dan cod Postat Octombrie 16, 2023 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2023 Clar JBC. Am avut de ambele și am rămas la jbc. Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 16, 2023 Partajează Postat Octombrie 16, 2023 Depinde ce aplicatii uzuale ai / depinde de stilul si experienta ta / depinde de cat doresti si poti sa cheltuiesti. JBC are putere bruta si viteza de conductie mai buna decat orice. Daca asa-ceva urmaresti... In plus are si design la moda. Hakko arata mult mai multa experienta ca producator decat Jbc si preturi mai accesibile. Daca asa-ceva urmaresti... Se poate ca cineva sa prefere oricare dintre variante, chiar fara ca sa conteze pretul... Daca lucrezi pe PCBuri multistrat cu plan de drenaj termic, atunci ia JBC fara indoiala. Hakko nu va face fata. Daca lucrezi SMD si esti suficient de avansat incat sa preferi un comportament "moale" al cuplajului termic - atunci fara indoiala Hakko depaseste cu mult JBCul, chiar daca costa mai putin. Evident ca le-am folosit pe ambele, construiesc statii pentru ambele... Link spre comentariu
wlk Postat Octombrie 17, 2023 Partajează Postat Octombrie 17, 2023 Multumesc pt raspunsuri! Pe eleshop Hakko este cu 40€ mai scump decat JBC BT-2BWA, care fiind in varianta cu reglaj analogic si fara display, costa cam jumate cat cel mai ieftin JBC cu display (nu ma intereseaza displayul). Dar JBC "recupereaza" la tipsuri, care vad ca sunt putin mai scumpe, deci per total ar fi cam la fel. Citat Depinde ce aplicatii uzuale ai / depinde de stilul si experienta ta / depinde de cat doresti si poti sa cheltuiesti. Ca aplicatii am in principal ce se mai strica prin casa- mai un laptop, mai un bord de masina, etc. Ca experienta sunt incepator. De cheltuit doresc intotdeauna cat mai putin . Dar nu vreau nici sa cumpar de 2 ori, aka "buy once, cry once". O data cu statia de lipit ma gandesc sa iau si un Atten ST-862D, adica vreo 5-600€ per total. O varianta ar fi si sa mai astept cateva saptamani pt un 5-15% discount de black friday. Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 17, 2023 Partajează Postat Octombrie 17, 2023 Pai cumpara JBC, este ca o masina sport - putere maxima, rapiditate in reactii. Pentru un incepator este OK. Tine cont ca masina sport este inutila pe drumuri cu gropi si total neinspirata pentru a duce copilul la scoala sau soacra la doctor... Posibil ca pe parcursul evolutiei sa regreti... 500 eur sunt multi bani. La nivelul pe care il descrii exista solutii la 100 eur. Vezi cum interpretezi unele "mituri": - cand avansezi vei incepe sa regelezi permanent temperatura... in nici un caz nu gasesti o valoare buna si o lasi asa. Temperatura optima variaza in functie de varf si marimea zonei de lipit. DECI ABSOLUT TE INTERESEAZA AFISAREA. - evident deci ca si forma/marimea varfului trebuie deseori schimbata pentru rezultatele cele mai bune, deci iti va trebui un numar semnificativ de cartuse ... adica conteaza si "JBC "recupereaza" la tipsuri, care vad ca sunt putin mai scumpe" Link spre comentariu
Ovidanie Postat Octombrie 17, 2023 Partajează Postat Octombrie 17, 2023 Ia-ti JBC. Gasesti ''varfuri'' aici, pe forum, la 50 lei bucata. Link spre comentariu
wlk Postat Octombrie 17, 2023 Partajează Postat Octombrie 17, 2023 Pai care este diferenta intre reglajul cu roata analogica "de aragaz" de la JBC si un afisaj digital? Legat de buget, suma de 5-600€ ar include statia de lipit, cateva varfuri, si o statie cu aer cald Atten ST-862D. Initial am vrut un hakko FX-888D, dar foarte probabil peste 1-2 ani o sa vreau ceva cu varfuri de tehnologie noua, moment in care o sa cumpar cu 20-40% mai scump (inflatia) ce puteam cumpara azi din prima, mai platesc o data taxe transport (care tot cresc si alea), si o sa pierd si timpul pe olx sa vand in pierdere ce as cumpara azi mai slab doar ca sa fac economie. Legat de varfuri JBC, am vazut ca vinde si chinezul pe aliexpress incepand cu 2-3$. Dar parerile sunt impartite intre "sunt bune" si "sunt gunoaie". Link spre comentariu
modoran Postat Octombrie 17, 2023 Partajează Postat Octombrie 17, 2023 Daca tot te uiți la AliExpress vinde și chinezul clone de jbc ce merg chiar bine. De asemenea și clone de hakko 951, cu vârfuri t12 la 200 lei, crezi că aia originala merita diferența ? Sunt și jbc originale pe olx, proveniența e incertă, dar dacă merg de ce nu ? Link spre comentariu
Ovidanie Postat Octombrie 18, 2023 Partajează Postat Octombrie 18, 2023 Varfurile neaparat trebuie sa fie originale. Statia propriu-zisa, poate fi clona. Un amic are o clona JBC, este vorba de Jabe UD-1200, dar lucreaza cu varfuri originale, cumparate de aici de pe forum. Se comporta foarte bine. Link spre comentariu
VictorBMF Postat Noiembrie 20, 2023 Partajează Postat Noiembrie 20, 2023 Toată lumea aruncă cu Hakko, JBC, Weller, Metcal şi alte nume de prestigiu, dar eu, nu că n-aş fi de acord, ci doar ca idee, voi exemplifica în cealaltă direcţie: de vreun an, sunt fericitul utilizator al unui letcon Miniware TS101, 65W, vârfuri dedicate rezistive, încălzire rapidă, 2 porturi de alimentare: USB-C PD3.0 9-20V @45W max şi Jack DC 5,5/2,5mm, pentru puterea max. de 65W, are o plajă mare de tensiuni de alimentare: 9-24V, pe al meu îl alimentez de la un încărcător de laptop 19V@2,3A. Review complet aici. Am cositorit piuliţe de M5, zincate, pe tablă tot zincată de 1mm grosime, cu şurub înfiletat în ele, ca să nu intre cositorul pe filet. Nu e la nivelul unor staţii de lipit de renume, cu tehnologii de încălzire cu radiofrecvenţă sau rezonanţă a vârfurilor, dar nici nu concurează în acea categorie. Device-ul ăsta e mai compact decât letconul în sine al unei staţii de lipit de acel gen, are un preţ super, are ecran OLED şi o interfaţă simplă şi intuitivă, o sumedenie de setări, urcă până la 400 de grade Celsius şi pot să spun că e mult mai avantajos la preţ decât o staţie de lipit de aceeaşi putere, cu tehnologie convenţională de la producători precum Solomon, Peak Power, Gordak sau alţii. Recomand vârful D-24, este cel tip daltă/şurubelniţă, lăţime 3mm, cel mai versatil. Pentru cei care rumegă numele grele enumerate în primul paragraf, recomand acest canal de YT, al unui electronist serios şi cu mijloace, din UK, care face review-uri şi, mai important, comparaţii pertinente între diverse modele de staţii de lipit de renume. Sper că am ajutat! Link spre comentariu
q_acdc Postat Noiembrie 21, 2023 Partajează Postat Noiembrie 21, 2023 (editat) Cu ceva probleme. Editat Noiembrie 21, 2023 de q_acdc Link spre comentariu
djvas Postat Noiembrie 21, 2023 Partajează Postat Noiembrie 21, 2023 Ts101 modelul nou al lui TS100 este probabil cel mai bun letcon portabil de pe piata. Dar asta nu inseamna ca poate inlocui o statie de lipit. Link spre comentariu
VictorBMF Postat Noiembrie 22, 2023 Partajează Postat Noiembrie 22, 2023 Nici nu încearcă și nimeni nu a făcut această comparație. Sunt pentru aplicații diferite, prin urmare comparațiile nu-și au rostul. Ceea ce sigur rivalizează, însă, și asta o spun din experiență, e o stație de lipit Solomon sau Pensol, de 40W. Acolo, vârfurile nu sunt monobloc, că urmare transferul de căldură este îngreunat, fiind pierderi mari între elementul de încălzire și vârf. Temperatura cea mai mare e atinsă pe " gâtul" , sa zicem, letconului, nu direct la vârf, cum e cazul TS101. Link spre comentariu
dan cod Postat Noiembrie 22, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2023 Solomon, Gordak,... etc nu sunt profesionale, deși se poate lucra cu ele(contează mult și omul din spatele letconul ui) Prima mea stație de lipit a fost un weller whs40, apoi am avut Solomon sl20 și sl30. Apoi un SL916. Am lucrat bine cu ele(la vremea aceea nu îmi permiteam mai mult. Apoi am început cu astea mai serioase weller, Metcal, hakko, și JBC. Ersa nu am avut niciodată deci nu pot sa ma pronunț. M-a tot bătut gândul sa iau una, dar și asa am mult prea multe și nu se justifica sa mai adaug una. Astea sunt cele cu care lucrez constant, zilnic. Pe lângă astea mai am 10 bucăți, 2jbc,weller, Pace, Link spre comentariu
modoran Postat Noiembrie 22, 2023 Partajează Postat Noiembrie 22, 2023 (editat) Cine naiba cumpara solomoane in ziua de azi ? Sunt si scumpe ale naibii la polonezii de la tme pentru tehnologie veche de 30 de ani sau mai mult ... Toata lumea merge pe minim T12 in ziua de azi daca vrea ieftin. Daca nu are rezistenta integrata in varf nu merita bagate in seama ( bine, mai putin metcal ce merg pe inductie ). Mai sunt aia de la ERSA cu tehnologie din asta veche ce au performante bune, dar sunt scumpe. Editat Noiembrie 22, 2023 de modoran Link spre comentariu
VictorBMF Postat Noiembrie 22, 2023 Partajează Postat Noiembrie 22, 2023 @dan cod Nu vreau să fiu off-topic, dar trebuie să remarc, acea sursă Lonestar este o frumuseţe a ingineriei, felul în care poţi înseria/paraleliza ieşirile numai dintr-un comutator, şi le controlezi valorile dintr-un singur set de potenţiometre e o proiectare atât de elegantă, numai respect pentru inginerii care au gândit-o. Aş da o bere să am şi eu una. Ce model e, 8102 e la fel, dar are bananele pe lateralele extreme, ăsteia văd că îi lipsesc... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum