gauss Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Interesante antenele radio de care faceti vorbire ... Poate ceva foto in viitor ? Poateb constitui solutia ideala ... Cat despre cablu , merge cam orice ... pentru antene filare . Totul e sa aiba ceva suprafata expusa semnalului ... cu cat mai multa cu atat mai bine . Cu preselectorul n - am glumit ( unii il denumesc tuner ... ) . Ceva protectie contra tensiunilor electrostatice si traznetelor mai trebuie , antenele filare mai lungi pot fi susceptibile de a atrage asa ceva , mai ales daca sant degajate si la inaltime . La extrem , deconectare cand nu e folosita ... e bine sa devina un obicei ! Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2015 (editat) Da, o sa fac foto acelor antene... Problema ar fi cum sa ajung la ele... Si cand eram copil si ascultam "radio burlanul" si era vreme de furtuna, legam antena la calorifer (impamantare). Tata, D-zeu sa-l aibe-n paza, m-a invatat asta..la fel si radio burlanul, cel mai simplu radio facut cu o casca, o dioda, o antena (fir bagat la colierul burlanului) si o impamantare... Editat Septembrie 2, 2015 de Untold Link spre comentariu
Cristian74 Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 (editat) Am gasit doua baterii electrolitice folosite pentru un ceas digital cu afisaj mediu de 2cm. Cele doua baterii inseriate, umplute cu apa sarata (solutie electrolitica), produc suficienta energie pentru functionarea ceasului. Cred ca pot alimenta si un Radio cu un consum redus. Nu stiu daca merge si cu apa din mare, era interesant de testat dar din pacate a sosit tarziu. Oricum la mare nu prea am avut ce face ca ne-a plouat toata saptamana. Editat Septembrie 12, 2015 de Cristian74 Link spre comentariu
Gh Dorian galenistul Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 https://youtu.be/ScPMDU0t0TM In acest videoclip este aratata o pila ce foloseste apa de mare, pe la minutul sase treizeci si cinci . Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 13, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2015 In acest topic este vorba despre radioreceptoarele ce folosesc strict energia captata de antena pentru functionare, nu toate bazaconiile de surse cu pipi de meduza sau extract de placenta de balena... @Gauss: doua poze cu vechile antene de pe blocuri: scuze pt calitatea execrabila, camera telef e slaba...in realitate, exista si sarmele dintre cele doua suporturi, dar.... Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 13, 2015 Partajează Postat Septembrie 13, 2015 Multumesc pentru foto ( si staruinta ...) . Recunosc ca nu stiu nimic despre genul acesta de antene ... arata oarecum ciudat ( pentru mine ... ) . Prin zona mea ... nici vorba de asa ceva ! ... Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 13, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2015 (editat) Si ca sa fie mai concludent aspectul si constructia lor, am adaugat in Paint punctele unde sunt legate firele (reteaua, ca practic e o antena retea) care duc la celalat suport montat la celalalt capat al blocului si fire care sunt legate in aceleasi puncte. Sarma folosita este fir multifilar din cupru, cum ati spus Dvs intr-un post mai sus. Editat Septembrie 13, 2015 de Untold Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Septembrie 13, 2015 Partajează Postat Septembrie 13, 2015 Firele sint fixate pe suport izolate? Ce lungime are acea antena? Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 13, 2015 Partajează Postat Septembrie 13, 2015 Nu cred ca era o dimensiune anume.Am avut si eu pe casa asa ceva,tin minte ca era un cadru din lemn,de fiecare parte a acoperisului,de forma dreptunghiulara,si firul era trecut prin ceva izolatori de portelan,totul ca lungimea firului sa fie mai mare decat daca ar fi fost agatat de-a lungul acoperisului o singura data.La acea vreme ajuta un Modern sa mearga decent pe Europa Libera. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Septembrie 13, 2015 Partajează Postat Septembrie 13, 2015 Imi amintesc de antenele radio care erau de vinzare prin magazinele care comercializau electronice,TV-uri,radiouri. Antenele aveau suportul din carton pe care era infasurata sirma multifilara(parca) destul de subtire. Sirma infasurata era protejata cu hirtie. De la antena pleca un fir care era prevazut cu o banana tata care se introducea in borna de antena a radioreceptorului. Antena era in apropierea aparatului radio. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 13, 2015 Partajează Postat Septembrie 13, 2015 Nu mai are firul cu banana Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2015 (editat) Firele sint fixate pe suport izolate? Ce lungime are acea antena? Da, fiecare fir din antena are cate 2-3 izolatori din portelan sau ceramica la fiecare capat. Lungimea antenei nu este standard, este dictata de lungimea blocului pe care sunt montate. Am vazut si mai scurte si mai lungi, pana acum la mine-n mahala, am numarat 4 blocuri care au asa ceva, dezafectate, desigur. Dar, vorba lui @gauss, cred ca asa ceva ar fi idealul unei antene pt. un receptor "free energy powered". P.S. Antena din poza de mai sus se numeste antena cadru si are un randament bun, personal am una facuta, inspirata din topicul D-lui Pitagora Schorsch, Aniversare Dr. TItus Konteschweller. Are cam 15-20 spire din CuEm 0,1-0,2mm, bobinate pe o "cruce" din lemn cu dimensiuni aprox de 250mm/250mm (n-am masurat-o niciodata) si este atasata unei minicombine Phlips ce are si UL si pe care mai ascult cand ma apuca nostalgia, "Antena Satelor" in conditii mai mult decat decente. Editat Septembrie 14, 2015 de Untold Link spre comentariu
Cristian74 Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 (editat) O antena interesanta made in Italy: Editat Septembrie 14, 2015 de Cristian74 Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 (editat) Antena de " pe bloc " are un singur dezavantaj . care poate fi major . E directiva , ca orice antena filara ( poate fi privita in finalul analizei ca asa ceva ) . Eficacitatea ei e maxima ( descrescatoare unghiular ... ) in interiorul a doi lobi virtuali ,, cu axele comune cu perpendiculara orizontala in centrul geometric al reprezentarii antenei . Deci , fata spate raportat la centrul de simetrie . Daca postul dorit se afla in axa antenei , pe lungime, ... antena nu va fi de mare ajutor . A se vedea similitudinea cu antena de ferita de la radioreceptoarele portative , si faptul ca cele stationare " de clasa " , cu greutati mai mari , aveau un sistem de rotire a acesteia . Dar ... exista si un dar . Poate fi o antena excelenta pentru un ascultator pasionat , exista si undele scurte , si segmente intre gamele lungi si medii , si sub cea de unde lungi , si peste cea de medii . Sant tot felul de semnale , nu detaliez ... Doar ca pot fi " inecate " in mizeriile " produse de consumatorii electrici ai vietii moderne ... e de testat ! Pasiunea radioreceptiei e interesanta , poate fi si " acaparatoare " ... O antena interesanta made in Italy: Capture.JPG E o antena - cadru acordata ... erau la moda in anii in jur de WW2 , cand receptoarele nu erau prea sensibile , posturile indepartate si putine . E foarte selectiva , mai ales ca e si acordata . Editat Septembrie 14, 2015 de gauss Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2015 Antena de " pe bloc " are un singur dezavantaj . care poate fi major . E directiva , ca orice antena filara ( poate fi privita in finalul analizei ca asa ceva ) . Eficacitatea ei e maxima ( descrescatoare unghiular ... ) in interiorul a doi lobi virtuali ,, cu axele comune cu perpendiculara orizontala in centrul geometric al reprezentarii antenei . Deci , fata spate raportat la centrul de simetrie . Daca postul dorit se afla in axa antenei , pe lungime, ... antena nu va fi de mare ajutor . A se vedea similitudinea cu antena de ferita de la radioreceptoarele portative ...... Citind postul Dvs. si rememorand imaginea blocurilor cu antenele de care vorbim, imi dau seama ca totusi, s-a tinut cont de acest lucru, si anume ca toate antelele pe care le-am vazut sunt orientate pe aceeasi directie (N-S, aproximativ), deci, e foarte posibil ca la acea vreme, emitatorul (-arele) sa fi fost cumva pe E-V. Sper c-am inteles aceasta caracteristica a antenelor... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum