Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bazait bass tda2030

Vizitator ku990

Postări Recomandate

Vizitator ku990

Salutare,

Am cumparat de curand un sistem 5.1 genius . Finulu de bass este un IC TDA2030 , problema e ca la mai mult de 10 - 15 % din volumul bass ului incepe sa se auda de parca ar tremura un plastic , am pus o boxa de 38cm ( boxa de la statie ) in locul dif ului de bass iar distorsiunile se auzeau si acolo , dar nu ca un plastic ci distorsiuni ca un amplif ce nu are suficient curent .

Ma gandeam sa inlocuiesc IC cu TDA 2040 pentru distorsiuni mai mici , este in regula acest lucru ?

Alimentare 2 x 12 v ( 1,2 A ) cu filtraj bun .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator ku990

Eu nu cer mai mult de 12 - 15 w , dar sa se auda frumos . TDA 2040 este raspunsul visului meu ?  Nu aș crede ca este dus deoarece nu distorsioneaza urat de tot, doar atat cat sa te supere si sa auzi ca nu se aude bine ..

Link spre comentariu

Cu ce nivel de semnal ataci?

10 - 15 % din volumul bass ului este foarte relativ.

Poate atit poate amplificatorul.

Pune un osciloscop sa vezi cum arata semnalul la bornele difului. Daca nu ai osciloscop, masoara cu multimetrul cind bagi 50-100Hz (in regim continu de la un generator - gasesti pe net) pe scara de 20V AC. Daca ai mai mult de 5-7V AC atunci ai cam ajuns la limita amplificatorului.

2x12V ai pe condesatoare? cu sarcina la cit scade?

Link spre comentariu

E posibil sa auzi distorsiuni de croosover, din cauza ca sursa nu iti da suficient curent si tensiune!!!! daca dai bass-ul din egalizator mai mic....poti sa dai mai tare?! daca da atunci e asa cum cred eu.TDA2040 in cazul asta nu te va ajuta foarte mult deoarece ai sursa de tensiune mica. Si mie mi se pare tare putin 2 x 12V si curent 1,2A. Curent cred ca ar trebui sa fie in jur de 2A si tensiune de 2 x 17-18V pentru a putea scoate un 12W corect din TDA-ul ala.

LE: Ar fi bine sa incerci si cu o alta sursa de semnal si/sau sa dai sursa actuala de semnal mai incet si volumul din sistem mai tare, posibil sursa de semnal sa bage distorsiuni iar amplificatorul.......amplifica. Mai trebuie sa te asiguri ca impedanta sursei de semnal este ceva mai mica fata de sistem, poate fi si asta o problema, desi in ziua de azi nu prea mai intalnesti o astfel de problema....dar nu se stie...

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu
Vizitator ku990

Cu ce nivel de semnal ataci?

10 - 15 % din volumul bass ului este foarte relativ.

Poate atit poate amplificatorul.

Pune un osciloscop sa vezi cum arata semnalul la bornele difului. Daca nu ai osciloscop, masoara cu multimetrul cind bagi 50-100Hz (in regim continu de la un generator - gasesti pe net) pe scara de 20V AC. Daca ai mai mult de 5-7V AC atunci ai cam ajuns la limita amplificatorului.

2x12V ai pe condesatoare? cu sarcina la cit scade?

50 Hz | 6.7V

E posibil sa auzi distorsiuni de croosover, din cauza ca sursa nu iti da suficient curent si tensiune!!!! daca dai bass-ul din egalizator mai mic....poti sa dai mai tare?! daca da atunci e asa cum cred eu.TDA2040 in cazul asta nu te va ajuta foarte mult deoarece ai sursa de tensiune mica. Si mie mi se pare tare putin 2 x 12V si curent 1,2A. Curent cred ca ar trebui sa fie in jur de 2A si tensiune de 2 x 17-18V pentru a putea scoate un 12W corect din TDA-ul ala.

LE: Ar fi bine sa incerci si cu o alta sursa de semnal si/sau sa dai sursa actuala de semnal mai incet si volumul din sistem mai tare, posibil sursa de semnal sa bage distorsiuni iar amplificatorul.......amplifica. Mai trebuie sa te asiguri ca impedanta sursei de semnal este ceva mai mica fata de sistem, poate fi si asta o problema, desi in ziua de azi nu prea mai intalnesti o astfel de problema....dar nu se stie...

am scos mufa potentiometrului de volum pentru bass si am introdus semnal direct in tda2030 , la fel , aceeasi chestie 
Editat de ku990
Link spre comentariu

sursele  de  la  absolut  toate  sistemele  audio  genius  sint  sub-dimensionate  din  fabrica .  amperii  chinezesti  sint  umflati  cu  pompa . 

daca  se  monteaza  un  trafo  mai  baban  dpv  al  curentului  +  schimbare  preamplifurile  din  seria  utc=gunoaie  cu  originalele  njm + un  integrat  final  de  aaf  ca  acela  din  poza  aferenta  link-ului  urmator ,  atunci  sistemul  va  functiona  ff  bine...adica  veti  avea  si  bubuiala  ca  lumea , dar  si  distorsiuni  mici ...

http://img03.olx.ua/images_slandocomua/180707647_1_1000x700_mikroshema-a2030v-tda2030-kiev.jpg

Link spre comentariu

Mă mir că nu ți s-au scurtcircuitat până acum condensatorii ceramici de 22nF ce sunt în paralel cu diodele redresoare (pentru reducerea zgomotului diodelor) fiindcă am reparat vre-o trei ,,Genius,, cu același defect, se scurtcircuitau respectivii condensatori și se ardea siguranța fuzibilă. Sistemele astea nu-și prea merită numele....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări