Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diverse intrebari legate de RF

Gh Dorian galenistul

Postări Recomandate

Revenind la cleiul necesar fabricarii carcaselor bobinelor, intrebam deoarece incercam sa fac o bobina la fel ca cele de prin anii 50. Daca are cineva vreun sfat sau propunere rog sa o posteze .

Link spre comentariu

"Are cineva idee daca as putea sa receptionez postul radio de la Bod la Craiova cu un receptor cu galena ?"

Trebuie o antena mare si degajata. De asemenea conteaza si locatia, in orase va fi aproape imposibil.. 

Pentru mai bune rezultate este necesar variometrul.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Este foarte bine ca un amator sa inceapa radiotehnica de la litera A, dar sa nu se opreasca la B sau C. Trebuie sarit peste detectorul cu galena. Nu se mai gasesc detectoare cu galena bune, cu cristale naturale selectionate. Chiar si pe acestea, gasirea unui punct microscopic in care sa aiba loc o detectie optima cere o rabdare de chinez batran. Dioda punctiforma cu germaniu este aproape la fel de buna si se poate trece imediat mai departe.

Antena si pamantul sunt esentiale pentru receptoarele foarte simple de UL, UM si US. (La Craiova, postul UL de la Bod, care are in prezent doar 200 kW, se poate receptiona fara amplificare numai cu o antena foarte lunga si inalta.)

Casca electromagnetica de 2000 ohmi sau mai mult este sensibila, dar sunetul e de calitate slaba. Casca piezoelectrica consuma putere foarte mica, dar necesita tensiune mare. Este potrivita pentru receptoare cu tuburi sau tranzistoare. Cea mai mare sensibilitate si calitate a sunetului se poate obtine cu o casca facuta dintr-un microfon dinamic cu rezistenta mare (1000 ohmi) sau cu transformator coborator de tensiune.

Semnalele telegrafice (A1) se pot receptiona oricand de la posturi etalon (RWM, etc.), si mai rar, in benzile de amatori din US cu ocazia concursurilor sau in cazuri disperate, cand omului i s-a stricat microfonul sau modulatorul si trebuie sa faca o legatura. Se pot receptiona cu receptoare simple, cu reactie sau sincrodina, nu si cu receptoarele superheterodina comerciale.

Orice tranzistor functioneaza in RF, inclusiv primul trazistor inventat in 1947. Diferenta o face frecventa maxima de oscilatie, capacitatile interne si zgomotul la frecvente mari. Orice tranzistor (mic) cu siliciu se poate folosi la un receptor de UM sau chiar de US.

Urmatorul pas este receptorul cu reactie, incomparabil mai performant. Cine vrea poate sa inceapa cu UM, unde in prezent e balamuc din cauza parazitilor. Mai atractive sunt undele scurte, unde receptorul cu reactie poate oferi satisfactii deosebite. Receptorul cu detectie directa si amplificare AF cu tranzistoare nu reprezinta nimic in plus fata de receptorul fara amplificare. Receptorul reflex avea valoare atunci cand tuburile sau tranzistoarele erau rare si scumpe, in prezent nu. Este bine sa se construiasca un singur amplificator AF cu care sa se asculte, inclusiv in difuzor, semnalul de la diversele receptoare studiate.

Abia dupa trecerea prin receptoarele cu reactie se poate trece la partea cea mai frumoasa a radiotehnicii: superreactia, superheterodina si receptoarele FM.

Link spre comentariu

Am facut si receptoare cu amplificare directa si cu reactie, am si niste diode foarte bune si niste casti de mare impendanta, acestea gratie domnului @Mila caruia ii multumesc inca o data,dar ar fi fost interesant sa prind cu o galena si alt post mai indepartat decat Oltenia Craiova si Actualitati .In plus am mai prins si niste posturi maghiare, chiar si unul englezesc(poateBBC), dar niciunul pe unde medii sau lungi, de aceea am intrebat de cel de la Bod, deoarece stiu ca este puternic .In privinta antenei, nu este vreo problema, am un loc la tara unde am reusit sa imi fac o antena Long Wire de vreo 70 metri .

Link spre comentariu

Neaparat noaptea ... receptia UL se imbunatateste dupa asfintit , se poate gasi pe net explicatia ( apare o anumita propagare ... ) . Trebuie " muncit " si circuitul acordat , sa aiba Q ( factor de calitate mare ) , groso - modo bobina cu diametru marisor , lita RF ( multifilara ) , bobinare ingrijita cu capacitate proprie mica ( in galeti distantati ) , ideal ar fi trei sectiuni " fagure " sau macar bobinaj " universal " , dar e mai greu ( nu imposibil ) . Variabil cu aer ( eventual ambele sectiuni in paralel , comutabile ) , cuplaj variabil , prin alt C . V . , tot cu aer , sau bobina cuplata cu cea a circuitului acordat , cu prize comutabile ... in fine , amanunte se gasesc in lucrarile dedicate . Esential : antena perpendiculara ( axul ) pe directia Brasov ... ca o oglinda in care ati vedea virtual antena de emisie .

Editat de gauss
Link spre comentariu

"Esential : antena perpendiculara ( axul ) pe directia Brasov ... ca o oglinda in care ati vedea virtual antena de emisie."

Eu stiu ca o antena "long-wire" (v. diagrama de directivitate) trebuie sa fie de-alungul directiei emitatorului..asta cu oglinda nu vad cum ar fi pentru ca antena emitatorului, dupa cate stiu eu, este verticala.

Editat de gica70
Link spre comentariu

"Esential : antena perpendiculara ( axul ) pe directia Brasov ... ca o oglinda in care ati vedea virtual antena de emisie."

Eu stiu ca o antena "long-wire" (v. diagrama de directivitate) trebuie sa fie de-alungul directiei emitatorului..asta cu oglinda nu vad cum ar fi pentru ca antena emitatorului, dupa cate stiu eu, este verticala.

Aveti dreptate ... scriind intre 2 " chestii " de serviciu , ma gandeam la antena parabolica ... am o problema cu una " marisoara " ... si inca nu am rezolvat - o ! De aici si inadvertentele ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Depinde de constructie . Sant unele cu ambele " domenii " , provin din aparatura militara si au o constructie complexa ... si dimensiuni mari . De asemenea , sant dedicate anumitor game de frecventa , folosite in special pentru acordul emitatorului cu antena , sau al circuitului " final " , mai ales la puteri semnificative ... Daca te referi la cele din fostele receptoare auto , asigura un acord similar cu C . V . - suficient pentru clasa receptorului din care fac parte , de regula radiodifuziune comerciala .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Daca mi-amintesc bine, in acele receptoare auto era un bloc de 3 bobine cu miezuri reglabile din care se facea acordul propriu-zis (printr-un sistem mecanic); nu cunosc un asemenea bloc din variometre; fi, te rog, mai explicit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări