Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Informatii A412

Vizitator

Postări Recomandate

Buna ziua... as dori sa stiu daca imi poate trimite si mie cineva de pe aici niste pdf-uri acceptabile cu cablajele statiei ca sa le pot scoate la imprimanta laser pentru confectionarea placilor prin metoda transferului de toner... Am incercat sa caut pe net dar nu gasesc nimic... nici documentatia...nimic... mi-a imprumutat un prieten o carte veche cu informatii despre statie si cablaje si scheme si etc... dar acolo unde apar cablajele se vede aiurea tare si sters... si nici nu cred ca e la dimensiunea respectiva... As vrea sa incerc si eu sa fac statia asta, sunt incepator si nici nu am primit un indicativ inca dar o sa ma tin de treaba... Imi place statia asta si ce am citit despre ea... e romaneasca... Oricum, as fi recunoscator daca m-ar ajuta cineva cu cablajele alea... Va multumesc pentru atentie...

Puteti sa mi le trimiteti aici :   [email protected]

https://www.scribd.com/doc/250557245/A412-F-a4 pusa de mine .Printezi direct pe format a4.

Si mai departe despre A 412 . Un final ar fi bun. Ceva cu GU50 , ca se gaseste inca.

Apropo de schema din carte data de autor , se pricepe cineva sa treaca de pe PL 500 pe

Gu 50 ?

https://www.scribd.com/doc/121283976/In-sprijinul-activitatilor-tehnico-stiintifice

A 412.

Editat de leon01
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Absolut, 4CX250 si 4CX350 nu pot lucra cu grilele la masa (galvanic) deoarece se depasestea puterea maxima admisa pe G1 si se distruge. De altfel si la atacul pe G1, tubul este de fapt comandat in tensiune, in G1 se pune o sarcina fictiva de 50 ohmi care va disipa de fapt puterea de RF... dar dincolo de aceste "precautii", tubul e super atractiv, fiind mic ca dimensiuni si necesitand tensiuni mici. Multa vreme m-a batut gandul sa-mi fac un astfel de amplif pentru MKARS-80 -ul meu, dar tot mereu am avut alte proiecte prioritare... 

Link spre comentariu

Pot lucra fara probleme cu grila la masa toate metaloceramicele dar cu un control riguros al curentului de grila.

La fel de bine se poate depasi curentul si in cazul atacului in grila.

Rezolvarea in genere e simpla la acest model , o rezistenta mare de negativare a grilei conduce la

un regim de negativare automata.

Grig

Link spre comentariu

Pana la urma tot tetroda e si ar trebui evident sa mearga si asa, doar ca a obtine curenti ce nu trec de 1,5 mA nu e deloc usor... Eu unul, mi-ar fi frica, mai ales cu un tub destul de scump. Parca mai linistit ma simt sa stiu ca disip puterea pe 50 ohmi, iar curentul pe grila 1, care are o impedanta proprie de cativa megaohmi, ramane nesemnificativ. E o intreaga poveste cu operarea acestor lampi in grounded grid, unii spoun intr-adevar ca au reusit, insa oficial nu este recomandat...

http://ethw.org/images/c/c0/Eimac_tube_notes.pdf

PS plus ca, in acest fel, transceiverul va vedea practic 50 ohmi in permanenta si nu e nevoie de nici un fel de adaptare pe intrare... 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Perfect adevarat , se poate, s`a facut si au mers insa sint total nerecomandate schemele cu GG la tetrode metal ceramice sau sticla.

Clar pierzi tot avantajul ei .

O versiune buna este cea cu tranzistor in catod , G1 la masa si G2 la alimentare normala.

Avantajul este ca ai nevoie de putere mica de excitatie si are stabilitate foarte buna fiind cu G1 la masa.

Am aplicat schema asta cu lampi normale deoarece am fost nevoit , excitatorul scotea putere foarte mica si

finalul in catod comun era instabil.

Grig

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

curentul pe grila 1, care are o impedanta proprie de cativa megaohmi,

Salut, 

Megohmi poate sa aiba, dar nu in RF...  in joasa, de acord... merge pentru experimentele audiofililor :) 

Sunt convins ca Victor (vezi Audiosaurus Rex) ar avea multe de spus in privinta asta !

Bafta!

Link spre comentariu

Victor are intotdeauna multe de spus... Da, am exagerat cel putin de o mie de ori ( "The input impedance of the linear-biased 4CX250B has been modelled by DK1OF (UKW-Berichte 4/1977) and is about 10000 ohms at 50 MHz."), dar oricum, 10 Kohmi sunt nesemnificativi dpdv al curentului fata de cei 50 care vor disipa vasta majoritate. Chiar si asa, cu disipatie pe 50 de ohmi, atacul maxim e de vreo 3-4 W... Hell of a tube! 

PS E in interesul nostru sa fim cu totii de acord ca aceste tuburi nu sunt audiofile. Plus ca sunt foarte periculoase, oxidul de beriliu se sfarama la frecvente audiofile si produce cancer pulmonar.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Victor are intotdeauna multe de spus... Da, am exagerat cel putin de o mie de ori ( "The input impedance of the linear-biased 4CX250B has been modelled by DK1OF (UKW-Berichte 4/1977) and is about 10000 ohms at 50 MHz."), dar oricum, 10 Kohmi sunt nesemnificativi dpdv al curentului fata de cei 50 care vor disipa vasta majoritate. Chiar si asa, cu disipatie pe 50 de ohmi, atacul maxim e de vreo 3-4 W... Hell of a tube! 

PS E in interesul nostru sa fim cu totii de acord ca aceste tuburi nu sunt audiofile. Plus ca sunt foarte periculoase, oxidul de beriliu se sfarama la frecvente audiofile si produce cancer pulmonar.

Nu intotdeauna am ceva de spus doar de dragul de a avea ultimul cuvant , chiar daca eu consider ca in RF solutia optima este folosirea a trei amplificatoare QRO cu GU81M + 3 antena tuner + 3 antene dispuse la 120 grade , iar la receptie selectarea antenei care este pe directia favorabila corespondentului .

Evident , cele trei QRO nu se vor folosi simultan :) !

A412 poate avea un GU50 in  final , varianta cu un tranzistor bipolar cascod .

In acest fel poate ataca lejer QRO-ul cu 3x GU81M , in configuratia descrisa mai sus .

Desigur , pentru mine va ramane de domeniul viitorului , datorita lipsei spatiului pentru antene .

Link spre comentariu

Spre rusinea mea nu prea stiu despre ce este vorba cind se face referire la "A412 poate avea un GU50 in  final , varianta cu un tranzistor bipolar cascod". La ce schema se face referire? Eu am lucrat doar cu atac pe grila dintr-un preamplificator deoarece niciodata nu am facut transceivere cu nai mult de 1W la iesire. Chiar sunt curios cum ar fi treaba cu aceasta combinatie tranzistor-GU50. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări