Vizitator Postat Aprilie 24, 2015 Partajează Postat Aprilie 24, 2015 In primul rand vreau sa-l felicit pe dl.Panaitescu pt realizarile dumnealui,am vazut pozele amplificatorului si m-a incantat designul. Din punct de vedere tehnic sunt convins ca datele tehnice corespund cu realitatea,zic asta deoarece am urmarit postarile dumnealui, si aici si in alte parti, si nu e greu sa-ti dai seama de experienta in audio acumulata pe parcursul anilor. Nu inteleg de ce toata lumea vrea ''oscilograme'' si scheme.Spun asta deoarece sunt 100% convins ca avand schema in fata si o mie de oscilograme foarte putini vor reusi sa ajunga la a scoate totul dintrun amplificator si asta dupa foarte multa munca. Legat de oscilograme,pot sa zic ca am avut peste 50 de osciloscoape in cei 25 de ani de service ,in prezent mai am vreo 6 ,dar nu conteaza numarul acestora cat performantele si nivelul de intelegere al semnalului afisat de osciloscop. Cu toate ca folosesc osciloscopul mult mai mult decat multimetrul nu inteleg cum unii dintre noi estimeaza corect performantele unui amplificator doar pe baza unor oscilograme. In audio sunt alte aparate de masura care evalueaza corect nivelul de distorsiuni si distributia armonicilor. O analiza THD,IMD si una spectrala spune mult mai mult decat orice oscilograma. Cine a studiat documentatia tehnica (manualul service) a oricarui aparat Hi-Fi sau High-End a vazut ca pe langa toate caracteristicile tehnice prezentate in primele pagini apar metodele de reglaj (bias uneori si alte reglaje care tin de performanta) ,schemele si listele de piese. Oscilograme exista in documentatiile tehnice ale altor aparate care nu fac obiectul acestei sectiuni. In audio,in general,forma de semnal folosita e sinus si sqrt iar oscilogramele releva amplitudinile unor semnale in diverse puncte si forma corecta a acestora. Abia apoi incepe nebunia cu reducerea factorului de distorsiuni si obtinerea puterii maxime debitata pe sarcina. La doua lampi pe canal nu prea ai ce face cu schema daca nu ai si toate datele transformatoarelor. Tot secretul sta in performanta OPT si interstage (daca exista) si asta deriva din modul practic de realizare al acestora si calitatea materialelor folosite. Daca dl. Panaitescu ar fi deschis un topic intitulat '' DIY Amplificator SE E130L 2x12W class A'' si pe langa toate detaliile de constructie, inclusiv ale transformatoarelor folosite, ar fi postat si schemele atunci cererea de oscilograme si tensiuni/curenti in punctele cheie ar fi fost justificata. Ca o sugestie pt dl.Panaitescu si nu numai pt dansul ar fi ca in prezentarea unui amplificator sa fie mentionat factorul de distorsiuni si o distributie a armonicilor la o putere pe sarcina de 1W si la puterea nominala. Nu cred ca ar fi foarte greu de gasit aparatura necesara dar cu ocazia aceasta ar fi evitate multe postari aiurea care nu fac decat sa dispara cheful de a mai tasta pe aici. Cine a citit postarile d-lui Popa Marius,pt care am un respect deosebit, a observat ca la fiecare montaj apare si o distributie a armonicilor la o anumita putere in sarcina. Faptul ca sunt masurate in dB si nu in procente pe mine personal ma avantajeza fiind obisnuit cu masuratorile din manualele service audio,iar o valoare procentuala se poate obtine usor prin calcul pt cine vrea neaparat asta. Tot in Arad il gasiti pe dl.Niculian,http://www.elforum.info/user/194491-niculian/,care dispune de analizor de spectru si de distorsiuni,un om extraordinar pe care mi-as dori sa-l cunosc. Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 Secrete sunt destule , de la traseele de masa pana la tabla de beriliu din întrefier ... In sfarsit , unii aleg un anume PSF , pentru o distributie optima a răspunsului armonic , pentru ca doar idioții fac aparate pe care le asculta cu osciloscopul sau cu sublerul . Cunoscătorii realizeaza amplificatoare pentru auditii cu urechile ( nu auditii cu osciloscopul , osciloscopul este folositor la altceva in afara de a te lauda pe forum ) si nu sunt interesati de PSF-ul comercial din cataloage , daca au experiența de-o viață. Păcat , dupa cativa ani de forum , unii comentatori au rămas la stadiul de lipitori de fire dupa schemele altora ... Link spre comentariu
Vizitator panda12 Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 In primul rand doresc sa va multumesc foarte mult pt aprecieri si de ce nu si pt critici,dar in aceeasi masura trebuie sa-mi spun si punctul de vedere;daca cineva isi imagineaza ca ce vedeti pe site este facut asa la intamplare se inseala profund.Cum sa nu folosesti scule de laborator pt masuratori?!Am avantajul ca am tot timpul din lume sa ma ocup numai de asta,si mai ales nu traiesc din amplificatoare!Mai mai de semenea un buget pt cerecetare[ca doar nu iese din prima!] si de aici puteti trage concluzii cred eu pertinente.Unde cred eu ca gresesc destul de multi in abordarea problemei;in modul pragmatic de a aborda totul la nivel de teorie,fara sa tina cont ca in cele din urma CINEVA va si asculta sunete!Nu vreau sa intru aici in polemica cu cei care sustin ca oscilograma este mama tuturor[pt ca evident ca am scos sute de oscilograme]dar pt mine nu sant decat ceva dela care plec si nu acolo se termina totul.Urechea umana este ceva imperfect,deci asa trebuie sa si sune un amplificator,sau mai bine spus trebuie "setat"sa placa urechii.Modelul cu E130L a fost poate cel mai testat,fiind ceva nou si pt mine si in urma testelor se pare ca este un model foarte reusit..La testele de sunet au venit 2 "lilieci" cu tot ce trebuie[cabluri,cd-player,boxe] cu toate ca am si eu aceste lucruri.Dupa ce au ascultat pret de 10-15 minute ,au inceput sa schimbe cablul de semnal si credeti-ma ca diferentele erau mai mult decat evidente;concluzia imediata a fost ca ampul este foarte transparent sesizand diferenta de cabluri de semnal.Am dat numai un exemplu ca sa vedeti cum se pune de fapt problema.Testele au continuat in diferite configuratii [boxe,vinil,tip de muzica etc]si locatii inca 3 saptamani pana s-a dat "bun de tipar"La acest model diferenta intre oscilograme si testele de sunet nu a fost foarte mare,pt ca experienta si probitatea profesionala a d-lui Lazaroiu si-au spus cuvantul,dar totusi au fost.Niste urechi antrenate sa asculte numai muzica buna pe scule de exceptie nu pot fi pacalite[si asta stiu foarte bine dela ampurile de chitara]Nu vreau sa credeti ca sant un tip secretos,ci din contra ;cei care m-au cunoscut personal pot confirma ca sant deschis,amabil si foarte cooperant.Dominance este marca inregistrata la OSIM si anumite lucruri chiar nu pot fi postate,dar promit ca va veni si clipa cand voi posta absolut toate documentatiile.Eu am plecat pe 69 de ani,si este normal daca de mai bine de 50 de ani ma ocup de asta sa am si niste realizari;trist este ca nu prea vine nimic din urma,sau foarte putin.Cei care acum aveti 30-40 de ani si santeti in plenitudinea fortelor ar trebui sa va afirmati mai mult,pt ca este loc pt toata lumea.Sant pe acest forum oameni cu expertiza si cunostinte foarte serioase,dar din pacate inca foarte putini.Am fost si sant deschis la orice colaborare atat timp cat exista bun simt si civilitate.Ma puteti vizita oricand si va impartasesc din experienta mea cu mare placere[de fapt cei de pe forum care m-au vizitatat pot confirma acest lucru]Va doresc stimati forumisti numai realizari frumoase. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 (editat) Multa lume asculta muzica pe hartie si cu oscilograme.....gedd,acest site se numește Elforum, adică un site pentru electronisti, unii doresc și alte detalii în afara de poze,tu aveai un topic cu 6C33C,topic mort,pe tine ce te retine sa postezi citeva oscilograme?Pentru mine doar o poza este bla bla bla.Înțeleg partea cu datele transformatoarelor de ieșire,chiar cea cu schema,cu toate ca se poate pune o schema fără valori,nu înțeleg secretomania cu oscilogramele.Dacă se postează doar poze,o să-l rog pe Vasile sa facă o secțiune cu poze ale amplificatoarelor,asa e mai cinstit.Secrete sunt destule , de la traseele de masa pana la tabla de beriliu din întrefier ...In sfarsit , unii aleg un anume PSF , pentru o distributie optima a răspunsului armonic , pentru ca doar idioții fac aparate pe care le asculta cu osciloscopul sau cu sublerul . Cunoscătorii realizeaza amplificatoare pentru auditii cu urechile ( nu auditii cu osciloscopul , osciloscopul este folositor la altceva in afara de a te lauda pe forum ) si nu sunt interesati de PSF-ul comercial din cataloage , daca au experiența de-o viață.Păcat , dupa cativa ani de forum , unii comentatori au rămas la stadiul de lipitori de fire dupa schemele altora ..."cunoscatorii realizează amplificatoare cu urechile" asta e tare, foarte tare.Dacă ai onoare și ești bărbat,nominalizează pe cei care construiesc după schemele altora și au rămas la stadiul de lipitori de fire.Eu as vrea sa vad și scheme concepute de tine,nu doar postate de pe net și deschise topice cu ele,sa nu începi cu lipsa de experienta ca nu tine, cind tu scrii asta este ipocrizie,ai tu un comportament mai ciudat dar de experienta nu duci lipsa. Editat Aprilie 25, 2015 de viobio Link spre comentariu
gedd Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 (editat) am si eu o singura intrebare,CAND,un amplificator suna bine studiind oscilogramele? sau studiind DOAR oscilogramele....ok,daca pun oscilograme pe aici cu ce va ajuta in aprecierea sunetului? va veti da seama daca are transparenta amplificatorul? dinamica? etc? iar subiectul cu 6C33C domnu' viobio nu e mort deloc...ampul merge ff bine nu se incinge asa de tare incat sa prajesti oua pe el,asa cum au afirmat unii cum ca acea carcasa e un fiasco...etc...multi de pe aici vorbiti doar de dragul de a vorbi....fara sa puneti mana sa faceti ceva concret,vorbiti prostii toata ziua si teorie fara nicio baza....mai era unu' in topicul meu cu DAC-ul cu buffer pe iesire care spunea ca semnalul de 5V pe un traseu de fire de 10 cm,e afectat intr-un mod dezastruos si nu vor mai functiona jucariile pe acolo...BAZACONII,DAC-ul functioneaza perfect....am mai spus de atatea ori,vreti semnal dreptunghiular perfect,treceti la tranzistori....aaa..si inca ceva..intrebati-l pe domnul Panaitescu despre efectul de dioda al cablului de cupru si mai ales de ce costa 3000$ un metru de cablu de cupru pur... Editat Aprilie 25, 2015 de gedd Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 (editat) gedd,tacă te referi la mine ca nu fac nimic,te înșeli, vrei sa stau toata ziua sa fac poze și sa le pun aici,sincer nu am timp,lucrez la ampul 91 de chitară și la un PP clasa A cu KT88,cind vor fi gata le pun pe forum,cu scheme și oscilograme.Cei care pun doar poze pe aici,fără a pune scheme și oscilograme,pot incarca pozele pe forumul cofetarilor sau croitorilor,tot aia este pentru pasionații de electronica. Cunosc efectul cablului de care vorbești,este ceva extrem,pe mine nu ma pasionează asa ceva,cu banii aia bag benzina și ma plimb cu avionul cam 25 de oreEu nu am veleități audiofile,îmi place sa ascult muzica și nu trebui sa împing totul la extrem, cine dorește extremele sa le caute.Topicul ala e mort,nu amplificatorul tău,nu răstălmăci, ca fapt divers,îmi place ampul tău cu 300B. Editat Aprilie 25, 2015 de viobio Link spre comentariu
300B SE Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 (editat) Foarte frumos amplificator,vad in sfarsit un amplificator cu acest tub fain E130L( S=27,5mA/V si Pda=27,5W+Pdg2=5w !!!) realizat in Romania,felicitari dl.Panaitescu,o realizare profesionala si de bun simt tehnic,design simplu si elegant Performantele tehnice spun totul sunt convins ca ce ati declarat acolo este adevarat. PSF respectiv PDA nu este ca si in foaia de catalog. Vezi amplificatorul lui popamarius care nu e in caracteristicile din catalog dar nu depaseste puterea maxima disipata. Draga viobio poti sa spui ca in aplificatoarele de chitara folosesti foile de catalog? (vezi foaia de catalog EL34) Se pare ca din discutiile de mai sus, inginerul care a proiectat schema, simulat, verificat, calculat si dimensionat transformatorul de iesire ar fi dl Lazaroiu. """Testele au continuat in diferite configuratii [boxe,vinil,tip de muzica etc]si locatii inca 3 saptamani pana s-a dat "bun de tipar"La acest model diferenta intre oscilograme si testele de sunet nu a fost foarte mare,pt ca experienta si probitatea profesionala a d-lui Lazaroiu si-au spus cuvantul,dar totusi au fost.Niste urechi antrenate sa asculte numai muzica buna pe scule de exceptie nu pot fi pacalite[si asta stiu foarte bine dela ampurile de chitara""" Domnule Panda va respect munca si o admir dar am o nelamurire: Care este contributia domnului Lazaroiu la acest proiect? Atentie! Nu am nici o afacere sau relatie cu dl. Lazaroiu! Editat Aprilie 25, 2015 de matropower Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 Da, folosesc datele din foile de catalog,altfel cum? Link spre comentariu
gedd Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 totusi,nimeni nu raspunde la intrebarea de mai sus...va puteti da seama daca un amplificator suna bine,din OSCILOGRAME? DA SAU NU? daca dreptunghiul e nu stiu cum...inseamna ca ..ce? nu se aude basul,inaltele..etc? sau care e ideea asta cu oscilogramele....e cruciala? care e etalonul pt o oscilograma ca amplificatorul sa sune bine? puneti aici un etalon de oscilograma unanim acceptata si..gata...totul se raporteaza la etalon...niciodata,repet,niciodata nu veti putea scoate un semnal dreptunghiular perfect dintr-un amp cu lampi cu iesire pe transformator...si de aici rezulta toata polemica..ca nu seamana ce e la intrare cu ce e la iesire........Deci intrebarea esentiala e..CUM SI CARE ESTE ETALONUL DE OSCILOGRAMA DUPA CARE SA NE GHIDAM IN ASA FEL INCAT UN AMPLIF CU TUBURI SA SUNE BINE.....astept raspuns Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 totusi,nimeni nu raspunde la intrebarea de mai sus...va puteti da seama daca un amplificator suna bine,din OSCILOGRAME? DA SAU NU? daca dreptunghiul e nu stiu cum...inseamna ca ..ce? nu se aude basul,inaltele..etc? sau care e ideea asta cu oscilogramele....e cruciala? care e etalonul pt o oscilograma ca amplificatorul sa sune bine? puneti aici un etalon de oscilograma unanim acceptata si..gata...totul se raporteaza la etalon...niciodata,repet,niciodata nu veti putea scoate un semnal dreptunghiular perfect dintr-un amp cu lampi cu iesire pe transformator...si de aici rezulta toata polemica..ca nu seamana ce e la intrare cu ce e la iesire........Deci intrebarea esentiala e..CUM SI CARE ESTE ETALONUL DE OSCILOGRAMA DUPA CARE SA NE GHIDAM IN ASA FEL INCAT UN AMPLIF CU TUBURI SA SUNE BINE.....astept raspuns Este foarte simplu, exista citeva amplificatoare recunoscute si apreciate in special cu 300B si a caror oscilograme plus masuratori pot fi criterii de comparatie , cred ca este mult mai obiectiv acest mod de abordare decit simple pareri iar chestiunea cu dreptungiul perfect este inutila fiindca evident un transformator nu poate repeta acest semnal ca un amplificator cu semiconductori Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 totusi,nimeni nu raspunde la intrebarea de mai sus...va puteti da seama daca un amplificator suna bine,din OSCILOGRAME? DA SAU NU? daca dreptunghiul e nu stiu cum...inseamna ca ..ce? nu se aude basul,inaltele..etc? sau care e ideea asta cu oscilogramele....e cruciala? care e etalonul pt o oscilograma ca amplificatorul sa sune bine? puneti aici un etalon de oscilograma unanim acceptata si..gata...totul se raporteaza la etalon...niciodata,repet,niciodata nu veti putea scoate un semnal dreptunghiular perfect dintr-un amp cu lampi cu iesire pe transformator...si de aici rezulta toata polemica..ca nu seamana ce e la intrare cu ce e la iesire........Deci intrebarea esentiala e..CUM SI CARE ESTE ETALONUL DE OSCILOGRAMA DUPA CARE SA NE GHIDAM IN ASA FEL INCAT UN AMPLIF CU TUBURI SA SUNE BINE.....astept raspunsEu vreau sa vad doar o sinusoida, nelimitata, de la 20Hz la 20khz,atit sa vedem și noi ce putere livrează în banda audio,e mult ce ne interesează pe unii?? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 am si eu o singura intrebare,CAND,un amplificator suna bine studiind oscilogramele? sau studiind DOAR oscilogramele....ok,daca pun oscilograme pe aici cu ce va ajuta in aprecierea sunetului? va veti da seama daca are transparenta amplificatorul? dinamica? etc? iar subiectul cu 6C33C domnu' viobio nu e mort deloc...ampul merge ff bine nu se incinge asa de tare incat sa prajesti oua pe el,asa cum au afirmat unii cum ca acea carcasa e un fiasco...etc...multi de pe aici vorbiti doar de dragul de a vorbi....fara sa puneti mana sa faceti ceva concret,vorbiti prostii toata ziua si teorie fara nicio baza....mai era unu' in topicul meu cu DAC-ul cu buffer pe iesire care spunea ca semnalul de 5V pe un traseu de fire de 10 cm,e afectat intr-un mod dezastruos si nu vor mai functiona jucariile pe acolo...BAZACONII,DAC-ul functioneaza perfect....am mai spus de atatea ori,vreti semnal dreptunghiular perfect,treceti la tranzistori....aaa..si inca ceva..intrebati-l pe domnul Panaitescu despre efectul de dioda al cablului de cupru si mai ales de ce costa 3000$ un metru de cablu de cupru pur... Nu exista cupru PUR, insa exista virgula dupa acei 99%! Si o groaza de PAMPALAI, care cred anumite "specificatii". Niciun cablu, nici din aur nu merita 3000 Euro per metru liniar. Link spre comentariu
gedd Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 treaba cu sinusoida legata de putere etc., e altceva,erau unii pe aici care trageau concluzii dupa oscilograme,daca e semnalul nu stiu cum nu am nu stiu ce sunete,sau nu reda nu stiu ce........iar treaba cu 300B e relativa..fiecare lampa e diferita,e ca si cum am compara mere cu pere cu struguri cu ananas cu banane...etc..toate sunt fructe..care e cel mai bun fruct? e simplu,e cel ce imi place mie...nu vom putea niciodata aduce 6P3S sau GU50 la caracteristicile lui 300B....(tubului...nu am facut dezacord gramatical),pentru ca esta e esenta lampii...ar insemna sa transformam toate lampile in 300B...inca o dilema,de ce e de preferat ecc83 in locul lui 6N2P? teoretic ambele redau perfect banda 20Hz-20KHz..si totusi sunt diferente intre ele...de ce? ce le diferentiaza? In concluzie: un semnal dreptunghiular PERFECT la iesirea amplificatorului pe tuburi, pe sarcina rezistiva, n-ar trebui sa fie considerat scopul suprem al constructorilor! Este o perversiune a citorva de pe aici care au promovat aceasta idee fixista si care doar suceste mintile incepatorilor... ..EXACT..suceste minti... Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 Man, un amplificator care "arata bine" pe osiloscop, NU are cum sa NU sune bine! Prin oscilograma, "vezi" ce poate. Un amplif care are 2uSec timp de crestere, este foarte rapid, va raspunde superb pe inalte, fara limitari, curat. Un amplif care are 25uSec timp de crestere va fi lent, va suna bine, insa cu inalte putin mascate de semnale de frecventa mai joasa si amplitudine mai mare, (bass in special), va suna fara transparenta. Unora place acest gen de sunet, altora nu. Totul tine de GUSTURI. Am incercat sa ma exprim plastic. Personal, prefer un amplif care masoara sub 5uSec timp de crestere. Link spre comentariu
Vizitator panda12 Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 Colaborez cu d-l lazaroiu de foarte mult timp;santem varste apropiate,am avut aceeasi profesori si ne leaga o prietenie sincera.Din pacate eu nu le am cu simularile domeniu unde dansul exceleaza.De asemenea calculam separat tarfurile de iesire si apoi comparam[de obicei santem in marja acceptata,el folosind un program iar eu mai "batraneste"]Acum folosesc si eu programul pt ca este mai simplu.Cand am hotarat sa fac ampul cu E130L ideea a fost a d-lui lazaroiu care mai lucrase cu acest tub si vorbea la superlativ despre el.Au fost 2 variante de schema,dar am plecat dela tuburile EF804S pe care le aveam pe stoc.Am ajuns la un consens,am pus in opera schema,am facut corectiile necesare [care nu au fost decat de detaliu] si cam asta a fost.Am facut apoi un releveu cu starea finala si gata.Nici nu stiu de ce atata mister!Schema este mai mult decat banala cu pentoda ca preamp in schema clasica si finalul in clasa A cu negativare automata.Traful de iesire are 17cm2 cu tole GO dimensiune E14.Ca detaliu,nu am folosit un stabilizator pt G2 ci o infasurare separata pe traful de retea pt cei 150v necesari.[aceasta fiind foarte bine filtrata] Traful de iesire are 16H. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum