Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

100 de scheme radio cu lampi de TV

Cristian74

Postări Recomandate

Avand in vedere cantitatea mare de lampi TV cu tensiuni de filament diverse mai mari insa de 6V, am deschis acest topic pentru a marca o serie de scheme utile si functionale cu aceste lampi.

Pentru cele deja experimentate am sa postez si poze cu montajul realizat si videoclipuri acolo unde este cazul.

Am sa incep cu o schema care foloseste o lampa foarte cunoscuta PFL200

montajul a fost realizat practic :

post-245180-0-12459400-1429291488_thumb.jpg

schema acestui montaj functional:

post-245180-0-82610500-1429291721_thumb.jpg

Editat de Cristian74
Link spre comentariu
Vizitator Carmen Mironovici

Gînd la gînd cu bucurie ! Așteptam această schemă.

Detin mai multe tuburi PFL200 (noi si folosite) si vreau sa le pun la treaba.

Toată admirația mea !

Link spre comentariu

Schema nr.5 

post-245180-0-58057200-1429301869_thumb.jpg

Este vorba de un receptor cu superreactie in banda FM la tensiune anodica redusa.

Aparatul intra in superreactie fara probleme in plaja de tensiuni anodice 4,5V-18V.

Experimentul fiind reusit inclusiv cu tubul EL95.

Link spre comentariu

Ce  alt tub merge in loc de EL(PL)95? Eu am incercat cu 6J1P, am schimbat vreo 10 tuburi, n-a vrut cu niciunul sa intre-n supereactie..conexiunile le-am facut scurte si rigide, etc, tot tacamul necesar unui receptor supereactie..

Am 12J1L si 2J27L NOS....sau EF80?

Link spre comentariu

Ce  alt tub merge in loc de EL(PL)95? Eu am incercat cu 6J1P, am schimbat vreo 10 tuburi, n-a vrut cu niciunul sa intre-n supereactie..conexiunile le-am facut scurte si rigide, etc, tot tacamul necesar unui receptor supereactie..

Am 12J1L si 2J27L NOS....sau EF80?

Cel mai apropiat de EL95 care este un tub final audio special pentru RR din autoturisme,este EL90, 6AQ5,6L31 sau 6P1P.In articolul de aici http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/drm_prij.htm ,veti gasi un receptor asemanator cu cel de mai sus in care se spune ca puteti folosi in acea aplicatie chiar tubul EF184,sunt sigur ca tuburi EF184 veti gasi fara probleme din aparatura veche  TV .

Link spre comentariu

EL95 nu se compara cu 6j1p sau cu EF184 cand este vorba de superreactie.

Va salut,Varianta sovietica la EF 184 este 6Ж51П ambele utilizate frecvent in Tv FI cale comuna .

Sunt ok, tuburile raspund bine la tensiune anodica redusa dar la superreactie nu au sanse mari fiindca au un ecran interior, banuiesc ca asta ar fi problema in aceasta aplicatie

Editat de Cristian74
Link spre comentariu

EL95 nu se compara cu 6j1p sau cu EF184 cand este vorba de superreactie.

Sunt ok, tuburile raspund bine la tensiune anodica redusa dar la superreactie nu au sanse mari fiindca au un ecran interior, banuiesc ca asta ar fi problema in aceasta aplicatie

Nicio lampa nu se compara cu alta,dar inclin sa cred ca intr-o aplicatie de RF mai potrivit ar fi sa utilizam lampi proiectate pentru asa ceva.Daca o sa comparam datele marcate de mine in poza de mai jos este posibil ca EF184 sa fie ceva mai buna ca EL95 chiar intr-un receptor cu superreactie,cu obligatia sa ne incadram in specificatiile de catalog.Sunt diferente intre cele doua tuburi,dar cred ca si EF184 ar merge bine cu tensiuni anodice mici,mai ales in configuratii de tip.Superreactie-Hartley (reactie in catod) iar reglarea pragului regenerativ se face din tensiunea pe grila ecran (G2),panta acestui tub de 15mA/V ii confera un mare avantaj in fata altor tuburi.

Probabil din experimentele dv. la Ua=6V...12V tubul EL95 sa se comporte foarte bine,in acest caz este posibil sa aveti dreptate,iar daca aveti in dotare EF184 ar fi interesant de probat [...]

_______________________________________________________________________________________

@Untold:  EF183 este o pentoda cu transconductanta (panta) variabila,asadar va axati numai pe EF184.

post-175212-0-96021700-1429358901_thumb.png

post-175212-0-11204900-1429358917_thumb.png

post-175212-0-00690800-1429358939_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări