Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

WCDMA discutii

Mondan

Postări Recomandate

discutii despre GSM 3G WCDMA partea de modulatie radio.deci, cum trimiti un fisier, cum e modulata unda radio cu informatia din acel fisier.bun, mpdulatie in cod.scrieti, va rog clarificari, despre asta, si daca e prea pitin, va spun eu.ce am retinut, ceva cu un XOR intre informatia utila si un 'tren' de 'codare'

Link spre comentariu

Acum, cititul si Elf-ul trebuie sa fie echilibrat.Nici sa intrebi lucruri rasdiscutate de useri....Nici sa indemni userul sa citesca pana nu mai are nevoie de Elf.Articolul e frumos scris, dar nu pot sa nu remarc un usor copy-paste in articol.Eu zic pana ajungem la o discutie, sa povestim fiecare ce a citit.Am citit asa:- in astfel de comunicatii e nevoie de un transceiver si de PLL- in cadrul unei benzi de comunicatie el se va pozitiona pe un anumit canal, intr-un moment evident,- un anumit canal emisie, un alt canal receptie, caile fiind separate dupa antena de ceva numit 'duplex' care am vazut ca e un cristal de cuart sau ceramic cu vreo 6 pini.-e in spectru inprastiat, dar ma astept ca imprastierea asta sa fie data de procesor care comanda PLLul

Link spre comentariu

Salut,

Daca vrei ceva ultradetaliat cred ca poti cauta la sursa adica site-ul organizatiei 3GPP cea care a dezvoltat standardul 3G si citesti la sectiunea acces. In rest vei gasi mult "copy-paste" ca nimeni nu reinventeaza roata cand are un standard definit.

In ceea ce priveste sa "povestim" ce a citit fiecare mi se pare redundant deoarece sursele de informare vor ajunge in cele din urma tot la standard.

Eu sincer spun ca nu am citit standardul 3GPP ci numai tutoriale de pe net.

Cat despre teste nu inteleg la ce te referi, vrei sa completam formulare si sa vedem ca am inteles bine, sau vrei sa vezi o simulare ceva , fii mai explicit.

Asta ca e greu cu cititul si cu elforum si sa balansam, nu cred ca e spusa tocmai corect, deoarece nimeni nu iti poate oferi intr-o "povestire" de o pagina pe elforum toata tehnologia care sta la baza unui standard indiferent despre ce tehnologie  e vorba.

In speranta ca vor contribui si alti useri cu opinii iti urez succes la "cautari si lectura".:)

Link spre comentariu

In afara de asta, ar trebui sa gasim si niste teste de facut, ca asa ne putem 'certa' mult si bine, fara sa stim cine a avut dreptate.

Mondan,

"Teste(le) de facut" se gasesc integral in documentele 3GPP TS 34.121 sau ETSI TS 134.121 Sunt teste destule si pe saturate.De fapt, ca producator de celulare, daca nu treci vreunul din alea, nu poti sa pui telefonul pe piata. Si sa vezi atunci distractie cand (angajat fiind) ai un telefon-prototip in brate si 3 zile in laborator ca sa rezolvi testele care nu trec, ca altfel nu mai pui paine pe masa.

Cat despre cum se fac testele, sa nu-ti imaginezi ca te scoti la vopsea cu un multimetru si un osciloscop. Astea nu le folosesti aproape deloc. In schimb folosesti Agilent 8960, Anritsu 8820 sau R&S CMW500. Nu mai zic de analizorul de retele Agilent E5071 cu care scoti untul din "duplex(or)". Gugaleste-le si ai sa-ti dai seama ca discutia pe care incerci sa o starnesti nu are nicio sansa sa ia viteza. Nu de alta, dar in domeniul asta cine vorbeste nu prea stie, iar cine stie nu vorbeste :)

Sugestia mea e sa cauti o carte de WCDMA si sa citesti. De exemplu "WCDMA Requirements and Practical Design de Rudolf Tanner si Jason Woodard" e un bun inceput. Are "numai" 450 de pagini si e mai usor de digerat decat standardul in sine. E posibil sa o gasesti de downloadat.

Bafta multa si rabdare! O sa ai nevoie.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Cat despre teste nu inteleg la ce te referi, vrei sa completam formulare si sa vedem ca am inteles bine, sau vrei sa vezi o simulare ceva , fii mai explicit.

Un montaj practic care sa foloseasca cunostintele din partea radio 3G. Nici eu nu-mi dau sema ce ar putea fi facut, dar mai caut.

Sau cum au facut acest emitator cu VCO din Nokia.Am vrut sa  scriu Noica, sa aveti simtul umorului....;

http://www.elforum.info/topic/83718-minitransmitator-fm/?p=911209

Componetele cred ca sunt in totalitate din telefoane:

R0464 VCO - - Nokia 3210restul - Nokia 1611"

NU vreau sa fac vre un emitator minuscul, doar niste teste radio din hobby.

Am vazut chiar si un Nokia cu VCO realizat cu componente discrete, cred ca avea un oscilator cu BFR91.

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Posted Image

Agilent E5071- Network analizor cu o groza de intrari de coaxial in spate, pana la 20GHz

@cirip, nu te feri sa prezinti si altele cu o legatura oarecum cu subiectul, chiar daca n-am intrebat de ele.

Posted Image

Agilent 8960 - testare 2G, 3G, 3.5G

Nici nu vreau sa stiu cat costa astea.......

-------------------------------------------------------------------------------------------

Mai bine ceva in regim de amator, cu scule facute amator, cu bec cu incandescenta cu care masuram putere RF OUT :rade:

(eu personal n-am nimic impotriva daca cineva cu astfel de 'scule' m-ar lasa lucrez cu sculele lui):

Ce ziceti de un Open BTS in 3G WCDMA ?

Sa gasim ceva mai simplu gen 'bucati' din acest Open BTS.

Editat de Mondan
Link spre comentariu

PS: Eu nu cred ca in manualul de utilizare al acelor aparate Agilent scrie: "destinate doar geniilor, sau celor cu IQ  peste suta..." :d

Ce vreau sa spun  este ca eu am vointa si entuziasmul de a lucra cu ele.

Editat de Mondan
Link spre comentariu

PS: Eu nu cred ca in manualul de utilizare al acelor aparate Agilent scrie: "destinate doar geniilor, sau celor cu IQ  peste suta..." :d

Ce vreau sa spun  este ca eu am vointa si entuziasmul de a lucra cu ele.

Uite aici: http://rfmw.em.keysight.com/rfcomms/refdocs/wcdma/wcdma_meas_navigation.html

Si aici, ca trebuie sa stii sa stabilesti o conexiune inainte sa poti masura ... http://rfmw.em.keysight.com/rfcomms/refdocs/wcdma/wcdma_manual_navigation.html

Editat de cirip
Link spre comentariu

N-am mai mai scris la discutia asta de ceva timp.

Ia mult timp, "hobby"-ul asta.

--------------------------------------------------------------------------------

In primul rand as vrea sa folosesc tranceivereul I/Q din telefon.

E mai bine sa il dezlipesc si sa fac propriul meu montaj pe cablaj de test,

sau sa il folosesc  peplac lui originala, tai doar firele de la procesor ?

Teoretic as putea obtine din el, un tranceiver atata FM cat si AM. Ramane de vazut in practica.

daca sumez pe iesirea I cu iesirea Q obtin o unda modulatat atat in frecveta cat si in amplitudine.

Practic e excat acceasi modulare in frecventa care a fost la input.

Corect, sau am gresit rationametul, ca nu am verificat c creionul pe hartie. Asta asa intuitiv.......

-----------------------------------------

Mai pune ca nu am nici 'scule'. Am sa incerc cu PICKIt2 + PIC  sa masor........

Trebuie sa aiba un 'cuart" (cristal intagrat, nu stiu cum ii spuneti, cel  cu precizie ppm ) de 13MHz.

Link spre comentariu

----------------------------------------------------------

Neglijam ce am scris pana aici si privin doar asta:

Integratul asta (SA1620):

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/S/A/1/6/SA1620.shtml

In figura 3 de la pagina 11 din datasheet, arata o schema de principiu.

(E am de fapt ambele integrate din imagine, dar lipite pe placa si sunt SMD).

Integratul asta trimite mai departe o frecventa intermediara de vreo 400MHz. Scrie sub el scrie SAW.

Cred ca e un filtru. Ce este  filtru SAW?

Acum si el primeste acetea frecventa intermediara 400MHz generata de "integratul sora" SA1638.

Acum :

----------------------------------------------

- Ideia 1 daca 'ii dau' 100MHz pe intrarea de intermediara si receptionati cu banl radio FM. Voi asculta banzile 400MHz-2GHz? Adica se va pastra modulatia in FM ?

VCO trebuie refacut. PLL ar trebuie sa meraga bine ca am datasheet.

------------

Nu ezitai sa rasundeti. Daca ard integratele "nu-i bai'.

Nu am prins cum e controlat integratul asta SA1620 sa treca de pe emisie receptie.

Inteleg ca si 'integratul sora' SA1638 are un PLL intern al lui (la fel are datasheet public) din care isi face frecventa intermediar care poate varia intre 400MHz si 100MHz...

----------------------------------------

Puteti si va rog sa-mi scrieti si cateva 'chestii' despre frecventa inermediara la radio heterodina si superheterodina. Acum asa e moda la astea moderne cu heterodinare......

-----------------------------

Daca va veti incumeta la discutie (repet, nu pierdem nimic ar trebuie sa imi construesc un frecventmetrusi voi poasta detalii despre constructie.

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Da, uite ca am uitata de alea.

Deci ziceti sa dezlipesc integratul de pe placa si sa refac schema de la 0 sau sa modific pe placa deja existenta.

Altceva....

Ce e e aia de la antena care separta calea de emisie de calea de receptie ?

Sa fie vr-un rezonator ceva ? 

E elemet pasiv, deci nu trebuie sa umblu la el ?

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări