Gh Dorian galenistul Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 La sfarsitul anilor '60 locuiam la 9 km de un emitator AM de 1000 kW. Antena era de 40 m la inaltimea de 25 m (intre doua blocuri turn), iar pamantul era caloriferul. Scoteam la detectie 3 mA la aproape 1 V c.c. si alimentam un amplificator cu tranzistoare cu germaniu. Se auzea tare in casca si multumitor in difuzor. Acum stau la 14 km, am antena mai slaba, iar puterea emitatorului a scazut mult. Se aude mai tare direct in casca decat printr-un amplificator, din cauza tensiunii c.c. prea mici. Cine locuieste la mai putin de 10 km de un emitator puternic poate incerca, altfel sunt slabe sanse. O antena UM in sfert de unda trebuie sa fie verticala, imposibil pentru un amator. Din fericire am la 11 km (la vedere) pilonul unui emitator FM de 100 kW. Sa vad ce pot scoate de aici. Eu stau la vreo 15 km de emitator(Radio Oltenia Craiova), si am incercat o schema simpla cu amplificare fara baterie si rezultatele au fost multumitoare . Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 Din cate stiu eu, la Bicaz erau trei emitatoare FM: RRA - 100 W, Radio Unu - 50 W si Radio Trinitas - 10 W. Sunt statii strict locale. Link spre comentariu
Gh Dorian galenistul Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 Dar ce putere o avea cel de la Craiova ??? Link spre comentariu
ancient Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 Multumesc tuturor celor care au raspuns, se pare ca am de furca... ! Cu bine, Ancient Link spre comentariu
nea_bobina Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 Din cate stiu eu, la Bicaz erau trei emitatoare FM: RRA - 100 W, Radio Unu - 50 W si Radio Trinitas - 10 W. Sunt statii strict locale. Buna seara!Multam pentru date, dar totusi, sunt nelamurit daca in postarea dvs. anterioara ati gresit exprimarea puterii prin adaugarea literei "k", sau daca puterea mentionata e chiar reala: Din fericire am la 11 km (la vedere) pilonul unui emitator FM de 100 kW. Sa vad ce pot scoate de aici.100kW mi se pare foarte mult pentru o statie de radiodifuziune FM.Gresesc? Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 (editat) Si mie mi se pare mare puterea.O statie de radiodifuziune UUS poate bate (parca) la cel mult 60-70Km, aceasta distanta crescind cu inaltimea antenei emitatorului.Poate ca gresesc. Editat Iunie 3, 2015 de GEO 53 BN Link spre comentariu
core Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 Dar ce putere o avea cel de la Craiova ??? conform site-ului http://radiomap.eu/ro/craiova , Radio România Oltenia-Craiova, care emite pe 1314 kHz in Craiova, are puterea de emisie de 1 kW, la 15 Km distanta e ceva, doar daca puterea e scrisa gresit acolo, pare cam putin pentru emisie UM, pe de alata parte, emite din oras, nu din afara orasului, ceea ce ar explica o putere mai mica. Link spre comentariu
mila Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 (editat) Nu cred ca exista statii de 100KW un UUS, nu se justifica. Statiile de retransmisie pentru uus sunt extrem de directionale spre relee zonale si de obicei sunt comune cu releele de retransmisie de televiziune. La Sibiu, Paltinisul retransmite spre Dealul Daii de unde se retransmite spre Alba Iulia. Antena de la Paltinis face o "pata" pe Dealul Daii cu o raza de 150m. Tot in Sibiu e o statie de retransmisie Radio Romania Actualitati pe 1404KHz, pe vremuri stiam ca avea 5KW de asemenea din spuse pe aceeasi antena se retransmite si Radio Cluj /Radio Tg.Mures pe 1596KHz.Antena e un pilon vertical care se vede din sos.Alba Iulia in dreptul benzinariei Mol dar nu pot aprecia inaltimea oricum e peste un bloc cu 10 etaje. Editat Iunie 3, 2015 de mila Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 Incredibil, dar adevarat! Puterea este enorma, probabil din motive propagandistice. Se spune ca unda de suprafata (troposferica) se poate receptiona la 740 km ( ). Dupa unele tabele puterea ERP este de 100 kW, dupa altele puterea reala este de 10 kW, deasemenea enorma. Pe acelasi pilon mai au antene inca doua emitatoare FM de aceeasi putere si altele mai mici (http://www.dxpg.at/bandscans/iasi.pdf). In coloana ERP se dau puterile emitatoarelor in kW. Link spre comentariu
Untold Postat Iunie 4, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2015 (editat) Din cate stiu eu, la Bicaz erau trei emitatoare FM: RRA - 100 W, Radio Unu - 50 W si Radio Trinitas - 10 W. Sunt statii strict locale.Va multumesc pentru informatii.Din cate am mai auzit si eu prin zona, pentru radio Trinitas e un releu pe Vf. Toaca, pe Ceahlau, bate tot judetul Neamt, se prinde in conditii foarte bune si in zona schitului Tarcau si Ardeluta unde nici semnal GSM nu este, pt nicio retea. Editat Iunie 4, 2015 de kripton Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 4, 2015 Partajează Postat Iunie 4, 2015 Atasez, din arhiva mea, lista statiilor FM din tara de acum zece ani. Este incompleta si depasita, dar este utila pentru orientarea amatorilor. Apar toate emitatoarele, inclusiv frecventele libere, puterea de atunci si date despre antena. Sunt statii de putere mica, 10 - 200 W, amplasate chiar in localitati, si statii cu acoperire mare, amplasate in pozitii dominante si de putere foarte mare. Am evidentiat in culoare violeta puterile peste 30 kW. Daca cineva poate procura o lista mai recenta este bine sa ne-o arate si noua. Pentru alimentare din antena se poate folosi orice statie FM daca ofera un camp suficient, adica daca distanta pana la antena de receptie este destul de mica. Campul unei statii de 100 W la 1 km este acelasi ca cel a unei statii de 10 kW la 10 km. Statiile grupate in pozitii dominante au avantajul ca au antenele amplasate toate in acelasi loc si pot fi receptionate simultan cu aceeasi antena. In acest caz puterile in detector se aduna (nu si tensiunile). Unele dintre aceste statii au antena de emisie directiva, cu un lob de radiatie ce acopera localitatea apropiata cu un camp mult mai mare decat o antena omnidirectionala. Statiile FM prezinta marele avantaj ca pot fi receptionate cu antene foarte eficiente. Cele mai usor de executat sunt antenele de tip Yagi, pentru care exista o bogata literatura. Sunt de preferat cele cu dipol in bucla (de 300 ohmi) care dau tensiune mai mare la detector. O astfel de antena acopera toata banda FM daca este proiectata pentru frecventa de 90 MHz si are elementele groase de cel putin10 mm. Cum polarizarea este in general vericala, antena nu trebuie sa reziste la greutatea ciorilor. Se pot face la nevoie si sisteme fazate de doua sau patru antene. Orice castig suplimentar de 3 dB in tensiune dubleaza puterea la detector. Detectorul se monteaza direct pe antena, iar cablul este unul de c.c. Semnalul detectat nu contine informatie si se foloseste doar la alimentarea receptorului. Posturi FM.doc Link spre comentariu
nelu F Postat Iunie 4, 2015 Partajează Postat Iunie 4, 2015 Una este puterea emitatorului si alta este este puterea aparent radiata (PAR sau ERP). Antenele de emisie actioneaza similar cu oglinda reflectorizanta a unui far auto sau a unei lanterne, adica se concentreaza puterea functie de interes. Capacitatea antenei de a concentra puterea emitatorului este reprezentata de castigul acesteia in putere (10log(Piesire/Pintrare)), exprimat in decibeli (dB). O antena are doua caracteristici de radiatie, una in plan orizonta si una in plan vertical. Castigul antenei nu este constant nici in plan orizontal, nici in plan vertical. Cand se dau datele despre un emitator, PAR sau ERP este dat pentru castigul maxim al antenei. De exemplu, la Iasi pentru RRA emitatorul are puterea de 10kW, castigul antenei este de 10dB (10 ori) de unde rezulta PAR (sau ERP) de 100kW. Pentru banda FM locatiile emitatoarelor si valorile pentru ERP au fost stabilite la conferinta regionala a Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT sau ITU in eng) de la Geneva in anul 1984. Pentru Romania a fost aleasa (negociata) polarizarea orizontala. Pentru emitatoarele care emit acum cu polarizare verticala (si in plan este prevazuta cea orizontala) ERP-ul aprobat de ANCOM este mai mic decat cel din plan pentru polarizare orizontala din motiv de diminuare a interferentelor ce pot fi provocate emitaoarelor care in plan au prevazuta polarizarea verticala Zona de serviciu pentru un emitator depinde atat de caracteristicile de radiatie ale antenei, puterea emitatorului, caracteristicile terenului cat si de frecventa de emisie. Este mult de povestit pe aceasta tema. Sper ca nu v-am plictisit. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Iunie 5, 2015 Partajează Postat Iunie 5, 2015 Este mult de povestit pe aceasta tema. Sper ca nu v-am plictisit.Buna dimineata Nelu,Cred ca e greu sa fii plictisitor cand spui ceva interesant si concret. Intrucat vad ca sunt sperante mari de a "fura" energie din zona VHF, poate n-ar strica sa mai adaugi cateva vorbe despre zonele Fresnel; vei reduce astfel destul de mult sperantele inutile, dar mai bine e sa fii pragmatic decat sa muncesti in van, hi.Un alt amanunt pe care as fi vrut sa-l reamintesc, cu toata prudenta necesara, este faptul ca ceea ce ne intereseaza in acest experiment este (asa cum a precizat si utilizatorul "puriu" ) puterea, care variaza cu patratul distantei. In calculul ERP se tine cont de puterea emitatorului, de atenuarile de insertie ale conectorilor si liniei de transmisie si de castigul antenei - dar nu se considera si inaltimea fata de sol.Din pacate, in cazul meu, ar trebui (cred) sa schimb configuratia antenei, intrucat lungimea totala cu care am experimentat pana acum, asa cum am spus, e sub sfertul de unda la frecventa de interes (855 KHz). M-ar interesa daca altii mai experimentati au incercat antene care sa indeplineasca conditia totala de lungime, dar sa poata fi montate intr-un spatiu mai redus (de ex. dipol repliat, umbrela, etc.). Nu am incercat simularea unor astfel de solutii.73! Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 6, 2015 Partajează Postat Iunie 6, 2015 "Scurtarea" unei antene verticale in sfert de unda este posibila prin adaugarea unor inductante pe fir si a unei capacitati terminale (umbrela). Se poate reduce astfel inaltimea unei antene de 855 kHz de la 85 m la inaltimea unui bloc. O antena orizontala in semiunda este, oricum, mai lunga si mai greu de amplasat. Se poate "scurta" deasemenea cu inductante si capacitati terminale. Acordul antenei este foarte important pentru emitator, dar mai putin important pentru receptor. Antena de receptie trebuie sa extraga o putere cat mai mare din frontul de unda. Puterea efectiva de radiatie (ERP) se distribuie pe aria frontului de unda, de exemplu 1 kW/km2 = 1 mW/m2. O antena mai scurta va extrage mai putina putere decat una mai lunga. La receptie este mai importanta inaltimea (degajarea) antenei orizontale fata de pamant decat acordul pe frecventa. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Iunie 6, 2015 Partajează Postat Iunie 6, 2015 (editat) Scurtarea efectiva nu e in cazul de fata o optiune, intrucat micsoreaza rezistenta de radiatie; intentia e de a obtine cat mai multa putere, pentru ca receptia sa devina mai confortabila in difuzor, iar in aceasta situatie Rr conteaza. Ati mentionat si dvs. de altfel ( "O antena mai scurta va extrage mai putina putere decat una mai lunga" ). O verticala scurtata pentru 855 KHz nu ar avea randamentul necesar. Si de asemenea, din experimentul si masuratorile efectuate, am postat la concluzii si motivul pentru care antena ar trebui sa fie cat mai degajata fata de cladiri si de teren.Ma gandeam sa experimentez tot cu fir lung (90m) dar dispus intr-o forma geometrica care sa-i permita montarea intr-un spatiu mai mic. De exemplu, forma de dipol repliat (doar forma) sau un soi de poligon deschis (zig-zag) cu distanta mare intre laturi. Totusi, s-ar putea ca cea mai buna solutie sa ramana firul lung de 90m complet intins...Imi mentin solicitarea catre cei care in mod practic ar fi putut experimenta cu alte forme in afara de firul lung complet intins - o relatare ar fi binevenita.73! Editat Iunie 6, 2015 de nea_bobina Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum