puriu Postat Septembrie 18, 2015 Partajează Postat Septembrie 18, 2015 Sarma Litz costa intre 1 si 10 $/m. Se gasesc pe Internet (Litz wire) si ocazii mult mai ieftine, bobine din loturi nevandute. Se poate face si la casa omului. Eu mi-am improvizat un dispozitiv cu 7 mosorele si mi-am facut inclusiv lita cu 7x7x7 fire de 0,03. Izolatia exterioara cu matase ajuta la bobinat, dar nu este obligatorie. Am gasit pe vremuri o cantitate mare de lita de 20x0,07 intr-un receptor foarte vechi cu tuburi (radiocompas de avion MIG 15), la numeroasele bobine RF si la transformatoarele de FI (110 kHz). Variometrul (termen impropriu, dar consacrat) este un dispozitiv cu inductanta variabila. A aparut inainte de 1920 si continea doua bobine cilindrice inseriate, una in alta, cea din interior putand fi rotita cu 180o. Factorul de calitate era mic, dar se putea folosi si la puteri mari. Am avut si un variometru nemtesc mai bun, din anii '30. Bobinele erau pe miezuri din ferrocart cu geometrie sferica. Cele mai noi, cu miez mobil si ecran din ferita, nu sunt mult mai bune decat cele interbelice si nu sunt indicate pentru receptoare fara amplificare. Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 19, 2015 Partajează Postat Septembrie 19, 2015 (editat) Diametru exterior al sarmei 330x0.04 este ceva peste 1mm Ca sa faci o bobine de UM e nevoie de aproximativ 10m. Cu cat firul din litz wire e mai mare in diametru 0.05-0.1mm cu atat se comporta mai bine la frecvente inferioare 100-700KHz, cu cat e mai subtire 0.03-0.05mm si sunt mai multe fire 160-660 fire in manunchi cu atat se comporta mai bine la frecvente mai mari 600-1700KHz. Bobinarea cu astfel de fire(alaturi de un suport, carcasa de calitate) asigura un Q intre 700-1000 in banda 550-1700KHz.Un factor de calitate mare atat pentru bobina/bobinele receptorului cat si pentru condesatorul/condensatoarele de acord sunt esentiale. Repet orice bobina, dioda, condensatoare, casti folositi cea mai mare importanta o are antena si pamantarea....restul sunt rafinamente.Am vazut ca cei pasionati folosesc diode diferite montate in corpuri de sigurante de sticla, e o metoda eleganta de a schimba dioda si astfel in functie de propagare sa aleaga cea mai buna dioda a momentului Nu recomand mai mult de o priza pe bobinele de acord, scade factorul de calitate si in afara de 1/3 si 1/2 nu au efect. Rezultate bune am obtinut si prin adaugarea unui filtru dop reglabil si acordat de obicei pe postul local.Diodele Schottky au nevoie de o mica polarizare dar rezultatele nu sunt spectaculoase...se imbunatateste sensibilitatea si scade selectivitatea e nevoie de gasirea unui echilibru uneori la fiecare post. Spor la construit! Editat Septembrie 19, 2015 de mila Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 19, 2015 Partajează Postat Septembrie 19, 2015 Calitatea componentelor si cea a executiei aduc satisfactii. Un exemplu de receptor de varf, castigator de concursuri DX, este: http://crystalradio.net/crystalsets/lyonodyne/index.shtml Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 19, 2015 Partajează Postat Septembrie 19, 2015 Link - ul nu " da " nici un receptor ... Cel putin la mine ... Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 19, 2015 Partajează Postat Septembrie 19, 2015 Nici la mine nu mai merge. Incercati in Google cu termenul " lyonodyne crystal radio " si va merge. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 19, 2015 Partajează Postat Septembrie 19, 2015 Multumesc ... credeam ca e ceva "nou " . Sant la curent cu schema si celelalte . Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 19, 2015 Partajează Postat Septembrie 19, 2015 Si aici e sursa de inspiratie: http://makearadio.com/crystal/index.php Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 20, 2015 Partajează Postat Septembrie 20, 2015 Mitul ca receptorul cu detectie directa este cel mai simplu si mai ieftin era valabil cu un secol in urma. Acum chiar si antena e mai complicata si mai scumpa decat un receptor cu amplificare. Un amator grabit poate sari peste acest capitol. Exista, totusi, si posibiltatea receptiei cu detectie directa a benzii FM, mai potrivita secolului actual. Un articol interesant al unui rus este: http://zpostbox.ru/fm_crystal_radios.html . Daca nu merge se cauta pe Google termenul " FM Crystal Radio Receivers ". Altul este: http://www.crystal-radio.eu/enset6.htm . Mai sofisticat este: http://electronbunker.ca/eb/FMCrystalSet.html . Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 20, 2015 Partajează Postat Septembrie 20, 2015 (editat) Interesante toate schemele pe FM...dar nici aici nu e ieftin! Toata lumea crede ca pune un fir de 10m, o bobina la plezneala si un CV recuperat din Cosmos3, o casca gasita in colt si gata 10 posturi in UM unele cei drept abia se aud...dar sunt 10! Va spun ca trebue bani, piese foarte bune, multa munca....satisfactia daca locuiti in orice oras mare e apropiata de ) 1-2 posturi locale din oras aproape inecate de laptopul personal, monitorul calculatorului, sau becurile CFL si cele LED, astea se pot manifesta si din vecini pe o raza de 200-400m Editat Septembrie 20, 2015 de mila Link spre comentariu
Gh Dorian galenistul Postat Septembrie 20, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2015 Dar cu o antena cadru atasata la un receptor cu cristal pe ce raza se poate asculta cu o auditie decenta ? Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 21, 2015 Partajează Postat Septembrie 21, 2015 (editat) Acum depinde si cadrul cat de mare este. Cu unul "normal" (adica cu latura de 1-2m) nu cred sa ai vre-o sansa, doar sa aiba un preamplificator iar restul sa fie cu galena!. Daca ai fi aproape de un post de emisie cred ca ai prinde ceva. Editat Septembrie 21, 2015 de gica70 Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 21, 2015 Partajează Postat Septembrie 21, 2015 (editat) De obicei ... e bine de testat " zona " cu un receptor cat de cat demn de numele acesta ... portativ , cu antena ferita . Alimentat din baterii , si in spatiu deschis . Pe ceva durata de timp . Daca nu se " aude " nimic , poate fi mai scurta . Functie de rezultate , se poate trece " mai departe " . Sau nu . Se economisesc timp , resurse , se previne o dezamagire care taie entuziasmul si disponibilitatea pentru noi experimente . Receptia doar cu " cristal " sau dioda implica multe ... invers proportional cu aparenta ei simplitate . Da rezultate un ansamblu coerent , cu toate componentele la " superlativ " . O greseala sau un material component de slaba calitate , ceva ignorari ale teoriei si necunoasterea unor " mici " trucuri practice duc la zadarnicia demersului . Dar si satisfactia reusitei e mare , alaturi de experienta capatata si bagajul de noi cunostiinte . Acestea pentru cine e foarte determinat si pasionat , in conditiile in care necesitatea comunicarii si implicit radiodifuziunea s - au rezolvat radical in zilele noaste , cu ceva banuti se poate achizitiona un receptor peste medie care asigura multe ore de delicii radiofoniste ... Editat Septembrie 21, 2015 de gauss Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 21, 2015 Partajează Postat Septembrie 21, 2015 La receptoarele cu detectie directa lupta se da pentru factorul de calitate al circuitului rezonant. Este o lupta grea si scumpa. Totul devine mult mai simplu la detectorul cu reactie, unde un Q = 1000 sau 10.000 se obtine rotind un buton. Link spre comentariu
Gh Dorian galenistul Postat Septembrie 21, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2015 Am auzir de la un om care lucreaza la TVR Craiova ca cica cand era student isi lega de o sarma aparatul cu galena format din detector si casca , si mai avea incorporata si o baterie, si cica prindea postul local .Apoi mi-a mai povestit de statia de la Bod, ca cica cand lucrau cu macaraua se forma o scanteie intre carlig si greutate, sau ca cica iti canta dinamul de la bicicleta cand treceai pe langa post, cica asa de puternic era, dar cred ca a cam exagerat . Link spre comentariu
Vizitator victor ponta Postat Septembrie 21, 2015 Partajează Postat Septembrie 21, 2015 Celebrul radio cu galena de telefon,o dioda EFD... si o sarma. Prindeai statia de la Bod,programul 2 al Radio Romania. Restul e can-can. Nu ti-a zis-o si pe aia cu plombele metalice care receptionau un post de radio si-l auzeai in creier? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum