Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leduri pozitii

Vizitator vallyyy

Postări Recomandate

Vizitator vallyyy

Va salut ! Ma intereseaza sa montez acest model de leduri pe masina,dupa cum stim cu totii ele lucreaza la 12V,ce rezistenta trebuie sa mai adaug ca sa functioneze la 14-15V ?Ma intereseaza sa adaug o rezistenta la cea initiala pe care o au,pentru ca pe cea care o au nu o pot schimba fiind bagata intre leduri 

post-188153-0-33310100-1429599594_thumb.jpg

Editat de vallyyy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

2

• validae

2

• dancostea2002

2

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 3 săptămâni mai târziu...

Eu cred ca problema e pusa in mod incorect.

In fotografie vad un inlocuitor de bec de 5 W, modelul fara soclu

(am si eu la pozitii fata si la numar, 2 bucati).

Rezistorul inseriat controleaza CURENTUL prin LEDuri

(ca sa-l citez pe Dl. Puriu, I= (Ubat - Uled)/R)

Efectul variatiei Ubat intre 12 si 14,5 volti e luat in considerare

la stabilirea limitelor curentului I din formula de mai sus.

Inca odata: LED-urile NU sunt dispozitive cu tensiune

"nominala" ci se alimenteaza cu curent controlat.

In alta ordine de idei, reducerea curentului prin LEDuri 

e de asteptat sa le mareasca fiabilitatea, insa cu pretul

reducerii si a luminii produse.

Metodologie practica: alimentati becul din sursa reglabila,

reglata la 12 volti, si masurati curentul (prin inserierea unui

ampermetru; atentie, si pe acesta poate apare o cadere

de tensiune, poate ar fi bine sa masurati tensiunea exacta

pe bec si sa compensati din reglajul sursei pierderea de

tensiune pe ampermetru. Astfel aveti I (din ecuatia D-lui 

Puriu rezulta R=2,5/I, poate conteaza si puterea acestui

rezistor: P=2,5 x I). Il veti inseria cumva (pe

cablul spre bec, insa pentru revenirea la bec clasic va

trebui sa eliminati acea rezistenta, becul cu filament

functionand la un curent mai mare, pentru care atat

caderea de tensiune cat si puterea disipata vor fi mai mari!

PS Am inlocuit si eu recent becurile de iluminare a numarului 

cu asemenea dispozitive; sunt curios ce fiabilitate vor avea.

Fara alte rezistoare.

Editat de blazeu
Link spre comentariu

nu cred ca ar avea nevoie de rezistenta inseriata daca tensiunea de incarcare este cea nominala de 14,2-14,4V.cel mai adesea apar probleme la ele datorita contactului imperfect in soclu.

Link spre comentariu

Cea mai mare problemă la aceste ,,becuri cu led,, este răcirea insuficientă a ledurilor. Becurile cedează destul de rapid la drumuri lungi fiindcă nu pot disipa suficient de rapid căldura acumulată din cauza construcției înghesuite. Nu mai vorbim de mediul în care sunt închise practic ermetic, nu există nicio ventilare prin convecție în spațiul etanș din faruri sau lămpi.

Link spre comentariu

Sant modele construite mai calitativ si rezista bine, am avut 1 pe pozitia care a tinut 3 ani. Altele dupa 1 luna clipesc. Ce se gaseste acum pe piata, sant la calitate slaba. In urma cu 7 ani cand am vazut primadata, erau destul de bine facute, cel putin vb din experienta mea

Link spre comentariu

salut misule!intravdevar sunt lucrate la norma,dar in functie de pret poti gasi si de buna calitate.cu cateva mici remedieri sunt destul de fiabile

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

va salut.  sa nu mai deschid altul postez aici.....

la plafoniera din interior am schimbat clasicul bec C5W cu unul pe leduri.  problema este ca daca vreau sa aprind becul acesta se prinde la o intensitate f f mica.  consumand f pitin curent nu poate atrage releul din modulul confort.  daca ii pun in parale si clasicul bec atunci totul este OK..  recomandat ar fi becul cu CAN-BUS. dar daca il am deja pe acesta nu il pot face sa functioneze ca si unul cu CAN-BUS?

ce ar trebui pus in paralel o rezistenta sau un condensator?

multumesc

Link spre comentariu

Ar trebui pusă o rezistenţă care să mărească curentul consumat, astfel ca instalaţia să ,,vadă,, ledul ca pe un bec funcţional.Dar asta anulează avantajul consumului foarte redus al becului, rămâne doar avantajul luminozităţii.....atenţie însă la puterea rezistenţei, fiindcă se va încălzi bine, ea trebuind să disipe o putere aproape egală cu cea a becului original.

Link spre comentariu

.....atenţie însă la puterea rezistenţei, fiindcă se va încălzi bine, ea trebuind să disipe o putere aproape egală cu cea a becului original.

Asa e,si ma intreb ce rost mai are?E ca si cum ai monta un motor care sa invarta o eoliana...ce iei pe mere,dai pe pere(si ceva in plus)  :rade:

Pe pozitii fata am montat si eu 2 panarame din astea cu LED,mai mult pt ca se ard mai greu decat cele cu filament,insa voi vedea una peste alta daca e rentabil in timp.Deocamdata au doar 6 luni,si merg bine(inca).Dar la plafoniera chiar nu merita deranjul.Cel putin la mine sta asa de multa vreme stinsa,incat nu stiu in cati ani se va arde acel bec...si in putinul timp cat se aprinde,lumina e mai mult decat suficienta.Interesant ar fi fost schimbarea celor din spate,cu dublu filament(pozitie+frana),pt ca si alea sunt muncite si se ard destul de repede,si mai ales,greu de sesizat.

Link spre comentariu
Vizitator Mmm Mmm

Va salut ! Ma intereseaza sa montez acest model de leduri pe masina,dupa cum stim cu totii ele lucreaza la 12V,ce rezistenta trebuie sa mai adaug ca sa functioneze la 14-15V ?Ma intereseaza sa adaug o rezistenta la cea initiala pe care o au,pentru ca pe cea care o au nu o pot schimba fiind bagata intre leduri 

Eu cred ca acest bec este "monteaza-l si dai drumu" (plug and play), este un inlocuitor al becului, il pui si pleci.

Link spre comentariu

Il "montezi si ii dai drumu" daca are rezistente care sa simuleze filamentul,altfel in anumite locuri va fi interpretat ca bec ars.Cam asa arata cele care sunt "can bus"(nu ma refer la configuratie,nr de LED-uri sau soclu,ci doar la acele rezistente care se vad)

post-179783-0-18913200-1448994064_thumb.jpg

post-179783-0-90193700-1448994170_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator Mmm Mmm

Reluind, daca masina ta te anunta despre orice bec ars atunci ai nevoie de becuri led "CANbus free", astea inseala unitatea de control a becurilor, probabil cu niste rezistente aditionale adaugate in circuitul becului, daca ai CAN bus pe masina si pui becul din poza pe care ai atasat-o, becul va functiona corect dar iti va arata la bord ca ai un bec ars, daca poti trai cu eroarea in bord...pune-l. 

Daca vrei sa schimbi si becurile de semnalizare nu este de ajuns sa iei becuri "CANbus free", trebuie sa schimbi si releul de semnalizare cu unul pentru becuri led.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări