in dulap ,si daca va uitati mai atent pe video o sa vedeti ca din cand in cand mai comut redarea pe muzica cealalta care era pe banda si acela se aude ok,deci daca banda ar fi fost expusa unui camp magnetic sar fi sters si pe o parte si pe cealalta sau gresesc eu? am boxa sub benzi dar e diferenta mare intre ele deci nu cred sa fie de la aia.

Posted Image

Link spre comentariu

Nu este totuși imposibil ca doar una din cele două piste (chiar numai un canal) să fi fost afectată de un magnet.....Distanța de la care poate fi afectată o bandă este totuși relativ mică....depinde de magnet și poziție.

Link spre comentariu

Daca rola presoare a luat atata oxid de fier pe ea ...e posibil ca banda magnetica sa fie prea veche (rascoapta de soare mai mult pe o parte) si din aceasta cauza sa se auda prost!

Adica vreau sa spun ca oxidul de fier de pe o parte a benzii sa se fi uzat(exfoliat)!

Link spre comentariu

Am zis ca Orwo lasa urme, se vede foarte clar ce-i pe acolo.

Daca de pe la jumatatea benzii 3/4suna mai bine inregistrarea inseamna ca banda nu este intinsa uniform, iar la ce mecanism are acest magnetofon probail frana lucreaza mai putin decat trebuie la inceput si inspre corect la sfarsit. Pasla care preseaza banda e gata de ea si atunci conteaza foarte mult reglajul franarii. Incearca la inceput de banda sa franezi rola debitoare si sa vezi atunci cum iese inregistrarea.

Ajunge sa pui putin degetul doar sa franazi rola. Daca inregistarea isi revine e de umblat la franae.altceva nu vad ce sa fie. Oricum traseul benzii este murdar

Oricum ar fi pacat de o banda buna cat timp mecanica nu este curatata si reglata..

Editat de blueicon
Link spre comentariu

Acuma daca tot am dat jos bratul cu rola si am cumparat,alcool izopropilic il curat frumos si asa il pun inapoi,la capul de redare sa dau cu alcool sau sa il las asa,astept sfaturi inainte sa il pun la loc.mersi :)

Editat de florinursu24
Link spre comentariu

"n ce priveste inregistrarea pe viteza de 19 cm/s , nu am auzit tampenie mai mare .

Cum naiba sa traga mai prost ???"

lasati tonul mai jos v-a rog d-nule Dominicue.a-ti avut asemenea magnetofon ca sa v-a dati cu parerea? acest mag face parte din categoria entry,nu facea minuni la inregistrari.

pe vremea cand l-am avut am facut comparatie cu Kastan al unui prieten,ca na ...fiecare isi lauda scula. la inregistrari Kastanul s-a dovedit a avea fidelitate mult mai mare pe acelasi tip de banda,multe nu pot relata deoare nu-mi aduc aminte multe.sunt vreo 20 de ani....

Am avut si am mai multe magnetofoane , plus un magnetofon de constructie proprie  in faza de proiect .

Nu este totuși imposibil ca doar una din cele două piste (chiar numai un canal) să fi fost afectată de un magnet.....Distanța de la care poate fi afectată o bandă este totuși relativ mică....depinde de magnet și poziție.

Foarte corect spus .

Este posibil ca banda sa fie supusa unui camp magnetic mai slab si atunci se sterge partial doar o pista .

Link spre comentariu

cam asa arata acuma,lam curatat cum am stiut eu mai bine rola si axul rotor,au fost curatate cu smirghel foarte fin,axul rotor a fost si el uns pe dinauntru acolo la butuc cu ulei de la aparatul de tuns,am pus de la acesta pentru ca e mai fin uleiul,la urma am sters bine cu alcool izopropilic pe la mecanisme ramane sa fac o noua inregistrare si sa vedem,rezultatele.

Posted Image

Posted Image

Posted Image
Editat de florinursu24
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări