Vizitator Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 Cred ca ai fost un copil rasfatat, primeai jucaria imediat ce plangeai. Cine sa stea dupa tine sa vada ce prostii ai facut pe acolo? L-ai stresat pe Marian 2 pagini cu bd-urile puse invers, prevad inca o pagina sa descoperim ca ai pus semireglabilul incorect sau ai inversat B-E la tranz din superdioda. Ti-am mai raspuns parca la un topic, daca vrei sa ramai lipitor de piese este alegerea ta, daca vrei sa inveti electronica vei primi ajutor. Nu mai sari peste etape, ia-o usor cu teoria si incepe cu montaje simple pe care sa le duci la bun sfarsit dar si intelegand cum functioneaza. Pune voltmetrul intre E si C la bd139 din superdioda si cand rotesti de semireglabil trebuie sa observi o modificare a tensiunii indicate. Scrie valorile cu semireglabilul intr-un capat si in celalalt. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 poi ai invartit de multitura mult sa vezi daca creste?cand ajunge la capat se aude un sgomot,daca nici a tunci nu creste nu stiu,sa iti spuna marian in ce sens se invarte ca sa creasca ca nu am citit tot si nu stiu daca s-a precizat,la fet 200 cand an schimbat finali si am setat la minim biasul pana a inceput sa creasca am dat cateva ture in gol si pe urma a inceput sa creasca,poate tu nu ai ajuns in punctul in care multitura creste bias-ul Link spre comentariu
flomar60 Postat Aprilie 25, 2015 Partajează Postat Aprilie 25, 2015 Ca sa creasca curentul prin finali , trebuie 'deschis' mai putin tranzistorul superdioda asta inseamna cursor semireglabil spre punctul A adica spre rezistenta de 1K , cea dinspre emitor...am interpretat notatiile din schema lui Marian... Link spre comentariu
roscatu Postat Aprilie 25, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2015 O sa refac tot circuitul, sa vedem atunci. revin cu noutati. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 26, 2015 Partajează Postat Aprilie 26, 2015 Superdioda este nimic mai mult decat un stabilizator de tensiune cu o referinta si un divizor, pe blog am prezentat TL431, aici: http://www.elforum.info/blog/8/entry-149-regulatorul-liniar-de-tensiune-paralel/ Superdioda poate fi asimilata la un mod elementar cu stabilizatorul realizat pe baza TL431, adica baza BD139 este referinta, rezistanta ajustabila dintre baza si emitor este rezistenta de jos a divizorului, iar rezistenta dintre baza si colector este rezistenta de sus. Ca sa marim tensiunea de la superdioda, fie marim curentul prin divizor reducand rezistenta de la referinta ( baza-emitor ), fie marim rezistenta de sus pentru a obtine o tensiune mai mare pe ea, la acelasi curent prin divizor. Principiul este unul cat se poate de simplu. Revenind la subiect, sunt destul de rabdator cu incepatorii, ca dovada si numarul mare de postari la mine, totusi e frustrant un astfel de topic in care autorul leaga gresit 3 tranzistori esentiali ( unul din finali si BD-urile de la VAS si generatorul VAS ), si trebuie sa tot bat apa in piua nestiind ce are el acolo si incercand sa prevad tot felul de scenarii... colac peste pupaza autorul este foarte incoerent, i se spune in mod explicit sa nu puna muzica pana nu se lamureste totul, el face exact asta, si nu doar o data, trebuie sa tragem cu clestele detalii, trebuie sa tipam ca sa fim auziti, trebuie sa repetam de cateva ori ceva ca sa ne bage in seama... si de asta m-am enervat recunosc ieri, adica nu-i o problema ca esti incepator, toti am fost asa, dar atunci cand ceri ajutor si ignori ce ti se spune, pai permite-mi sa spun ca nu meriti acel ajutor, pentru ca aceste detalii nu tin de experienta ca si electronist, se face ca atunci cand ai o problema sau faci un test, sa fii cat se poate de coerent, adica sa postezi cat mai multe detalii si cat mai ordonat, pentru ca interlocutorii carora le ceri ajutorul sa inteleaga exact cu ce au de-a face. Inchei recomandand lui Roscatul, mult, mult mai multa atentie la ce i se spune, mult mai multa atentie atunci cand lipeste ceva sau monteaza o componenta undeva, si nu in ultimul rand, ofera domnule cat mai multe detalii de fiecare data, nu se taxeaza cuvintele. Spor. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Aprilie 26, 2015 Partajează Postat Aprilie 26, 2015 eheee dle.marian,cam greu sa mai inveti calul batran la ham,eu mam apucat de electronica de la varstra de noua ani la casa pionierilor pe atunci si pot sa spun ca mai am foarte multe de invatat,dar multumesc lui dumnezeu ca am rabdare,bunavointa si rabdare,va multumesc ca existati moderatorilor elforum si nu numai. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Aprilie 26, 2015 Partajează Postat Aprilie 26, 2015 ai invartit de semireglabil mult?de multitura trebuie invartit mult pana se schimba ceva la fet200-diy200.la capat se aude un clic.daca il dai la maxim si tot nu creste ai probleme Link spre comentariu
roscatu Postat Aprilie 26, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2015 (editat) @marian , recunosc ca eram nerabdator, dar nah prostia se taxeaza. Iti multumesc de ajutor , si scuza-ma daca te-am enervat, pana acum nu am mai avut un montaj functional pe tranzistori , am facut chiar numai pe integrate, O sa refac montajul maine, si o sa revin cu noutati . Am zis sa pun muzica , deoarece am facut ai spus in postul acela din prima pagina, dar singura buba descoperita de mine este ca nu mai puteam regla nici un curent. Inca o intrebare , scuze dar gresesc, dar tu ai pus semireglabil ca si in schema , sau invers? eu am l-am pus cum se vede in poza cu montajul realizat de tine, adica cu surubul langa partea rezistenta de 10ohmi., spre parte cu minus. S-au deaia mi-a toata chestia aia? de nu puteam regla nimic?, rezistenta se putea regla , dar curentul nu. Editat Aprilie 26, 2015 de roscatu Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Aprilie 26, 2015 Partajează Postat Aprilie 26, 2015 la mp 100 multitura difera fata de cea din poza cu fata componente,in sensul ca surubul este in stanga,si pe desenul lui este in dreapta,si bias-ul creste spre stanga Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 26, 2015 Partajează Postat Aprilie 26, 2015 Roscatul aici zici ca ai reglat curentul de mers in gol: http://www.elforum.info/topic/103026-schema-amplificator-audio-mosfet/?p=1169961 Insa ulterior zici ca nu-l poti regla: http://www.elforum.info/topic/103026-schema-amplificator-audio-mosfet/?p=1169973 http://www.elforum.info/topic/103026-schema-amplificator-audio-mosfet/?p=1169979 Adica initial zici ca ai rezolvat, zici ca ai reglat curentul de mers in gol, dar apoi zici ca nu-l poti regla... care mama masii este varianta reala, poti sau nu poti sa reglezi curentul de mers in gol? De ce D-zeu nu esti atent la ce scrii? Foloseste corect semnele de punctuatie, uneori fac diferenta dintre un topic cursiv si unul indescifrabil, fii atent ce detalii oferi si gandeste de 2 ori inainte sa scrii ceva, mai lasa graba aia nenorocita ca nu asa se progreseaza. PS: Multitura este liniara, cursorul e la jumatate, adica este fix pix cum o pui! Link spre comentariu
roscatu Postat Aprilie 26, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2015 (editat) Pai in prima faza ma lasat, dar dupa aia nu mai, oricat am invartit , si nici rezistenta Editat Aprilie 26, 2015 de roscatu Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Aprilie 26, 2015 Partajează Postat Aprilie 26, 2015 (editat) poi poate ai lipitura rece pe undeva,sau multitura defecta Editat Aprilie 26, 2015 de Emil 1986 Link spre comentariu
roscatu Postat Aprilie 28, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2015 Salut, am refăcut montajul și ca prostul iar am greșit un fir de la mosfet dar l-am refăcut, m-am uitat atent și la ceilalți și sunt puși corect, după aia am pus multimetru intre baza și emitor , am dat pe 20k am setat aproape 2k și după aia am pus pe scala de 2k și îmi da aproximativ 700 ohmi, și numai ce setasem aproximativ 2k, dar îmi apărea aproximativ 700ohmi, după aia, masor tensiunea de la ieșire 30V , masor curentul , mai jos de 108-110mA nu coboară . Inafara de mosfet toate componentele sunt noi. Chiar nu știu ce are, n-am mai pus de data ăsta nici semnal și nici boxa. Poate cunoașteți fenomenul. Link spre comentariu
roscatu Postat Mai 1, 2015 Autor Partajează Postat Mai 1, 2015 Sanatate, se poate inchide , am rezolvat si curentul e mers in gol, am setat 57mA. Daca cineva vrea sa explice mai pe intelesul prostilor , de ce bazaie daca inchid calculatorul?am auzit de asa zisa bucla de masa, cum se formeaza?de la ce? pentru varianta stereo ce curent am nevoie in secundar? Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Mai 1, 2015 Partajează Postat Mai 1, 2015 Daca bazaie cand opresti muzica din PC atunci verifica daca PC-ul este legat corespunzator la impamantare, daca este atunci aia e bucla de masa. Daca efectiv cand il inchizi adica se opreste cu totul atunci e ca si cum ai tine degetul pe intrare fara sursa de semnal, iar solutia este ca atunci cand opresti PC-ul e sa opresti si amplificatorul. O alta chestie ar mai fi sa legi impamantarea si la amplificator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum