dsasorin Postat Aprilie 21, 2015 Partajează Postat Aprilie 21, 2015 Salut. Caut un amplificator (CI) pe care sa-l pun in montaj, iar acesta sa fie cat mai potrivit din punct de vedere al parametrilor electrici cu traful de tensiune pe care vreau sa-l folosesc. In final imi doresc sa iasa un amplif Hi-Fi, aprox 2x10 - 2x15 W, cu raport semnal zgomot cat mai bun, pentru niste boxulite multimedia de 10 cm diam. difuzoarelor / 4ohm. Banuiesc ca scot pana in 15 W bucata. Le voi utiliza pentru audio de la TV. Dispun de un trafo 230/28 Vac, iar sarma este la iesire pe secundar cam de 0.7 mm diam. Eu apreciez ca am 1A pe secundar. Deci niste zeci de W ar fi de scos din el. Mai toate amplifurile de zeci de W presupun la intrare ori +/- 27V, ori 24V, ori alea auto de 14,4 cu curenti mari, si tot asa. Intrebarea mea este: ce amplificator (integrat, nu pe tranzistoare) as putea utiliza, astfel incat sa folosesc intreaga energie din acest trafo mic ? Adica sa se potriveasca la fix cu tensiunea de intrare si curentul ce pot sa bag eu in amplif. As putea 28 * 1,41 = +40Vcc direct, sau sa reduc cu stabilizator lm317 catre +24V, dar pierd din energia sursei, si asa putina. Imi doresc: -1. sa se auda bine, adica hi-fi, nu pro -2. sa nu aiba zgomot de fundal, decat dacat pun urechea in difuzor sa aud ceva, nu fasait sau brum. -3. nu-mi dau seama daca clasa D presupune obligatoriu folosirea unor Cond si Bobine, ca imi face cu ochiul clasa D, datorita zgomotului aproape 0 cand nu este semnal, dar nu vreau sa ma complic cu componente pasive mari. -4. as prefera sa aiba pe langa protectii termale si de scurt-circuit, si mute la power on/off. -5 sa fie cat mai compact, fara multe componente pe langa. M-am tot uitat pe tda 2009, tda 1521, tda 1514, si multe in zona asta, dar nu ma pot hotari care va fi cel mai potrivit si sa iasa bine. Experienta mea practica este mica in zona asta a amplificatoarelor audio. Cateva montajele de amplifuri cu tda 2030/ 2050, dar toate cu sursa simetrica si curent din belsug. Acum am acest traf foarte bine facut dar la limita, si vreau sa il folosesc pentru acest proiect. Din zecile de variante existente, nu stiu care s-ar potrivi mai bine, d-aia apelez la voi, la experienta voastra. Poate chiar v-ati lovit de situatia asta si voi. Merci. Link spre comentariu
claw Postat Aprilie 21, 2015 Partajează Postat Aprilie 21, 2015 (editat) Ce zici de TDA1520AQ ? Detin un astfel de amp si pot spune ca e superior lui TDA2030,2040,etc si se aude chiar foarte bine ...Alimentat de la o sursa de DVD-Home Cinema la +35,4Vcc . Am uitat sa precizez ca sarcina la iesire e de 2 ohmi . img hosting Si sursa: upload a gif Editat Aprilie 21, 2015 de claudiu_XD Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 21, 2015 Partajează Postat Aprilie 21, 2015 1. Nu ai precizat ce sectiune are traful; (sectiunea este cea care determna puterea transferata secundarului). Faptul ca are sarma de 0,7mm diam in secundar este deja un semn "rau" dn pdv al aplicatiei intentionate. 2. trebuie tinut seama ca vor fi 38Vcc, cand la retea sunt 230Vca. Asta inseamna ca trebuie alese integrate care admit macar 50Vcc. 3. cam toate integratele cu alimentare duala/diferentiala pot fi folosite si cu alimentare simpla; la mai toate este si schema pt alimentare simpla in pdf. iar daca nu este, se gaseste pe undeva pe net. 4. un integrat care s-ar incadra cerintelor ar fi LM1875. Link spre comentariu
dsasorin Postat Aprilie 21, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2015 Pare a fi bun LM1875 dar si TDA1520 ca vad ca pot alimenta cu 40vcc simplu. Ele sunt mono de vreo 20w. Ma intreb acum daca as putea folosi cate unul/ canal. Adica cu vreo 40 vcc la 1A sa alimentez 2 identice. Se trezeste oare circuitul la 0.5A ?As avea vreo 11w/ canal in @4 ohm . Imi face cu ochiul TDA1520B care vad ca are si mute la power on , fata de varianta TDA1520A. Dar nu gasesc nicaieri de vanzare nou. Cred ca nu se mai fabrica. Un echivalent exista ?Traful meu are sectiunea miezului de 2x4 cm. Ar rezulta macar 60VA. El are 2 infasurari in sec. 28vac. si 9vac, cu sarma mai subtire de 0.7 mm diam. Pe asta o voi folosi pentru alimentare corector de ton cu AO. Link spre comentariu
flomar60 Postat Aprilie 21, 2015 Partajează Postat Aprilie 21, 2015 Colegul shambala are dreptate cand a sugerat LM1875....acesta are limita superioara a tensunii de alimentare mai mare de 40V pe cand TDA1520 are limita maxima 40V...orice crestere a tensiunii cu cativa volti in primar il poate distruge...intotdeauna se evita utilizarea unui integrat la parametrii maxim admisi...poti folosi , cu succes o schema cu componente discrete , sunt o multime aici, pe forum , la care nu se mai pune problema de cativa volti in plus... Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 21, 2015 Partajează Postat Aprilie 21, 2015 Din acel trafo mic scoţi maxim 30W traşi de păr, indiferent cum îi împarţi, iar distorsiunile vor fi groaznice. Caută altul mai solid, de preferat cu secundar simetric ptr a folosi scheme mai bune. Link spre comentariu
dsasorin Postat Aprilie 21, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2015 tda1520 are maxim 50V, nu 40V de unde 30W trasi de par, dintr-un traf de 60VA ? Randamentul esta asa de prost ? Ce bine ar fi sa scot 2x12W total !!!!!! Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Aprilie 21, 2015 Partajează Postat Aprilie 21, 2015 (editat) Ar putea incerca o schema low power cu un lm1876TF. Ar fi potrivit pentru cei 2x10w, 2x12w cat se doresc. Editat Aprilie 21, 2015 de Adamath_2006 Link spre comentariu
claw Postat Aprilie 21, 2015 Partajează Postat Aprilie 21, 2015 Si inca un lucru : In poza sarcina la iesire(la +36Vcc) e 8 ohmi. Eu la acea alimentare il folosesc pe 2 ohmi . Adevarat ca se incinge ceva ,DAR rezista .(ca sa nu mai spun de radiator cum arata sau ce dimensiuni are,ca te sperii) . Mai poti scoate cateva spire pentru a ajunge la acea tensiune... L.E: Am recomandat acest integrat in speranta ca @dsasorin nu il va folosi la acea tensiune de alimentare si o sa mai scada tensiunea dand jos cateva spire de pe traf... Ai si un PM unde l(e)-ai putea gasi. Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 22, 2015 Partajează Postat Aprilie 22, 2015 (editat) Ambele integrate suporta 50Vcc, nu este nici o pb. In plus in mod cert traful va cadea sensibil in sarcina. Daca se asculta mai incet, varfurile de putere vor fi de 10W in loc de 20-30W asa ca si varfurile de curent vor fi mai mici. Totusi NU poate fi vb. despre HI-FI cu o delta U atat de mare, oricat de bun PSRR ar avea integratele. Poate doar cu condensatori de valori f mari, dar deja e mai mare daraua decat ocaua. Traful nu are cum sa ofere 60VA la acea sectiune; poate 40VA, daca are miez de buna calitate. Nu recomand folosirea infasurarii de 9V, pt ca la fiecare varf de putere tras de integrate din traf, si cei 9Vca vor scadea corespunzator. Daca se insista pe folosirea acelui transformator va trebui folosita tot tensiunea de 28Vca [38Vcc] urmata de un grup RC si un stabilizator serie. Editat Aprilie 22, 2015 de shambala Link spre comentariu
dsasorin Postat Aprilie 23, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2015 Ambele integrate suporta 50Vcc, nu este nici o pb. In plus in mod cert traful va cadea sensibil in sarcina. Daca se asculta mai incet, varfurile de putere vor fi de 10W in loc de 20-30W asa ca si varfurile de curent vor fi mai mici. Totusi NU poate fi vb. despre HI-FI cu o delta U atat de mare, oricat de bun PSRR ar avea integratele. Poate doar cu condensatori de valori f mari, dar deja e mai mare daraua decat ocaua. Traful nu are cum sa ofere 60VA la acea sectiune; poate 40VA, daca are miez de buna calitate. Nu recomand folosirea infasurarii de 9V, pt ca la fiecare varf de putere tras de integrate din traf, si cei 9Vca vor scadea corespunzator. Daca se insista pe folosirea acelui transformator va trebui folosita tot tensiunea de 28Vca [38Vcc] urmata de un grup RC si un stabilizator serie. Pai daca vorbim de un amplif hi-fi conceput pentru alim simpla, de ce spui ca nu poate fi vorba de hi-fi ? Eu am calculat puterea trafului clasic: P=sectiunea2 . P=2x4 x 2x4 . Deci iese vreo 64 w. Fara sa mai pun si coef=1.5. Traful este foarte bine realizat si compact. Evident ca la iesire pun cond de macar 4700 uF. 2xLM 1875 este bun dar nu are mute power on. LM 1876 este bun dar sunt speriat ca am inteles ca necesita radiator mare. Nu prea am loc intr-o boxulita cu dif de 10cm. TDA1521B ar fi cel mai bun compromis mi se pare. Dar nu se mai gaseste. Ce suprafata la radiator ar trebui sa asigur minim ? In datasheet sunt date valori in temp/watt, nu prea pot aprecia asta la un radiator in cm2 si grosime. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 23, 2015 Partajează Postat Aprilie 23, 2015 Orice integrat ai pune tot necesita radiator. Randamentul energetic, adica cit de tare se incalzeste in sarcina, nu este foarte diferit de la un integrat la altul. Diferente semnificative apar mai mult la curentul de mers in gol. Daca vrei disipatie mica, cauta sa pui ceva in clasa D. Pt a imbunatati disipatia, pune radiatorul in exteriorul cutiei cu aripioarele pozitionate vertical, altfel, cam orice intragrat ai pune la tensiunea asta de ~40-50V tot fierbinte o sa mearga (except D class). Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 23, 2015 Partajează Postat Aprilie 23, 2015 (editat) Calculul puterii transformatorului este gresit, real este P = SxS / 1,2-1,6 , in principal fct. de calitatea tolelor. Am scris ca nu prea iese hi-fi din cauza presupunerii unei variatii mari a tensiunii de iesire a trafului (fct de consum), ceea ce duce la o reducere sensibila a dinamicii. Pt o folosinta indelungata, radiator trebuie marisor indiferent de integratul folosit (exceptie cele in cl D) - este infinit mai bine sa fie supraracit decat fierbinte. Daca se monteaza radiatorul in interiorul unui incinte inchise, trebuie sa fie mult mai mare (cu 200-300%) fata de montarea exterioara precizata in postul anterior. Ca imagine sugestiva, un rad pt 1x LM1875 ar trebui sa fie cam cat 2 rad de P4 Editat Aprilie 23, 2015 de shambala Link spre comentariu
dsasorin Postat Aprilie 23, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2015 Inteleg ce ziceti. 1. Deci daca nu conteza prea mult modelul de CI, atunci la un amplif clasa AB sau B cum sunt astea, pentru o putere debitata la iesire de 10w , ce dimens aproximative minime ar trebui sa am la radiator in int boxei ? 2. Oricum ar fi formula, un 40w am sigur din trafo asta mic si bine facut al meu. D-aia am pretentia la un amplif de 2x10 w macar. Atentie, am difuzoare de 10cm, deci nu se pune problema de deep bass si curent mare absorbit. 3. Legat de amplif in clasa D cu putere 2x10w, am 2 probleme cu asta. Va rog sa ma lamuriti daca am dreptate sau nu. Sunetul sau definitia lui nu este in gama hi-fi. Montajul este mai pretentios si mai complicat de realizat intrucat necesita construirea unor bobine si alte condenstatoare voluminoase. Sau exista amplif in clasa D care se poate folosi de-a gata fara asa ceva? 4. Tv-urile pe led au amplif 2x10w in clasa D? Sau sunt amplifuri digitale pure? Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 23, 2015 Partajează Postat Aprilie 23, 2015 Ce inseamna amplificatoate digitale pure? Vreau si eu o definitie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum