gauss Postat Aprilie 23, 2015 Partajează Postat Aprilie 23, 2015 (editat) Asa este . Am mai vorbit despre castile radio ( de radiofonist ... ) intr - un alt topic . Pentru mine au fost o pasiune , din adolescenta . Cand " cochetam " cu radiourile manufacturate ... Am avut o pereche Telefunken , 1941 ... probabil au auzit ( si redat ... ) destule grozavii . Au calatorit mult , cu tancul ... Ca mentiune , am avut ( si regret ca nu mai am ... ) o pereche de casti piezoelectrice , bine " facute " . Impedanta berechet , si un sunet mai bun . Le - am cedat , ca si pe cele Telefunken , intr - o perioada cand nu credeam ca voi mai avea timp de asa ceva ... Nu am nici acum . Dar , cine stie ... Editat Aprilie 23, 2015 de gauss Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 23, 2015 Partajează Postat Aprilie 23, 2015 Am avut si o pereche e casti piezo. A mai ramas una, cealalta a fost in contact cu caloriferul si cristalul (sare Seignette) s-a topit. Cea buna nu mi se pare grozava, nu se compara cu microfonul dinamic care este HI-FI. Pentru impedanta mare se poate folosi orice casca buna cu un transformator de adaptare. Are avantajul ca la impedanta mare are rezistenta mica in c.c. Am o pentoda la baterie cu impedanta de iesire de 70 kiloohmi. Daca as pune o casca cu rezistenta de 70 kiloohmi (?) mi-ar trebui o tensiune anodica mult mai mare. Cu un transformator in anod totul e OK. Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 24, 2015 Partajează Postat Aprilie 24, 2015 Impedanta e una rezistenta e alta Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 24, 2015 Partajează Postat Aprilie 24, 2015 Exact. Impedanta in c.a. este suma (vectoriala) tuturor reactantelor si se masoara tot in ohmi. La o casca impedanta este practic egala cu rezistenta in c.c., dar la un transformator sau drossel rezistenta e mult mai mica. Impedanta de iesire a unui tub, tranzistor, dioda, in c.a. este practic egala cu rezistenta de iesire in c.c. si trebuie sa fie adaptata la cea a sarcinii. Componenta continua a curentului nu ne intereseaza si o putem trece fara pierderi de tensiune prin primarul transformatorului. Cuplarea unei casti prin transformator este utila cand puterea sursei de alimentare este mica, cazul receptoarelor alimentate din antena. Link spre comentariu
ancient Postat Mai 17, 2015 Partajează Postat Mai 17, 2015 Ei, buna dimineata!Pana la urma, a reusit cineva sa construiasca un astfel de montaj si care sa mai si functioneze pe deasupra? Ma intereseaza si pe mine ! Si daca da, atunci va rog frumos, postati si detaliile aferente (schema utilizata, conditiile de exploatare). Cu multumiri, Ancient Link spre comentariu
puriu Postat Mai 20, 2015 Partajează Postat Mai 20, 2015 Antena este sursa de "free energy". Mai intai se construieste o antena buna si se afla ce putere electrica se poate obtine prin redresarea semnalului RF in conditii optime de amplasare, acord, orientare, adaptare, etc. Cine are in apropiere un emitator puternic de UL, UM, US, UUS, TV, telefonie, etc. va construi o antena optima pentru frecventa respectiva si un circuit optim de redresare. Cine obtine 1 mW c.c. este boier, poate face un receptor pentru orice banda cu auditie in casca. Cu 5 mW c.c. se poate auzi si in difuzor. Din pacate foarte putini dintre noi au la indemana un camp electromagnetic destul de puternic. Este pacat sa se reproduca o schema si sa nu se auda nimic.O solutie la indemana oricui este sa se foloseasca "free-energia umana". Sunt diverse chinezarii cu manivela care incarca un mic acumulator cu litiu si aprinde niste LED-uri. Cu 3 V si 10 - 20 mW la dispozitie se poate face aproape orice receptor. Link spre comentariu
bolek Postat Mai 20, 2015 Partajează Postat Mai 20, 2015 Chinezariile alea cu manivela incarca un condensator de cateva zeci de mili F de obicei, acumulatorul ar necesita prea mult dat la manivela. Daca mai tin minte era un supercap de vreo 50sau 70 de mii de micro la 2.5V. Un punct de plecare inainte de intins sarme prin copaci pt antena , zic eu ca ar fi cautarea pe harta a emitatoarelor de radiodifuziune din zona unde locuieste amatorul de constructie. Parca era ceva candva pe siteul Ancom. Link spre comentariu
puriu Postat Mai 21, 2015 Partajează Postat Mai 21, 2015 Supercapacitorii nu merg la LED-uri albe, nici la receptoare radio. Au tensiune de 2,5 V care scade rapid pe durata descarcarii. Acumulatoarele cu litiu recuperate de la telefoane sau laptopuri mai pot fi folosite multi ani la consumatori mici. Nu e nevoie sa dam la manivela pentru a baga 2 Ah, nici sa le descarcam complet. Un panou solar cat palma sau alta sursa de energie moca poate incarca acumulatorul. Important este sa ne facem receptoare decente cu consum minim de energie. Daca au si sursa proprie nu mai sunt legate de un emitator tare si de o antena sofisticata. Link spre comentariu
ancient Postat Mai 22, 2015 Partajează Postat Mai 22, 2015 (editat) [...] va construi o antena optima pentru frecventa respectivaBuna ziua,Ideea expusa am prins-o, dar mi-ar prinde si mai bine sa inteleg motivul pentru carear trebui sa fie antena optimizata pentru frecventa respectiva ?Un simplu fir mai lung nu ar OK? (sa zicem, intre 40 si 60m)De asemenea, as fi curios sa aflu care forma ar fi mai potrivita, cea filara obisnuita,sau poate una poligonala (triunghi/patrat/dreptunghi, etc.)?Si cum ar trebui montata? (orizontal, vertical, inclinat ? )Pentru receptie, ar fi nevoie de conectare prin cablu coaxial sau ar merge direct la firul antenei,cum am vazut pe la antenele vechi de tip Hertz, Windom, VS1AA, etc. ?Eu as vrea sa receptionez RR Actualitati, 855 KHz (postul de la Tancabesti).Distanta pana acolo ar fi cam de 35Km. Banuiesc ca ar trebui sa se poata, intrucat pe vremeacand eram copii, agatam o casca telefonica la care conectam in paralel o dioda, un fir il tineam intre dinti si celalalt il legam de burlane mai inalte, unde zgariam un pic tabla pentru un contact mai bun.Multumesc frumos!Ancient Editat Mai 22, 2015 de ancient Link spre comentariu
validae Postat Mai 22, 2015 Partajează Postat Mai 22, 2015 Uite o antenă pentru AM de acoperiș făcută ,,ca la carte,, :https://www.youtube.com/watch?v=4b4QZuuBA4k Atenție însă la montarea între firul de coborâre și o împământare bună a unui eclator de maxim 1mm și eventual a unui bec neon, pentru protecție la descărcări electrostatice. Becul descarcă tensiunile electrostatice de peste 70V și eclatorul peste 1kV Link spre comentariu
tavi 84 Postat Mai 22, 2015 Partajează Postat Mai 22, 2015 O sarma cat mai lunga si cat mai sus plasata,e solutia ideala pentru a capta cat mai multa energie RF(pozitia verticala,fiind omnidirectionala,e de asemenea mai buna). Link spre comentariu
validae Postat Mai 22, 2015 Partajează Postat Mai 22, 2015 Nu uitați izolarea capetelor firului de antenă cu izolatori sau prin intermediul unor bucăți de nylon sau teflon față de stâlpi .Nici firul de coborâre nu trebuie să se atingă de ziduri sau obiecte metalice decât prin intermediul unor distanțori izolatori. Link spre comentariu
puriu Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 Nu este obligatoriu sa ascultam semnalul cel mai puternic din antena, ci sa-l redresam si sa alimentam receptorul. Statia de UM de la 35 km nu asigura destula putere intr-o antena domestica. Majoritatea statiilor pe UL si UM si-au redus mult puterea de altadata: Bod de la 1200 la 200 kW, Tancabesti de la 1500 la 400 kW, etc. Mai degraba o statie locala de radio FM cu o antena de receptie directiva, acordata si orientata corect poate oferi putere pentru un receptor de UM cu o antena oarecare, chiar si de ferita. Link spre comentariu
Gh Dorian galenistul Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 Stiu ca poate parea o prostie, dar s-au facut radioreceptoare fara alimentare cu reactie ??? Link spre comentariu
tavi 84 Postat Mai 23, 2015 Partajează Postat Mai 23, 2015 (editat) O sa sune comic,insa eu am facut unul care receptiona extrem de slab,la limita auditiei intr-o casca de 32 ohmi,adaptata cu un transformator,postul local FM,cu un simplu circuit oscilant pe frecventa acestuia si un detector cu dublare a tensiunii cu doua diode punctiforme cu germaniu(condensatorul ceramic de cuplaj,avand valoare redusa,asigura discriminarea de frecventa).Aceasta,cu o simpla antena telescopica de nici un metru,cuplata la acel circuit oscilant.Tranzistorul BC 171 C care lucra ca amplificator de audiofrecventa,si avea ca sarcina acel transformator,era alimentat cu numai 100 microamperi,la o tensiune de 1 volt,obtinuta de la postul de UM de pe frecventa de 1179 kHz.Pe post de antena lunga era chiar cablul TV de la antena de pe blocul alaturat(care cobora la mine pe casa). Editat Mai 23, 2015 de tavi 84 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum