Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptoare fara alimentare - "Free Energy Powered"

Untold

Postări Recomandate

Vizitator soare33

a construit careva schema

se aude foarte tare atit in difuzor cit si pe galena bineinteles postul local romania actualitati

e construita de mine schema e simpla si interesanta ascult radio la el se aude in camera bine si pe hol antena este tabla casei si impamintarea o teavain pamint am preferat sa fie separata de impamintarea retelei

ledul si indicatorul variaza in ritmul semnalului prima data lam construit doar cu led sin un transformatorde retea si se auzea bine doar in difuzor tranzistorul se autoalimenteaza si formeaza cam1,8 volti pe colector si seaude in orce fel de galena sau difuzor am si poza rioului dar are mega care nu acceptasa postez

am si varianta pe siliciu pe un bc am sa o postez d ar am preferat ge cel putin din nostalgie pe si e usor modificata

la si emitorul se leaga la masa si rezist 100k se pune baza colector practic se schimba colectorul cu emitorul schema merge din prima nu este pretentioasa bobina de sase spire sta la capatul barei si cea de 60 spire undeva la mijlocul barei biniinteles se plimba usor pentru un maxim de auditie

radio free.pdf

Link spre comentariu
Vizitator soare33

ma bucur ca exista interes pentru schema postata cu toate ca amn o colectie de radiouri ascult radio la el baiatul meu ii spune radio moca

voi posta si multe alte lucruri ii respect pe ceilalti de multe ori am gasit tot felul de lucruri care ma pasioneaza oricum lucrez in ramura tehnica/mentenanta

Link spre comentariu

1. Nu trebuie inversată polaritatea lui C2 ?(deoarece pe emitor se aplică "+", tranzistorul fiind PNP !)2. De ce un LED ca diodă detectoare ?Care ar fi avantajul pragului mult mai ridicat de deschiderea joncţiunii comparativ cu clasica diodă detectoare cu germaniu ?

Link spre comentariu

1. Nu trebuie inversată polaritatea lui C2 ? (deoarece pe emitor se aplică "+", tranzistorul fiind PNP !) 2. De ce un LED ca diodă detectoare ? Care ar fi avantajul pragului mult mai ridicat de deschidere a joncţiunii comparativ cu clasica diodă detectoare cu germaniu ?

Folosirea componentelor actuale aduce un interes mai mare in randul generatiei de azi. Diode cu Ge asa cum sti sunt mai greu de gasit la ora actuala.

La tensiune extrem de mica din montaj condensatorul nu prea are niciun efect...

De experimentat si cu el inversat dar nu cred ca va avea o imbunatatire.

Aparat cu autoalimentare (2).pdf

Si m-am gandit de ce nu, si la un Radio "Moca Antena Satelor" pe unde lungi.

Modificarea bobinei pentru gama undelor lungi si o antena ceva mai lunga, iti poate aduce la tara postul cel mai ascultat in mediul rural "Antena Satelor" pe 153Khz.

Tranzistorul si dioda trebuiesc selectionate pentru o auditie cat mai buna sa zicem intr-un difuzor.

Radio ''Moca Antena Satelor''.pdf

Spor la lucru!

Link spre comentariu
Vizitator soare33

ai sa ramii surprins sa aflii ca detectia pe led e mai buna si semnalul detectat e mai puternic

cind mam referit la varianta pe siliciu era vorba de tranzistor npn si inversarea emitorului cu colector indicatorul e un vu metru iar transformatorul un mic traf de retea de la casetofoane dezmembrate totusi pe germaniu merge mai bine am testat schema doar pe medii conteaza zona cu receptie antena satelor se prinde mai greu in zona mea si de asta nam mai incercat

Link spre comentariu

ai sa ramii surprins sa aflii ca detectia pe led e mai buna si semnalul detectat e mai puternic

N-are cum să mă surprindă o imposibilitate precum cea din afirmaţia citată.žtiţi cum arată caracteristica curent-tensiune a unui LED ?Aveţi idee cam de la ce valori ale tensiunii directe curentul prin joncţiune(reprezentat pe ordonată) nu mai este nul ? Editat de cristian_draghiescu
Link spre comentariu

Felicitari, acoperisul este foarte puternic. Schema nu este un cartof, dar este cam varza, si totusi se aude moka.

Circuitul de intrare este OK. Dioda poate fi cu germaniu sau Schottky. Daca tensiunea semnalului este foarte mare, poate fi si cu siliciu sau chiar LED. Dioda detectoare mai are nevoie de un condensator de filtrare a RF (1-10 nF la masa). Tranzistorul, asa cum este desenat, nu are nici un rost. El descarca condensatorul electrolitic, nu amplifica semnalul audio. O simpla sarma intre transformator si masa are efect mai bun decat un electrolitic si un tranzistor.

Ar fi interesant de masurat puterea electrica in c.c. ce se poate obtine, in conditii optime, de la circuitul de antena existent. Este simplu, se pun diferite rezistente de sarcina dupa detector si se masoara tensiunea continua pe ele. P = U2/ R. Se cauta configuratia la care puterea calculata este maxima. Se foloseste aceasta configuratie ca sursa de alimentare pentru un receptor economic perfectionat, pentru orice gama de unde radio. Cu 1-2 mW se poate alimenta un receptor cu auditie in casti, iar cu 10 -20 mW unul cu auditie buna in difuzor.

Se pare ca acoperisul autorului poate furniza, in conditii optime, peste 50 mW, o putere foarte mare. Eu ascult zilnic in camera, de 20 de ani, un receptor de UUS (home made) bun, alimentat cu 1,5 V si cu un consum de 6 - 10 mA, functie de nivelul auditiei in difuzor.

Prin "Free energy powered", eu as intelege alimentarea unui receptor perfectionat cu energia obtinuta dintr-o antena.

Link spre comentariu

Trebuie un condensator variabil la intrare altfel circuitul (doar L) nu poate ajunge la rezonanta >> puterea maxima la rezonanta LC furnizeaza in nodul de circuit un current I=I1+I2 (One Kirchhoff law)

Practic I1 alimenteaza tranzistorul in colector prin primarul TR. Rezistorul de 100K trebuie sa fie legat pe infasurarea de la +D (iesirea redresata).

Cam asa ar trebui sa arate schema pentru a fi functionala.

Felicitari, acoperisul este foarte puternic. Schema nu este un cartof, dar este cam varza, si totusi se aude moka.

Circuitul de intrare este OK. Dioda poate fi cu germaniu sau Schottky. Daca tensiunea semnalului este foarte mare, poate fi si cu siliciu sau chiar LED. Dioda detectoare mai are nevoie de un condensator de filtrare a RF (1-10 nF la masa). Tranzistorul, asa cum este desenat, nu are nici un rost. El descarca condensatorul electrolitic, nu amplifica semnalul audio. O simpla sarma intre transformator si masa are efect mai bun decat un electrolitic si un tranzistor.

Ar fi interesant de masurat puterea electrica in c.c. ce se poate obtine, in conditii optime, de la circuitul de antena existent. Este simplu, se pun diferite rezistente de sarcina dupa detector si se masoara tensiunea continua pe ele. P = U2/ R. Se cauta configuratia la care puterea calculata este maxima. Se foloseste aceasta configuratie ca sursa de alimentare pentru un receptor economic perfectionat, pentru orice gama de unde radio. Cu 1-2 mW se poate alimenta un receptor cu auditie in casti, iar cu 10 -20 mW unul cu auditie buna in difuzor.

Se pare ca acoperisul autorului poate furniza, in conditii optime, peste 50 mW, o putere foarte mare. Eu ascult zilnic in camera, de 20 de ani, un receptor de UUS (home made) bun, alimentat cu 1,5 V si cu un consum de 6 - 10 mA, functie de nivelul auditiei in difuzor.

Prin "Free energy powered", eu as intelege alimentarea unui receptor perfectionat cu energia obtinuta dintr-o antena.

Cu energia obtinuta dintr-o antena poti incarca si un telefon mobil...

Link spre comentariu
Vizitator soare33

da am omis sa trec condensatorul variabil pe bobina l2 Prima data schema a fost facuta cu circuit oscilant cu 2 bobine un transformator mare de retea o dioda led condenstor variabil si un difuzor mai mare la gabarit ,introducerea tranzistorului a facut sa pot folosi un transformator foarte mic ca gabarit si o auditie mult ma buna deci amplificare si pot conecta atit difuzor cit si galena si se aude foarte bine voi incerca sa pun un filmulet

daca se foloseste antena cred ca trebuie dioda cu ge, la tabla casei se comporta bine led, la mine ledul se aprinde pina la maxim, fara tranzistor performantele scad varianta cu tranzist cu ge se comporta foarte bine

se aude bine atit in difuzor mic, cit si in difuzoare mari, cit si in galena de telefon bineinteles in alea mari se aude mai bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări