Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

test disjunctor diferential

Postări Recomandate

• Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut! Ca sa verifici daca functioneaza diferentiala s-ar putea sa mearga prin unirea nulului cu impamantarea sau sa il dai catre o carcasa. Eu am patit ,dadusem sigurantele jos pe un etaj la o casa ,ca sa aibe tensiune pe restul casei avand ceva de lucru si din greseala am atins nulul cu impantarea si a declansat siguranta de la contoar care era diferentiala.

Link spre comentariu

Iei un bec de putere mica (~10W) si-l conectezi intre faza (dupa diferential) si impamantare (sigura). O metoda mai precisa ar fi sa masori tensiune de 230V si sa calculezi ce rezistor ai nevoie pt dI>30mA, ex: 7500ohmi = ~2 rez in paralel de 15Kohmi la 5W/bucata pt ~31mA@233V

Butonul de test face cam acelasi lucru, adica realizeaza o scurgere diferita de curent prin cele doua fire (faza/nul) prin introducerea unui rezistor intre faza de iesire din diferential si nulul de intrare.

Sincer metoda cu nulul la impamantare nu o stiam dar nu cred ca e ok ca intre nu-l si impamantare sa existe o scurgere de 30mA, ala nu mai e nul. Sigur pe respectiva linie de alimentare existau alti consumatori in paralel nedecuplati.

Link spre comentariu

Exista testere pentru asa ceva, unele testeaza doar la o singura valoare (de ex. 30 mA), la altele se poate regla valoarea (de la 10 mA la 500 mA). Mai sunt si unele testere digitale care masoara si timpul pana la declansare. Eu mai demult mi-am luat unul reglabil (10 mA - 500 mA), dar l-am folosit extrem de rar, deci nu prea s-a meritat investitia avand in vedere ca nu a fost ieftin, dar cele care testeaza la o valoare fixa (de ex. 30 mA) sunt mai ieftine.

Si eu am observat ca sigurantele diferentiale se declanseaza si atunci cand se uneste nulul cu impamantarea, asta am vazut la mai multe locuinte, deci nu este caz singular. Acest efect se datoreaza probabil diferentei de potential dintre nulul de la Enel si impamantarea casei. Totusi nu recomand asta ca metoda de testare, ca nu puteti sti niciodata daca siguranta a declansat intr-adevar la 30 mA sau la o valoare mult mai mare.

Link spre comentariu

Rezistenta de 10k intre faza si un pamant sigur... daca sare, dormi linistit...

P.S. Scuze, s-a scris mai sus valoarea matematica. Acum am vazut... Daca sare si la 10k, e beton...

Pot exista diferente de potential intre nulul de lucru si impamantare, de ce nu... cine stie ce-i acolo...

Link spre comentariu

intreruptorul  diferential verifica curentul care circula(in aval ) prin conductorul destinat fazei si conductorul "de nul" iar in cazul cind diferenta  (Id curent de defect) este mai mare de cit pragul respectiv are loc declansarea  cred ca actionarea butonului test este de ajuns

Link spre comentariu

Exista testere pentru asa ceva, unele testeaza doar la o singura valoare (de ex. 30 mA), la altele se poate regla valoarea (de la 10 mA la 500 mA). Mai sunt si unele testere digitale care masoara si timpul pana la declansare. Eu mai demult mi-am luat unul reglabil (10 mA - 500 mA), dar l-am folosit extrem de rar, deci nu prea s-a meritat investitia avand in vedere ca nu a fost ieftin, dar cele care testeaza la o valoare fixa (de ex. 30 mA) sunt mai ieftine.

Si eu am observat ca sigurantele diferentiale se declanseaza si atunci cand se uneste nulul cu impamantarea, asta am vazut la mai multe locuinte, deci nu este caz singular. Cred ca acest efect se datoreaza diferentei de potential dintre nulul de la Enel si impamantarea casei. Totusi nu recomand asta ca metoda de testare, ca nu puteti sti niciodata daca siguranta a declansat intr-adevar la 30 mA sau la o valoare mult mai mare.

Ai un link sau denumirea exacta a acestui tester?

Ms

Link spre comentariu

Testerul ce am eu este de la firma Testboy din Germania si este modelul Testavit Schuki 2. Am atasat si o imagine cu testerul. Pe langa functia de testare a sigurantelor diferentiale, mai arata si daca priza este corect cablata si impamantarea este buna. Durata semnalului pentru declansarea sigurantei diferentiale este de doar 200 ms, deci daca siguranta nu se declanseaza in acest timp, se observa imediat ca siguranta nu lucreaza in parametri normali.

Alte testere digitale pot masura exact cate milisecunde trec pana la declansarea sigurantelor si la cati mA s-a realizat declansarea, dar acele testere sunt in alta categorie de pret si pentru uz casnic nu este nevoie sa stiu exact timpul pana la declansare si la cati mA s-a declansat siguranta. Mie testerul asta mi-a indeplinit necesitatile, deoarece cu asta se observa la fel de bine daca sigurantele diferentiale lucreaza in parametri normali sau nu, durata semnalului pentru declansare fiind de doar 200 ms, la cat ar trebui sa declanseze sigurantele diferentiale obisnuite.

post-197530-0-35285000-1430157857_thumb.jpg

Link spre comentariu

Testerul integrat pe diferentiale e o rezistenta. Desenul exemplificativ e chiar pe fata sigurantei:

Posted Image

Fiind sistem magnetic, ori declanseaza rapid, ori nu declanseaza, nu prea are unde sa acumuleze timp de intarziere.

Pt solutii mai inteligente, se pot folosi relee de protectie (destinate sistemului energetic). Dar nu e nici pe departe cazul...

Link spre comentariu

Si la testerul asta Voltcraft VC-34 durata semnalului pentru declansare este de <200 ms. Poate ca este cum spune Dr.L si ca nu poate sa apara intarziere la declansare, dar testerele mai de calitate au fiecare durata semnalului egala cu 200 ms sau mai mica de aceasta valoare. Testerele folosite la verificarile "oficiale" masoara exact si cate milisecunde trec pana cand se decupleaza siguranta, deoarece este importanta si durata pana la decuplare in cazul acestor sigurante diferentiale obisnuite (nu vorbim de sigurantele diferentiale mai speciale cu decuplare intarziata).

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • 5 luni mai târziu...

Readuc acest topic sus ca sa nu fac unul nou. Deci in timp ce montam o lustra am atins din greseala firul de faza si m-a curentat putin. Disjunctorul diferential nu a declansat, desi este pe instalatia de lumina si este de 30mA. Am folosit si testerul lui incorporat si se pare ca merge. Nu inteleg de ce m-a curentat. Recunosc ca in momentul ala atinsesem si firul unuia dintre nuluri, dar acest fir era matisat.

Ar trebui sa simt chiar si aceasta mica electrocutare sau nu?

Link spre comentariu

Da, el declanseaza teoretic la 30 mA, daca tu ai tras doar 29? Si da, asa se simte curentul. La cativa mA te duci.

De simtit il simti, ideea e sa nu persiste. Una e sa stai cateva microsecunde cuplat la retea si alta e sa stai pe veci in cele mai nasoale cazuri.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da, el declanseaza teoretic la 30 mA, daca tu ai tras doar 29? Si da, asa se simte curentul. La cativa mA te duci.

De simtit il simti, ideea e sa nu persiste. Una e sa stai cateva microsecunde cuplat la retea si alta e sa stai pe veci in cele mai nasoale cazuri.

Deci am simtit electrocutarea, si nu a fost asa ca o ciupitura d-aia cand pui mana pe ceva care nu are impamantare.Eu stiu ca disjunctoarele astea functioneaza masurand daca exista diferenta dintre nul si faza, in momentul in care diferenta apare si este de 31 de mA ea decupleaza.

Acum, 31de mA mi se par putini rau frate, sunt 0,03A, adica nici nu ar trebui sa simt electrocutarea, nu-i asa?

Editat de Artanis.ro
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări