gauss Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 (editat) La antena de 20 de metri , ferita e inutila . Ma rog , parerea mea . Cine are acces la asemenea antena , poate folosi scheme mai performante . O simpla schema clasica cu detectie cu dioda cu germaniu merge la fel de bine . Poate chiar mai bine ... Merge si o priza de pamant ( adevarata ... ) , nu cred ca e o fericire ( mai ales daca antena e degajata ) pe timp de ploaie cu ceva descarcari electrice . Chiar si in lipsa ploii ( cu fenomene electrice ) , o antena de asemenea dimensiuni se incarca electrostatic , mai ales pe vant ( relativ ) puternic . Editat Martie 2, 2016 de gauss Link spre comentariu
Cristian74 Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 (editat) Nu este necesar o lungime foarte mare a antenei daca suntem in proximitatea emitatorului. 10...30m sunt dimensiuni orientative. In general se pleaca de la dimensiuni mici apoi se mareste lungimea antenei daca nu este eficienta. Lupin N°99 Din lipsa de spatiu se poate incerca si antenna Rombica din acelasi nr al revistei Lupin. Editat Martie 2, 2016 de Cristian74 Link spre comentariu
gauss Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 Eu am comentat schema postata . Dupa cunostiintele mele . N - am nevoie de teorie , cel putin nu la nivelul acesta , de radiotehnica popularizata . Am parcurs materia prin scoli , si am ceva experienta in domeniu . M - as bucura daca s - ar semnala greseli in postarea mea , sant bucuros sa mi le asum si sa ma corectez . Link spre comentariu
Cristian74 Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 (editat) info din postarea ta sunt ok. Am aduagat inca doua scheme interesante tot din colectia de reviste Lupin, nr 102. Interesanta si antena variabila...din nr .105 (Lupin) Editat Martie 2, 2016 de Cristian74 Link spre comentariu
gauss Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 (editat) Am inteles ... Un singur comentariu as avea . Vad ca in ultimele scheme spaniole antena e conectata direct la montaj . La antene filare de zeci de metri as inseria cu radioreceptorul un condensator " zdravan " de 1 nF la cativa kilovolti . Cat mai multi ... Ma rog , parere personala . Nu m - as simti confortabil cu castile la urechi , macar intr - un caz exceptional in care pot ajunge accidental tensiuni de diferite naturi " peste " antena filara , mai ales in zone urbane puternic populate , gen ansambluri de blocuri . La mine cerul e " negru " de tot felul de cabluri aeriene , nici nu stiu de la ce sant . Priza de pamant este cum este ... in 90 % din cazuri e un surogat , mai ales la bloc . In caz de lipsa ( tot accidental ... neconectata sau desprinsa ) , poate fi o problema . Repet inca o data , parere personala ... Editat Martie 2, 2016 de gauss Link spre comentariu
puriu Postat Martie 3, 2016 Partajează Postat Martie 3, 2016 Antena nu se va separa galvanic de pamant. Trebuie sa existe intotdeauna o bobina cu sarma suficient de groasa (o bobina de cuplaj sau o bobina de soc) intre antena si pamant. Pentru componentele de RF ale unei descarcari atmosferice se pune si un tub de descarcare in gaz, eventual si un eclator cu varfuri la distanta sub 1 mm. O antena cat mai lunga, inalta si degajata, este indispensabila pentru receptia fara alimentare. Pana la aparitia primelor triode, asa se receptionau semnalele de la sute sau mii de km. Daca firul antenei este mai scurt decat lungimea de unda a semnalului, antena nu este directiva. Se pozitioneaza functie se spatiul disponibil. In prezent posturile noastre de Ul si UM si-au redus mult puterea si o antena buna (plus impamantare buna) este cu atat mai necesara, chiar pentru un post apropiat. Link spre comentariu
Cristian74 Postat Martie 3, 2016 Partajează Postat Martie 3, 2016 (editat) Se pot face si antene in λ/2 , λ/4 sau se pot folosi si inductante serie care "lungesc" antena de ex ca cele micute din CB cu magnet pe masina... Directivitatea la antena fir nu depinde de lungimea ei ci de orientarea spatiala. Sensibilitatea depinde direct proportional de lungimea antenei si de puterea campului receptionat. Lungimea antenei nu este insa asa de importanta la receptie pe frecvente joase (vezi si antena telescopica "only receiver"), ca la emisia unui semnal RF. Editat Martie 3, 2016 de Cristian74 Link spre comentariu
gauss Postat Martie 4, 2016 Partajează Postat Martie 4, 2016 (editat) Depinde ce vrei sa receptionezi . Pentru banda de 160 metri , trebuie antena , nu jucarie . Ma rog , la nevoie sant substitute . Eu folosesc antena activa , cu rezultate bune . Desigur , in alt amplasament , mai linistit radioelectric . Adica la tara ... cand am ocazia . Destul de rar ... A patruns si acolo televiziunea prin cablu , internetul , routere care bat toata comuna , etc . Se aude din ce in ce mai greu ( slab , cu perturbatii ... ) . Editat Martie 4, 2016 de gauss Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Martie 4, 2016 Partajează Postat Martie 4, 2016 (editat) Se pot face si antene in λ/2 , λ/4 sau se pot folosi si inductante serie care "lungesc" antenaCum aşa ?O antenă "lungă" se poate, într-adevăr, "scurta" ; însă invers, niciodată. Editat Martie 4, 2016 de cristian_draghiescu Link spre comentariu
gauss Postat Martie 4, 2016 Partajează Postat Martie 4, 2016 (editat) http://www.qsl.net/yo5osf/marconi.html Un link , la nimereala . Antenele se pot " lungi " radioelectric , le scade frecventa de rezonanta . Ma rog , e un artificiu ... Discutia e mai complexa , trebuie judecat pe cazuri concrete . Teoretic o antena receptioneaza cel mai bine unde emite cel mai bine , artificiile se fac in special pentru emisie , in scopul de a prelua cat mai multa din energia emitatorului . Pe care o radiaza , functie de castig si alti parametri , acesta fiind scopul " lucrarii " . Asta , simplist vorbind ... repet , discutia e mai complexa si mult mai tehnica . Editat Martie 4, 2016 de gauss Link spre comentariu
Cristian74 Postat Martie 4, 2016 Partajează Postat Martie 4, 2016 (editat) Cum aşa ? O antenă "lungă" se poate, într-adevăr, "scurta" ; însă invers, niciodată. Eu nu spun niciodată...niciodată. Despre acest principiu, lungirea unei antene ....https://ro.wikipedia.org/wiki/Anten%C4%83_(radio) ....."Acest principiu este folosit pentru a construi antene verticale substanțial mai scurte decât 1/4 din lungimea de undă la care antena este rezonantă. Prin adăugarea unei inductanțe în serie cu antena verticală (o așa-numită bobină de încărcare) reactanța capacitativă a acestei antene poate fi anulată, lăsând o rezistență pură, care poate fi apoi adaptată la linia de transmisie. Uneori, frecvența de rezonanță rezultantă a unui astfel de sistem (antena plus de rețea de adaptare) este descrisă folosind construcția "lungime electrică" și utilizarea unei antene mai scurte la o frecvență mai mică decât frecvența de rezonanță este numită "alungire electrică". De exemplu, la 30 MHz (lungimea de undă = 10 metri), un monopol rezonant real ar avea aproape 2,5 metri (1/4 lungime de undă) lungime și folosirea unei antene de numai 1,5 metri înălțime ar necesita adaugarea unei bobine de încărcare. Atunci se poate spune că bobina a "lungit" antena pentru a obține o "lungime electrică" de 2,5 metri, adică un sfert de lungime de undă la 30 MHz, la care sistemul combinat rezonează acum. Cu toate acestea, impedanța rezistivă rezultantă obținută va fi un pic mai mică decât impedanța unui monopol rezonant, necesitând probabil o adaptare de impedanță ulterioară". QED Editat Martie 4, 2016 de Cristian74 Link spre comentariu
puriu Postat Martie 7, 2016 Partajează Postat Martie 7, 2016 "Lungirea" si "scurtarea" antenelor urmareste acordarea lor pe o anumita banda ingusta de frecventa sau pentru adaptarea impedantei la emisie. Nu creste nivelul semnalului receptionat. O antena acordata este si directiva pe orizontala sau pe verticala. Una scurta si simpla, L sau T, nu este acordata si nici directiva. Antena Long Wire este o exceptie. Are o lungime mare, multe lungimi de unda, si o inaltime mica. (Cea mai lunga a fost construita cu un secol in urma in S.U.A. si avea 19 km). Este foarte directiva pe directia firului si intr-un singur sens, dar semnalul receptionat nu este mai intens decat la o antena mult mai scurta, dar inalta. Pentru receptia fara alimentare este important ca in antena sa se induca semnal mare, iar receptorul sa extraga cat mai multa energie din el. Transferul maxim de putere are loc daca impedanta la iesirea antenei este egala cu cea de la intrarea receptorului. Este mult mai simplu sa se faca o antena lunga si inalta de orice forma si sa se adapteze intrarea receptorului la ea. Link spre comentariu
Vizitator soare33 Postat Ianuarie 7, 2017 Partajează Postat Ianuarie 7, 2017 (editat) am sa prezint o schema radio pe unde medii cu un tranzistor foarte interesanta si se aude foarte tare atit in galena cit si in difuzor numai sa am semne ca sunt interesati Editat Ianuarie 7, 2017 de soare33 Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 7, 2017 Partajează Postat Ianuarie 7, 2017 Până n-o postezi nu ai cum să vezi dacă e cineva interesat. Nu te costă nimic să pui schema pe un site de găzduire foto http://imgur.com/upload apoi să pui link-ul atașat imaginii aici. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 7, 2017 Partajează Postat Ianuarie 7, 2017 Da' poate vrea rugat Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum