Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Informatii A412


Vizitator

Postări Recomandate

  • 3 luni mai târziu...
Vizitator danba

Salut Cirip , acum am vazut ce ai scris , nu am mai intrat pe aici de cam 1 an :jytuiyu .... mi-am adus aminte de o placa cu filtrele de intrare A412 reglata impreuna acum cam 20 de ani , o mai am :dans: ... ce amintiri frumoase .... Sa fii iubit , Dan yo3gh

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator mojo8337

Buna ziua... as dori sa stiu daca imi poate trimite si mie cineva de pe aici niste pdf-uri acceptabile cu cablajele statiei ca sa le pot scoate la imprimanta laser pentru confectionarea placilor prin metoda transferului de toner... Am incercat sa caut pe net dar nu gasesc nimic... nici documentatia...nimic... mi-a imprumutat un prieten o carte veche cu informatii despre statie si cablaje si scheme si etc... dar acolo unde apar cablajele se vede aiurea tare si sters... si nici nu cred ca e la dimensiunea respectiva... As vrea sa incerc si eu sa fac statia asta, sunt incepator si nici nu am primit un indicativ inca dar o sa ma tin de treaba... Imi place statia asta si ce am citit despre ea... e romaneasca... Oricum, as fi recunoscator daca m-ar ajuta cineva cu cablajele alea... Va multumesc pentru atentie...

 

Puteti sa mi le trimiteti aici :   [email protected]

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Dat fiind faptul ca cineva care avea o statie A412 a renuntat la ea si mi-a facut-o cadou am hotarit sa o repun in functiune. Motivele pentru asta sunt multe dar nu cred ca intereseaza pe cineva. Partea proasta a fost ca a trebuit sa refac absolut totul asa ca speranta de a o folosi rapid a murit repede asa ca am purces la munca si, dupa circa o luna am avut o statie operationala folosind un mic artificiu. Am refacut in prina urgenta modulul G si modulul F si le-am cuplat la un BITX20 folosind partea de intrare-iesire pina la filtrul de BL. A functionat foarte bine drept care pasul urmator a fost sa reconditionez carcasa si sa confectionez un nou panou frontal deoarece m-am sturat de mataraie. Aiesit ceva cam asa (cu placa F):

 

Posted Image       

 

Daca intereseaza pe cineva cum arata celelalte placi voi posta ce am mai facut la ea. Cert este ca discutiile din paginile anterioare m-au ajutat sa testez citeva variante constructive. Am ramas la varianta pe care au pus-o la dispozitie autorii singurele modificari in partea electronica fiind folosirea unui  filtru cu cristale de 10 MHz si a unui FLL. Am mers pe ideea reproducerii originalului din motive de exercitiu constructiv. Comportamentul in varianta stuto-camila este excelent, peste asteptari. Acum sunt in faza reglajelor preliminare la placa A. Asa cum spuneam, daca exista vreun interes pentru vechiul A412, voi reveni cu alte potari. Daca nu, nu-i bai  :tryre !

 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am ramas la varianta pe care au pus-o la dispozitie autorii singurele modificari in partea electronica fiind folosirea unui  filtru cu cristale de 10 MHz si a unui FLL. 

Buna ziua,

 

1)

Vad ca pe afisorul trx-ului e o frecventa din banda de 14MHz, cum se comporta? (banuiesc ca acolo, VFO-ul fiind mai jos, nu sunt probleme). Din pura curiozitate, ati testat FLL-ul la frecvente (de iesire ale VFO-ului) mai mari de 7 MHz? Daca da, pana unde? Eu n-am incercat mai sus de 7MHz (atasat la un receptor) si m-ati facut curios.

2)

Ati avut curiozitatea sa puneti osciloscopul pe iesirea VFO-ului si sa vedeti ce nivel are in benzile superioare (21-30Mhz), in comparatie cu celelalte? E interesant de stiut.

3)

Legat de A412 in sine, ar fi util sa precizati daca l-ati construit cu sursa de alimentare in interior, asa cum a fost proiectat, sau daca ati folosit o sursa externa. Si de asemenea, daca in mixerul echilibrat ptr TX din A412-F, ati folosit semireglabil multitura sau normal? Cat de bine ati reusit sa suprimati purtatoarea, dupa echilibrarea mixerului? Acolo era una din bubele modelului in sine. 

 

Cam atat, deocamdata. In rest, nu pot decat sa va felicit pentru rabdarea avuta si munca depusa si sa va urez la cat mai multe QSO-uri !

 

Cu stima,

Nea Bobina

Editat de nea_bobina
Link spre comentariu

Ma bucura faptul ca batrinul A412 mai prezinta oarece interes. Inca nu am rezolvat toate problemele care mi le pune deoarece o problema rezolvata genereaza alte probleme care trebuiesc rezolvate. Partea cea mai proasta este ca am pus carul inaintea boilor, hi. Vreau sa spun ca daca ma hotarasc sa mai fac un A412 voi aborda altfel problema deoarece vad ca are citeva puncte sensibile. Referindu-ma strict la intrebari pot afirma cu certitudine:

1. Nu am reusit sa fac oscilatorul local sa lucreze asa cum spun autorii drept care m-am limitat,deocamdata, la benzile care merg bine, adica benzile de 3.5, 7.0, 14.0, 18.0, 21.0, 24.0 MHz. Daca il pacalesc sa oscileze mai sus voi renunta la 24 si voi merge in banda de 28. Daca nu, ramine cum este.

Pentru a avea un reper, precizez ca am folosit un filtru avind frecventa 9.999,20, foarte bine facut de Nico_2010, si ca atare frecventele oscilatorului au fost raportate la acesta. Fs=Fosc-Fi pentru primele 2 benzi si Fs=Fi+F0sc pentru restul benzilor. Partea proasta este ca nu vrea sa oscileze peste 18 MHz. Daca fac modificari pentru a oscila peste 18MHz atunci nu mai oscileaza in in zona 4.0-4.350 iar asta ar insemna sa renunt la 20m. FLL-ul l-am testat pina la 17.2 MHz (pentru banda de 40m)si functioneaza bine. Am folosit 2 varicapuri de 13pF fiecare luate dintr-un selector Tv si vad ca, asa cum spuneam,merge bine. Acopera 14,8 KHz la 17.2 MHz si cca 11KHz la 4.375 MHz pentru o variatie 0-5V, ceeace nu este foarte rau. Oricum masuratorile sunt orientative deocamdata deoarece VFO-ul nu este montat definitiv si am vazut ca montajul influenteaza mult functionarea acestuia.

2. Am masurat pentru fiecare banda in parte si daca in intervalul 4-11 MHz are intre 1,1-1,3 Vef (inclusiv pentru banda de 21), in intervalul 13-17 MHz nivelul scade de la 0.96 spre 0,62 ceeace nu este prea grozav. Voi incerca sa mai fac 2 modificari si voi spune ce a iesit. Oricum, voi face un DDS exterior pentru a nu il bloca in interiorul acestui transceiver.

3.Cu sursa in interior si necesita o ecranare suplimentara deoarece se simte un usor brum cind scot antena. Acum , pentru a putea face cablarea fara sa ma chinuiesc este scos blocul.La fel si VFO-ul pentru a alinia mai bine condensatorul variabil. Cind le pun la locul lor voi face niste fotografii.

Mixerul echilibrat nu mi-a pus probleme deoarece am imperecheat diodele foarte riguros. Am folosit semireglabil obisnuit, cu capac de protectie si am obtinut o atenuare a purtatoarei de cca.38dB. Masurind cu osciloscopul este posibil sa fie oarece eroare de masurare dar, oricum, pe un receptor din camera alaturata nu se simte nicio urma de purtatoare, deocamdata.

Find vorba de placa F, precizez ca am modificat un pic alimentarea integratelor folosind un 7805 in locul acelei diode stabilizatoare, cu condensatorii aferenti pentru filtraj, deoarece se cam incingea tarapanaua acolo.Am suspendat AAF-ul si am folosit unul cu LM386. Pe placa aceasta mai este si S-mtrul si RAA-ul care mie unul nu ma multumesc asa ca le voi modifica intr-un final.

Sper ca am reusit sa raspund chiar daca am cam amestecat lucrurile.Uitasem un mic amanunt. Dat fiind faptul ca eu nu am antena iar A412 nu are amplificator la receptie si era destul de dificil sa receptionez cite ceva, am facut un amplificator aperiodic cu BFG591. Avantajul este ca fiind un tranzistor care suporta curenti destul de mari nu l-am simtit sa se satureze chiar daca niste rusi se straduiau sa imi rupa acul S-mtrului.

Imi cer scuze pentru eventualele greseli la tastare dar nu mai am timp sa corectez.

Editat de mosu20
Link spre comentariu

  Intr-adevar BFG591 este un tranzistor foarte reusit, il folosim si noi cu succes in multe chestii. Vad ca nivelul VFO-ului scade cam mult incercati sa umblati la polarizari. De asemenea imi aduc aminte ca in exact aceeasi situati ca dv. a urmat un sfat gasit printr-o revista si care recomanda folosirea de "tranzistori de rf recuperati din receptoare radio japoneze" si intr-adevar s-a schimbat mult situatia. Oricum este mai putin important daca urmeaza sa folositi un DDS. Tot din amintiri, nu am avut probleme cu VFO-ul pe tot domeniul de reglaj. Ultima varianta proiectata de YO7LKT, a fost cu relee in locul comutatorului. 

 

  Personai nu asi renunta la etajul final cu germaniu, sigur e mai OK decit LM386.

 

  Daca tot a venit vorba, zilele astea voi face si eu o placa F sa vad cum se comporta cu componente moderne. Tot la fel voi folosi un 7805 si un 7808 -parca este nevoie si de o tensiune de 8V pe placa sau poate confund eu.

 

     Emil

Link spre comentariu

Buna seara domnule Emil si bucuros de reintilnire! Pe placa F trebuiesc 5V si 13,5V. Mai trebuie10V pe placa oscilatorului. In rest, 13,5V.

Sincer vorbind nu sunt entuziasmat de schema aceasta de VFO. Daca este construita conform specificatiilor face mutre cind este introdusa la locul ei datorita influientei montajului. Asa cum spuneam, acesta a fost un transciver primit cadou si am fost nevoit sa il refac din multe motive. Ca urmare, nu prea am avut de ales, carcasa existenta m-a dirijat spre solutii care creaza probleme. Am optat pentru refacerea lui crezind ca voi putea sa il pun in functiune in citeva saptamini dar m-am inselat. Noroc ca placile le-am montat pe niste mici balamale si cind trebuie sa lipesc-deslipesc ceva nu trebuie decit sa scot 2 suruburi, sa rabat placa si sa mesteres ce am de mesterit.

DDS-ul va fi pentru lucrul in anplasamentul de baza dar cred ca voi mai pleca pe la tara si atunci va trebui sa ma descurc cu ce are inauntru, de aceea vreau ca FLL-ul sa fie cit mai stabil. 

Desi am pastrat amplificatorul cu tranzistori pe germaniu, nu am fost multumit de el datorita faptului ca lucra cam ciudat. Cel cu 386 se comporta foarte bine asa ca ma folosesc de el. 

Despre varianta lui YO7LKT nu am gasit nimic. Este pe undeva pe internet?

Si o ultima cheste. Cred ca voi incerca sa fac oscilatorul de la analizorul de antene VK5JST cind voi avea timp. Mi se pare foarte stabil si, in plus, se poate obtine amplitudine constanta in toate benzile.

O seara buna si pe curind!

Editat de mosu20
Link spre comentariu

  Da, e fain oscilatorul de la AA. Inseamna ca la tensiunea de 10V ma gindeam eu crezind ca trebuie de 8 V. Oricum o sa folosesc dds-ul asa ca ma intereseaza mai putin. Asa cum am spus, incerc sa fac o placa F sa vad cum suna. Apropo de germaniu, daca m-as apuca si asi fi in stare sa fac un transceiver complet, l-as face folosind tranzistoare pe gerrmaniu sa vad ce iese.

 

PCB-ul de la yo7lkt l-am primit personal, dar sint 100 de ani de atunci ( era facut cu Tango PCB de DOS!!!) si nu il mai am. 

Link spre comentariu

 Am reusit sa fac oscilatorul sa scoata pe toate benzile intre 0,91 si 0.93Vef, conectat in sarcina. Stabilitate este chiar foarte buna pentru un VFO. Pina una alta ma distrez cu propagarea care mi se pare foarte curioasa si ascult ce se poate auzi. BFG-ul chiar isi face treaba foarte bine. Sunt citeva chestii care ma deranjeaza dar le voi remedia adoptind alte solutii dupa ce finalizez varianta originala. S-mtrul este foarte puturos in zona inferioara si abia pe la S6 incepe sa miste iar cele integrate lucreaza pre calde dupa gustul meu. cred ca 2 relee de 5V, miniatura, ar fi mult mai nimerite. 

Sor la treaba!

Link spre comentariu

Buna ziua. Este o varianta excelenta care respecta originalul. Ar fi interesant sa postezi placa F, asa cum ai redesenat-o pentru ca cei care vor sa construiasca un A412 complet optimizat sa prinda viteza, hi. Eventual, poate, scoti pe piata niste placi gata facute pentru cei cu timpul limitat. 

In alta ordine de idei, pot sa spun acum ca A412 este ceva mai bun decit BITX chiar daca acesta din urma are si el citeva idei notabile. Bineinteles, unele sunt si ele preluari dar asta nu schimba fondul problemei. La A412 sunt destule minusuri dar totul este rezolvabil. Cred ca dupa ce termin de ansamblat statia voi incerca sa remediez ceeace nu imi place sunt curios daca va iesi ceva mai de Doamne-ajuta!. Mai am de verificat finalul (varianta originala) si de executat o parte din reglajele finale. Din cite sesizez mai sunt persoane care construiesc A412 si m-ar bucura sa mai aud si alte pareri.

Editat de mosu20
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări