Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tub subminiatura

flomar60

Postări Recomandate

Salutari tuturor!

Mi-a oferit cineva acest ' bec ' - asa a fost denumit de cel care mi l-a dat!- cu informatia ca nu se aprinde...

O privire mai atenta a relevat faptul ca ar putea fi un tub electronic subminiatura dar , dat fiind faptul ca intalnesc pt. prima dat asa ceva , va intreb pe dumneavoastra ,domnilor , daca am dreptate sau nu!

Lungime 24mm , diametru 6.3mm,testat la ohmetru , filamentul se aprinde , sunt 5 contacte, ar insemna ca e trioda?! Privit la lupa asa pare...

Multumesc pt. informatii , anticipat!

post-228380-0-85781900-1429862841_thumb.jpg

post-228380-0-75115000-1429862856_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• flomar60

4

• THOMAS

2

• gauss

2

• kripton

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salutari tuturor!

Mi-a oferit cineva acest ' bec ' - asa a fost denumit de cel care mi l-a dat!- cu informatia ca nu se aprinde...

O privire mai atenta a relevat faptul ca ar putea fi un tub electronic subminiatura dar , dat fiind faptul ca intalnesc pt. prima dat asa ceva , va intreb pe dumneavoastra ,domnilor , daca am dreptate sau nu!

Lungime 24mm , diametru 6.3mm,testat la ohmetru , filamentul se aprinde , sunt 5 contacte, ar insemna ca e trioda?! Privit la lupa asa pare...

Multumesc pt. informatii , anticipat!

Ce frumos!

Da,este o trioda subminiatura,nu stiu tipul ei dar am si eu una identica dintre cateva bucati ce le aveam de pe vremea cand eram copil.Aceste triode faceau parte dintr-un echipament meteorologic mai bine spus niste baloane meteorologice ce transmiteau date despre viteza vantului,temperatura si umiditate si directiile curentilor de aer la o inaltime data.Baloanele erau dintr-un material special umplute cu He si cu pierdere controlata a Heliului in asa fel incat sa pastreze o anumita altitudine iar la o distanta calculata de la centrul de lansare, sa coboare.Astfel de baloane se lansau cateva pe an iar eu locuind intr-o zona unde acestea isi terminau misiunea,le cautam si bineinteles ca profitam toti de "continutul" lor.Trioda aceasta facea parte din etajul unui emitator pe UUS ce avea o mica antena cerc din Al cu diametrul de aproximativ 30cm.In echipament se mai gasea o girueta pe axul unui mic tahogenerator (anemometru),un senzor de temperatura si umiditate.Semnalele de la toate acestea erau centralizate intr-un mic montaj cu tranzistori din care rezulta modulatia (probabil) pentru tubul emitator de RF adica aceasta mica trioda.Sursa de alimentare consta din doua baterii; una de 1,5V(1A) si alta de 45V(20mA).

Trebuie sa luam in seama ca aceasta era o tehnologie a anilor '75...'80 (!!!).

Frumoase amintiri!

P.S un amanunt,intreg echipamentul era de productie frantuzeasca,inclusiv bateriile.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Asa da, observati grila , nu poate fi decat supresoarea unei pentode .La triode grila este apropiata de catod . Cele 5 terminale sunt exact cate trebuie unei pentode cu incalzire directa si supresoarea la catod/filament.

Link spre comentariu

Posibil sa fie 6C7B

Acel 6 din cod nu inseamna 6,3V la filament? Am aprins normal filamentul cand l-am masurat cu un ohmetru analogic pe x1 ...ohmetrul are o baterie de 1,5V...

Link spre comentariu

Tubul meu cam asa arata,se pare ca este diferit de cel al colegului @flomar60,se potriveste doar la dimensiunile fizice (aproximativ),insa nici 6C7B (Uf=6,3V incalzire indirecta) nu poate fi pentru ca 6C7B are diametrul 10,5mm si lungimea de 30mm.

Conexiunile la pini sunt bune (cred!) si pentru tubul necunoscut chiar daca-i pentoda,tubul avand baza rotunda nu plata.

Filamentul este la 1,25V/50mA iar tubul este cu incalzire directa,ma refer la tubul meu.

Cred ca tubul necunoscut poate fi o pentoda cu incalzire directa cu Uf=1,25V/50mA de tipul 5678 sau DF669,parerea mea...

post-175212-0-99194300-1429898696_thumb.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Este asa cum spuneti,mai mult ca sigur daca filamentul s-a vazut aprins la verificare cu analogicul mentionat, nu este de 6V . Este intr-adevar tub cu incalzire directa , posibil 1,25 V sau chiar 0,6V ( sovieticii au si asa ceva). Nu spun ca as cunoaste precis tubul dar de-aici se vede asa cum am scris mai sus.@flomar60, Nu puteti vedea conexiunile la electrozi? Tubul pare sa aiba o constructie clasica si nu din bare caracteristice altor tuburi sub-miniatura si fiind transparent se pot stabili precis conexiunile. Anodul poate fi din doua bucati conectate intern

Link spre comentariu

Eu am  avut " pe mana "  asa ceva ... NIB . Erau triode . Nemarcate , nici macar in " hartii "  . Made in URSS . Cel putin la cele de care fac vorbire , durata de viata era de 3 ore . La teste , tineau mai mult ... vreo 10 . Dupa care au inceput sa tina cam 1 ora ... In fine ...

P .S . - constructia era clasica . Cu grila din sarma spiralata ... Nu ca la cele " rod " ... gen pencil , care sant mult mai mari , desi " mici " .

https://www.google.ro/search?num=30&client=opera&hs=2uk&q=russian+rod+valves&oq=rod+russian+valves&gs_l=serp.1.0.0i8i30.10647.13006.0.20403.8.8.0.0.0.0.115.743.6j2.8.0.msedr...0...1c.1.64.serp..0.8.740.Gxs9ZIfvHrY

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am tubul la serviciu ...luni incerc sa fac poze mai clare si o schita a conexiunilor...din ce am observat eu cu lupa pare trioda cu incalzire indirecta...nu sunt sigur de asta!...sunt 7 pini scosi din balonul de sticla dar 2 sunt taiati la baza balonului de sticla...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări