Vizitator dragosu Postat Aprilie 20, 2015 Partajează Postat Aprilie 20, 2015 Salut ! Am construit un "mini"-utilaj care va taia cu fir de nichelina folie de plastic. In principiu, doua valturi trag folia de pe un sul si cand ajunge la o lungime dorita, cadrul cu nichelina coboara si "taie" folia. Toate lagarele le-am facut pe rulmenti. Rotile dintate si fuliile pentru curea T5 si restul de alte piese le-am la imprimanta 3D din PLA, cadrul este din aluminiu, ma rog, totul arata foarte bine. Problema mea este automatizarea acestui utilaj. Poate ca e simplu, dar nu ma pricep ce sa cumpar. Am nevoie de doua motoare, care trebuie sa functioneze intr-un ciclu bine stabilit. Primul motor M1, care actioneaza valturile, dupa parerea mea, trebuie sa aibe un regulator de turatie, cred ca liniar. In functie de turatia aleasa, intr-un timp clar stabilit, imi va derula de pe sulul de folie lungimea dorita de folie care trebuie taiata. Ca si cuplu, nu stiu cat trebuie sa fie, pot spune ca am facut o proba cu o masina de gaurit cu acumulatori, si la o turatie mica, valturile mi-au tras ok folia de pe sul. Al doilea motor/motoras M2 actioneaza cadrul cu nichelina printr-un sistem biela-manivela. Fix, o rotatie, pleaca de la PMS si revine la PMS. Nu stiu daca poate fi considerata o conditie, dar la PMS motorasul trebuie sa sustina intreaga greutate a cadrului. Deci sa nu coboare cadrul singur cind motorul este in "pauza". Functionarea ambelor motoare/motorase trebuie corelata foarte exact. Cu alte cuvinte, ciclul dureaza 8 secunde, astfel: - 5,0 secunde: M1 merge, M2 sta <<< folia este derulata de pe sul - 0,5 secunde: M1 sta, M2 sta (pauza) - 2,0 secunde: M1 sta, M2 merge <<< folia este taiata de nichelina - 0,5 secunde: M1 sta, M2 sta (pauza) ...si tot asa... Acesti timpi, daca pot fi variabili, pentru a mari productivitatea si in cazul in care utilajul rezista, ar fi nemaipomenit dar nu neaparat. Dupa calculele mele, din amintiri din scoala, M1 ar trebui sa aibe o rotatie in jur de 25 rot/min daca vreau o lungime de folie de 40 cm in cele 5 secunde si diametrul valtului este de 6 cm. M1 poate fi la 230V in cazul in care un regulator de turatie poate sa-i varieze turatia intre zero si cateva zeci de rot/min si care sa nu-i modifice cuplul este mai usor de cumparat. Va rog sa ma ajutati in a-mi indica ce trebuie sa achizitionez. Am atasat o schema de principiu. Multumesc anticipat ! ap_taiere.pdf Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 20, 2015 Partajează Postat Aprilie 20, 2015 Cred că niște motoare pas cu pas ar fi mult mai precis controlate. La secțiunea CNC cred că ai avea unde să te inspiri.. Link spre comentariu
Vizitator dragosu Postat Aprilie 21, 2015 Partajează Postat Aprilie 21, 2015 Cred că niște motoare pas cu pas ar fi mult mai precis controlate. La secțiunea CNC cred că ai avea unde să te inspiri.. Multumesc pentru indicatie. Cum am spus, chiar nu ma pricep la asa ceva. In principiu, cam stiu ce ar trebui, insa nu stiu ce sa cer. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum