Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inregistrare banda magnetofon.

florinursu24

Postări Recomandate

Daca vreti sa vedeti cateva reconditionari de magnetofoane serioase (sunt cateva Studer-uri) aruncati un ochi pe forumul vecin.

Mie mi-a placut cel mai mult Studer B67 Syncro.

@ Sesebe  - un magnetofon bun pe 2 piste, pe 76cm/s si cu o banda buna [inca] inregistreaza life mai bine decat un sistem digital. Nu mai vorbesc de cele cu banda lata.

Unele studiouri au revenit [si] la inregistrari pe banda.

Sa il folosesti in casa ...  nu prea ii vad sensul. Poate doar exclusiv din nostalgie.

In afara de cazul ascultarii de benzi inregistrate in studiou (exista de vanzare astfel de benzi in USA, dar deranjant de scumpe) nu are cum sa sune mai bine decat un CD sau un LP. 

Afirmatiile ca o inregistrare de pe CD pe o banda sau caseta  suna mai bine decat CD-ul original sunt simple autopacaleli.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 36 minute, sesebe a spus:

Ce gama dinamica obtine?

Parca mai conteaza, la cât este de comprimat programul muzical actual (loudnes war). Ca sa nu vorbim de posibilitatile individuale privind spatiul de auditie. Conteaza în schimb la înregistarea si arhivarea programului sonor. Dar câti dintre noi se ocupa cu asa ceva?

Din punctul de vedere al consumatorului de rând, avantajele majore ale conservei audio de buzunar sunt miniaturizarea si accesibilitatea.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Усилитель a spus:

Maiakul meu cumparat din 1982 merge si acum ( mai am ceva probleme cu curelele ,am un set sigilat  ,bine pus undeva  ,inca nu l-am gasit ,) si are condensatoarele originale,n-am schimbat nici una......

In schimb am observat ca daca ascult mai mult timp mp3 ,sau mai putin dar la volum mai mare , ma oboseste .......cred ca urechea poate fi pacalita  ,creerul nu.

Mda, ''creeru ca creeru'' :)  da ce faci cu acele curele de-o seama cu mamaie, chiar daca sunt noi si nefolosite ?

Link spre comentariu
Acum 16 ore, sesebe a spus:

Nu am nimic impotriva unui hobby. Si eu am mai multe, si mie mi-au placut magnetofoanele si-mi plac si azi dar de la un hobby pina la a avea pretentia ca sa suna mai bine decit un CD sau altele de genul acesta este cale lunga si-mi vine sa vars cind aud de pretentii de astea de la tehnologie veche de 50-100 de ani (pick-up-ul are cred peste 100 de ani de cind este inventat).

Da, au un farmec anume, unele chiar suna bine dar .... cam atit - nu mai sint referinta in materie de calitate a redarii.

Daca tu afirmi ca un cd se aude mai bine decat un vinil, ori nu ai facut proba niciodata ori vorbesti in necunostiinta de cauza. Sau ai folosit doar viniluri uzate, zgariate. Sau posibil sa fi ascultat electrecord, irina loghin sau dolanescu pe ceva electronica, altfel nu imi explic afirmatiile tale

Acum 2 ore, maxente a spus:

Mda, ''creeru ca creeru'' :)  da ce faci cu acele curele de-o seama cu mamaie, chiar daca sunt noi si nefolosite ?

Daca au fost pastrate corespunzator sunt in perfecta stare

Editat de Marco Giovanni
Link spre comentariu
Acum 10 minute, Marco Giovanni a spus:

Oare cauciucul ala sa isi mentina el proprietatile intacte zeci de ani de zile ?  think_40x40.gif

Link spre comentariu

Cand le-am vazut ultima data erau in perfecta stare , erau  in punga originala ,plata ,cu minim de aer ,si inchis. Ce ma enerveaza ca le -am pus bine ,sa fie ca o sa am nevoie.....mai am si 3 buc capete , (nu sunt de vanzare .)

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Marco Giovanni a spus:

Daca tu afirmi ca un cd se aude mai bine decat un vinil, ori nu ai facut proba niciodata ori vorbesti in necunostiinta de cauza. Sau ai folosit doar viniluri uzate, zgariate. Sau posibil sa fi ascultat electrecord, irina loghin sau dolanescu pe ceva electronica, altfel nu imi explic afirmatiile tale

Mai nene, nu ma intereseaza cum se aude - urechea se pacaleste foarte usor.

Eu vorbesc strict de performantele tehnice masurabile.

La un CD limitarile sint de 92db gama dinamica si banda de frecventa de 20hz-22.5Khz.

Un vinil cit are? Cel mai bun si mai bun de pe lume?

Ps: chiar am ascultat in strainetate in niste show room-uri pe niste ozeneuri de echipamemte, deci am o ieie cum poate suna unul bun. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Mai circulă pe net niște dume, să înregistrezi un cd pe bandă de mag, cică se aude "mai cu grăsime" decât ce este pe discul cd. 

Alta... să înregistrezi un cd  cu magnetofonul x dar redarea să o faci pe magul y 

:26

Link spre comentariu
Acum 12 ore, sesebe a spus:

Ce gama dinamica obtine?

Ce numesti sau intelegi prin gama dinamica la un magnetofon ? Raportul semnal/zgpmot ?

Pt aparatele pro de top aceste informatii sunt destul de greu accesibile, pur si simplu pt ca numarul lor este foarte redus - probabil cateva zeci in toata lumea.   Oricum, la 76cm/s si banda lata (1/2 de inch sa spunem) acel raport este peste 90dB (poate inspre 100dB; depinde si de numarul de piste).

Am avut magnetofoane si m-am jucat putin cu 38cm/s - nu-ti vine sa crezi cat de repede se termina o banda. La 78cm/s este deja ventilator.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 8 ore, sesebe a spus:

La un CD limitarile sint de 92db gama dinamica si banda de frecventa de 20hz-22.5Khz.

Oare?

PS: Dinamica înregistrarii pe banda este limitata în general de zgomotul benzii si mai putin de zgomotul echipamentului. Nu am decât date foarte vechi (anii 60) si dupa ele, raportul semnal/zgomot la o banda BASF triple play era 58 dB. Dupa datele producatorului, banda ORWO 123LH oferea 56 dB. Datele sunt pentru 19 cm/s si sfert de pista.

Edit: Am gasit niste date de prin 1967:

http://www.magnetbandmuseum.info/basf-technische-daten-1-1967.html

http://www.magnetbandmuseum.info/12120.html

Editat de franzm
Link spre comentariu

La Studer B67 MKII raportul S/N dat  este 71dB  (73 ?).   Dar conditiile lor de masurare erau extrem de conservatoare (comparativ cu Akai, de exemplu). 

Tin minte ca citisem in anii '80 un interviu cu un inginer de studiou care spunea zambind, dar fara sa dea valori,  ca pentru benzi late si viteze mari valorile parametrilor "explodeaza".

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Bun, deci vorbim de magnetofoanelor profesionale de studiou care la viteza de 19cm/sec-38cm/sec (deci max 30 min pe fata) are cu 20db mai puțin decit poate un CD de 10000 de ori mai ieftin. 

Și apropo, discuția era despre viniluri nu magnetofoane unde crescând viteza poți ajunge la dinamica și banda de frecventa foarte buna. 

La viniluri, și nu numai, totul este despre faptul ca îți place sau nu cum suna. Am avut ocazia sa ascult un disk la o calitate foarte bună împreună cu un prieten pe un distem mai mult decit ok. El îmi spunea într-una "ca uite ce fain suna și ce bine se aud instrumentele" dar punind aceeași melodie de pe CD (pe același distem} diferența era enorma în materie de gama dinamica. De pe vinil exista ceva ca un zgomot de fundal, ceva distorsiuni - nu-mi dau seama exact, care la CD nu mai exista.

Asa ca lăsați-mă fraților cu afirmații ca pe vinil sau magnetofon suna mai bine. Nu, nu suna mai bine și nu va suna niciodată mai bine ci, poate, doar mai plăcut urechii pt unii și atit. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări