Untold Postat Aprilie 21, 2015 Partajează Postat Aprilie 21, 2015 (editat) Va salut cu respect. Deschid acest topic in ideea ca vor fi si altii pasionati ca si mine de construirea unor radioreceptoare fara necesitatea unei surse (chimice, fotovoltaice, termice) de alimentare si care sa functioneze la un nivel mai bun de auditie decat cele cu simpla detectie si un simplu circuit oscilant, doar cu energia captata de antena. Mai jos, cateva scheme si site-urile de unde au fost preluate. As dori sa incepem sa experimentam si de ce nu, sa imbunatatim aceste tipuri de receptoare, ele ar putea fi vitale in anumite situatii critice, in cazul in care nu se va renunta complet la emisia analogica. Chiar si pentru exercitiu si curiozitate tehnica si tot se merita a fi experimentate (valabil doar pentru pasionati). Astept si alte scheme de acest gen, experimentate sau nu iar si mai interesant ar fi daca acest gen de receptor ar putea functiona (si nu vad de ce nu) si in gama de unde scurte. http://zpostbox.ru/loudspeaking_crystal_radio_receivers.html http://zpostbox.ru/detektornyi_priemnik_s_povyshennoi_vykhodnoi_moshchnostyu.html http://zpostbox.ru/priemniki_s_pitaniem_svobodnoi_energiyei.html Editat Aprilie 21, 2015 de Untold Link spre comentariu
bolek Postat Aprilie 21, 2015 Partajează Postat Aprilie 21, 2015 Cateva mentiuni interesante, in caz ca doresti sa faci si lista cu statiile radio RO pe care le poti receptiona... This radio receivers has been tested in a country house (33 km to south-east from Moscow).The audio volume level has been enough for a small quiet room. The antenna type the end fed half wave with the length of 12 m was used.The receivers was tuned to "Radio Rossii" 873 kHz ...am postat pt ca am incercat si eu unul cand eram mic (varianta din cartea Caleidoscop audio parca)...si in orasul natal nu ...prea...prindea..nimic...deci vezi cu antena aia... Link spre comentariu
Untold Postat Aprilie 21, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2015 Da, ca sa aiba randament maxim, antena trebuie sa fie acordata pe frecv. receptionata, o varianta ar fi λ/4, ( sfert de unda), e mai scurta, faci economie de sarma. Ca la statiile CB de pe masini. Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 21, 2015 Partajează Postat Aprilie 21, 2015 O antena pe 873 kHz (cca. 350 m) lunga de numai 12 m nu poate fi half-wawe. Cine reuseste sa scoata din antena 1 mW c.c., nu e usor, poate alimenta un receptor decent cu tranzistoare si casca, inclusiv o superreactie FM. Link spre comentariu
Untold Postat Aprilie 22, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2015 Am gasit o schema de receptor FM fara alimentare! http://zpostbox.ru/chm_detektornyy_priyomnik_s_pitaniyem_ot_energii_radiovoln.html Link spre comentariu
bolek Postat Aprilie 22, 2015 Partajează Postat Aprilie 22, 2015 Constructie pe breadboard si fire cu crocodili la 100MHz in poza 5 ... renunt ca nu stiu rusa, poate totusi era alt montaj. Link spre comentariu
Untold Postat Aprilie 22, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2015 (editat) Ma uit acum, mie browserul imi traduce in engleza automat. In poza 7 se vede clar ca firele de pe breadboard duc la traful de iesire si difuzoare, tranzistorul de pe breadboard cred ca e BC109C, cel pt audio, in montura aia metalica a ramas doar partea de RF, cel putin asa inteleg eu. "Further analysis of the scheme led to the idea of using a simple low-frequency amplifier based on silicon transistor BC109C transmission factor H FE = 700. The use of an additional gain stage allowed us to use the speakers for listening to the radio" Editat Aprilie 22, 2015 de Untold Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 22, 2015 Partajează Postat Aprilie 22, 2015 (editat) Ma uit acum, mie browserul imi traduce in engleza automat. In poza 7 se vede clar ca firele de pe breadboard duc la traful de iesire si difuzoare, tranzistorul de pe breadboard cred ca e BC109C, cel pt audio, in montura aia metalica a ramas doar partea de RF, cel putin asa inteleg eu. "Further analysis of the scheme led to the idea of using a simple low-frequency amplifier based on silicon transistor BC109C transmission factor H FE = 700. The use of an additional gain stage allowed us to use the speakers for listening to the radio" Ca sa functioneze acest montaj si sa putem obtine o tensiune de alimentare din eter redresata si dublata cu diodele D1,D2 pe condensatorul C8 de 2V si la un curent suficient pentru a mentine un semnal prin etajul final adio ar tebui sa fim extrem de aproape de un emitator lucru pe care-l si declara autorul : doua posturi receptionate care emit de la o distanta de 15Km si unul mai slab care emite de la o distanta de 30Km. "С направленной антенной можно принимать три радиовещательные станции, две их которых расположены в 15 км от места приёма (город Винчи, Италия), а третья - более чем в 30 км. adica:Cu o antenă direcțională poate lua trei posturi de radio, dintre care două sunt situate în 15 km de locul de recepție (oraș Vinci, Italia), iar al treilea - mai mult de 30 de km." Editat Aprilie 22, 2015 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
Untold Postat Aprilie 22, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2015 (editat) Da, am citit lucrul asta, dar ma bazez pe faptul ca radio Bicaz de pe 92,6 MHz e la 2-3 Km de mine. Nu stiu ce putere are emitatorul, insa acopera cam 30 km. Am insa o nedumerire: L2 are un capat la masa, o priza la emitorul tranzistorului AF239 iar capatul "cald" e legat doar la condensatorul variabil C6? Ori mai duce undeva si e omisiune in schema? Editat Aprilie 22, 2015 de Untold Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 22, 2015 Partajează Postat Aprilie 22, 2015 Daca gasiti un tranzistor ca asta(vreau si eu) http://theradioboard.com/rb/viewtopic.php?f=2&t=6240 Si o casca buna... Link spre comentariu
Untold Postat Aprilie 23, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2015 Revin cu o rectificare: postul Radio1 Bicaz este pe frecventa de 96,1 MHz si nu 92,6 cum am scris mai sus...mea culpa. Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 23, 2015 Partajează Postat Aprilie 23, 2015 (editat) Revin cu o rectificare: postul Radio1 Bicaz este pe frecventa de 96,1 MHz si nu 92,6 cum am scris mai sus...mea culpa. Un link foarte interesant pentru pasionati ca dv. si un receptor fara alimentare de la baterii:http://www.leradiodisophie.it/Radio-cristallo.htm , http://www.leradiodisophie.it/21828AAB-6832-494B-BAEF-E679FCCAC894/FinalDownload/DownloadId-5932C73EDA699FC5FCE219D91B351C2C/21828AAB-6832-494B-BAEF-E679FCCAC894/Download/Radiorama-0674.pdf Tranzistor 2SK143 cred ca putem gasi in selectoarele de canale de la. TV moderne din ani 2000>,sau in alte dispozitive pentru RF moderne scoase din uz.... @Untold : circuitul acordat din schema de la punctul #5 format din L2,C6 este corect asa cum este acolo,este vorba de un circuit acordat reflex cu autotransformator RF. Imi cer scuze ca intervin in aceasta sectiune,dar imi place tare mult ce vad pe aici,printre picaturi mai lucrez si eu la un RR pentru AM echipat cu trei tuburi din seria celor cu incalzire directa filamentul la 1,5V,pentru etajul final am gasit tubul 1L33 cu 1,4V/50mA la filament, ar fi foat fain un DLL101 pentru etjul final in PP dar [!]...iar tuburile din partea de RF le am de la bunul nostru coleg @mila,un mare pasionat de aceasta parte a electronici ;RADIO si care este printre putini de pe aici de la care puteti obtine informatii absolut pertinente si la obiect. Editat Aprilie 23, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 23, 2015 Partajează Postat Aprilie 23, 2015 (editat) Daca gasiti un tranzistor ca asta(vreau si eu) http://theradioboard.com/rb/viewtopic.php?f=2&t=6240 Si o casca buna... Bf 981 " normal " . E de FIF si are cel mai mic zgomot . Se mai gasesc tranzistoare mosfet interesante in tunerele UKW de la radiourile auto , in receptoare de satelit analogice , ajunse pe vreo taraba in targurile de vechituri etc . Vad ca in schema l - a transformat in " single gate " . Puteti incerca cu J310 ( JFET ) , renumit in lumea undelor . Sau 40673 " americanesti " , am gasit cateva pe o " ciozvarta " din obor , m - a costat 5 RON ... KP - urile rusesti merg incercate , chiar daca sant JFET . Ma rog , e de " letconit " ... Casca de impedanta mare apare la vanzare destul de des . " Perechile " de radiofonist ... E bine sa fie testate , in mod simplu . Degetele umezite cu saliva se pun pe stecher . Sau cu ajutorul unor monezi ... Ar trebui sa se obtina " troznete " acustice consistente ... altfel e demagnetizata . Nu e de nefolosit , dar performantele in scheme cu microcurenti scad simtitor . Editat Aprilie 23, 2015 de gauss Link spre comentariu
Untold Postat Aprilie 23, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2015 Un link foarte interesant pentru pasionati ca dv. si un receptor fara alimentare de la baterii:http://www.leradiodisophie.it/Radio-cristallo.htm , http://www.leradiodisophie.it/21828AAB-6832-494B-BAEF-E679FCCAC894/FinalDownload/DownloadId-5932C73EDA699FC5FCE219D91B351C2C/21828AAB-6832-494B-BAEF-E679FCCAC894/Download/Radiorama-0674.pdf @Untold : circuitul acordat din schema de la punctul #5 format din L2,C6 este corect asa cum este acolo,este vorba de un circuit acordat reflex cu autotransformator RF. Imi cer scuze ca intervin in aceasta sectiune,dar imi place tare mult ce vad pe aici,..... Multumesc pentru link-uri si raspuns la intrebarea mea si sa stiti ca interventia unui profesionist ca dvs, cu raspunsuri la obiect si super documentate, nu poate fi decat o placere si onoare, cel putin pentru mine! Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 23, 2015 Partajează Postat Aprilie 23, 2015 Castile vechi de 2000 de ohmi sunt sensibile, dar suna cam rau. Prin anii '80 mi-am facut o casca dintr-un microfon dinamic polonez de 1000 ohmi. Este mai sensibila decat cele clasice si se aude perfect. O folosesc de atunci exclusiv. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum