Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diverse intrebari legate de RF

Gh Dorian galenistul

Postări Recomandate

Multumesc de informatii ,majoritatea le stiam deja .Cea mai subtire sarma pe care o am am luat-o de la o masina de tuns(par) .Oricum ,nu conteaza calitatea ,ci sensibilitatea .Am multe scheme in care mi se cer casti de mare impendanta ,si in plus as vrea sa imi fac un set de radio cu galena cu casti originale .Cam la ce pret poate sa ajunga o pereche ??

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Cele foarte vechi, cu impedanța bobinajului de 2000 Ohmi nu oferă o calitate mare a sunetului fiind destinate doar comunicațiilor, dar au o sensibilitate extraordinară...poți asculta semnalul audio direct de pe capul de redare al unui casetofon de exemplu, sau chiar de pe dioda detectoare a unui radio cu simplă detecție.

asta e ceva extraordinar. Mi-as putea reabilita un casetofon cu astfel de casti fara sa aiba parte electronica ca la ea nu ma prea pricep deloc.

cam ce impedanta ar avea o casta dinasta asa ca ordin de marime? e de la telefoane mai noi http://s20.postimg.org/824wcgaf1/P17_04_15_11_12.jpg

Cele piezoelectrice cam ce impedante au? cum e asta http://s20.postimg.org/pa0eknnwd/P15_02_15_14_47.jpg

http://s20.postimg.org/6f1wlzu7x/P13_04_15_17_41.jpg

Editat de ExtremeEdition
Link spre comentariu

Nu trebuie să înțelegeți că veți putea asculta confortabil doar cu o cască de 2000 Ohmi sunetul direct de pe capul de redare sau doza unui pick-up  :rade:  Dar sunetul se poate asculta astfel pentru acordarea unor receptoare simple sau depanarea aparaturii audio.Eu am întotdeauna câte o cască de acest fel la îndemână și o folosesc pentru a urmări traseul semnalelor mici de audiofrecvență la depanare...

Link spre comentariu

Castile radio sant optimizate pentru redarea formantelor din spectrul vocal , pana pe la 4 - 5 KHz . Acolo au randament maxim . Nu redau joase si inalte , in sens muzical . Au membrana metalica , pentru simplitate si robustete , ca fostele " galene " ( capsule receptoare ) telefonice . Astfel se asigura inteligibilitate ( si sensibilitate ... ) maxima pentru vocea umana , esentiala in radiocomunicatii . Au cam disparut ca utilizare , de cand cu " avansul " radiocomunicatiilor moderne . Sant o " creatie " a epocii cand electronica si radiocomunicatiile insemnau tuburi electronice , putandu - se cupla direct in circuitul anodic al amplificatorului de JF . De aceea sant " polarizate " , stecherul de cuplaj are insemnat " plus " si " minus " . Conectarea inversa asigura demagnetizarea , cu degradarea caracteristicilor . Din fabricatie au disparut de ani buni ... La noi in tara , dupa masive importuri rusesti , s - au produs la Electromagnetica . Si cam atat , acum e istorie .

Editat de gauss
Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Pt mine nu trebuie sa fie comfortabil ca oricum nu mai folosesc nici casetofon nici pickup. Ar fi doar pt a avea la indemana un aparat sau mai multe pt proba directa simplu si robust fara sa fie necesar sa mai leg fire pt moment. Am un minicasetofon din anii '90 din care am dat totul si am pastrat carcasa si mecanismul, asta daca pun motor si un cap de redare ar fi bun pt asa ceva.

Link spre comentariu

Dacă vrei o schemă simplă pentru a folosi acea mecanică de walkman simplu, poți face schema de mai jos, e un preamplificator simplu care dă un semnal convenabil pentru o cască.Schema e luată din aceeași carte de G.D. Oprescu din care am mai pus și o schemă de radio FM cu detecție sincronă, acolo era vorba de un reportofon simplificat la maximum.Se poate renunța la circuitul pentru capul de ștergere și premagnetizare pentru înregistrare, astfel toată schema va fi foarte simplu de realizat cu componente recuperate..

post-179973-0-51559500-1429267572_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Multumesc, insa pt mine din pacate chiar si schema aceea e complicata. Chiar si cel mai simplu amplificator invatat in cursul acela de un semestru de electronica (fizica electronica era numit) nu l-am inteles si nici nu s-a insistat sa inteleaga careva din grupa. Cu toate astea eram singurul care mai miscam cate ceva la acel curs de electronica spre bucuria profului care avea cu cine vorbi. Si cum lucrez in alt domeniul decat electronica nu m-as baga sa iau de la zero atatea nici macar sa fac circuite care sa necesite trasee dupa scheme. Cand vad cate un tranzistor deja nu mai inteleg nimic din schema desi luat separat tranzistorul imi pare simplu cum e inauntru si cum umbla electronii si golurile, potentiale, poarta, polarizari, jonctiuni, etc, insa pus in circuite imi pare per total o complicatie imensa care cred ca doar cei cu oarecare experienta si practica o pot intelege.

Editat de ExtremeEdition
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Schimband pilitura de plumb cu cea de fier, putem obtine pirita prin acelasi procedeu prin care se produce galena ?

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Galena si pirita sunt niste minerale naturale si nu se obtin in industrie decat ca si substante chimice secundare.

Din contra aceste minerale sunt adunate din natura si de prin preajma si utilizate pt obtinerea elementelor componente si a altor compusi SO2 H2SO4 FeO etc.

Nu stiu daca este un procedeu anume de produs FeS si PbS avand in vedere importanta lor practica foarte redusa. Una din procedee ar fi reactia directa dintre Pb si S sau Fe si S, sau o sare solubila de fer si H2S cand precipita FeS avand un produs de solubilitate foarte scazut. FeS e prezinta sub forma unei substante negre nu stiu la ce ti-ar folosi.

Link spre comentariu

Sunt sigur ca galena se poate produce in casa !Aceste cristale se foloseau in radioreceptoarele cu cristal, pentru redresarea curentului alternativ .Iar din cate stiu, pirita este aurie(aurul prostilor) .

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Aia ce zici e un mineral cu impuritati cristalizat.

Abia poti obtine bolovanul ala FeS pur in epribeta

Nu-l obtii usor asa, trebuie sa fi chimist

Editat de ExtremeEdition
Link spre comentariu

Din cate am auzit la alti membri de pe forum, este destul de smplu procedeul .Si le poate zice si ,,cristale'' deoarece asa se numesc radiourile, radioreceptor cu cristal .

Link spre comentariu

E "cristal" cu intelesul de corp solid cu particulele (ioni in cazul nostru) asezate intr-o forma geometrica regulata:http://www.scrigroup.com/educatie/chimie/Starea-cristalina53138.phpSistemul de cristalizare este "cubic cu fete centrate", ca si sarea de bucatarie NaClhttp://www.webelements.com/compounds/lead/lead_sulphide.html

La vremea detectoarelor cu galena, folosirea unor cristale in electronica era o noutate si de aceea s-a evidentiat ca denumire "comerciala" si a ramas asa.

In zilele noastre nu se mai zice "tranzistor cu cristal" sau "procesor cu cristal", desi sunt facute tot din cristale de siliciu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări