Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P3C-E & EF80 PP AB2

RockDok

Postări Recomandate

Idem cu soldemask ?!

Second:

Solder mask or solder stop mask or solder resist is a thin lacquer-like layer of polymer that is usually applied to the copper traces of a printed circuit board (PCB) for protection against oxidation and to prevent solder bridges from forming between closely spaced solder pads. A solder bridge is an unintended electrical connection between two conductors by means of a small blob of solder. PCBs use solder masks to prevent this from happening. Solder mask is not always used for hand soldered assemblies, but is essential for mass-produced boards that are soldered automatically using reflow or solder bath techniques. Once applied, openings must be made in the solder mask wherever components are soldered, which is accomplished using photolithography.[1] Solder mask is traditionally green but is now available in many colors.

Solder mask comes in different media depending upon the demands of the application. The lowest-cost solder mask is epoxy liquid that is silkscreened through the pattern onto the PCB. Other types are the liquid photoimageable solder mask (LPSM) inks and dry film photoimageable solder mask (DFSM). LPSM can be silkscreened or sprayed on the PCB, exposed to the pattern and developed to provide openings in the pattern for parts to be soldered to the copper pads. DFSM is vacuum laminated on the PCB then exposed and developed. All three processes go through a thermal cure of some type after the pattern is defined.

In electronic design automation, the solder mask is treated as a layer of the printed circuit board, and is described as a Gerber file like any other layer, such as the copper and silkscreen layers.[2]

Editat de Cristian74
Link spre comentariu

Un PCB proiectat @sebi_c pentru un amplificator cu tuburi (stereo PP GU17),un amplificator fara niciun fel de zgomot si fara nicio problema de descarcare HT.

In poze o fata si cealalta,se observa traseele de filamente pe PCB.

post-175212-0-36143700-1444233848_thumb.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Sursa dubla stabilizata 800V/100W cu lampi, tensiune de intrare 1000V. post-177784-0-12882400-1444256055_thumb.jpg

Amplificator GU17 (2x10W), tensiune anodica 300V, sursa stabilizata pe aceeasi placa, de la topicul GU17superbas. http://www.elforum.info/uploads/monthly_12_2013/post-17079-139829724283.jpg

Amplificator GU19 cu sursa stabilizata separata de 500V/100W, tensiune de intrare 600V. post-177784-0-29420500-1444257053_thumb.jpg 

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Ma bucur pentru tine, se pare ca stii utiliza vre-un "pcblayout" si ai gasit o firma sa-ti execute cablajul. Nu vad insa fata de masa, n-ai gasit-o la mine si te-ai umplut de zimbet. Ei bine, nici eu nu am vazut-o la tine si m-a umflat risu'. Parca despre asta era vorba, nu? Nu vad nici vre-un smps sau vre-un interstage, vad in schimb j' de sirme, aveai mai putine daca nu foloseai pcb-ul. Vad si o stiva de postari off-topic de la #76 pina aici, inclusiv.

Editat de RockDok
Link spre comentariu

La acest tip de PCB...

Posted Image

facea referire sebi c, si e foarte corect ce a specificat.

Daca se poate nu mai radeti de PCB-urile voastre, si faceti-le sa arate ca exemplul de mai sus.

Editat de Cristian74
Link spre comentariu

Pentru nimic in lume, si nu vad inca fata de masa ci un traseu de masa incolacit pe linga toate piesele, din punct de vedere electric o bordura ce inconjoara tot cablajul, de ce ar trebui eu sa fac asa ceva?

Link spre comentariu

La acest tip de PCB...

facea referire sebi c, si e foarte corect ce a specificat.

Daca se poate nu mai radeti de PCB-urile voastre, si faceti-le sa arate ca exemplul de mai sus.

Ar fi interesant de stiut si la ce proiect este utilizat acest tip de PCB din exemplul de mai sus,pentru ca studiat atent apar si aici cateva inadvertente in ceea ce priveste logica desenului in functie de schema,doar din ce am intuit eu ca ar fi adica un PP sau doua SE sau orice altceva stereo,deci pentru a analiza un PCB trebuie sa vedem si schema respectiva.

PCB-urile lui @sebi_c le stiu foarte bine,schema este arhicunoscuta pe acest forum,iar amplificatorul l-au ascultat cativa membri (25...30 de tubari pasionati) ai acestui forum la o intalnire a lamparilor si nu vreau sa intelegeti ca as avea un interes in ceea ce priveste amplificatoarele lui @sebi_c,dar a fost exemplul cel mai la indemana de pe acest forum.

Sunt 100% convins ca PCB-urile lui @RokDok sunt gandite si ca nu au zgomote,personal imi plac insa nu trebuie luata ca o critica parerea lui @sebi_c,pentru ca eu o vad doar ca o parere personala si atat.

Ieratat sa-mi fie,ce inseamna PCB cu "fata de masa",chiar nu stiu ce inseamna asta credeti-ma,e un jargon sau o greseala de exprimare ??? :nas:

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ma bucur pentru tine, se pare ca stii utiliza vre-un "pcblayout" si ai gasit o firma sa-ti execute cablajul. Nu vad insa fata de masa, n-ai gasit-o la mine si te-ai umplut de zimbet. Ei bine, nici eu nu am vazut-o la tine si m-a umflat risu'. Parca despre asta era vorba, nu? Nu vad nici vre-un smps sau vre-un interstage, vad in schimb j' de sirme, aveai mai putine daca nu foloseai pcb-ul. Vad si o stiva de postari off-topic de la #76 pina aici, inclusiv.

Se pare ca ma iei la „misto„! Eu am observat ca faci un arici in 2cm^2, doar atat!

Toate cele aratate sunt realizate si terminate, nu chestiuni insailate, unele chiar prezentate in amanunt aici pe forum. Sigur ca sunt si sarme pentru ca in proiect se folosesc si transformatoare, mufe, etc. Nu am utilizat un layer numai cu plan de masa, din cauze obiective, din cauza unor conectii ce necesita trasee mai groase cat si inchiderea unor bucle cat mai neradiante, numai pe doua straturi, dar iti promit ca am sa fac si unul intr-o maniera mai aproape de ce am spus. Te asigur ca PCB aratate sunt analizate in amanunt si supuse unor masuratori detaliate!

Oricum pe doua straturi si cu tensiuni mari nu e intodeauna posibil 100%, si nici nu sustin ca la un cablaj cu doua straturi se pot indeplini toate dorintele. Da, la multistrat e altceva, dar acest lucru costa mult si nici nu sunt convins ca merita. Poate tehnologiile viitoare vor fi mai accesibile.

Nu folosesc SMPS din alte motive in proiectele cu lampi, desi am proiectat si realizat invertoare pentru motoare de inductie de sute de amperi, surse in comutatie, microsisteme cu DSP, etc.

Nu sunt adeptul transformatorului interstage, deocamdata. Poate o sa tratez odata cu Dorin!

Ca ai adus vorba de radio, pot arata si un mic proiect aici:

http://www.elforum.info/uploads/monthly_11_2012/post-17079-13982952779.jpg

http://www.elforum.info/uploads/monthly_11_2012/post-17079-139829527794.jpg

PS: Ai vazut, probabil, ca nu-mi fac aici jurnal de realizare cu fiecare proiect sau ca nu intreb despre una sau alta, asta e alta treaba! Fiecare cu stilul sau!

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

sebi c, este foarte corect ce ai subliniat >>link in postarea (#87).Eu din curiozitate am studiat si PCB-uri de la amplifuri foarte scumpe si am remarcat ca acestea sunt facute exact asa cum le-ai definit.

Editat de Cristian74
Link spre comentariu

Bine, n-o sa mai fac arici pe 2cmp dar de-un fugu tot iese. Inca nu am inteles unde am gresit si undei fatza de masa in toate exemplele de mai sus, si pe care eu nu o am ( "fatza de masa" - usor ironic la un dublu placat, cel putin, la care una din fetze este GND), si pentru care a inceput toata comedia asta icepind cu postul #74. Cind ziceam de RF ma gindeam la TVDx, convertoare, aplif-uri, selectoare unde o fatza de masa este aproape obligatorie din chiar mai multe motive. Cind ziceam de smps-uri si interstage ma gindeam ca poate revenim on-topic. Intrebarea ramine, unde am gresit cablajul?

Editat de RockDok
Link spre comentariu

N-am zis ca ai gresit, doar ca am observat micile obsesii, stii tu despre ce-i vorba!

Chestiunea cu un layer exclusiv de masa, era opusul stilului tau, asa ca l-am folosit pentru exemplificare. In fapt poti sa-ti construiesti plane de masa sau alimentare pe ambele fete, dupa convenienta, important e sa ai Z (formulare impersonala, nu ma refer la d-ta) cat mai mic pentru ce inseamna potential comun. In rest, nu vreau sa ajungem la strip-line sau cine stie ce configuratii dependente de cablaj, doar lucram cu niste frecvente de lucru destul de umane.

Sa stii ca ti-am urmarit multe dintre proiectele d-tale de surse, digitale(am vazut ca-ti place sa lucrezi paralel, de ex), etc. N-am vrut sa fac vreo observatie fie din motive de lene, fie ca eram inghesuit cu timpul, dar constat acum ca, bine am facut!

Altfel, nu vreau sa-ti modifici stilul, dar daca vrei sa postezi singur in topicurile d-tale, asa cum am sesizat, iti voi respecta dorinta! Cum zice romanul, m-am bagat in ..., asa-mi trebuie!

Nu mai am nici o observatie! :-)

Link spre comentariu

Strip line, un bun exemplu de utilizare a unui layer de masa, chiar am bagat niste amplif-uri de antena pentru Beograd II si Novisad cindva, demult, cu strip line pe ceramic. Chiar si un selector cu BF960. Cuplaj in picior, l/4. Un strip combinat cu un Z mic si jucaus, eta' cheia succesului!  Nu am zis nicaieri ca as vrea sa postez numai eu, nu tin minte sa fi postat nicaieri ceva in afara subiectului in anii in care mi-am afisat lipelile pa situ' asta. Totusi de cind respectarea legaturilor, mai mult sau mai putin, in stea ar reprezenta o obsesie? Ca nu ai nimic de spus despre smps-uri imi pare rau fiindca tin bine minte ca tu mi-ai zis prima oara de drivere dedicate. 

Editat de RockDok
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări