Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inregistrare banda magnetofon.

florinursu24

Postări Recomandate

Renuntati la ideea de "rectificare" a capetelor de magnetofon/casetofon, odata ce s-a tocit si s-a ajuns catre intrefier, se poate arunca, acolo (in intrefier) se concentreaza cimpul magnetic, materialul de deasupra zonei de intrefier, nu poate fi regenerat, prin nicio rectificare.

Claudiu , tu ai dreptate in cea ce spui insa sa stii ca si in cazul unor magnetoafoane de studio se practica rectificarea capetelor macar o singura data .

http://www.jrfmagnetics.com/index.html?JRF_mainframe=/JRF_relapping.html

Evident ca rectificarea nu mai poate fii realizata in cazul unei uzuri pronuntate a capetelor.

Eu personal pe magnetofonul majak 203 ce il am in posesie am capetele rectificate si pot sa spun ca dupa rectificare nu am observat o inrautatire a raspunsului ba dimpotriva .

Am si capete noi de rezerva si prefer sa le tin pentru zile negre cand nu o sa mai am ce rectifica la capetele uzate :rade:

Link spre comentariu

Presupun ca ar trebui sa ai o banda magnetica inregistrata pe un magnetofon aflat in stare buna cu un semnal sinusoidal de amplitudine si frecventa stiuta.

Redai apoi banda pe magnetofonul de rectificat avand osciloscopul conectat la el si dai la pila  :)

Operatiunea ar trebui facuta pe la frecvente din zona de mijloc spre sus pentru ca acolo apar de obicei probleme generate de uzura.

Link spre comentariu

Deci un STIE nimeni ce del de generator de semnal audio am nevoie pentru tararea capetelor?

Ce tare suna TARAREA capetelor .....

Asa cum a spus si colegul mai  sus ai nevoie de o banda de test care are inregistrat pe ea anumite tonuri cu frecventa fixa ( 1Khz / 5Khz/ 10Khz etc ) si de o oanumita amplitudine si se masoara la iesire cu osciloscopul amplitudinea semnalului si daca oscilocopul este cu dublu spot si faza semnalelor stanga /dreapta

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

se masoara la iesire cu osciloscopul amplitudinea semnalului

Daca se doreste o apreciere precisa, aceasta masurare se face cu milivoltmetru, pe domeniul CA.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Deci un STIE nimeni ce del de generator de semnal audio am nevoie pentru tararea capetelor?

De ex. un calculator plus un program potrivit. E bun si pe post de milivoltmetru de JF.

Link spre comentariu

1)Pe osciloscop ce are ?Nu te intereseaza pana la urma varf la varf ?

2)In plus rezistenta interna a milivoltmetrului...

1) Este o apreciere vizuala cu precizie slaba, nu uitati ca o banda test pentru reglarea azimutului, are inregistrata o frecventa de 8-10khz la cca. -10dB.

2)Cele electronice au peste 1M, arhisuficient.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Pana la urma este o operatiune de comparare, daca am 4 diviziuni varf la varf pe etalon, nu trebuie decat sa scot acelasi rezultat pe ce reglez.

Rezultatul citirii cu milivoltmetrul presupun ca este RMS si se complica lucrurile chiar daca cele doua citiri pot fi precise sunt mai greu de comparat daca impedantele sunt diferite.

Link spre comentariu

Rezultatul citirii cu milivoltmetrul presupun ca este RMS si se complica lucrurile chiar daca cele doua citiri pot fi precise sunt mai greu de comparat daca impedantele sunt diferite.

Daca impedanta milivoltmetrului este mai mare decat cea a sursei de semnal, nu influenteaza cu nimic sursa.

Chiar daca dvs. vi se pare mai putin precisa aceasta metoda, ea(metoda) este cea utilizata la service.

Link spre comentariu
Vizitator Gigi Nebeja

Ce tare suna TARAREA capetelor ..... Asa cum a spus si colegul mai  sus ai nevoie de o banda de test care are inregistrat pe ea anumite tonuri cu frecventa fixa ( 1Khz / 5Khz/ 10Khz etc ) si de o oanumita amplitudine si se masoara la iesire cu osciloscopul amplitudinea semnalului si daca oscilocopul este cu dublu spot si faza semnalelor stanga /dreapta

pai sa zicem ca i-mi cumpar o banda in cazu asta nu mai am nevoie de generatore,un osciloscop am prin casa da nu stiu sa-l folosesc cred ca Sambata o sa pun doua trei poze ca sa va dati cu parerea
Link spre comentariu

Daca impedanta milivoltmetrului este mai mare decat cea a sursei de semnal, nu influenteaza cu nimic sursa.

Chiar daca dvs. vi se pare mai putin precisa aceasta metoda, ea(metoda) este cea utilizata la service.

Nu va cotrazic, singura mea experienta cu benzile magnetice de test dateaza de pe vremea cand se stocau date pe unitati de banda.

Atunci foloseam o banda etalon scrisa la ICE Felix, un osciloscop cu doua spoturi, surubelnite, foite de staniol rabdare si tutun :)  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări