Vizitator viobio Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 totusi,nimeni nu raspunde la intrebarea de mai sus...va puteti da seama daca un amplificator suna bine,din OSCILOGRAME? DA SAU NU? daca dreptunghiul e nu stiu cum...inseamna ca ..ce? nu se aude basul,inaltele..etc? sau care e ideea asta cu oscilogramele....e cruciala? care e etalonul pt o oscilograma ca amplificatorul sa sune bine? puneti aici un etalon de oscilograma unanim acceptata si..gata...totul se raporteaza la etalon...niciodata,repet,niciodata nu veti putea scoate un semnal dreptunghiular perfect dintr-un amp cu lampi cu iesire pe transformator...si de aici rezulta toata polemica..ca nu seamana ce e la intrare cu ce e la iesire........Deci intrebarea esentiala e..CUM SI CARE ESTE ETALONUL DE OSCILOGRAMA DUPA CARE SA NE GHIDAM IN ASA FEL INCAT UN AMPLIF CU TUBURI SA SUNE BINE.....astept raspunsVreau sa vad o oscilograma,cu sinus nelimitat,în banda 20hz....200000hz,sa vedem dacă amplificatorul livrează 12w(11,5W din catalog) în banda audio,ca sa fie hi-end este o condiție minima. Link spre comentariu
gedd Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 Perfect,asta e cu totul altceva... Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 (editat) Viorel ceri să vezi ce nu se poate arăta ,cu siguranţă ştii foarte bine că în cazul unei configuraţii SE variaţia sinus de 20Hz nu se poate regăsi la ieşire cu reprezentare corectă în situaţia 12W putere utilă în sarcină(cazul de faţă). Un amplificator configuraţie SE-ezoteric nu necesită un răspuns bun la 20Hz-sinus chiar dacă este destinat audiţiilor. Având în vedere caracterul ezoteric pronunţat contează decât"sclipiciul-psihoacustic" ,crezi că va masura cineva distorsiunile totale pentru 12W putere utilă în sarcină ?!Ca atare ai să vezi oscilograma 20hz-sinus în sarcină pentru 12W putere utilă la calendrele greceşti. De multe ori contează doar aspectul viziual strălucitor şi vorbele meşteşugite (trebuie să le spui oamenilor ce vor să audă când nu pot asculta/înţelege ce aud). Editat Aprilie 25, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 (editat) gedd asta este foia de catalog : si te intreb: crezi ca 10% distorsiuni se aud sau nu la ureche? sau tu esti de parere ca o sinusoida stramba sau limitata suna bine la ureche???? Oricum dupa tine pe cine ar trebui sa cred: foaia de catalog sau ce zice panda12??? marius cum e cu distorsiunile de 10%? Se aud sau nu la ureche? Sau tu te-ai chinuit sa ajungi la distorsiuni de 2% doar de amorul artei??? Sa inteleg ca ne indreptam spre o secta electronica: vine unul si scrie niste specificatii si noi trebuie sa le inghitim si sa ridicam osanale? Pai dupa ei ar trebui sa ii huidui pe Leco! (ca a pus cele mai multe oscilograme si filmulete sa vada toata lumea ce poate REAL amplificatoarele facute de el). CAND AI CE ARATA, ARATI! Editat Aprilie 25, 2015 de adrian_pic Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 (editat) Colaborez cu d-l lazaroiu de foarte mult timp;santem varste apropiate,am avut aceeasi profesori si ne leaga o prietenie sincera.Din pacate eu nu le am cu simularile domeniu unde dansul exceleaza.De asemenea calculam separat tarfurile de iesire si apoi comparam[de obicei santem in marja acceptata,el folosind un program iar eu mai "batraneste"]Acum folosesc si eu programul pt ca este mai simplu.Cand am hotarat sa fac ampul cu E130L ideea a fost a d-lui lazaroiu care mai lucrase cu acest tub si vorbea la superlativ despre el.Au fost 2 variante de schema,dar am plecat dela tuburile EF804S pe care le aveam pe stoc.Am ajuns la un consens,am pus in opera schema,am facut corectiile necesare [care nu au fost decat de detaliu] si cam asta a fost.Am facut apoi un releveu cu starea finala si gata.Nici nu stiu de ce atata mister!Schema este mai mult decat banala cu pentoda ca preamp in schema clasica si finalul in clasa A cu negativare automata.Traful de iesire are 17cm2 cu tole GO dimensiune E14.Ca detaliu,nu am folosit un stabilizator pt G2 ci o infasurare separata pe traful de retea pt cei 150v necesari.[aceasta fiind foarte bine filtrata] Traful de iesire are 16H. Intr-o proportie mare este adevarat cu cateva exceptii si anume: "santem varste apropiate,am avut aceeasi profesori...",cam cat de apropiati de varsta pot fi un copil de 11 ani fata de unul de 2 ani,iar ca profesori [...] doar cativa pe care i-am mai prins si eu!!! Cand o sa am timp promit ca voi merge la dl.Panaitescu si voi face o analiza spectrala cu un analizor de spectru pentru a vedea CLAR de ce place acel amplificator (sau altul) "liliecilor" d-lui,adica prieteni de care face vorbire,bineinteles cu acceptul domniei sale si sigur voi face si alte determinari practice,nu ar fi interesant ? Daca va aduceti aminte am facut acelasi lucru si pentru un amplificator realizat de Viorel,un PP exotic cu E80L (parca!) l-am avut la mine si rezultatele le-am pus pe acest forum anul tecut in urma carora au existat cateva discutii pro si contra. ____________________________________________________________________________________________________________ @panda12 : refaceti masuratorile in ceea ce priveste inductanta trafului de iesire si asta pentru ca la Ra optim pentru E130L (2K7+Rdc) cu inductanta de 16H masurata fara componenta DC frecventa minima teoretic transferta ar fi Fmin=32Hz la -3dB,adica 1/2 din Pmax s.nelimitat,sau Fmin=45Hz la 0dB,sau cu componente DC si la un miez cu 1,6T(S=17cm^2) si inductanta de 16H rezulta Fmin=55Hz la -3dB(1/2 din Pmaxim sinus nelimitat) sau 65Hz la 0dB (Pmax s.nelimitat=12W). Cred ca udeva nu ati fost atent la masuratori,ar trebui sa aveti o inductanta L=35H(minim) la 400Hz masurat fara componenta DC prin bobina si L=21H(minim) la 400Hz masurat cu componente DC de 100mA la miezul dv. cu B=1,6T si suprafata sectiuni de 17cm^2,alfel veti avea banda de frecvente alterata in "partea stanga",frecventele joase. Editat Aprilie 25, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 (editat) Perfect,asta e cu totul altceva...Pai nu am cerut nimic altceva,au trebuit atitea pagini ca sa poti fi de acord cu mine?Vreau sa se sustina datele din prezentarea amplificatorului,cu ceva oscilograme.Sincer ma cam plictiseste subiectul asta,de 3 pagini ne invirtim in jurul cozii,fara finalitate,fiecare sa inteleaga ce doreste din acest topic.O seara frumoasa tuturor Editat Aprilie 25, 2015 de viobio Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 (editat) @panda12 : refaceti masuratorile in ceea ce priveste inductanta trafului de iesire si asta pentru ca la Ra optim pentru E130L (2K7+Rdc) cu inductanta de 16H masurata fara componenta DC frecventa minima teoretic transferta ar fi Fmin=32Hz la -3dB,adica 1/2 din Pmax s.nelimitat,sau Fmin=45Hz la 0dB,sau cu componente DC si la un miez cu 1,6T(S=17cm^2) si inductanta de 16H rezulta Fmin=55Hz la -3dB(1/2 din Pmaxim sinus nelimitat) sau 65Hz la 0dB (Pmax s.nelimitat=12W). Cred ca udeva nu ati fost atent la masuratori,ar trebui sa aveti o inductanta L=35H(minim) la 400Hz masurat fara componenta DC prin bobina si L=21H(minim) la 400Hz masurat cu componente DC de 100mA la miezul dv. cu B=1,6T si suprafata sectiuni de 17cm^2,alfel veti avea banda de frecvente alterata in "partea stanga",frecventele joase. lazaroiu fluieri in biserica??? asculti muzica pe hartie, oscilograme sau calcule??? Initiatorul topicului a spus clar: " Unde cred eu ca gresesc destul de multi in abordarea problemei:in modul pragmatic de a aborda totul la nivel de teorie,fara sa tina cont ca in cele din urma CINEVA va si asculta sunete!" Opinia mea este: Un calcul spulbera 1000 de opinii si aceste 1000 de opinii <=> zero barat in fata unui calcul! Mie in scoala si facultate mi s-au predat formule si demonstratii ale acestor nu opinii!! lazaroiu keep walking !!! Editat Aprilie 25, 2015 de adrian_pic Link spre comentariu
fcon Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 (editat) Mie in scoala si facultate mi s-au predat formule si demonstratii ale acestor nu opinii!! lazaroiu keep walking !!! Adica, pe romaneste, "Lazaroiu - fa pasi!" sau, pe turceste: "Lazaroiu - hai sictir!", doar suntem poligloti, ce p... noastra! ----------------------------- Ce-a ajuns forumul, cu astfel de oameni!... Se pare ca a presupune respect este deja prea mult; de scuze... probabil ca nici nu-i vorba... iar OMUL chiar a facut si scoala/facultate! Inchipuiti-va cum sunt acei electronisti/profesionisti fara scoala! Brrr... Fugiti, bre!... Editat Aprilie 25, 2015 de fcon Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 (editat) lazaroiu a facut un calcul (cu componente DC si la un miez cu 1,6T(S=17cm^2) si inductanta de 16H rezulta Fmin=55Hz la -3dB(1/2 din Pmaxim sinus nelimitat) sau 65Hz la 0dB (Pmax s.nelimitat=12W).) si am spus: un calcul spulbera si 1000 de opinii (nu numai 4-5 ale unor useri care nu recunosc teoria si judeca dupa ureche). In scoala si in facultate (fiind inginer) nu mi s-au predat opinii ci doar formule si calcule si de aceea numai in ele cred si nu cred opinii (decat daca imi este prezentat si ceva inginereste : un calcul, o oscilograma etc.) keep walking = un indemn de a continua sa mergi inainte si sa nu renunti. (m-am referit la faptul ca lazaroiu face calcule, simulari etc. si nu vine sa impuna opinii). fcon iti spun sincer ca pe user-ul lazaroiu l-am asemuit de mult cu simularea (gratuita!!!) care vine sa ii traga de urechi pe corigentii la teorie. O simulare nici cand nu-ti convine nu poti sa o urasti pentru ca este ADEVAR si trebuie sa fii nebun sau idiot sa te impotrivesti ADEVARULUI. Editat Aprilie 25, 2015 de adrian_pic Link spre comentariu
Vizitator panda12 Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 Revin cu o mica rectificare la remarca d-lui Lazaroiu;m-am uitat in documentatie si intradevar am luat o alta valoare,cea reala fiind de 33H.Stimate d-le pic,am o scurta remarca si pt domnia voastra;in afara de faptul ca trageti in tot ce misca,nu am vazut nici macar un amarat de radio cu galena realizat,asa ca pana o sa postati macar o minima realizare ar fi bine sa luati o pauza.Cunosc foarte bine categoria din care faceti parte pt ca am fost si angajator si am dat piept de multe ori cu genul pe care cu" onoare" il reprezentati.Ca sa va adresati in acest mod unui INGINER de talia d-lui Lazaroiu,deja a-ti depasit orice limita a bunului simt si a respectului datorat daca nu varstei,macar a nivelului de expetiza pe care il detine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 Pentru ca tot am fost dat exemplu, simt ca ar fi necesar sa si lamuresc. Eu fac acele teste, oscilograme (dreptunghiular, 10kHz si 20kHz cu 10nF/8R), in primul rind de curiozitate, pe urma sa stiu pe ce ma bazez, apoi sa arat clientului pe ce da banii. Mai pe scurt vreau sa "VAD" sunetul amplificatorului, adica sa fiu impacat cu totul, urechea poate fi pacalita foarte usor, ochiul mai putin. Un amplificator care masoara bine in semnal dreptunghiular la 10kHz si 20kHz, nu are cum sa nu sune bine, cel putin pe partea de medii inalte, unde un timp de crestere cit mai mic, arata ca amplificatorul este foarte rapid, cu cit timpul de crestere este mai mic. Iata aici 2 oscilograme, ambele la 10kHz, prima este a unui amplificator in clasaD, arata un timp de crestere excelent (pentru o clasaD) de circa 11 microsecunde: Iar aici o oscilograma la un amplificator in clasa AB-B, care arata un timp de crestere de 1,78 microsecunde, as putea spune SUPERB pentru un amplif zona PRO: Urechiometric "asa la o ascultare sa fie", suna asemenator, putin mai tipator pe inalte, mai tablicios, cel in clasaD, totusi diferenta intre ele este de la cer la pamint. De aia, cel putin eu, prefer ca pe linga ascultare, sa ii fac si o "imagine" a comportamentului. Am lansat acum 2 saptamini, pe un forum vecin, un test cu 3 piese, una avea 0.03% THD, alta 0,3% THD si ultima 3% THD, au fost puse in ordine random, cerindu-le sa spuna care sint diferentele intre ele. Nu exista nicio alta diferenta intre ele, luate de pe un cd audiofil de teste. Culmea este ca foarte putini au sesizat diferentele insa nici unul nu s-a exprimat ca este vorba de o singura diferenta, raportul de THD. Oamenii de acolo se declara audiofili inraiti, cu scule cu multe zerouri dupa cifra unitatilor la pret. Din nou, culmea, piesa care le-a sunat cel mai bine "la ureche, unora" a fost cea cu 3% thd, restul au parut mai spalacite, mai slab, etc... Apoi am pus un alt test cu 3 piese facute din o singura piesa format WAV, direct rip de pe cd, unde "am mintit" fara sa stie ei, cum ca una a fost facuta din wav im mp3 la 320kb/sec si apoi din nou in wav, alta a fost facuta din wav in flac si apoi inapoi in wav si una este wav-ul original, DAR, piesa a fost una si aceeasi unde a diferit doar denumirea... Evident dupa primul test, cel expus mai sus, au gasit diferente intre piese desi a fost una si aceeasi... Iata dovada: https://www.youtube.com/watch?v=2LRXJhIORyM Concluziile va apartin. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 (editat) Nu trag in toc ce misca, dar am oroare de aburitori si aburelile lor. Te-a angajat Lazaroiu ca avocat? Daca se simte lezat Lazaroiu, forumul ii ofera posibilitatea sa-si rezolve aceasta problema. Ceea ce nu stii tu dar Lazaroiu stie, este ca pe un forum nu te adresezi ca pe vremea lui ceasca (insiruind titluri si aplecandu-te pana la pamant in fata lor) ci te tutuiesti cu toti. In privat cand l-am abordat nu am folosit persoana a doua singular. Apropo, mie mi-a placut sa ii ard pe angajatori (mai ales pe cei certati cu teoria) si nu am ramas angajat la ei sa le fac bani cu spinarea mea si sa stii ca multi au ajuns ... pe drumuri. Prezinta-ne si noua dovada ca : "m-am uitat in documentatie si intradevar am luat o alta valoare,cea reala fiind de 33H". Ceva poze cu masurarea celor 33H ai? Cum ai masurat cei 33H? Din nou, culmea, piesa care le-a sunat cel mai bine "la ureche, unora" a fost cea cu 3% thd Leco la orice ora poti rade de urechisti. Blind test-urile din tari cu apa mai calda stau drept marturie cat de buna este metoda urechista. La urechisti poti sa le spui ca pui 3 amplificatoare diferite si de fapt lasi acelasi amplificator (si alntul acustic sa ramana neschimbat) si ei iti vor "demonstra" ca s-a auzit diferit. Cele doua oscilograme ale tale de mai sus sunt o dovada cat de fina este urechea lor daca nu pot face diferenta neta intre ele. Editat Aprilie 25, 2015 de adrian_pic Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 .... fcon iti spun sincer ca pe user-ul lazaroiu l-am asemuit de mult cu simularea (gratuita!!!) care vine sa ii traga de urechi pe corigentii la teorie. O simulare nici cand nu-ti convine nu poti sa o urasti pentru ca este ADEVAR si trebuie sa fii nebun sau idiot sa te impotrivesti ADEVARULUI. Domnule pic (adrian presupun ca e prenumele) ,stii, e o vorba romaneasca veche ''daca taceai, filozof ramaneai '' si spun asta deoarece ar trebui ca la pregatirea dumitale intelectuala sa-ti fie cunoscuta. Parerea mea,personala,e sa nu mai faceti asocieri de genul asta ''pe user-ul lazaroiu l-am asemuit de mult cu simularea (gratuita!!!) '' . Un pic de respect pt realizarile domnului Lazaroiu si varsta dumnealui. Legat de simulare si adevar,iti spun eu ca simularea e un ..ideal,un vis care nu va fi realitate niciodata,exact cum a fost comunismul,o utopie. Adevarul e doar realitatea,iar legat de amplificatoarele cu tuburi ceea ce ai pe masa,asa cum este el ,cu distorsiuni de 10% datorate tolerantelor pieselor. Nu intru acum si aici in filozofia existentialista,dar daca vrei o discutam in bodega. Cu scuzele de rigoare pt initiatorul topicului si userii elforum. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 der_doktor, apreciez și îmi scot pălăria în fata reparațiilor pe care le faci,e munca și pregătire în spate,totuși sa nu amestecam capra cu varza,adică tolerantele componentelor cu distorsiunile de 10%,daca se folosesc componente cu 1% tolerante, scad distorsiunile la puteren maxima? Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 Nimeni nu are nicio obligatie față de alti useri . Pot înțelege invidia , pizma , frustrările unora , dar acest subiect a fost deschis de către autor cu alt scop , acela de a prezenta o realizare recentă . Cei ce au răfuieli si polițe de plătit le atrag atenția ca au luat-o pe arătură , fiind total offtopic ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum