Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Polarizare tranzistori


roscatu

Postări Recomandate

Sanatate si Christos a inviat , ma iertati pentru titlu, am o intrebare sau defapt mai multe. La o schema audio de ce este nevoie de 2 tranzistori diferiti sau identici? daca legi mai multi tranzistori in paralel se mareste puterea ?

Link spre comentariu

Ar trebui sa fii ceva mai specific, mai precis ce anume te intereseaza, un domeniu anume, o anume zona de functionare a tranzistorului, altfel nu putem decat sa-ti recomandam sa te pui la punct cu functionarea de baza a tranzistorilor, sunt destule lucrari care pot sa te ajute, si sunt prea multe de zis ca cineva sa se apuce sa faca aici o teorie a chibritului.

 

PS: Puterea este produsul dintre tensiune si curent livrate unei anumite sarcini, daca se folosesc 2 sau mai multi tranzistori in paralel, se poate asigura acelei sarcini un curent mai mare,si deci se mareste si puterea. Asta vorbind strict la modul elementar pentru ca iarasi nu stiu exact ce te intereseaza mai precis.

Link spre comentariu

Citez din prima lucrare citata la #2:

Cap. 11. Amplificatoare de putere pag. 122"Aceasta  putere  totala  de  168  W  este  furnizata  de  sursele de alimentare si se poate arata ca în prezenta semnalului  sinusoidal,  puterea  consumata de  la  sursele  de  alimentare  este  tot  168  W,  indiferent  de amplitudinea  semnalului."Cap. 11. Amplificatoare de putere pag. 128"În cazul amplificatorului în clasa A, pe tranzistorul final se disipa 56 W numai în repaus, cu semnal puterea disipata fiind si mai mare."

Mi se pare mie sau tocmai ni se descrie un perpetuum mobile.

Link spre comentariu

Pai eu sunt interesat de ce într un montaj ( amplificator audio ) ca doar de zona ăsta sunt interesat , de ce sunt folosite 2 sau mai mulți tranzistori , sunt interesat Deoarece vreau sa știu sa găsesc înlocuitori când nu găsesc. Trebuie sa fie unul pentru ceva pol negativ și unul pozitiv? Depinde de schema dacă pot folosi 2 tranzistori NPN sau 1 PNP și 1 NPN? Poate funcționa și cu un tranzistor? Cum îmi da seama dacă un tip de tranzistor se poate folosi în domeniul audio și care sunt mai buni?

Link spre comentariu

Acum sant vreo 5-6 cereri, cam inteleg ce vrei dar inca ai o exprimare confuza. Ce legatura are alegerea unei formule de etaj final cu inlocuitorii?

Invata tranzistorul si circuitele simple cu acesta si apoi vei trece cu usurinta la schemele audio.

Se pare ca vrei sa devii numai un practician. Sa nu ajungi in categoria nesuferita: "vreau ceva simplu, ieftin si bun" (intraducere libera, "nu suport efort intelectual ca ma doare capul".)

Citeste cat mai mult, la tinerete organismul suporta usor efortul.

http://www.sentex.ca/~mec1995/tutorial/xtor/xtor4/xtor4.html

http://education.lenardaudio.com/en/12_amps.html

http://education.lenardaudio.com/en/12_amps_4.html

http://education.lenardaudio.com/en/12_amps_5.html

Link spre comentariu

Aș recomanda și descărcarea cărților ,,Radiorecepția,, și ,,Montaje electronice de vacanță,, ce au fost puse la dispoziție gratuit de către unii colegi de pe forum. Sunt acolo explicate frumos clasele de amplificare ale tranzistorului, montaje simple pentru începători și nu numai, precum și descrierea componentelor de bază....în românește.

Caută de exemplu aici:http://www.elforum.info/topic/101397-cartea-montaje-electronice-de-vacanta-editura-albatros-1988-pdf/

Se poate descărca și integral colecția revistei Tehnium de pe net, e o lectură foarte interesantă...

post-179973-0-77795300-1428925701_thumb.gif

post-179973-0-76863100-1428925712_thumb.gif

Link spre comentariu

Emil 1986  - cred că are foarte mult de învățat, răspunsurile le poate găsi din cărți.Dacă vrea să și înțeleagă cu ce lucrează, nu doar să lipească piese. Nu cred că are cineva timp și chef să descrie acum toată teoria amplificatoarelor aici. 

Giorgi TV - e posibil ca respectivele fișiere să nu mai fie disponibile decât prin crearea unui cont de utilizator...am și eu ceva cărți scanate în format pdf.Să văd cum le pot pune pe net.

Link spre comentariu

De ce nu merge amplificatorul cu un singur tranzistor? Pai este o intrebare destul de complexa, e dificil ( daca nu imposibil ) sa primeasca un raspuns complet intr-o singura postare. Ar trebui analizat pentru asta, amplificatorul audio per ansamblu, si ce face el, cum functioneaza, principiile teoretice elementare, etc...si din astfel de subiecte se scriu carti intregi de sute de pagini.

 

Amplificatorul audio este un montaj care indeplineste o functie generic simpla, dar se foloseste de un circuit complex, sau foarte complex pentru a realiza asta. Spunem ca se amplifica un semnal audio de comanda se amplifica puterea sa, si asa cum am zis puterea este produsul dintre tensiune si curent, astfel incat amandoua trebui amplificate. Semnalele audio de comanda sunt de obicei de amplitudine si curent foarte mici, ar fi inutil sa maresti doar curentul unui semnal de 1Vrms spre exemplu, iesirea poate fi ea capabila si de 100A, atata vreme cat tensiunea la iesire este mica, si puterea este tot mica; invers este inutil sa amplifici doar in tensiune acel semnal, el vine la un curent maxim de ordinul mA,deci poti amplifica acel 1Vrms si de 100 de ori, daca ai un curent mic, nici putere nu vei avea pentru ca tensiunea de la iesire va scadea in functie de curentul maxim disponibil. Asadar concluzionam ca avem nevoie de amplificare in curent si in tensiune, asta se obtine cu ajutorul tranzistorilor. Semnalul muzical poate fi asemanat cel mai corect cu o sinusoida, despre sinusoida si in ce consta ea am explicat aici in cele 2 postari consecutive:

http://www.elforum.info/topic/89546-redresor/?p=1091006

 

Recomand parcurgerea lor inainte de a continua, pentru a intelege cat mai bine despre ce este vorba.

 

Ca sa isi indeplineasca functia generic, amplificatorul trebuie sa reproduca acea forma de unda cat mai fidel, face asta impartind semnalul in 2 jumatati: Semialternanta pozitiva, si Semialternanta negativa, fiecare poate fi reprodusa doar intr-un anumit mod, folosindu-se un anumit tranzistor, as lista aici 2 caracteristici elementare comparative intre PNP si NPN la tranzistorul bipolar:

 

-La tranzistorul NPN colectorul trebuie sa fie mai pozitiv decat emitorul; iar la tranzistorul PNP colectorul trebuie sa fie mai negativ decat emitorul;

-Tranzistorul NPN se deschide cu tensiune pozitiva in baza; iar tranzistorul PNP se deschide cu tensiune negativa in baza;

 

Asta arata ca semialternanta negativa poate fi reprodusa doar cu ajutorul unul PNP, iar cea pozitiva cu ajutorul unui NPN, chiar daca sunt etaje finale doar cu NPN, in fapt au prefinali inaintea lor, iar prefinalul de jos este PNP intotdeauna, fara el nu se poate. Iata cum se obtine amplificarea in tensiune si in curent prin 2 conexiuni distincte ale tranzistorului bipolar:

 

Emitor comun

Posted Image

 

Avem un NPN cu emitorul la masa si iesirea in colector, in baza este aplicat un semnal Vin a carui variatie provoaca o variatie de curent in colector iar aceasta la randul ei inmultita cu valoarea ohmica a R1 rezulta o variatie de tensiune pe R1, de regula variatia de tensiune obtinuta pe R1 este o replica in antifaza cu Vin ( adica defazata cu 180* de Vin ) si la o amplitudine mult mai mare, adica spre exemplu pentru o variatie de tensiune de 100mV in baza, pe R1 se poate obtine o variatie de 1V, 10V sau si mai mult, se obtine astfel un semnal amplificat in tensiune. Caracteristica asta de a obtine o variatie de curent in colector in functie de variatia de tensiune din baza se numeste transconductanta, se noteaza cu gm. Amplificarea in tensiune este produsul dintre transconductanta si R1, sau altfel spus este raportul dintre R1 si rezistenta din emitor, cand acesta ( emitorul ) este pus direct la masa, vorbim doar despre rezistenta intrinseca a emitorului, aceasta la temperatura camerei este IC/0,026V, din acest raport se obtine o rezistenta la care se raporteaza R1 si se determina amplificarea in tensiune. Acest circuit asigura deci un castig in tensiune suficient, ( de cele mai multe ori mult mai mult decat avem nevoie ) si obtinem deci un amplificator in tensiune, dar curentul de sarcina este limitat pentru ca sarcina este pusa intre colector si masa,deci curentul este asigurat doar de catre R1. Motiv pentru care ne folosim de emitorul comun doar pentru castigul in tensiune.

 

Colector comun

Posted Image

 

De data asta iesirea se ia din emitor, principiul este simplu, in baza se injecteaza un semnal Vin, si se obtine in emitor o replica a sa in faza cu Vin, si la o amplitudine usor mai scazuta decat Vin ( Vin-Vbe ). Observam asadar ca amplificarea in tensiune este usor subunitara, in schimb avem un avantaj major fata de circuitul de mai sus, aici curentul de sarcina ( in cazul de fata chiar R1 este sarcina ) trece prin Q1 direct,deci acesta ( curentul ) poate fi oricat de mare suporta Q1, obtinem deci un amplificator in curent. Insa acest circuit mai are o problema, pe langa amplificarea subunitara in tensiune, el nu poate reproduce decat semialternanta pozitiva pentru sarcina; ca sa avem un semnal complet ne trebuie si cea negativa si in acest scop folosim tranzistorul PNP, schema cu el este exact varianta in oglinda a acesteia.

 

Inchei spunand ca postarea de fata nu se vrea a fi un tutorial despre functionarea amplificatoarelor, sau oricum nu unul cat de cat cuprinzator, nici macar despre functionarea tranzistorului, ar fi prea multe de zis, asa ca ma opresc aici urmand ca atunci cand o sa am timp o sa pun la punct un articol complex si mult mai complet despre functionarea si proiectarea unui amplificator audio simplu, care sa poata fi inteles de electronistul amator, acest topic dovedeste ca exista necesitate pentru asa ceva, dar pentru moment atat.

Link spre comentariu

Marian,sper ca  acest ' curs de initiere in audio' sa fie incununat de succes, adica initiatorul topicului sa inteleaga ceea ce ai scris in postarea ta...

 Din punctul meu de vedere , mai simplu si mai elegant de atat nu se putea explica ! Ti-am mai zis , profesor trebuia sa te faci! 

 Imi doresc ca utilizatorul roscatu sa aprecieze la justa valoare , efortul tau!

Link spre comentariu

Va multumesc Flomar, e mai greu cu apreciatul muncii altuia, dar nu asta caut eu, e sectiunea incepatorilor si banuiesc ca o sa ajute si pe altii ce am scris eu mai sus, autorul subiectului oricum pare sa-si fi pierdut interesul...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări