Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inregistrare banda magnetofon.

florinursu24

Postări Recomandate

Înregistrarea unei benzi nu e lucru tocmai simplu mai ales dacă ești paralel cu tehnica sau ai doua mâini stângi, eu procedez în felul următor :

— șterg cu izopropilic capete, ghidaje, ax, rola presoare

— derulez banda de pe rola pe care a fost pastrata pe  role de aluminiu care stau permanent pe mag. 

—de la cap, derulez înainte o porțiune apoi fac un test de înregistrare, nivel, balans, sunet pe ambele canale, Când am terminat derulez înapoi la cap și șterg o porțiune de vreo 30 secunde apoi revin la cap. 

—încep înregistra, comparând mereu tape-source mai ales dacă știu ca melodiile sunt cu nivele diferite de semnal, aici vumetrul cu ac e sfânt, se observa imediat diferența între canale dacă ai ochiul format, cu cât sunt mai mari și sensibile vumetrele cu atat mai bine,si vfd ul sau ledurile sunt ok dar din punctul meu de vedere, acul e mai frumos mai ales la un mag. 

La sfârșit, derulez înapoi pe rola de păstrare, înapoi în punga și la cutie cu ea, nu țin niciodată banda pe mag daca nu o ascult..... Folosiți numai benzi testate, am pățit sa înregistrez ore bune la o banda, sa uit ca eram pe source și la final sa constat ca nu sa tras egal sau clar pe ambele canale, nu merita fratilor sa pierzi timp, uzura aparatului sau sa te trezești după un timp ca banda lălăie, curge mizerie din ea, își pierde înaltele și altele.....o banda nou nouta maxell xli de 18, care este de calitate   extra costa vreo 50 euro dar aveți peste 3 ore de muzica pe viteza 9 la un nivel peste cd sau digital, bineînțeles cu un mag bun, de asta am spus ca magul nu este chiar pentru oricine...... Benzile second sunt loterie curata, am luat și eu vreo 6 bucăți care la aspect aratau impecabil dar Dorel lipise pe la jumătatea unora mai multe capete, una nu  se înregistra...... Abia am recuperat doua bucăți, nu mai spun ca am dat pe ele mai mult decât as fi dat pe doua noi, asa ca mam lecuit de second...... Dacă aveți posibilitate sa testați temeinic da, se merita dar asa la ghici e riscant. 

Link spre comentariu

Capetele de magnetofon sau casetofon se pot rectifica in functie de starea de uzura a capetelor. La rectificare se poate  "rezolva" starea unui cap pentru o perioada de timp  sau se pot deteriora iremediabil. Se pot rectifica doar capetele din metal, cele de stergere sau ferite, nu. Benzile de test sunt benzi facute in laboratoare specializate, cu magnetofoane de construcie foarte specializata in care inregistrarea se poate modula in amplitudine si frecventa. Aceste laboratoare se gasesc (gaseau) doar in cateva tari din lume datorita pretului exsorbitant al acelor scule. In tara noastra, benzi de etalonare aveau doar cei de la radio sau Televiziune care le cumparau din Rusia sau Occident pe foarte multi bani. Nu tin minte ca vreun fabricant de la noi sa fi avut benzi etalon (Tehnoton, Targu Mures) poate Electronica dar nu am aflat. Am vazut una, am vazut cum se foloseste si lucreaza cu ea dar nu am reusit sa fac rost de asa ceva. Pentru reglaj se pot folosi benzi inregistrate intr-un studiou specializat inregistrarilor si acea inregistrare pastrata pentru a avea un asazis etalon, este metoda cea mai simpla pentru pasionatii de magnetofoane. Mai exista si alta metoda pentru pasionati dar necesita scule mecanice micrometrice inclusiv cunostiinte in domeniu dar si cunostiinte avansate de electronica in domeniul inregistrarilor magnetice, reglaje de filtre, premagnetizare, etc.

Editat de Dan57
Link spre comentariu

Coco Chanel, eu sunt mulțumit de ce iese pe 9,5, ca ar fi mai bine pe 19 asta e alta discuție.......... Cat despre prețul benzilor, eu am studiat și ebay și acolo prețurile sunt cam aceleași, ma refer la benzi noi, sigilate, dar dacă pui prețul transportului te costa mai mult decât ce găsești în România, plus trimisul banilor căci nu îți trimite nimeni decât cu bani în avans....... Preturi mai mici sunt în sua, dar iarăși te omoară transportul plus comisioanele, asta dacă găsești pe cineva dispus sa trimită în ro...... Dacă mai adaugi și ca sunt lucruri care nu se mai fabrica dar se folosesc , deci numărul lor inevitabil e în scădere, din punctul meu de vedere preturile sunt încă rezonabile, ma repet, pentru benzile sigilate.....

Link spre comentariu

Am avut si eu magnetofon si benzi odata. Toate erau pe 19 si invidiam pe aia care le aveau pe 38. Era un adevarat ritual sa asculti o banda. Am lasat in 2004 o cutie cu aprox 100 de benzi, majoritatea orwo format mare (au fost vreo 3 dimensiuni pe piata) si ceva agfa, toate inregistrate o singura data, de care nu s-a atins nimeni 10 ani, pana la urma le-am lasat noului proprietar cand am vandut apartamentul, erau grele si n-am avut timp nici macar sa le duc la gunoi.

Au ramas amintiri frumoase, acum toata ladoaia intra pe o memorie de cateva grame, pana s-o duce in nori.

Link spre comentariu

Maiacului meu i-am facut o modificare inca in 1982,am eliminat rola intermediara dintre volanta si motor, am pus o curea patrata tot de maiak de la rola motorului, roata volanta, turatia ramane aceasi, sescapa de un zgomot mecanic suparator, mergea numai pe 19, dar punand comutatorul pe 9, nu se schimba turatia ci corectiile de frecventa in functie de viteza, suna mai ceva ca un Akai....basul era la fel dar inaltele sunau mult mai bine.. . Cand eram tanar inaltele erau importante, cu varsta toata lumea prefera basul...... 

Link spre comentariu

Coco  bravo, știi magia analogului....... Tocmai plăcerea aia de a curata vinilul, doza, capetele, ghidajele...... Aia face toți banii pentru anumiți maniaci....... Ca întra mii de melodii pe un stick, cui ii pasa? În mașină ok, în casa seara cu un pahar de vin bun, analogul suna într-un mare fel........ Acum, ce vreau sa întreb..... Am posibilitatea sa înregistrez 1000 hz pe banda, am citit ca la 0 db pe vumetrul, trebuie sa am la ieșirea aparatului 775 mV..... E corect? Am o grămada de deckuri meșterite de bișnițarii de pe o.. x, unii mai au și anunțuri de reparații, la care vumetrele sunt calibrate după cum a dat Domnul, într un deck am găsit chestii din alea care leagă punga de pâine pe post de șoricei pt fire...... ... As putea oare sa trag semnalul pe banda, conectez  multimetru la ieșire, masor 775 mV, apoi din semireglabile fac 0db pe vumetre........ Ar fi corect? 

Editat de david321
Link spre comentariu

Nu mag, deck uri care rulează și trag ok, dar care au diferențe între vumetre, de exemplu o caseta trasa la +2db pe pioneer ct 737 e citita la 0db pe nakamichi bx 300, ca sunet nu am ce reproșa, mecanic la fel, doar indicația vumetrelor difera, de asta am bănuit ca sunt decalibrate la unul sau altul...... Sau e ceva normal pentru diferite aparate? Acești 775mV nu e standard pe care ar trebui sa îl redea toate aparatele la 0db? Ma interesează strict indicația vumetrelor, cu azimuth ul nu am nici o problema

Editat de david321
Link spre comentariu

Am înțeles..... Pai și pana la urma la ce nivel înregistrăm? Dacă eu fac la 0 db vu o caseta și alt aparat o citește la +4 la capăt de scala, nu pot apărea distorsiuni?....... Sunt vumetre care merg pana la +3 db maxim în special cele cu ac.... 

Editat de david321
Link spre comentariu

Discutam de indicația vu-metrelor sau de nivelul semnalului pe lanțul de amplificare? 

In cazul benzii magnetice cu cit ai nivelul înregistrat mai sus cu atit ai un raport semnal zgomot mai bun. Problema este cit de sus poți merge astfel incit sa nu ajungi la saturația benzii. 

Link spre comentariu

La Akai Csm 01, 02 .. 0db însemna 410 mv pe ieșire. Măsuram cu versatesterul. Era suficient de precis. La gama de maguri Akai 630 635 747 0db era 775 mv. E specificat in datele tehnice in general. La RadioRomania pupitrele au la ieșire 1.5v la 0db si mod de afișare PPM. Modul de afișare vu, peak etc poate face diferența nivelului înregistrat sau redat. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări