Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Indicator baterie descarcata

iuli09

Postări Recomandate

Incerc sa construiesc un sistem de avertizare pentru detectarea coborarii nivelului de incarcare al unui acumulator sub valoarea de 10 volti. Am hotarat sa folosesc o varianta cu comparator bazata pe UA741 montat ca in schema de mai jos :

http://i62.tinypic.com/fclnau.jpg

Am realizat cablajul , am montat componentele si am urmatoarea problema : dupa ce valoarea tensiunii la borne scade sub 10 volti si se cupleaza releul , creste foarte mult temperatura tranzistorului ; initial am folosit un BC337 pe care l-am schimbat atunci cand am vazut ca se incalzeste, cu BD139-16 care insa prezinta aceeasi problema . Am verificat de mai multe ori cablajul si n-am gasit nicio problema . 

Am folosit un releu de 3V (asta am gasit pe langa casa) cu rezistenta bobinei de 16 ohmi , curentul masurat in colector este de aproximativ 100 mA si nu inteleg de ce se incalzeste atat de tare . Ma poate ajuta cineva cu un sfat , o idee in legatura cu ce as putea face ?

Multumesc !

Editat de iuli09
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

4

• iuli09

3

• turcu_dan

2

• UDAR

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Păi ai pus un releu de 3V într-o schemă alimentată cu 12V ?  De ce te miră că se încălzește tranzistorul ?  Pune măcar o rezistență de 100 Ohmi/2W  în serie cu releul, va mai disipa și ea o parte din diferența mult prea mare de tensiune. Sau încearcă cu o diodă Zenner de 6V înseriată cu releul, dar polarizată invers, nu în conducție directă.

Link spre comentariu

10 volti de fapt , pentru ca releul nu lucreaza decat cand tensiunea ajunge la aceasta tensiune ; am incercat sa inseriez o rezistenta cu bobina releului dar atunci nu se mai cupleaza releul . 

O sa incerc si varianta cu dioda Zenner . Multumesc !

Inteleg ca releul este fortat sa lucreze la o tensiune dubla fata de specificatii dar de ce se incalzeste tranzistorul din moment ce nu "trag" prin el decat 100mA ? caderea de teniune CE este de putin peste 8 volti ...

Link spre comentariu

Tranzistorul disipă o putere care e produsul curentului și al tensiunii ce sunt prezente la bornele releului. E normal să se încălzească, așa ne zice efectul Joule. Diferența de tensiune se transformă în căldură.Dacă nu merge bine cu Zenner de 6V/1W poți încerca și cu  PL3V3/1W.

Link spre comentariu

Rezistența termică joncțiune - ambiant a lui BD139 este de circa 100 K/W . asta înseamnă că la 0.8W ( 8V * 0.1A ) joncțiunea este cu circa 80°C mai caldă decât ambiantul . Sigur , capsula va fi cu ceva mai ”rece” , dar nu cu mult . Deci , sau releu adecvat ( de 6-12V ) sau radiator pe BD139.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri , o sa vad care varianta imi este mai la indemana ; pe de alta parte ... am inlocuit releul , cu alt model dar tot de 5V si acum tranzistorul se incalzeste mult mai putin , as estima cam 30-35 de grade . Rezistenta bobinei celui de-al doilea releu folosit este mult mai mare decat a primului : 58 de ohmi . 

O sa caut totusi un releu mai potrivit pentru aceasta aplicatie . Va multumesc inca o data pentru ajutor !  :aplauze

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Se poate folosi aceast schema cu succes pentru detectarea coborarii nivelului de incarcare al unui acumulator sub valoarea de 11.5 volti? Reglajul pragului se face din cei 2 rezistori variabili?

Link spre comentariu
post-179973-0-78640000-1425413335_thumb.jpg

Se poate și mai bine de atât..în schema de mai sus, poți conecta la ieșirea lui LM555 (pin 3) ori un releu comandat de un tranzistor, ori un led indicator (cu rezistența de limitare necesară). Pragurile tensiunii de acționare (Prag sus, Prag jos) se pot regla separat din cele două potențiometre semireglabile.

Corespondența pinilor LM555:

1- GND (-V)

2- Prag Jos (PJ)

3- Ieșire (Ies)

4- Aducere la Zero

5- Control ©

6- Prag Sus (PS)

7- Descărcare

8- (+V)

Link spre comentariu

@iuli09 Daca nu poti schimba releul, pune o rezistenta 39 ohm / 2 Watt in serie cu releul de 3V si neaparat micsoreaza rezistenta din baza tranzistorului la 1 kohm.

Rezistenta de 33 ohm va prelua diferenta de tensiune intre 10V si 3V.  Rezistenta de 1K va permite un curent de baza de 5-6 mA, care, amplificat de tranzistor, va ajunge usor la sutele de mA necesare releului.

Releul de 3V si 16ohm are nevoie de 3V/16ohm=0,19 A pentru o functionare normala. Daca a anclansat si la 0,1A, bravo lui, inseamna ca e sensibil. 

Link spre comentariu

În schema de mai sus, cu 555, releul va fi acționat la atingerea tensiunii corespunzătoare pragului jos (PJ) și va fi declanșat la atingerea tensiunii pragului sus (PS). Cu alte cuvinte, ieșirea integratului va fi (LOW) la tensiune egală cu  pragul (PS) și va deveni (High) la scăderea tensiunii la o valoare egală cu tensiunea de prag jos (PJ). Pragurile se reglează independent.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări