Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diverse intrebari legate de RF

Gh Dorian galenistul

Postări Recomandate

Nu conteaza foarte mult metoda de accord. Pentru un astfel de radio toate elementele sunt esential de foarte buna calitate

1) Antena degajata la minim 6-7m de la pamant si lungime 100-150m.

2)Bobine de accord pe ceramica sau PP sau acrilic( Categoric nu carton,lemn, hartie incleiata in straturi sau tuburi de PVC) cu cat tubul pe care se face bobina e mai natural(necolorat) alb sau transparent e mai bine. Cutiile de medicamente cu dimensiunile necesare diametru/lungime sunt excelente

3)Sarma de bobinaj multifilara de ex 168x0,1 sau 330x0.05.Punctul 2 si 3 + o executie ingrijita  duc la bobine cu un Q mare

4)Condensator de accord de calitate pe izolatori ceramici si foarte curat.

5)diode de detectie de calitate...nu dezvolt ca e plin netul de ele

6)Casti sensibile de mare impedanta 4400OHm sau mai mult sau sensibile si transformator de adaptare...e plin netul de Bogen

Constructie ingrijita pe substrat de calitate...constructii pe scandura nu au sanse.Constructie inchisa.

Chiar si mediul in care sta aparatul conteaza , sa nu fie umed si plin de paraziti electrici/magnetici.

12)dar nu ultimul punct o priza de pamant zdravana si dedicata...nu teava caloriferului, nu nulul retelei, nu teava de apa.

E scumpa constructia unui radio bun.

Cu cat scade frecventa cu atat scade sensibilitatea. Atentie vorbim de modulatia AM in unde lungi si medii.

Editat de mila
Link spre comentariu

Daca mi-amintesc bine, in acele receptoare auto era un bloc de 3 bobine cu miezuri reglabile din care se facea acordul propriu-zis (printr-un sistem mecanic); nu cunosc un asemenea bloc din variometre; fi, te rog, mai explicit.

Pai mare lucru nu e de explicat . Poate doar de reamintit ... erau prezente pe radioreceptoarele auto fabricate in Romania in anii ' 80 ... gen Predeal , Sinaia . Aveau 3 inductante variabile , prin deplasarea miezurilor din interiorul lor , schema generica avea ARF acordat , circuitul acordat pe frecventa postului si oscilatorul local . Din considerente de tehnologia anilor respectivi , variatia acordului se realiza prin intermediul celor 3 inductante variabile . Se considera ca un C .V . cu aer ar fi fost sensibil la vibratiile prezente pe autoturisme , compromitand stabilitatea frecventei receptionate prin deplasarea unghiului rotorului , deci al capacitatii de acord si ducand la ceva modulatii parazite prin variatia capacitatii cauzata de vibratia placilor rotor si stator . Mai tarziu  a fost rezolvata problema prin acord cu varicapuri , inclusiv de mare capacitate , pentru gamele AM , la receptoarele din gama Rally , cred ca produse la Tehnoton . Variometre cu 6 " sectiuni " , adica circuite acordate , am vazut prin radiocasetofoanele auto vestice , aveau si gama UKW . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Intr-adevar, receptorul fara amplificare trebuie tratat cu toata seriozitatea. Se va folosi un condensator variabil cu aer. Alte variante de acord nu ating calitatea acestuia. Ceea ce trebuie construit cu grija este bobina de acord, care trebuie sa aiba factor de calitate cat mai mare, adica pierderi cat mai mici. O bobina cu sarma obisnuita pe o carcasa oarecare, fara miez, poate atinge Q = 50 daca raportul intre diametru si lungime este in jur de 2. Una cu lita de RF  (sarma Litz)  cu 9 - 15 fire pe o bara de ferita atinge Q = 200. Cea mai mare calitate, pana la Q = 1000 in UM, se obtine cu o bobina fagure de dimensiune mare, in aer, si cu sarma Litz  cu peste 200 de fire. Mai abordabila mi se pare o bobina realizata pe un fragment dintr-o antena din ferita (cilindrica, nu plata) cu lita RF pe o carcasa subtire din folie de material plastic. Se poate face si fara miez, dar diametrul trebuie sa fie mai mare,iar lita sa aiba mai multe fire.

Cuplajul antenei si a sarcinii cu bobina de acord sunt critice daca se urmareste o sensibilitate sau o selectivitate optima. Folosirea prizelor pe bobina este o solutie incomoda, dar eficace.

Cel mai bun cuplaj cu antena se poate obtine cu o bobina auxiliara (cu sarma obisnuita) in serie cu antena si cu un al doilea condensator variabil. Bobina auxiliara, antena si CV formeaza un circuit rezonant serie prin care la acord trece un curent maxim. Aceasta bobina se cupleaza inductiv cu bobina de acord si cuplajul se modifica prin apropiere - departare sau prin rotire.

Antena trebuie sa fie lunga, inalta si degajata. Daca este mai scurta decat lungimea de unda nu e directiva. Antena "long wire" este intr-adevar lunga, are multe lungimi de unda si e directiva pe directia firului. Cea mai lunga, pentru UL si UM, apartine unui american si  are 12 km, e intinsa pe stalpi si indreptata spre Europa si Africa de Nord..

Link spre comentariu

Distinctia e greu de facut . Ar trebui plecat de la faptul ca in acceptiunea tehnica termenul defineste un element variabil intr - un circuit care - si modifica frecventa prin varierea inductantei unei bobine ( ma rog , inductor , in termeni academici mai noi , cu care nu sant intotdeauna de acord . Dar sant prezenti in manuale , ce sa facem ... )  . Modul in care se realizeaza inductanta variabila poate fi diferit de la un caz la altul . E o parere , nu o contrazicere ...

Link spre comentariu

Variometre cu variatia inductantei prin sectiuni mobile ale bobinei se intalnesc in statiile radio de la o anumita putere in sus . Mai ales pentru acordul cu antena , am mai scris . Din considerente de simplitate ( electromagnetica ) , cu miez ar fi mai greu , e vorba de ceva tensiuni ( si de RF ... ) pe - acolo , stabilitate , etc . Eu personal si pe cele cu miez de ferita , de care s - a facut vorbire , din radioreceptoarele auto , tot variometre le consider . Asa apar denumite de proiectant , si in caietele service . In definitiv , e o forma de exprimare in cuvinte , mai rapida ca " bobina cu miez reglabil " . Elimina si confuzia cu bobinele cu miez curente , care se regleaza " o data " , la punerea in functiune sau dupa reparatii , in circuitele cu acord fix sau cele ce beneficiaza de C . V .

Link spre comentariu

Ca principiu general nu difera, un element variabil bobina in cazul variometrului si un condensator fix  sau un condesator variabil si bobina fixa Ambele cu rezultate mai bune sau mai rele.In frecvente joase se comporta mai bine variometru in frecvente mai inalte(UM de ex) se comporta mai bine CV-ul.

Variometrul din aparatele auto sau diodele varicap duc la un factor de calitate total al circuitului acordat mic, slab, in functie de schema de nefolosit.Variometru a folosit aparatele RIC de ex.

Va rog sa nu confundati receptia cu un aparat superheterodina fata de un radio simpla detectie sunt pere cu/si mere.

Sa construesti un astfel de aparat necesita un efort considerabil financiar, conceptie si fizic.De ex cati din dvs stiu cat costa 10m de litza de rf 330x0.04

Editat de mila
Link spre comentariu

Pai aceea de 330 X 0,04 e de RF ? Nu stiu , intreb ... Nu cumva e litzwire ( acela pentru surse in comutatie ) , cum s -a impamantenit si aici denumirea ,  desi se putea spune conductor litat de bobinaj ? . La ce aplicatii in RF l - ati intalnit ? Trebuie sectiune asa mare ? Nu stiu , intreb ... In mod sincer !

Link spre comentariu

Eu dispun de asa ceva:post-228380-0-81497000-1442597648_thumb.jpg

post-228380-0-59068200-1442597684_thumb.jpg

-diametrul unui fir - 0,05mm...apreciez 100 fire in manunchi ...n-am stat sa le numar!

A fost recuperata dintr-o instalatie de comunicatii prin curenti de inalta frecventa...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări