Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptoare fara alimentare - "Free Energy Powered"

Untold

Postări Recomandate

In legatura cu poza de la #142: nu este o antena retea, ci o retea de antene, cate una pentru fiecare familie din blocul respectiv. Fiecare antena filara (de tip L rasturnat) este izolata la capete cu izolatori de portelan si este independenta de vecinele sale. Comun au doar cei doi suporti circulari de la extremitati. Era  cea mai buna solutie estetica in orase pentru  functionarea radiourilor cu tuburi din anii '50, ulterior generalizandu-se antenele interioare din ferita.

Si cum se facea distributia pe apartamente si unde era priza RF?Am stat la bloc si era asa ceva pe acoperis dar in apartament nu aveam vreo priza...sau vreum conector cu "antena" de sus. Era cate un fir /scara?

Link spre comentariu

Probabil instalatiile au fost dezafectate,nici eu n-am gasit sarme pt radio prin peretii comunisti.Singurele instalatii gasite au fost de antena Tv si telefon,cu prizele aferente in pereti(ma refer la blocuri vechi).In 20...30 ani multe s-au schimbat,daca luam ca referinta anii 50 cand s-au folosit asemenea instalatii.

Link spre comentariu

Eu am avut la bloc priza in perete cu 2 " porturi " , pentru TV si RADIO . Am scris cu majuscule ... ca asa erau inscriptiile . In " inventarul " apartamentului erau si 2 cabluri cu conectica de rigoare . Cel de radio se termina cu o cutie un pic mai mica decat un pachet de tigari fara filtru , din epoca , din care ieseau 4 banane ... Ul , UM , US doua dintre ele , UUS celelalte doua . Am descoperit ca ambele " perechi " aveau fir comun de masa , conectat si la ecranul cablului , iar in interiorul " cutiei " erau niste filtre LC , destul de elaborate ... Totul avea culoarea crem ( cablu , cutie , pana si izolatorii bananelor . Acestea erau galbene , din alama . si erau " despicate " ) . Uite cum revin amintirile ...

Link spre comentariu

Aveti idee cum era realizata coborarea ?  ... interesante chestii , recunosc inca o data ca habar n - am avut ... !

Cand am implinit 8 ani am primit un tranzistor P14, o dioda cu germaniu si o casca telefonica.Evident era nevoie si de o antena, motiv pentru care insotit de un vecin cu abilitati de alpinist ne-am urcat pe acoperis.Locuiam intrun bloc vechi cu 4 apartamente,construit prin anii 30.Spre surprinderea noastra am descoperit o antena de genul celei prezentate mai sus.Coborarea era cat se poate de simpla,de la fiecare antena pleca printr-o tubulatura cate un fir pentru fiecare apartament.Am descoperit conexiunea pentru antena la bornele unei prize obisnuite(pe care o catalogasem ca nefunctionala) amplasata chiar in spatele aparatului de radio.O borna a prizei era destinata antenei,cealalta era impamantare.

Editat de nicolae57
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns ... incet - incet , mai deslusim cate ceva . Cel putin eu . Blocul meu a fost construit in ' 66 , am postat ce " minunatii " oferea . Chiar erau functionale , antena comuna radio a deservit ani buni vreo 3 radiouri cu tuburi , care mergeau excelent . Mi - aduc aminte cand a debutat Programul 3 ... toate sant acum " trecutul indepartat " !

Editat de gauss
Link spre comentariu

@mila: Distributia pe apartamente se facea standard: coborare aeriana filara izolata cu cauciuc, sipca de lemn care sa tina coborarea departe de streasina, intrare in sufragerie prin tocul ferestrei (printr-o pipa din portelan), radioul langa fereastra, eventual si o protectie cu eclator pentru furtuna.

Astfel de antene colective, distruse de vreme, inca se mai zareau pe acoperisurile blocurilor vechi din Copou pana de curand, cand au inceput reabilitarile. 

Link spre comentariu

Apropo de Grundig Satelitt 400 . Pentru usurarea demersului de " deblocare " a undelor scurte , se poate descarca de pe net manualul service . E prezent in diferite locuri . Atentie , nu toate " versiunile " sant complete . La cele integrale , se gaseste si topologia  detaliata a cablajului , alaturi de schema separata a zonei unde trebuie intervenit . Poate fi de ajutor , mie mi - a folosit , sa nu " bajbai " ... si pentru posibile interventii viitoare !

P .S . - pentru dl . YO9HRB .

Editat de gauss
Link spre comentariu

In blocurile foarte vechi era, intr-adevar o retea de antene. Mai tarziu au aparut in blocurile turn "antenele colective". Semnalele radio si TV proveneau de la un amplificator de banda larga cu tuburi profesionale cu viata lunga (E88CC, E180F, etc.) si erau distribuite in fiecare apartament, la fel ca semnalul de cablu TV din prezent.

Link spre comentariu

Din pacate in blocurile din cartierul  nostru toate amplificatoarele cu lampi au fost recuperate de cei care au pus antenele comune prin anii '80.

Astazi sunt cutiile goale sau au fost "ocupate" de cei de la digi.

Link spre comentariu

In blocurile facute (terminate) in anii 80 se puneau amplificatoare cu 3 etaje ultimul etaj cu un transistor de putere RF BFW16A sau BFW17A.

am o poza cam neclara dar majoritatea stiu despre ce e vorba.

post-245180-0-48196500-1442425629.jpg

Existau si amplificatoare tranzistorizate de banda larga 100KHz- 74MHz (pentru gama undelor radio)

Imi aduc aminte ca mi-am construit un radio cu 4 tranzistori cu antena de ferita  (cam prin '84 sau '85) asezat intr-o carcasa de plexiglas, si cand il apropiam de priza radio la circa 10cm se auzea exceptional, mai bine decat la fereastra.

Editat de Cristian74
Link spre comentariu

Desigur ... radia mufa de conectare . De aceea la generatoarele de semnal profesionale , mufele BNC sau alte modele se " inchid " cu capace metalice , cand nu sant folosite ... pentru a nu influenta montajele de pe bancul  de lucru , facand posibile masuratori eronate sau functionare incorecta " inexplicabila " .

P .S . - montajul e intr - adevar binecunoscut ... au fost " modificate " in fel si chip ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări