Dxxx Postat Aprilie 17, 2015 Partajează Postat Aprilie 17, 2015 Problema este ca discutam clar cu incepatori mai putin documentati. Mai ales din aceasta cauza trebuie sa reamintim ca astfel de montaje "live" sunt potential periculoase si de evitat mai ales de aceasta categorie. Deci alimentati ledurile doar cu montaje care asigura separarea galvanica. Link spre comentariu
blazeu Postat Aprilie 18, 2015 Partajează Postat Aprilie 18, 2015 (editat) Dacă la schema cu condensator nu pui și în paralel cu ledul o diodă Zenner tip PL3V3 sau PL4V7 nu ai făcut nimic. Vârfurile tranzitorii de tensiune apărute la punerea sub tensiune a montajului (mai ales când ai un contact intermitent) ard instantaneu ledul. Se poate pune și un condensator electrolitic ce va absorbi vârfurile periculoase.Mai studiază problema, la mine (și alți colegi) astfel de montaje merg bine de ani buni....dar am ars și eu leduri destule până am înțeles de ce.... Subscriu. In istorica revista Tehnium aparusera schemele alea "simple si usoare: condensator de reactanta, LED si "culmea rafinamentului", dioda antiparalel (eventual un al doilea LED!). Schema "sigura" pe care am utilizat-o eu are asigurata protectia LED-ului prin mai multe elemente: rezistor inseriat cu condensatorul de reactanta (la prima vedere e o componenta "inutila", dar el limiteaza impulsurile de curent in regimuri tranzitorii (comutatie voita sau de contact nesigur)); punte redresoare inaintea LED-ului (asta reduce la jumatate capacitatea necesara, valorificand ambele alternante; utila deoarece condensatorul e si o piesa voluminoasa, si ne putem gandi la unul de tensiune mai mare sau facut special pentru alternativ); in fine, serie cu LED-ul e o rezistenta de limitare a curentului la o valoare sigura iar in paralel am 3-4 diode in conductie directa, care vor limita tensiunea directa la o valoare sigura, limitata de o alta rezistenta pusa INAINTE de aceste diode, si paralel cu cele 3-4 diode de limtare a tensiunii directe, o dioda INVERS, desi in teorie nu ar trebui sa existe tensiune inversa, insa asa-s protectiile, "asteapta" fenomenul improbabil.... Desi stufoasa, schema functioneaza fara defectiune de vreo 17 ani, in triplu exemplar, continuu, 24/7/365 (bineinteles cu exceptia relativ scurtelor intervale in care reteaua a fost cazuta!). In fond electronica ar trebui sa "munceasca" nu sa zaca prin sertare si cutii, ca celelalte piese.... Bafta! PS Sunteti grozavi, vedeti "licarit" la 50 de Hz! Eu nu reusesc, cat as vrea! Sau de fapt e vorba de testul stroboscopic cu privitul printre degetele miscate intre ochi si sursa de lumina (cu care ne putem da seama ca avem o integrare de impulsuri luminose, insa chestia asta NU e "vazut de licarire"! Ci mai degraba "cautat de nod in papura"....) Editat Aprilie 18, 2015 de blazeu 1 Link spre comentariu
mihaicozac Postat Aprilie 18, 2015 Partajează Postat Aprilie 18, 2015 După părerea mea schema cu reactanţă capacitivă are un singur avantaj practic, şi anume acela că nu "încarcă" factura la energie electrică, deoarece contorul casnic nu înregistrează puterea reactivă, ca urmare chiar dacă ai sute de astfel de becuri prin casă consumul înregistrat va fi redus. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Aprilie 19, 2015 Partajează Postat Aprilie 19, 2015 Dupa ce am realizat un astfel de circuit, mai precis 25led serie la 140mA alimentare prin condensator, am verificat consumul cu o priza electronica, aceasta inregisra consumul corect. Sa inteleg ca contorul casei nu inregistreaza un astfel de consum? Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 19, 2015 Partajează Postat Aprilie 19, 2015 Contorul înregistrează puterea activă a oricărui consumator, dar asta nu înseamnă că poți umple casa cu leduri alimentate prin reactanță capacitivă și nu vei fi contorizat Există doar în cazul schemei simple de alimentare monoalternanță prin condensator, o componentă ce este practic ,,întoarsă,, înapoi în rețea, respectiv semialternanța nefolosită.De acolo provine probabil confuzia...dar semialternanța utilizată poate fi înregistrată de contor... Și mai este și vorba de consumul minim măsurat de contoarele vechi analogice, care era de minim câțiva Wați, sub care practic discul nici nu se mișca....Cele electronice sunt însă mult mai sensibile. Am de exemplu o priză cu contor electronic ce poate măsura consumatori de până la 3500W, dar care măsoară și consum de la circa 1W Link spre comentariu
mihaicozac Postat Aprilie 19, 2015 Partajează Postat Aprilie 19, 2015 Depinde de wattmetru, dacă ştie de cos-fi. Eu am mai multe şi unul cu cos-fi îmi arăta la un astfel de bec 1W, altul de marcă (Conrad EKM3000) arăta complet eronat 14W. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum