Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diverse intrebari legate de RF

Gh Dorian galenistul

Postări Recomandate

Sunt mai multe "cupluri" care fac detectia; cuprul cu oxidul de cupru (parca asta lucreaza si ca o celula fotovoltaica), galena cu acul de otel (mustata de pisica) si mai este un cuplu pe care l-am experimentat, e vorba de (otel) o lama de barbierit si o mina de creion (carbon).

Link spre comentariu

Am auzit de un detector format din pilitura de cupru oxidat si pilitura de cupru, si ca ar fi fost inventat de catre un rus, dar ca nu ar fi prea sensibile .

Dar tot nu am inteles daca se poate produce pirita prin acelasi procedeu cu cel al galenei, schimband doar plumbul cu fierul .

Link spre comentariu

Nu il incurc cu coherorul, stiu de acela, dar ma refeream daca se poate produce pirita printr-un procedeu anume in casa .

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Stie cineva daca chiar se poate folosi priza ca antena de receptie, intercaland un condensator de vreo 500 pf ?Am gasit aceasta metoda in multe carti vechi, iar atunci cand ele au fost tiparite inca exista reteau de curent continuu, dar printr-un condensator stiu ca trece electricitatea de la actualul curent de retea .

Link spre comentariu

În principiu ar funcționa, dar eficiența procedeului (versus potențialul pericol) este discutabil.Ar putea avea o eficiență mare acolo unde rețeaua este preponderent aeriană (pe stâlpi).

Link spre comentariu

Cu două observații :

1. Circuitul trebuie obligatoriu închis cu o bobină spre masă .

2. Când se propunea metoda asta nu prea erau consumatori atât de zgomotoși în RF ca astăzi . S-ar putea să colecteze mai mult zgomote această antenă.

Link spre comentariu

Nu m-am referit la zgomotele colectate din ”eter” ci la cele introduse în rețea de sursele în comutație , de variatoarele cu triac , etc. Deci zgomote care ajung pe cale directă.

Iar apropo de acord , la antenele de recepție ( mai ales la UL , UM ) nu se prea pune problema acordării . Este mult mai importantă înălțimea efectivă a antenei.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pe post de antenă folosiţi obligatoriu DOAR NULUL reţelei,cuplat la circuitul acordat printr-o capacitate de 100 pF(să fie la o tensiune de cel puţin 1000 V).

Dar nu e de mirare faptul ca s-ar putea auzi, adica lalungimea firului nu mai e demult acordat la niciun post .

Orice antenă se poate "scurta" (bineînţeles, nu fizic, cielectric) ; însă invers (adică "lungi"), niciodată.Nu v-ar strica să mai parcurgeţi nişte noţiuni elementareprivind funcţionarea condensatorului într-un circuit de c.a.,am remarcat că aveţi destule lacune la acest capitol.
Link spre comentariu

Am citit de faptul ca orice antena are o inductanta si o capacitate, iar daca intercalez o capcitate(acestea fiind in serie)conform teoriei va rezulta o capacitate mai mica .Eu ma gandeam ca pentru a o scurta la cat este necesar ar trebui sa pun o capacitate mare, insa daca as incerca,probabil, curentul alternativ ar trece .De acea am intrebat .Vroiam sa stiu daca se mai emite pe benzile de acum vreo 50 de ani( de atunci sunt cartile mele :) .Uitai sa mentionez ca ma refeream doar pentru telegrafie .

Link spre comentariu

Nu cred ca ai auzi altceva decat brumul de 50Hz; riscul de electrocutare este enorm (concluzie dupa "profilul" dezvaluit). Nu inteleg de ce informatiile din cartile vechi sunt mai actuale decat cele de pe net!

Emisiunile in modulatie de amplitudine (AM) sunt din ce in ce mai greu de receptionat in zilele noastre chiar daca ai aparatura de calitate.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări