Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Informatii A412

Vizitator

Postări Recomandate

Nu`i vorba de polemici, am ascultat 2 EKD si 1 R250M2 pe aceeasi antena si in aceleasi momente la trafic DX in 7Mhz CW.

Daca pe R un W il ascultam cu 559 pe EKD-uri se auzea ca`i ceva pe acolo.

La traficul normal in complet KSS1300 era un receptor functional , la trafic Dx insa el nu l`am agreat deloc.

Grig

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Se pare ca pe placa F mai exista o problema...am construit pe etape, prima data etajul final audio care desi este cu tr. cu Ge suna excelent.A trebuit sa montez si grupul R59(3k6) si D24(8v2) pentru polarizarea corecta a tranzistorului T15 prin R60(130k).Apoi am trecut la asamblarea partii de s-metru,respectiv T6,T14 dupa care am observat ca tensiunea pe D24 a scazut semnificativ, la 5,7v implicit si etajul final nu mai functiona corect,nemaifiind polarizat corect prin R60.Studiind mai indeaproape schema am considerat ca rezistenta R59(3k6) nu poate sa asigure curentul necesar pentru T6(cu afectarea functiei de s-metru si agc).Ca atare am scos dioda D24(8v2)de pe placa si am montat o sursa de 9v la care pe iesire am inseriat o dioda 1n4003 rezultand o tensiune de 8,3v pe C65(47uF).Dilema mea ar fi,este o greseala in schema  sau nu, privind valoarea rezistentei R59(3k6)?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sincer sa fiu, m-am izbit de aceeasi problema si am rezolvat lucrurile intr-o maniera mai drastica fara sa fac modificarile pe care le-ati pomenit.  Pur si simplu am suspendat amplificatorul de audiofrecventa si am facut o placuta cu un amplificator cu LM386. Sensibilitatea globala la receptie a crescut semnificativ si, in plus, S-metrul functioneaza relativ corect. Spun "relativ" deoarece incepe sa lucreze, dupa etalonarea mea, incepind cu cca S6. Mai sunt citeva hibe in functionarea placii dar sunt rezolvabile. Cert este ca ar trebui facute citeva modificari la transceiver pentru a ii creste standardul de calitate. Mi-am propus sa fac lucrul acesta dar au fost alte prioritati pina acum.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri...intre timp am terminat placa F, atat de plantat componentele cat si de aliniat circuitele de rf.Pot sa afirm ca s-metrul se comporta mai mult decat decent iar agc-ul isi face treaba cu brio.Nu stiu cum de R59 a devenit de 3k6 din 120ohmi,dar daca tot am facut modificarea cu L7809 ramane asa;oricum eu zic ca e superior, comparativ cu stabilizarea cu zenner.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Inseamna ca trebuie sa reiau reglajele si sa vad care este motivul pentru care S-metrul este mai lenes. Masurind tensiunile in regim static lucrurile au fost in ordine dar, asa cum spuneam, se "trezeste"ceva mai lent. AGC-ul functioneaza destul de bine, nu sunt probleme. Oricum voi verifica din nou placa.

Link spre comentariu

Este posibil si aceasta dar nu ma pronunt pina nu fac verificarile necesare. Oricum, pe ansamblu, scula se comporta bine si nu face foarte multe fite la punerea la punct. Este destul de comod de realizat cu un minim de aparatura de masura. A412 poate aduce multe satisfactii daca ete lucrat cu atentie.

Link spre comentariu

Sunt curios,mai ales pe partea de receptie, cum se comporta in comparatie cu bitx-ul.Modul cum este gandit cuplajul intre etaje in media frecventa m-a determinat sa construiesc placa F;mai am de construit placa A(nu va fi cu diode, ci cu relee pentru comutarea benzilor) si o interfata intre dds si relee.Pentru ca ofera mai multe facilitati am ales sa folosesc un dds http://lu5djv.blogspot.ro/p/vfo-with.html om  vedea ce va iesi pana la urma.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai, se pare ca am ceva avans aceasta directie. Eu am facut o ghidusie dupa ce am plantat placa F iar rezultatele m-au uimit, chiar daca la inceput nu am realizat ce se intimpla. Fara filtru ssb montat pe placa F, am montat spate in spate cu ea o placa de de BITX20 care era plantata integral. Am folosit amplificatoarele de intrare, mixerul de banda, amplificatorul post-mixer, oscilatorul si filtrul de 10 MHz aflate pe  placa BITX-ului. Receptia este ceva de exceptie in aceasta configuratie.

Spre regretul meu nu am reusit sa obtin aceeasi receptie cind am inchegat A412. Pur si simplu nu are acelasi "suflu". Chestia cu DDS-ul este un mare "fis". Spuriile generate de DDS fac ca receptia sa fie pur si simplu un chin. Asta ca sa nu mai vorbesc de cuie. Adevarate piroane, nu cuie. Acum, daca vreti sa pierdeti timpul asa cum am facut eu, nu-i bai. Ca sa nu arunc DDS-ul i-am facut un atenuator si il folosesc ca generator. S-a dovedit a fi util pentru asta. Si eu am prevazut posibilitatea cuplarii unei sinteze sau a unui DDs dar cel mi cinstit  este sa folositi un FLL. Este suficient de stabil pentru CW si SSB. Oricum, eu unul sunt mai mult decit multumit de receptia pe care o are A412. Cel mai mult ma auza cind aud " 59 plus... Te rog sa repeti numele..." Este de-a dreptul criminal sa vezi cit de mult se ocoleste adevarul. Oare pe cine ajuta lucrul acesta?

Spor la treaba si sunt curio care este rezultatul...

Editat de mosu20
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pai, se pare ca am ceva avans aceasta directie. Eu am facut o ghidusie dupa ce am plantat placa F iar rezultatele m-au uimit, chiar daca la inceput nu am realizat ce se intimpla. Fara filtru ssb montat pe placa F, am montat spate in spate cu ea o placa de de BITX20 care era plantata integral. Am folosit amplificatoarele de intrare, mixerul de banda, amplificatorul post-mixer, oscilatorul si filtrul de 10 MHz aflate pe  placa BITX-ului. Receptia este ceva de exceptie in aceasta configuratie.

Spre regretul meu nu am reusit sa obtin aceeasi receptie cind am inchegat A412. Pur si simplu nu are acelasi "suflu". Chestia cu DDS-ul este un mare "fis". Spuriile generate de DDS fac ca receptia sa fie pur si simplu un chin. Asta ca sa nu mai vorbesc de cuie. Adevarate piroane, nu cuie. Acum, daca vreti sa pierdeti timpul asa cum am facut eu, nu-i bai. Ca sa nu arunc DDS-ul i-am facut un atenuator si il folosesc ca generator. S-a dovedit a fi util pentru asta. Si eu am prevazut posibilitatea cuplarii unei sinteze sau a unui DDs dar cel mi cinstit  este sa folositi un FLL. Este suficient de stabil pentru CW si SSB. Oricum, eu unul sunt mai mult decit multumit de receptia pe care o are A412. Cel mai mult ma auza cind aud " 59 plus... Te rog sa repeti numele..." Este de-a dreptul criminal sa vezi cit de mult se ocoleste adevarul. Oare pe cine ajuta lucrul acesta?

Spor la treaba si sunt curio care este rezultatul...

Cel putin la primele teste pe partea de receptie,este foarte ok,nu apar acele cuie(am ecranat total dds-ul+firele intre afisaj si comenzi).Mai ramane de aranjat un pic partea de agc+s-metru;la semnalele puternice se ineaca receptia.Comparativ cu bitx-ul este net superior,nu exista termen de comparatie...acum sunt pe 7,138Mhz si Matt W1MBB vine ca trasnetul...probabil va trebui sa pun si un atenuator la intrare daca agc-ul nu reuseste sa faca fata.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Felicitari, totdeauna am sustinut scula autohtona in fata a tot felul de BITX si nici pana in ziua de actazi nu am reusit sa pricep preferinta constructorilor pentru cel din urma.

Daca m-as (re) incumeta acum la constructia unui A412 as opta pentru un diplexer intre amplificatorul bidirectional si flitrul pe 9 MHz. Poate experimenteaza cineva si ne spune ce si cum...

Link spre comentariu

A412 este clar superior BITX-uli, e vorba de varianta initiala, versiunea multiband este OK, are RAA, S-metru si rezolva mici buguri ale versiunii initiale. Cred ca lumea a preferat bitx pentru faptul ca este mult mai usor de construit si de ansamblat, comutarea mult mai simpla, nu trebuiesc atitea fire. Si oricum este adresat incepatorilor. Exista documentatie, grupuri pe net, site-uri specializate care vind KIT-uri si inca o data, este usor de construit fiind disponibile desene pentru cablaj de buna calitate si folosind putine bobine. Acuma nu trebuie lucrat chiar cu tranzistori de tip BC, folositi tranzistori de RF!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări