Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Idei pentru udarea plantelor de apartament


loleksibolek

Postări Recomandate

 M-am tot confruntat cu problema udarii plantelor din balcon in perioada concediului,acum sunt recent mutat si balconul primeste o doza serioasa de soare vara.Florilor le merge excelent dar trebuie udate cu o cantitate de apa destul de consistenta(cam2-2,5 l )dimineata.Dupa mai multe incercari,am ajuns la udarea prin picurare care s-a dovedit a fi cea mai fiabila pana acum(exclus fitile de lampa care stau cu un capat in vas cu apa si cu unul in ghiveci,sticle infipte in ghiveci cu gaura in capac sau dop ceramic si altele)adica vreau sa fie ceva cat de cat profesional.Ca sa masor rezistenta fiecarui ghiveci si sa comand udarea iar nu e fiabil deoarece ar veni o gramada de mate (fire si furtune )insirate prin balcon.Plus ca pana acum n-am gasit decat electrovalve destul de mari si scumpe si toate deschid doar daca se aplica presiune pe intrare.

 Bu,am scris ditamai ceaceaful...Deci,solutia la care am ajuns este :plantele sunt pe trei paliere,fiecare palier cu nevoi de udare destul de identice.La fiecare palier pleaca un furtunas de 5mm,care in dreptul ghivecelor este intrerupt de un T ,un capat merge spre urmatorul ghiveci iar in celalat are un picurator.Fiecare furtunas are bazinasul lui,care este umplut de o pompita la un anumit interval.Pompita trage apa dintr-un recipent plasat in alt recipent mai mare si care este umplut la randul lui de alta pompa,iar ce este in plus curge inapoi in bazinul mare.Deci ordinea de plecare este-pompa 1 umple recipientul un timp iar surplusul de apa curge inapoi in rezervorul mare.Dupa un timp porneste pompa 2 care umple cele trei recipente(aici timpul trebuie sa fie destul de precis pentru a nu da pe afara,sau daca e prea multa apa in vreun recipient sa ma trezesc cu apa baltind afara din farfuria ghiveciului pe parchet.

O sa postez si o schema conform principiului ca o imagine spune cat o mie de cuvinte.Pompitele ma gandeam sa fie alimentate din doua prize programabile si sa le fac sa porneasca pe rand.M-am mai gandit si sa folosesc o singura priza plus un temporizator care sa actioneze pompita nr 2 dupa un timp reglabil.Daca cineva are vreo idee mai buna va rog sa postati.Nu idei de gen vecini,frati,surori,etc,vreau sa fie automata si sa functioneze fara sa am probleme cam o saptamana.

 Multumesc.

Posted Image

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • loleksibolek

    5

  • validae

    3

  • one

    2

  • Ionut Remus

    2

Top autori în acest subiect

 Salut,multumesc pentru idee.Din pacate eu cu arduino :bataie .Plus ca intervin electrovalvele,,senzori de umiditate....E cam ciudat sa pun la vreo12 ghivece si jardiniere senzori si furtunase,ar arata ca in Star Trek prin balcon.Ceea ce m-ar ajuta cel mai mult pe mine ar fi cred un programator cu Pic(asta stiu sa-l scriu si am si cu ce)la care sa pot programa cateva iesiri sa porneasca o data sau  de doua ori pe zi un timp reglabil(pana la max 4 minute) independent una de cealalta.Am cautat pe net si n-am gasit asa ceva.A,habar n-am sa scriu un soft pentru asa ceva,doar sa scriu softul in pic.

 Multumesc oricum de raspuns.

Link spre comentariu

Eu zic să iei un odorizant din acela automat, care ,,pufăie,, la intervale prestabilite de timp.În locul electromagnetului sau motorașului ce acționa spray-ul odorizant, pui un releu ce va comanda pompa de udat.Pompa va funcționa intermitent, astfel că nu mai e nevoie de picurare, plantele primind o doză mică de apă la intervale de până la o jumătate de oră. Cred că e mai simplu, pompa putând fi chiar una de spălat parbrizele, la 12V.Cu o baterie de UPS sau auto, chiar mai ,,obosită,, se poate asigura udatul chiar în lipsa alimentării la rețea.

Link spre comentariu

Am vazut pe la magazinele gen brico un adaptor pentru sticlele de plastic care se poate infige in pamant si lasa sa curga apa cu un anumit debit.

Nu fac nici o reclama:

http://happymax.allshops.ro/produs/12035852/Irigator+plante+apartament+a%C2%80+2buc.html

http://decorix.allshops.ro/produs/5802255/Irigator+pentru+plante.html

http://happymax.allshops.ro/produs/7511208/Set+6+suporturi+udarea+plantelor.html

 

Practic, cred ca poti sa iti construiesti singur un irigator introducand un fitil intr-un tub din plastic, pentru a evita evita evaporarea. Un capat il pui intr-un vas cu apa, iar celalalt capat in pamant, la adancime. Ar trebui sa experimentezi.

O alta idee de pe net consta in gaurirea dopului unei sticle de plastic dar nu cred ca da rezultate pe termen lung.

http://www.wikihow.com/Make-a-Drip-Irrigator-from-a-Plastic-Bottle

 

google: diy drip irrigation bottle

 

Altfel, cea mai simpla metoda este sa cumperi un timer programabil pentru udarea plantelor, cu tuburile asociate, cu udare la picatura.

Editat de one
Link spre comentariu

 @validae,permeabilitatea solului e diferita in ghivece,asa ca e posibil ca picatura aia la jumatate de ora sa umple farfuria la cateva ghivece si sa ma pomenesc cu balti pe parchet.Iar o pompita care merge putin ca timp nu reuseste umple tubul care duce la plante,apa iesind prin primele duze de picurare la ultimele nu mai ajunge nimic.Prima mea incercare asa a fost facuta dar am constatat ca primele ghivece primeau apa iar ultimele nu.Marind timpul de actionare al pompitei a mers dar ghivecele situate pe palierul de jos primeau multa apa si dadeau afara pana ajungea apa la cele de sus.Am incercat cu un sistem de robineti dar n-a prea iesit ce-am vrut,am nevoie de ceva sigur.In plus nu prea e recomandat sa le dau apa cand bate soarele pe ele .

 @ one,singurul sistem care cat de cat m-a interesat de acolo(si le-am studiat inainte sa postez)ar fi cel de udare cu tuburi capilare,dar nu merge decat la cateva ghivece, la jardinierele care stau in plin soare vreo 6-7 ore pe zi nu fac fata,am probat.Si nici nu vreau sa fie tot un borcan cu apa si un ghiveci:)).

 Am incercat si sa controlez pompita care duce apa in vasul de sus cu un senzor de nivel dar am constatat ca in afara de faptul ca ma complic cu fire trase,acelasi lucru pot sa-l fac modificand nivelul de preaplin din vasul de alimentare al ei.Si zic eu si mult mai sigur,pompa 2 baga cata apa ii dau eu sa bage,chiar daca dintr-o eroare merge mai mult .Ati vazut pe undeva o priza programabila cu doua iesiri independente?

Link spre comentariu

Priză programabilă cu două ieșiri independente nu am văzut nicăieri, ar fi echivalentă cu două prize independente...eu cred însă că varianta inițială ar funcționa printr-un sistem corect de distribuire a apei, mai ales prin intercalarea unor mici valve de sens care să nu permită întoarcerea apei de la duze spre pompiță.Dar asta ar presupune construirea manuală a valvelor respective...cam dificil, dar nu imposibil.Astfel de valve miniatură nu se găsesc de cumpărat, poate doar recuperând unele componente de la ceva spray-uri sau pulverizatoare manuale..

Link spre comentariu

Pe langa alte chestii care ma tot gandesc (ca inca nu am timp sa ma apuc de ele) si o astfel de irigare maintereseazasa construiesc. De cat timp ma tot gandesc la asa ceva, am realizat ca la senzori, la furtunase mici, pompite si/sau electrovalve se ajunge, indiferent cum as intoarce-o. Singurachestie este estetica cum spuneti si dumneavoastra.

 

Plantele mele vor fi pe, perioada verii atarnate de ceva lanturi de plafon pe balcon, inca nu m-am decis (deci nu le am) care vor fi alea dar presupun ca ceva muscate curgatoare vor fi.

 

Eu m-am gandit asa, si inca ma gandesc daca e bine sau nu....

 

Fac pe lungimea balconului un fel de bazin care sa aiba si o scurgere in caz ca se umple prea tare cand va ploua, ideea este sa arate si bine....deci automat ceva la comanda facut.

Un senzor de debit va masura tot timpul daca este suficienta apa in acel bazin care la randul lui va comanda o electrovalva care sa-l umple daca nivelul a scazut sub o anumita limita.

Intr-un colt de balcon facut un panou de comanda, ceva gen cum este panoul electric cu sigurante, preferabil cat mai inauntru in cazul in care ploua sa nu se ude, unde va intra toata electronica.

Datorita faptului ca eu le "tintuiesc" de plafon....bazinul trebuie sa fie putin mai la inaltime fata de flori....e clar asta....dar din panou cu ceva pad de cablu ceva mai cosmetizat pentru a nu arata urat....ma duc la toate ghivecele ( 6 vor fi la numar) unde in fiecare ghiveci voi avea un senzor de umiditate, si cand umiditatea scade sub un anumit nivel atunci sa fie comandata o electrovalva care ar fi de preferat sa aiba 2 roluri, un rol de a "pufai peste frunze" si unul pentru a turna apa in ghiveci cate putin. Am spus cate putin sa se toarne apa in giveci ca sa existe un anumit timp de repaos ca apa sa se disperseze in pamant, iar senzorul de umiditate sa masoare la un anumit interval de timp si daca tot nu sa ajuns la nivelul cerut sa mai faca inca o data ciclul, desigur cu o marja de eroare, iar in felul acesta evit excesul de apa in ghiveci, iar cum fiecare ghiveci va avea senzorul lui atunci clar ca fiecare va fi independent....iar cand din bazin apa scade....se reia ciclul de umplere...etc.

Am avut de mic in casa flori in casa si stiu sigur ca vor arata mai bine , florile vor avea culori mai vii daca "pufai" si pe frunze si ele, dar adevarat, cand e soare nu e bine deloc asa ca m-am gandit ca trebuie sa existe si un senzor de lumina care sa lase sau nu sa se "pufaie" apa pe frunze si flori cand e soare. Apa in ghiveci e ok atunci cand este soare doar trebuie sa se aiba grija sa nu se ude frunzele....asa facea mama....asa am sa fac si eu, deoarece si acum am ceva flori de cand eram mic....binenteles ca sau mai marit, sau mai "cosmetizat" etc. faptul ca eu le voi lega cu ceva lant de sus...atunci ma ajuta foarte mult faptul ca pot ascunde firele pe langa lant si eventual lantul acoperit tot cu ceva de o culoare cat mai opaca si flexibil dar sa arate si bine.

 

Apartamentul e nou la propriu spus si anul trecut cand l-am cumparat si m-am mutat nu am mai avut bani si de flori, plus ca deja eram in plina vara si doar cheltuiam niste bani si am zis ca pana la anul ma gandesc si uite asa am ajuns la concluziile de mai sus.

 

Ceea ce vreau se poate face si cu CI-uri logice dar cred ca tot la MCU voi ajunge!!!! AAAA....ce nu am spus este ca se va trage un furtun direct de la reteaua cu alimentare cu apa de la bucatarie....desigur totul cosmetizat, eventual cu ceva chit si/sau pad de cablu. dar si cu un senzor de presiune pentru siguranta, mai mult pentru ca, in cazul in care se va intampla ceva cu bazinul, si/sau se va fisura furtunul de alimentare cu apa si apa va "curge" pentru o perioada mai lunga "de...." atunci sa actioneze senzorul de presiune o electrovalva principala..preferabil sa fie exact la conexiunea din casa. 

 

 

Asta e ideea mea, care desigur la mine 90% ar fi funcionala....sau ma rog, cel putin imi imaginez ca va iesi bine si pe placul meu. Sper sa va fie de ajutor....

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

Cu tot respectul pentru cei ce sunt familiarizați cu microcontrolere, senzori, etc....totuși, cum a scris și colegul loleksibolek, nici eu nu aș umple casa de fire pentru a uda câteva ghivece de flori. Chiar și ,,doar,, cu sistemul de tuburi și duze la fiecare ghiveci tot e ceva bibileală acolo, dar să mai înșiri și să cablezi și senzori pe acolo...nu mai pui la socoteală o eventuală pană de curent....

Link spre comentariu

Corect, nici mie nu-mi plac firele la vedere, dar cum amandoi avem un program mai ciudat in anumite perioade, cum ajungem acasa obositisi uneori la ore destul de tarzii....numai la flori nu ne gandim. Dar dau un design placut si sunt si sanatoase deoarece a fost dovedit stiintific (nu mai tin minte unde am citit)  ca cei care au flori in casa au mai putin probleme astmatice si alergice. plus ca iti schimba aerul din incapere. O astfel de automatizare e mai convenabila mai ales ca asta o singura data o faci, iar cu penele de curent nu ar trebui sa existe probleme pana la 2 zile. 

Ideea mea am gandit-o si asa deoarece sunt tot felul de ingrasaminte pentru flori....si asa pot lua un ingrasamant lichid si torn o data pe luna in acel bazin. Sincer eu personal chiar vreau mai multe flori in casa...probabil o saptamana pe an mi-o voi dedica la schimbat pamant si ingrijit florile.....restul las pe mana automatizarilor.

 

Acum fiecare face ce vrea si cum crede de cuviinta :limb:  Eu pesronal sunt iubitor de plante si pentru mine conteaza.

Link spre comentariu

Pai faci ca mine,iei fori,vezi care-ti plac si le selectezi,restul le daruiesti)).Cel mai mult imi plac orhideele,cand infloresc sunt splendide dar am si muscate care dupa ce am avut grija de ele(solutii nutritive) pur si simplu au explodat de flori.E relaxant sa stai si sa le vezi cum de la o zi la alta se schimba.

  Revenind la ,,oaia mea"o imbunatatire care mi-a bubuit in seara asta e urmatoarea:in loc de trei vase sus din care curge apa pe cele trei furtune la duzele de picurare sa le inlocuiesc cu un singur vas  la care cele trei furtunase sa fie atasate la diferite nivele.Astfel cel palierul care trebuie udat cel mai putin sa fie alimentat in partea de sus  a vasului si cand curge apa pana la nivelul respectiv raman alimentate celelalte doua doar,apoi doar unul .E destul de greu sa explic dar cred ca o sa functioneze.La functionarea cu electrovalve exista pericolul ca una din ele sa nu inchida perfect si daca are de unde sa curga apa...

 Daca-mi aduc aminte bine am pe undeva un temporizator cu doua cicluri reglabile,o sa-l caut si il alimentez dintr-o priza programabila.

Link spre comentariu

Cred ca nu am citit bine primul post deoarece mai devreme am propus tocmai solutii care de la inceput erau excluse (sticle gaurite, etc.)

 

Eu am cateva plante si acestea se afla in niste jardiniere - vase din plastic - cu o tava dedesubt cu o scurgere. Daca se uda pamantul cu apa in exces, apa iesie pe la scurgere, tava insa ramane plina. Daca tava este de obicei plina, radacinile plantei se dezvolta pana acolo si iau apa direct din aceasta.

 

Eu propun o priza programabila, o pompa centrifugala pentru apa murdara si un circuit care sa recirculare a apei intr-un bidon, care se afla mai jos decat nivelul plantelor.

 

Astfel pompa ia apa din bidon, o pompeaza la plante in mod chiar inegal, in pamant sau mai bine in tavita de dedesubt. Aceasta tavita ar avea un prea-plin si de acol apa evacuta s-ar recupera inapoi in bidon. Daca se alimenteaza numai tava, atunci apa recuperata ar fi relativ curata.

 

Uite aici principiul:

http://i01.i.aliimg.com/img/pb/113/260/514/514260113_549.jpg

http://cdn3.bigcommerce.com/s-cghe0tk/products/562/images/1058/rectanglebaseplanter__67336.1418163776.1280.1280.jpg?c=2

 

De la Lidl am luat acum catva timp niste jardiniere din astea care aveau si un indicator al nivelului de ala.

 

Daca vrei sa te distrezi poti sa te inspiri si de aici: http://www.parrot.com/uk/products/flower-power/

Editat de one
Link spre comentariu

Asa le si dau apa la majoritatea,prin umplerea tavitei de sub ghivece. Problema e ca la unele din cauza solului apa trece rapid si se umple tavita.Asta cu irigarea prin picurare e o solutie de criza (de plecat de acasa) si de ...hoby.Mult mai simplu mi-ar fi sa rog pe cineva sa le ude,dar nah,alta e cand faci ceva cu mana ta :rade: .Incet incet se contureaza dracia,cand o sa fie gata si-s sigur de ea daca e cineva interesat o sa ii spun cum e facuta.Am tot montat si demontat pana acum:))).Am renuntat la pompita de jos si am pastrat doar una care ridica apa in vasul de scurgere.O sa incerc sa-i limitez cu ceva robineti debitul pentru ca e o pompa dintr-un expresor de cafea si cand o pun sa bage direct in furtunase pur si simplu pe duzele de picurare tasneste apa din cauza presiunii.

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări