Raresh Alexa Postat Aprilie 18, 2015 Partajează Postat Aprilie 18, 2015 Buna ziua ! As vrea sa va intreb ce materiale , unelte mi-ar trebui pentru a realiza o masca verde pentru protectia cablajelor ? Link spre comentariu
binox Postat Aprilie 18, 2015 Partajează Postat Aprilie 18, 2015 Exista vopsea speciala cu expunere la ultraviolete. Am incercat dar n-am obtinut rezultate satisfacatoare, cel putin nu pentru placi mai mari, n-am reusit sa intind vopseaua uniform. Mai exista si folii dynamask, cu astea probabil ca iese bine dar sunt scumpe. Eu am renuntat deocamdata la ideea de soldermask, prefer sa dau cu un spray cu lac dupa ce am terminat montajul, e mult mai rapid, ieftin si la fel de eficient. Link spre comentariu
Raresh Alexa Postat Aprilie 19, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2015 Pentru expunere la ultraviolete , ce unelte mi-ar trebui ? Va multumesc ! Link spre comentariu
lazar nicolae Postat Aprilie 19, 2015 Partajează Postat Aprilie 19, 2015 Nu doar unelte. http://www.elforum.info/topic/36436-cutie-expunere-uv-cu-led-uri/ Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 19, 2015 Partajează Postat Aprilie 19, 2015 Cea mai ieftină și bună protecție ce se poate aplica peste un cablaj este o soluție din praf de colofoniu (sacâz) diluat cu alcool....este hidrofug și se poate colora după dorință. 2 Link spre comentariu
Raresh Alexa Postat Aprilie 20, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2015 Va multumesc ! Link spre comentariu
one Postat Mai 14, 2015 Partajează Postat Mai 14, 2015 Eu am incercat o vopsea speciala pentru asa ceva, am cumparat si pensulele pentru asta, dar nu mi-a iesit, nici macar nu s-a uscat vopseaua (trebuie tinuta intr-un cuptor si nu voiam sa expun cuptorul meu de bucatarie la asa ceva). Oricum, nici nu am reusit sa o intind calumea. Am folosit folii Dynamask si rezultatul a fost bun, dar pentru un prototip nu vad atat de critic acest soldermask si se poate lasa fara. Foliile Dynamask sunt singura solutie care mi-a functionat, ai nevoie de un plastificator de birou, masa de expunere cu UV, developezi cu o solutie a unei substante pe care ti-o furnizeaza ei (dar cred ca merge si cu soda), freci cu o periuta si zonele ne-expuse se curata. Dupa aceasta operatie, imediat ar trebui sa stanezi pad-urile, altfel risti sa se oxideze. Pentru o mica productie de serie apelez la producatori profesionisti deoarece: nu am gasit o metoda eleganta pentru a tipari silk-screen, nu am gasit o metoda eleganta pentru metalizarea gaurilor, nu am gasit o metoda pentru aurirea sau macar stanarea corecta a pad-urilor (am solutii pentru stanare, arata bine, dar se lipeste greu dupa aceasta). In plus, taierea cablajelor de forme diferite de un dreptunghi imi este dificila, deoarece nu am freza CNC iar cu pila nu iese profesional. Link spre comentariu
daniel_88 Postat Mai 14, 2015 Partajează Postat Mai 14, 2015 Cea mai ieftină și bună protecție ce se poate aplica peste un cablaj este o soluție din praf de colofoniu (sacâz) diluat cu alcool....este hidrofug și se poate colora după dorință. Cam in ce proportii ar trebui dizolvat sacazul in alcool,izopropilic presupun?! Link spre comentariu
validae Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 Nu trebuie neapărat alcool izopropilic ca să dizolvi colofoniul, merge orice fel de alcool, contează să fie cât mai concentrat, fiindcă apa și colofoniul se resping.Proporția poate fi aleasă prin încercări repetate, până la obținerea consistenței dorite, nu e nevoie decât de o peliculă subțire ca să fie protejată placa.Cel mult 20 grame de colofoniu la 100 ml alcool cred că sunt suficienți.Colofoniul trebuie pisat bine sub formă de praf (se învelește în câteva straturi de hârtie și se bate cu un ciocan) ca să se dizolva ușor. Atenție la manipularea plăcii după lăcuire cu colofoniu, până se usucă placa e foarte lipicioasă și atingerea suprafeței lăcuite lasă amprente foarte vizibile.Un avantaj mare este faptul că ulterioarele lipituri pe cablaj sunt mult ușurate de prezența peliculei decapante pe trasee.Apa nu stă nici sub formă de condens pe suprafețele lăcuite cu colofoniu. 1 Link spre comentariu
daniel_88 Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 Multumesc mult domnule @Validae,am vrut sa va multumesc cu ajutorul butonului dedicat,dar am ajuns la limita ...Cu ce se poate aplica pe placa,cu pensula sau se toarna in strat uniform? Link spre comentariu
armand Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 (editat) Cu pensula,desigur...se da strat subtire..se uniformizeaza lacul singur daca e bine preparat Editat Mai 15, 2015 de armand Link spre comentariu
mișa Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 Cel mai bun solvent pentru colofoniu (sacaz) e diluantul nitro pentru vopsele. Se gaseste la bidon de 1 litru la orice magazin de vopsele. Recomand produsul "Nitrosolv" fabricat de Policolor. E mai bun ca multe produse similare aduse pe bani marunti si vandute la pret de produs de calitate. Oricum e util in multe alte aplicatii. E bine sa ai in casa (atelier) asa ceva. (nu e o reclama, e o constatare) Acoperirea cu colofoniu are si unele dezavantaje: e fragila si se topeste relativ usor. (nu poti fi cu toate...ieftin) Link spre comentariu
daniel_88 Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 Pana la urma poti sa ii dai si un strat de nitrolac,dar e mai nasol de dezlipit piesele la o eventuala postreparare... Link spre comentariu
maxente Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 (editat) Si alcoolul izopropilic dizolva sacazul foarte bine, ba chiar mi s-a parut ca dizolva mult mai rapid ca diluantul nitro Editat Mai 15, 2015 de maxente Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum