Craciun Postat Aprilie 19, 2015 Partajează Postat Aprilie 19, 2015 Salutare tuturor, Am postat pe site-ul meu http://www.danolteanu.webs.com realizarea unui frecvenmetru cu PIC16F628 ce masoara pana la 50Mhz. Schema este a lui EI9GQ cu modificari la partea de intrare, deoarece aveam un circuit de intrare de la alta schema si l-am reutilizat, in sensul ca tranzistorul este BFY90, iar intre alimentarea lui cu 5V si colector mai este inseriata o bobina de 10uH. PSF-ul este reglat dintr-un semireglabil dintre baza si colector astfel incat sa avem aproximativ 1/2 din Vcc =5V in colectorul lui. Am folosit cuartul de 10Mhz, deci si softul afferent lui de pe site-ul lui EI9GQ. In speranta de a fi de folos si altora va urez success in realizarile dumneavoastra. PS : Eu personal as dori sa aduc imbunatatiri schemei din stadiul actual, in sensul realizarii unui etaj de intrare mai complex, si utilizarii unui prescaler (U664) pentru largirea gamei de masura la 1Ghz. Link spre comentariu
MifTy Postat Aprilie 21, 2015 Partajează Postat Aprilie 21, 2015 ... din nefericire, poza de pe site-ul tău nu duce la schema, sau măcar la o "vedere interioară" a etajului de intrare add-on, ci doar la o poză din apropiere a afişajului pus în cutie! da, e şi pe lista mea de "to do", dar am tot amânat să-l fac, în ciuda simplităţii lui, tocmai pentru că nu-mi prea place nici mie etajul de intrare, mi se pare cam "firav" (dacă pui accidental 100 de volţi la intrare, pa frecvenţmetru!), şi nu sunt foarte sigur că o să reacţioneze corect dacă semnalul e sinusoidal sau "cum are el chef", şi nu dreptunghiular. pe lângă asta, prescalerele "clasice" binecunoscute devin din ce în ce mai greu de găsit, şi pe măsură de scumpe... (e şi normal, la urma urmei, EI9GQ a conceput schema ca pe un frecvenţmetru destinat să arate frecvenţa unui semnal dreptunghiular dintr-un echipament anume, nu ca pe un aparat de măsură în sine... ) Link spre comentariu
Craciun Postat Aprilie 24, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2015 (editat) Salut @ Mifty, Nu am mai facut poze si la interior, dar o sa atasez fisierul cu schema, descrierea si softul a lui Phil Rice VK3BHR, din care am eu realizat doar partea de intrare, iar pentru microcontroler si soft am folosit varianta de pe site-ul lui EI9GQ, deoarece nu aveam 16F84 ci numai 16F628. Daca iti doresti un etaj de intrare mai bun dar fara prescaler, poti folosi schema din fisierul al doilea atasat (fqmeter.rar) , din pacate nu am si softul, cred ca fisierul fqmeter.bmp il am de la @cirip , caruia ii multumesc pe aceasta cale pentru amabilitate. Poate gasesti pe net la tabul imagini de pe google si poza asta cu schema si linkul catre pagina pe care se afla aceasta schema (tot cu 16F84) si sa ai noroc sa fie acolo postat si softul ! Mai jos ai atasamentele respective. Succes, Daniel FQmeterok.rar fqmeter.rar Editat Aprilie 24, 2015 de craciun 1 Link spre comentariu
MifTy Postat Aprilie 24, 2015 Partajează Postat Aprilie 24, 2015 mda... cred că va trebui să fac un drum la o anume firmă din oraş ca să văd dacă au pe stoc N-FETuri...74HC00 pot recupera de pe nişte plăci care aşteaptă de ceva vreme să le "defrişez", şi vedem ce iese! :)promit poze la final, că merge sau nu. io zic c-o să meargă din prima! :P Link spre comentariu
Craciun Postat Aprilie 25, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2015 Salutare , Atasat aveti schema mea cu simularea in Proteus in format BMP. De asemenea aveti si fisierul sursa cu softul din PIC. In speranta ca va fi de folos si altor useri va urez : Succes ! FRECVENTMETRU_PIC16F628.BMP counter-21-10MHz.asm.txt Link spre comentariu
Craciun Postat Aprilie 26, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2015 Salutare tuturor, Daca credeti ca e util topicul, l-as ruga pe moderator( dl @dancod) sa faca topicul "Lipicios", astfel incat sa ramana la vedere in folosul userilor mai noi care nu folosesc prea des functia de cautare a forumului. Mersi anticipat, Daniel Link spre comentariu
dan cod Postat Aprilie 26, 2015 Partajează Postat Aprilie 26, 2015 Daca exista cerere il fac lipicios fara probleme.Interes sa fie doar din partea userilor. Link spre comentariu
Craciun Postat Aprilie 26, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2015 (editat) Salutare, Revin cu o precizare:) Pentru simulare cu modelul PIC-ului cat mai aproape de realitate, recomand softul IDE de la OSHONSOFT IDE, pe care il gasiti aici: http://www.oshonsoft.com/. Atasat aveti simularea la 100KHZ (maxim cat suporta generatorul de semnal din OSHONSOFT) si schema mea din postarea anterioara. Succes ! Daniel FRECVENTMETRU PIC16F628 simulare OSHON soft IDE.rar Editat Aprilie 26, 2015 de craciun Link spre comentariu
Craciun Postat Mai 3, 2015 Autor Partajează Postat Mai 3, 2015 (editat) Salutare tuturor, Revin cu o precizare. Din multiplele mele incercari cu PIC16F628 pe circuit real din schema prezentata de mine ca realizare proprie ( adica adaptarea unui etaj de intrare diferit fata de cea a lui EI9GQ) a rezultat ca singurul soft care functioneaza ok si la simulare si in realitate este cel din atasamentul de mai jos( tot de pe site-ul lui EI9GQ). Cel prezentat in postarea anterioara functioneaza doar pe simulator , in circuit real afiseaza doar 2 linii de afisaj cu patratelele negre. Mentionez ca am incercat cu 2 simulatoare (Proteus si Oshon) si pe simulator afiseaza o frecventa oarecare in ambele situatii in timp ce daca incarc pe rand programele in PIC in circuit real, doar softul din actulalul atasament da rezultate. In speranta ca nu v-am derutat cu experimentele mele , va doresc succes in realizari. PS: 1) Nu uitati orice simulator are buguri, asa ca incercati mereu varianta cu circuitul real 2) Ptr cei care nu au un program ca MPLAB pentru conversia *.asm-> *.hex am atasat si fisierul in hexa, trebuie doar redenumit si sters txt de la sfarsit si veti avea fisierul hexa original . Mersi, Daniel ctr-12.asm.txt ctr-12.hex.txt Editat Mai 3, 2015 de craciun Link spre comentariu
Stefan Postat Mai 3, 2015 Partajează Postat Mai 3, 2015 Personal am realizat 3 versiuni cu 628 dar cele mai bune rezultate au fost cu softul de la VK3BHR, regret ca nu am reusit sa-mi cumpar un TXCO pentru clock-ul microcontrolerului. Link spre comentariu
Craciun Postat Mai 3, 2015 Autor Partajează Postat Mai 3, 2015 (editat) Salut @Stefan, Am vazut pe site la Phil Rice (VK3BHR) ca are o precizie de +/- 10Hz si utilizeaza 16F84. Eu am utilizat doar etajul de intrare din schema lui Phil Rice. Am considerat ca la frecvente audio +/- 10Hz nu este o precizie suficient de buna. De exemplu cu softul lui EI9GQ si cu PIC16F628 am masurat frecventa retelei la un traf ce scoate 3V si am obtinut 50/51Hz ceea ce zic eu e definitoriu ptr audio. La frecvente mari din pacate nu am avut posibilitatea de test din lipsa unui generator de ordinul 1-10-50 Mhz si m-am multumit cu rezultatele de la simulatorul Oshonsoft IDE (vezi imaginea din fisierul *.rar din postarile precedente). In orice caz orice sugestie de imbunatatire a schemelor respective e bine venita , in speranta realizarii unui frecventmetru bun standalone in domeniul 1Hz-1Ghz (bineinteles cu prescaler). Mersi, Daniel Editat Mai 3, 2015 de craciun Link spre comentariu
Stefan Postat Mai 3, 2015 Partajează Postat Mai 3, 2015 Poza facut acum o ora cu frecventmetrul lui Phil Rice versiune cu 16F628 -> http://oi57.tinypic.com/25528tg.jpg <- 50Hz de la retea Frecventa canalul 22 CB -> http://oi60.tinypic.com/33w8njq.jpg <- etaj de intrare cu BF199 (poza din 2013) In clipul de mai jos (tot din 2013) am utilizat prescalerul U664B TFK (in lipsa semnalului oscileaza) Link spre comentariu
Craciun Postat Mai 3, 2015 Autor Partajează Postat Mai 3, 2015 Salut @Stefan, Te rog sa imi dai si mie linkul catre pagina de pe care ai luat schema si softul lui Phil Rice deoarece pe site-ul meu eu am un link catre o pagina unde este prezentat un circuit care are la afisaj doar 5 digiti dupa punct si nu 6 ca in pozele postate de tine. Analizand pozele tale concluzia este ca rezolutia la tine este 1Hz nu 10Hz cum descrie pe pagina din linkul pe care il am eu. Asa ca as dori sa incerc si eu varianta ta , daca poti posteaza un link sau fisierele cu schema si softul. Mersi mult de amabilitate, Daniel Link spre comentariu
Stefan Postat Mai 3, 2015 Partajează Postat Mai 3, 2015 Acum sunt intrat de pe tableta dar stiu ca asm-ul si hexul le-am pus aici http://www.electronicstefan.ro/2013/03/frecventmetru-v2-by-phil-rice-vk3bhr/ , la finalul articolului. Am copiat articolul la mine pe blog deoarece unele site-uri dispar. Asm-ul mi-a fost util pentru ca am făcut câteva mici modificari. Cel de pe blog cred ca este versiune nemodificata. Link spre comentariu
Craciun Postat Mai 4, 2015 Autor Partajează Postat Mai 4, 2015 (editat) Buna @Stefan, Linkul de la tine duce spre acelasi soft si schema la care duce si linkul de pe site-ul meu catre site-ul lui VK3BHR. Din pacate la simulare cu PIC16F628 (Oshonsoft IDE) si display 2*16 sau 1*16 nu functioneaza. In varianta cu display 2*16 nu afiseaza nimic, iar in varianta cu display 1*16 afiseaza 8 caractere ale lui "p" mic . Cum eu dispun de vreo 4 buc de LCD 2*16 si nu vreau sa mai achizitionez displayuri 1*16 cum apare in poza circuitului de pe site-ul VK3BHR, daca as reusi sa il fac sa mearga pe simulator macar in varianta 1*16, poate as face un schimb de LCD cu vreun user de pe forum . Presupun ca softul sursa poate fi modificat sa functioneze si cu display 2*16 dar nu am timpul necesar sa il "bibilesc" in acest sens. Mersi oricum Daniel Editat Mai 4, 2015 de craciun Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum