serban Postat Februarie 23 Partajează Postat Februarie 23 1 oră în urmă, djvas a spus: As dori sa achizitionez un letcon USB C pentru varfuri C245 ( NU ALTCEVA ). Am gasit Alientek T80P si Sequre S99. Foloseste cineva aceste modele sau similare ? Am citit undeva ca nu prea se impaca cu varfurile originale care au rezistenta mult mai mica decat clonele... Am un Sequre S99 pe care l-am cumparat anul trecut . Concluziile mele : excelent pentru portabilitate , functioneaza si cu varfuri JBC originale si cu varfuri chinezesti . Eu acum il alimentez de la un incarcator laptop Lenovo gaming cu usb-c Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 23 Partajează Postat Februarie 23 Clonele chinezesti de C245 sunt TOTUSI facute pentru compatibilitate din masuratorile mele (foarte restranse numeric, pentru ca oricum nu sfatuiesc pe nimeni sa le foloseasca, deci nici nu am avut de masurat decat cateva, de la un singur producator). Culmea este ca aceste clone stau mult mai bine dpdv filozofic decat originalul... pentru ca ce am masurat eu au valoarea impedantei in domeniu, dar macar spre valori mai mari si cu toleranta "normala". Adica masurand destul de semnificativ statistic (~ 500 de cartuse) pe varianta originala JBC avem intre 2 si 3 Ohmi rezistenta, cu ponderea maxima in jur de 2,3 Ohmi. Pe cele chinezesti avem variatie rezonabila (adica mult mai mica) cu valori intre 2,6 si 2,7 Ohmi - oricum si 2,65 este o valoare in intervalul celor originale. Sfatul meu este sa eviti orice varianta bazata pe USBc daca nu are in structura ceva convertor boost si numai pentru puteri mai mici decat nominal. Pe USB ai maxim 20V si 5A dar combinatia nu merge direct, 20V este cam mult, iar 5A este semnificativ prea putin, fa si tu calcule raportat la impedanta si la 140W cat pare a fi puterea maxima pe JBC245. Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 23 Partajează Postat Februarie 23 Acum 12 minute, Dxxx a spus: Pe cele chinezesti avem variatie rezonabila (adica mult mai mica) cu valori intre 2,6 si 2,7 Ohmi - oricum si 2,65 este o valoare in intervalul celor originale. Din ce am vazut in review-uri, varfurile care vin cu aceste letcon-uri au 5.5 ohmi. Acum 13 minute, Dxxx a spus: Sfatul meu este sa eviti orice varianta bazata pe USBc daca nu are in structura ceva convertor boost si numai pentru puteri mai mici decat nominal. Pe USB ai maxim 20V si 5A dar combinatia nu merge direct, 20V este cam mult, iar 5A este semnificativ prea putin, fa si tu calcule raportat la impedanta si la 140W cat pare a fi puterea maxima pe JBC245. Si de unde stiu care au si care nu convertor boost ? Nu ma intereseaza sa scot 140 W , 50-65 sunt arhisuficienti. Link spre comentariu
Dxxx Postat Duminică la 16:57 Partajează Postat Duminică la 16:57 Habar-n-am ce impedanta au respectivele varfuri... dar orice varf compatibil trebuie sa aiba acei 2-3 Ohmi... desigur masurati cu ceva capabil de asa-ceva nu avometru obisnuit ci ceva cu conexiune Kelvin. Evident ca 5R5 nu este deloc compatibil cu JBC, dar ce stiu eu ce fac unii? Revenind: sa zicem ca alimentatorul tau este comandat de cablu sa dea 20V, probabil protejat undeva la 5A si un pic. Daca conectezi varf de 2R0 prin handpiece original JBC (0R25) atunci va cere 8,9A, deci alimentatorul va intra in protectie si ansamblu nu va merge. Sa zicem acum ca ai selectat un varf JBC de 3R0 (eu am gasit ~1 din 500) dar sa zicem ca ai tu noroc. Atunci ansamblul va cere 6,15A - tot se va bloca alimentarea prin OCP, deci nici macar asa nu va merge. Daca ai tu cum sa fortezi tensiunea data de alimentator... bravo!... La o cautare superficiala tensiunea debitata poate fi 5 / 9 / 15 / 20V sub maxim 5A Refacand calculul pentru 15V curentul este 6,7 si 4,6A... deci cu varf oarecare sansele sunt peste 95% sa intre in protectie. Numai putine varfuri vor avea peste 2R75. Ramane 9V, asta inseamna: - maxim 4A si 36W - minim 2,8A si 25W Va fi aiurea de lenes pentru un JBC, dar va functiona cu alimentator USB C si cu orice cartus. Cum fortzezi iesirea la 9V? Mai ramane si problema cu termostatul care exista, va functiona el la numai 9V in mod corect? De asta ziceam sa faci calcule, uite ca ti le-am facut eu... Link spre comentariu
Dxxx Postat Duminică la 17:06 Partajează Postat Duminică la 17:06 PS uite unde se dezbate comanda tensiunii livrata de USBC https://hackaday.com/2023/01/09/all-about-usb-c-power-delivery/ Vezi ca se refera exact la o statie de lipit: "....Say, you want to power a resistive load of 8 Ω through USB-C – let’s use a PD-capable soldering iron as an example...." Alta idee: Poate te duci mai bine pe Hakko T12, ala are 8R deci va merge fericit pe 20V si nu va lua peste 2,5A, putere 50W. Link spre comentariu
djvas Postat Duminică la 18:23 Partajează Postat Duminică la 18:23 (editat) De asta am si cerut pareti de la cineva care are si foloseste... Ca nu prea gasesc pe net ( ce-i drept nici foarte multa rabdare nu am avut ) daca si cum se poate ajusta tensinea de alimentare ( si in acelasi timp puterea prin varf). Toate review urile arata cum trage 140W-150W cu un varf original dar nimeni nu am gasit sa arate cum si daca se poate limita puterea prin in varf. Pe mine nu ma intereseaza asta si nu vreau sa fiu nevoit sa am tot timpul langa letcon un USB-C de 150W. Mai ales ca e doar un moft de a avea un letcon tot timpul acasa sau in ghiozdan si care nu va lucra mai mult de cateva minute intr-un an. Probabil din acelasi motiv au facut aceste varfuri de 5.5 ohmi care se livreaza cu letcon-urile. Vroiam JBC deoarece la asta am ramas de cativa ani si am consumabile suficiente, nu m-as lega la cap si cu Hakko. Editat Duminică la 18:24 de djvas Link spre comentariu
djvas Postat Duminică la 18:39 Partajează Postat Duminică la 18:39 (editat) Acum 1 oră, Dxxx a spus: Daca ai tu cum sa fortezi tensiunea data de alimentator... bravo!... La o cautare superficiala tensiunea debitata poate fi 5 / 9 / 15 / 20V sub maxim 5A Pai tensiunea de alimentare trebuie sa stie letconul sa o negocieze cu alimentatorul. LE: Am gasit niste poze... Se pare ca nu are DC DC converter pentru alimentarea varfului ... se vede un DC DC convertor in poze dar cel mai probabil este pentru alimentarea uC. https://github.com/Ralim/IronOS/discussions/1919 Editat Duminică la 18:54 de djvas Link spre comentariu
Dxxx Postat Duminică la 21:57 Partajează Postat Duminică la 21:57 Orice este posibil... In linkul de mai sus pare a fi o schema tipica de termostat, cu un mosfet in capsula soic8 si probabil si selectarea unei tensiuni prin comunicarea prin USB. Daca varfurile sunt "speciale" de 5-6 Ohmi atunci inseamna ca nu te ajuta nimic faptul ca "am ramas de cativa ani si am consumabile suficiente (de JBC)" ... care, insa, au impedanta pe jumatate. Oricum nu vad solutie decat daca cumperi unul, masori varfurile - atunci ne lamurim cu problema tensiune/putere partial, dar daca pui un osciloscop pe cartus atunci chiar stim exact. Oricum se repeta ideea cu 5R5 rezistenta cartusului, in acest topic: https://www.eevblog.com/forum/reviews/sequre-s99-topic-mod-infos Desi nu am analizat prea profund, si nici nu inteleg ce/cum/de ce au modat. Daca vrei o statie cu cartuse JBC standard/originale mica si cu alimentare tip laptop, o sa fie disponibile la mine, seria 45E, vezi punctul 4 de aici: https://www.elforum.info/topic/163175-statiile-mele-de-lipit-principii-functionare-statii-lipit-episodul-7/ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum