Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Informatii A412

Vizitator

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Cateva saptamani de munca seara 2-3 ore au dus la urmatorul rezultat : am redesenat placa F dupa proiectul original,am muncit ceva pana am facut silk-ul cu piesele ...Mai trebuie sa verific daca nu este vreo greseala... sa fac si un cablaj de proba si apoi.. cine stie ?

Salut,Tot respectul pentru munca depusa. Felicitari, a iesit superb. Dar inainte de a fi muncit atat de mult, nu era mai bine sa fi reproiectat 412F macar pentru un final audio cu un banal LM386? Cel original cu tranzistoare, trebuie modificat, intrucat finali pe germaniu (AC180/181) nu se mai fabrica de mult si se mai gasesc doar ocazional, din recuperari sau pe ici-colo.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

cred ca as fi capabil sa fac acest lucrudar am nevoie de ajutor,pot creia un model experimentaldaca mi se face un cablaj pot monta o placa betapot dona aceasta placa unei persoane experimentate pt test pentru a avea a doua opinie.am deja mai multe idei cum tre facutdaca sint persoane interesate ma pot contacta in realizarea acestui proiect in comun(conditii trebuie sa fi construit cel putin un transceiver care functioneaza!hi! 73!dorel

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • 5 luni mai târziu...

Salut,In mod ideal ar fi bine sa fie acordat si adaptat, dar daca dispersia inductantei torului e asa mare, se poate lucra de banda larga.Pe de alta parte, am o mare indoiala in privinta valorii lui C58 si uite de ce:-Inductanta torului pentru o impedanta de sistem de 50 de ohmi ar trebui sa fie de vreo 9uH. Daca pui in paralel 680pF, rezonanta pica pe la 2MHz, ceea ce e departe de 9MHz-Daca se lucreaza neacordat si torul ataca cu 50 de ohmi pur rezistiv, atunci prin conectarea in paralel a condului de 680pF rezulta o atenuare de aproape 10dB la 9MHz.In ambele cazuri se pierde sensibilitate in mod nejustificat.

Link spre comentariu

Pai asta mi-a atras si mie atentia,plus ca daca bobinez 7 spire pe tor cu punct alb,obtin cam 1.2uH.Iar pe ft50-43 obtin 25uH.Acum chiar nu stiu ce sa mai fac,ce tor sa folosesc,acordat/de banda larga..Are cineva vreo idee?L.E. As putea incerca sa dimensionez infasurarea mixerului la 14uH si sa pun 22pf in paralel,ar trebui sa rezoneze la 9Mhz.

Link spre comentariu

L2 impreuna cu cele doua condensatoare inseriate C57 si C58 trebuie sa rezoneze pe 9 MHz.In functie de dispersia inductantei infasurarii de cuplaj a torului din mixer pot fi necesare mici ajustari.L2 (la masa prin 47nF) si C57 inseriat cu C58 formeaza un circuit paralel atacat prin priza capacitiva deiesirea mixerului.Nu se pune problema ca infasurarea secundara de pe tor si cele doua condensatoare amintite satrebuiasca sa rezoneze pe 9 MHz.

Link spre comentariu

Eu folosesc urmatoarea regula: reactanta inductiva a bobinei trebuie sa fie de cel putin 4 ori mai mare decat partea reala a impedantei la frecventa de lucru cea mai joasa. In cazul asta, pentru 50 Ohmi si 3.5MHz, rezulta L=4*50/(2*PI*3.5MHz)=9uH. Aceasta valoare este acoperitoare pentru 9MHz. In consecinta, as bobina fiecare tor trifilar astfel incat o singura bobina sa aiba 9-10uHIn cazut torului cu punct alb, la care inductanta specifica este AL=1200nH/49(sp^2)=24.5nH/sp^2. Rezulta ca pentru 9uH va trebui sa bobinezi N=SQRT(9000/24)=19 spire. Deci transformatorul va avea 19 spire trifilar, apoi se face fazarea.In cazut torului FT50-43, la care inductanta specifica este AL=25000nH/49(sp^2)=510nH/sp^2. Rezulta ca pentru 9uH va trebui sa bobinezi N=SQRT(9000/510)=4 spire, de asemenea trifilar si fazat.In cazul in care apar rezonante in partea superioara a spectrului, se poate reduce inductanta la mai putin de 4*Z0 si se castiga largime de banda in detrimentul adaptarii.Spor!

Link spre comentariu

Teoria ca teoria dar practica ne omoara, 3X6 spire pe tor cu punct alb asa parca aveam eu in mixer.Dupa o parere personala este foarte greu sa faci sa lucreze bine in toate benziile, practic am ajuns la concluzia inlocuirii acelui mixer cu un mixer cu NE/SA612.

Ref SA612: mixerul cu diode de pe placa A functioneaza bidirectional (Tx/Rx).Eu am folosit la A411 toruri cu punct alb bobinate cu 3x10sp torsadate - pentru MF 500khz si benzile de 80/40m.La A412 am folosit tot toruri cu punct alb, 3x7sp torsadate - pentru prima MF de 9mhz (a doua era 500khz - filtru EMF500B). In anii '80 habar nu aveam de AL-ul torurilor gasibile pe la club. Daca aveau punct alb, erau "bune". HI HI..In mixer am folosit 1N4148 si apoi, cand am gasit, 4 diode Schottky HPxxxx, set "imperecheat" special pentru mixere.In mixerul din linkul de aici - http://www.kitsandparts.com/drm.php - se folosesc binoculare BN-43-2402 cu 3x3 spire. 3 spire inseamna 12.96microH (http://toroids.info/BN-43-2402.php).12.95microH se obtin pe FT50-43 bobinand 5sp (5.4).Un alt link pentru "inspiratie" : http://www.qrp.pops.net/xmfr.aspTrebuie mare atentie la conectarea celor 3 infasurari (se foloseste ohmetrul sau buzzerul de pe AVOmetru - verificare scurt intre spire si identificarea capetelor bobinajelor).Pentru MF 500khz, divizorul capacitiv C57, C58 era 1nF/4.7nF iar L2 era bobinata pe o carcasa de MF 455khz. Acordul pe 500khz se face din miezul bobinei. La 9mhz se foloseste carcasa de MF de 10.7mhz.Ref placa F: IC2 (CDB 406) trebuie montat pe soclu fiindca se arde imediat in cazul unui scurtcircuit accidental facut pe liniile +RX sau +TX.Succes.
Link spre comentariu
Teoria ca teoria dar practica ne omoara
Mare adevar! Dar mai lipseste ceva. Practica ii omoara numai pe cei ce nu stiu teoria.

3X6 spire pe tor cu punct alb asa parca aveam eu in mixer
Si de unde au rezultat cele 6 spire? Ai optimizat vreun parametru? Nu de alta, dar un calcul pe viteza arata ca ai pierdut 4dB din cauza dezadaptarii. Asta e un pic mai mult decat jumatate de punct S, dar lasa ca merge si asa ...

Dupa o parere personala este foarte greu sa faci sa lucreze bine in toate benziile
Iarasi, foarte greu ptr cei care nu stiu teoria. Uite mai jos un exemplu in care teoria si practica se imbina armonios. Am realizat un transformator de tip unun cu raportul 1:9. Traful se vede in poza de mai jos:

post-879-139829669054_thumb.png

Fara compensare, coeficientul de reflexie si caracteristica de trecere erau cam jalnice; arat in poza asta numai coef. de reflexie (RL) si SWR-ul.

post-879-13982966908_thumb.jpg

Apoi vine teoria si ne invata cum sa il compensam si iese din calcul si simulare cam asa:

(aici se vad si transmisia si reflexia; compensarea se bazeaza pe extragerea parametrilor S adevarati ai trafului necompensat)

http://www.elforum.info/download/file.php?id=47465

Realizam practic compensarea, masuram si iese cam asa, adica se cam pupa cu teoria:

post-879-13982966909_thumb.jpg

Si uite asa, punand teoria in practica :) , extindem gama de lucru a unun-ului pe o decada, de la 3 la 30Mhz, adica exact banda care ne intereseaza. Return Loss-ul (RL) este mai bun de 20dB pe cea mai mare parte a gamei de scurte, ceea ce inseamna ca mai putin de 1% din putere este pierduta prin reflexie.

Nu mai pun poze, dar mai mentionez ca neuniformitatea in banda s-a redus de la 2.85dB la 1dB, dupa ce a fost aplicata compensarea. Ca sa aveti o idee, 2.85dB la 100W inseamna cam 48W pierduti (aproape jumatate). 1dB la 100W inseamna cam 20W.

practic am ajuns la concluzia inlocuirii acelui mixer cu un mixer cu NE/SA612.
... inlocuire prin care s-au pierdut vreo 25dB la rezistenta la intermodulatie, ceea ce in cazul traficului in zone urbane, aglomerate este catastrofal.

Spor la experimente! :)

post-879-139829669113_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări