Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

WCDMA discutii

Postări Recomandate

Cam asa arata pisesa. Are 6 "picioruse" Cea mica alba cu 6 pini pe care scrie 330:

post-183833-0-82590300-1430211385_thumb.jpg

Pinul dreapta sus intra in el sa zicem 5W emisie in 850MHz. In parte de sus e finalul de emisie cu condesator electrolitic galben filtraj pe Vcc.

Pinul dreapta jos merge la receptie, intra direct in filtrul care se vede, un filtru mai ciudat, are  niste bobine si chestiile alea mari de Cu cred ca sunt condesatori reglabili.

Pinii din mijloc stanga sau dreapta sunt masa.

Pinul stanga jos are un rezistor la masa. Nu pare sa fie o trecere rin PCB sajunga si in alata parte.

Pinul stanga duce la masurarea puterii de emisie printr-un condensator SMD.

------------------

Poate n-o fi asta duplexul de la antena. dar finalul de putereu duce nicaieri, decat in asta si atat.

---------------------------------------------------------------

Deci comutatorul asta de antena sa fie vre un integrat cu ceva tranzistor in el ? 

Sau poate fi  si un simplu filtru ?

Editat de Mondan
Link spre comentariu

-------------------------------------------------------

Am sa pun un link cu calculul unui oscilator Colpittz de pe blog.

Pentru ochiul critic al lui @Cirip.....sa spuna daca am scris grestit:

http://digamyhobby.weebly.com/teoretic.html

------------------------------------------

In rest  nu va faceti griji pentru sugestii.........

Nu repar vr-un telefon al cuiva, la cat de varaza l-am facut nu-l repara nimeni.

Vreaun doar sa folosesc transceiverul din el. Am doua astfel de placi, la una i-a facut varza VCO-urile pentru ca am lucrat dupa un datasheet gresit.

http://www.elforum.info/topic/96394-ad-la-pic30f2020-comparat-cu-placa-de-sunet/

Pentru un anlizor logic al magistralei discutia e aici.

Link spre comentariu

Pai nici nu o sa gasesti nimic ptr ca nu e un produs comercial. Ceea ce ti-a aratat Nico este un exemplu de proiectare a unui duplexor in tehnologie LTCC ( Low Temperature Co-fired Ceramic) sub asistenta softului CST. CST este un simulator electromagnetic tridimensional folosit destul de frecvent in mediul profesional. Este cam in aceeasi oala cu Ansoft-HFSS. Spun tridimensional ptr ca exista si 2-dimensional sau "2.5D", cum ar fi Agilent-ADS sau National Instruments-AWR, care analizeaza structuri planare cu restrictii in a treia dimensiune.

Daca te uiti cu atentie in coltul din dreapta-jos, o sa vezi o bobinuta planara, probabil parte din structura selectiva a duplexorului.

Cat despre telefonul ala prapadit, iarta-l! Nu ai nicio sansa sa construiesti ceva care sa fie chiar si un simulacru sontorog de telefon celular. Circuitele alea, daca reusesti prin absurd sa le urnesti, or sa-ti dea o frecventa intermediara. De aici semnalul trebuie convertit in banda de baza, apoi demodulat. Modemul de celular este unul dintre secretele importante ale oricarui producator de echipamente. Standardul iti spune ce sa faci, nu si cum sa faci. E ca teorema lui Shannon: iti spune rata teoretica a erorilor ptr un anume RSZ, dar nu te invata si cum sa construiesti modemul care atinge performanta teoretica.

Pe vremea NMTului sau AMPSului, mai mergea, ca era NBFM in clar; ascultai cu un scaner. Dar acum ... cucu! Aproape ca m-as juca cu tine sa-ti trimit un fisier cu un mesaj modulat FSK sau QPSK. Daca reusesti sa il decodezi, mai discutam ... :)

Editat de cirip
Link spre comentariu

Cat despre telefonul ala prapadit, iarta-l! Nu ai nicio sansa sa construiesti ceva

[..]

Aproape ca m-as juca cu tine sa-ti trimit un fisier cu un mesaj modulat FSK sau QPSK. Daca reusesti sa il decodezi, mai discutam ... :)

Adica faptul ca cei de pe un alt forum, nu dau nume aici  (rusesc), au facut emitor FM (in 400MHz si in 900MHz) din piesele unui telefon nu e nimic realizat ?

Si asta in contextul in care ati afirmat la discutia despre I/Q ca 'nu ai pe unde sa ii bagi semnal".

Cu semnalul bine, trimite-l. Repet, e hobby si ma voi ocupa de asta decat in momentele in care am chef.  Nu promit ca termin, dar va tin la curent  cu ce am lucrat pe acest topic.

Am gasit deja despre Costas loop:

http://www.mathworks.com/matlabcentral/fileexchange/32956-costas-loop/content/Costas_loop.m

Nu am MatCAD, dar cred ca reusesc sa il scriu in altceva.

Asta in caz ca FFT nu foloseste sa  aflii frecventa suficient de precis.

Link spre comentariu

Adica faptul ca cei de pe un alt forum, nu dau nume aici  (rusesc), au facut emitor FM (in 400MHz si in 900MHz) din piesele unui telefon nu e nimic realizat ?

Si asta in contextul in care ati afirmat la discutia despre I/Q ca 'nu ai pe unde sa ii bagi semnal".

Si care ar trebui sa fie ingineria in exemplul de mai sus? Care este legatura cu WCDMA?

Incearca sa te lilmitezi la ce poti face cu ceea ce ai, altfel ... din rahat nu vei face bici care sa pocnesca cat mai sonor.

Link spre comentariu

Si care ar trebui sa fie ingineria in exemplul de mai sus? Care este legatura cu WCDMA?

N-am scris nimic cu intentie ofensatoare.

legatura exista, intr-adevar nu prea mult.

Exista conceptia pe forum sa nu deschidem prea multe topicuri pe aceeasi idee.. Deci daca am putut scrie aici, lipi discutia aici, e ok.

Sa stii ca eu sunt impresionat de emitatoarele alea........

Trebuie sa stii cum functioneaza un VCO, sa intuiesti ca are in interior un varicap pe care il poti supraalaimenta pentru a avea frecventa peste cea din catalog.....

Mie, unul, imi par impresionante. :freaza: :pandaci

Bine, ca acum emisia e mult mai simpla decat receptia. Asta e clar.

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Mondane,

Mi-ai trunchiat mesajul si a iesit altceva. Asa cum bine a observat Nico, era vorba de celular, nu de o prapadita de modulatie FM. Pe aia o faci cu un tranzistor. Ma jucam prin liceu cu asa ceva. Ca sa nu mai vorbim ca un modulator FM facut la meserie, cu sinteza, nu e chiar floare la ureche. Tu vrei sa-l modulezi, iar bucla vrea sa il stabilizeze si din incaierarea asta iese un talmes-balmes.

Nu vad legatura cu I/Q. FM nu se face cu I si Q. Arzi VCOul cu semnal pe intrarea de ajustare a frecventei si l-ai modulat. Ce mare inginerie?

"Varicap supraalimentat", "frecventa peste cea din catalog" ? Ar fi frumos, dar nu merge ca la overclocarea procesoarelor. Cred ca efectul garantat e ca vei arde VCOul.

Cu FSKul, desigur, cand ai timp. E hobi, intr-adevar. Si am sa-ti dau toate datele ca sa fie usor. In fond e o provocare amicala cu scop de amuzament. Dar tre sa-mi gasesc si eu timp sa nascocesc semnalul. O sa fie un exercitiu dragut si pentru mine. Mai flexez neuronul.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Salut Mondan,

Uite si fisierul cu care sa te joci. Ca sa fie mai usor, l-am facut cu rata de baud de 600bps si e FSK cu faza continua (CPFSK).

Cateva detalii care sa te ajute sa demodulezi:

Fisierul incepe si se termina cu un preambul/postambul destul de lung de 1.

Rata de esantionare este de 22050Hz

Frecventele de semnalizare sunt 1200Hz ptr 0 si 2200 ptr 1

Rata de transmisie a bitilor este de aproximativ 600 baud. In realitate are o eroare de -0.67%. Rata exacta este de 595.9459 baud.

Transmisia este in ASCII, primul bit este MSBul.

Fiecare caracter este incadrat de un bit de start (0) la inceput si un bit de stop(1) la sfarsit. Nu am pus bit de paritate.

Nu am injectat niciun fel de zgomot. Dar data viitoare, dupa ce iti intri in mana, adaug si zgomot :da

Poti sa decodezi cu ce vrei tu: LM565, LM567, TCM3105, XR2211, CD4046, TAA661, TBA120. Dar cel mai elegant ar fi matematic ptr. cineva care e toba de ecuatii integro-diferentiale :)

Desigur, te ocupi de el daca si cand ai chef, ca doar e hobi.

Bafta!

Cirip

Mondan_fsk.zip

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări