cozmalau Postat Aprilie 14, 2015 Partajează Postat Aprilie 14, 2015 (editat) Buna seara! Am realizat schema de alimentare aa unui led la 220v printr-o rezistenta de 33k inseriata cu ledul iar pe led o dioda 1n4148 antiparalel. Problema este rezistenta aceasta de 33k ohm care mii se incinge si nu stiu de ce, am schimbat-o cu una de 100k , intradevar intensitatea luminoasa a ledului a scazut, dar rezistenta de data aceasta se incalzeste si nu se mai incinge. Imi poate spune cineva ce este de facut? ... sau asa trebuie sa se incalzeasca? Editat Aprilie 14, 2015 de cozmalau Link spre comentariu
ovi0808 Postat Aprilie 14, 2015 Partajează Postat Aprilie 14, 2015 Pune 3 rezistente de 100K in paralel. Ghici ce obtii? Link spre comentariu
Craciun Postat Aprilie 14, 2015 Partajează Postat Aprilie 14, 2015 (editat) Salut, In varianta simpla doar cu rezistenta inseriata vei avea o putere disipata de P=Upatrat/R=(220-2)*(220-2)/33000=1,47W de aceea spun ei sa pui de 3W dar tot se va incinge. Varianta cu condensator e mult mai buna deoarece nu disipa caldura si LED-ul va lumina ok daca condensatorul e corect dimensionat adica: Xc(reactanta condensatorului)=(220V-2V)/0.02A=10900ohm unde Xc=1/omega *C=1/2pi*f*C=1/2pi*50Hz *C .Stiind ca Xc trebuie sa fie 10900ohm rezulta din ecuatie valoarea lui C in farazi, adica C=1/2pi*50*10900=2.91 *e-7=291*e-9=291nF la 400V. AM CORECTAT PS : Am luat in considerare ca ai un LED clasic cu Uled=2V si I=0,02A. Succes Editat Aprilie 14, 2015 de craciun Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 14, 2015 Partajează Postat Aprilie 14, 2015 (editat) Te-ai încurcat la toate calculele. 1. Rezistența nu are cum să disipe atâta pentru că nu trec 20mA prin ea . Nu știu de unde i-ai scos. 2. Reactanța condensatorului nu e 218Ω ci 10900Ω. 3. Dacă ar fi 218Ω ar fi 14.6µF , nu 0.146µF. Deci , corect : 1. Cu rezistență curentul ( rms ) este de circa 230V/33kΩ = 7mA iar curentul mediu prin LED este circa 3.1mA . Destul de puțin , ce-i drept . Disipația va fi de 1.6W deci dimensionarea la 3W e corectă. 2. Ca să obții curentul de 20mA rms ( circa 9mA mediu ) ai nevoie de un condensator de 277nF. deci 0.27µF/400V sau mai bine la 275Vac EDIT Dacă tot ai editat puteai să corectezi și greșelile de la partea cu condensatorul . Și apropo, nu e fair play să editezi fără să menționezi ce-ai editat . Editat Aprilie 14, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Craciun Postat Aprilie 14, 2015 Partajează Postat Aprilie 14, 2015 (editat) Salut, AM corectat, greu cu matematica , noroc ca formulele sunt ok. ) Curentul de 20mA l-am impus ca LED-ul presupus clasic sa lumineze OK Editat Aprilie 14, 2015 de craciun Link spre comentariu
cozmalau Postat Aprilie 14, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2015 Te-ai încurcat la toate calculele. 1. Rezistența nu are cum să disipe atâta pentru că nu trec 20mA prin ea . Nu știu de unde i-ai scos. 2. Reactanța condensatorului nu e 218Ω ci 10900Ω. 3. Dacă ar fi 218Ω ar fi 14.6µF , nu 0.146µF. Deci , corect : 1. Cu rezistență curentul ( rms ) este de circa 230V/33kΩ = 7mA iar curentul mediu prin LED este circa 3.1mA . Destul de puțin , ce-i drept . Disipația va fi de 1.6W deci dimensionarea la 3W e corectă. 2. Ca să obții curentul de 20mA rms ( circa 9mA mediu ) ai nevoie de un condensator de 277nF. deci 0.27µF/400V sau mai bine la 275Vac EDIT Dacă tot ai editat puteai să corectezi și greșelile de la partea cu condensatorul . Și apropo, nu e fair play să editezi fără să menționezi ce-ai editat Pune 3 rezistente de 100K in paralel. Ghici ce obtii? Am sa incerc si varianta cu condensator si varianta cu 3 rezistori de 100k paralel , cu rezistori probabil o sa se incalzeasca putin dar cu condensator nu stiu, am sa testez, oricum va multumesc pentru ideile si ajutorul acordat, o seara buna va doresc! Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Aprilie 14, 2015 Partajează Postat Aprilie 14, 2015 varianta cu condensator e cea mai buna. am realizat acum multi ani cred ca vreo 10 bucati de montaje din astea LED la 220V. nu sunt probleme cu disiparea caldurii, singura problema era gabaritul mai mare al condului, dar acum se gasesc conzi de dimensiuni mai mici. asa ca, eu as merge pe varianta cu condensator. daca am timp voi face un montaj la 220V/400Hz...ca am nevoie de asa ceva la mine la munca. succes! Link spre comentariu
Craciun Postat Aprilie 14, 2015 Partajează Postat Aprilie 14, 2015 (editat) Salut Udar, Eu cred ca m-am incadrat in timpul in care pot sa imi editez cum vreau propriul mesaj sau chiar sa il sterg , faptul ca tu ai postat aproape simultan cu mine e alta problema. Formulele sunt ok, ipoteza de lucru e centrata pe LED adica se impune un LED cu U=2V si I=0,02A si se apeleaza la una din scheme, iar varianta cu condensator eu zic ca e corect asa cum am scris acum. Iar partea cu fair play nu isi are rostul eu am vrut sa ajut si m-am incadrat in timpul normal de editare al unui mesaj, nu scrie nicaieri ca trebuie sa marchez cumva ce am editat , am specificat clar in mesaj ca am facut modificarile. PTR @cozmalau, Cu condensator sigur nu se incalzeste deoarece ai putere reactiva pe el, deci ideal nu disipa caldura. Editat Aprilie 14, 2015 de craciun Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 14, 2015 Partajează Postat Aprilie 14, 2015 OK , nu mai e nevoie de altă polemică pe aici . Nici nu aș fi intervenit dacă nu ziceai chestia cu ”Sper că n-am greșit ... ” Ideea cu editatul e următoarea . Am citit postarea ta , am intervenit . Tu ai citit intervenția mea și ai editat . Eu puteam să nu mai intru pe subiect și postarea mea rămânea acolo absolut aiurea . Cine citea trăgea o concluzie greșită probabil . În fine , nu e nici supărare din partea mea . Sper că nici din a ta . Link spre comentariu
Craciun Postat Aprilie 14, 2015 Partajează Postat Aprilie 14, 2015 Salut, Nu e suparare eu oricum imi revad postarile si mai tarziu dupa ce le fac tocmai ca sa fiu sigur ca nu spun prostii involuntare. Link spre comentariu
cozmalau Postat Aprilie 14, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2015 Este o PORCARIE alimentarea unui led la 220v, mama ei, pai nu se mai poate, am incercat cu rezistente si se incalzesc ca naiba, apoi cu condensator care nu face decat sa arda ledul, in concluzie schema este de rahat. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 14, 2015 Partajează Postat Aprilie 14, 2015 Dacă la schema cu condensator nu pui și în paralel cu ledul o diodă Zenner tip PL3V3 sau PL4V7 nu ai făcut nimic. Vârfurile tranzitorii de tensiune apărute la punerea sub tensiune a montajului (mai ales când ai un contact intermitent) ard instantaneu ledul. Se poate pune și un condensator electrolitic ce va absorbi vârfurile periculoase.Mai studiază problema, la mine (și alți colegi) astfel de montaje merg bine de ani buni....dar am ars și eu leduri destule până am înțeles de ce.... 1 Link spre comentariu
Kreator Postat Aprilie 16, 2015 Partajează Postat Aprilie 16, 2015 (editat) @Udar: Sau doua leduri antiparalel. La varianta cu cond si zenner ledul lumina ok dar licarea la 50Hz (nu avea electrolitic) Editat Aprilie 16, 2015 de Kreator Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 16, 2015 Partajează Postat Aprilie 16, 2015 Dacă-i pui și condensator de minim 10uF nici nu mai licăre la 50Hz Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 16, 2015 Partajează Postat Aprilie 16, 2015 @Kreator Cred că nu mie ai vrut să-mi răspunzi , dar nu contează... 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum