Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Disjunctor diferential pentru toata casa?

Postări Recomandate

Vizitator twinkly.red

Maestre, valoarea curentului rezidual asa cum este el inscriptionat pe automata, are legatura strict cu TIMPUL DE DECONECTARE. O valoare mai mare a curentului rezidual permite deconectarea mai tarzie a disjunctorului.

La ce ajuta asta ? Simplu: Daca afara dupa contor ai 300 mA, in casa in tablou ai 30mA, iar pentru baie ai 10 mA, fiecare se deconecteaza in functie de gravitatea defectului. Daca defectul apare la computer, va pica diferentialul de 30 mA, prin care este alimentat computerul. Restul circuitelor, care sunt alimentate prin cel de 300mA raman active, deoarece acesta are nevoie de timp mai mult pentru deconectare. La fel si pentru cel de 10mA de pe baie. Va deconecta cu mult timp inaintea celui de 30mA, astfel incat tot ce nu este alimentat prin cel de 10mA ramane active. 

Cu alte cuvinte, scopul calibrarii curentului rezidual este acela de a crea o selectie, sau o succesiune, a deconectarii circuitelor.

In general sigurantele diferentiale de 300 mA se folosesc in BMP-uri pentru a impiedica furtul de curent, in rest mai au si avantajul ca protejeaza de incendii cauzate de instalatia electrica.

Ai vrut sa spui ca "nu exclude necesitatea" unei impamantari etc.... Si - "Astfel ca nu vei fi niciodata INAFARA pericolului de electrocutare".

Da, este absolut obligatorie impamantarea independenta de disj diferential, a aparatelor care prezinta componente externe conductoare. Boiler, masina spalat, calculator cu carcasa metalica, si altele.

Trebuie ținut cont totuși că prezența siguranței diferențiale nu exclude prezența unei împământări la boiler și mașina de spălat. Astfel că nu vei fi niciodată în pericol de electrocutare.Nu trebuie să te bazezi doar pe siguranța diferențială.

Link spre comentariu
Vizitator twinkly.red

Nu ma innebuni Gicule ! Chiar asa ? Ia mai gandeste-te !  :)

Nu exista nici o legatura intre impamantare si siguranta diferentiala, aceasta din urma isi face treaba complet independent de existenta prizei de pamant.

Salutare!

M-am hotarat in sfarsit sa cumpar o siguranta automata diferentiala si am inceput sa caut online. Am gasit cateva care par sa fie identice din punct de vedere al functionalitatii si totusi sunt diferente enorme de pret (produse de aceeasi firma, vandute pe acelasi site). Sunt nedumerit, nu reusesc sa-mi dau seama care este diferenta intre ele care justifica o asemenea diferenta de pret. Daca ar avea cineva timp sa arunce o privire si sa-mi scrie o opinie, as fi foarte recunoscator.

1. http://ro.elektromarket.eu/ro/product/6118.html

2. http://ro.elektromarket.eu/ro/product/1.html

3. http://ro.elektromarket.eu/ro/product/273.html

4. http://ro.elektromarket.eu/ro/product/293.html

Dupa cum vedeti, toate sunt sigurante automate de 10A cu protectie diferentiala de 30 mA. Mi-se pare ca toate sunt cu faza si nul, desi la unele scrie 2P, la altele 1P+N (oare care este diferenta?).

Multumesc anticipat!

Link-urile nu se mai deschid, nu pot sa le vad. 2P inseamna ca ambele elemente sunt fuzibile. 1P+N inseamna ca una este fuzibila, iar nulul este direct. Totusi in constructia ei, are montate bobinele pentru diferentiere si pe pol si pe nul. Ca si la 2P.

Editat de twinkly.red
Link spre comentariu

Electrocasnicele cu risc mai mare de electrocutare (masina de spalat, frigider...) au carcasa metalica obligatoriu legata la firul de impamantare care merge la stecher.

Daca priza la care conectezi consumatorul are impamantare, siguranta diferentiala va sesiza scurgerea de curent spre pamant.

Cand se atinge valoarea pentru care a fost fabricata ( de ex. 25mA ) intrerupe circuitul si te protejeaza de electrocutare daca atingi carcasa incorect izolata de reteaua electrica.

Daca priza la care conectezi consumatorul NU are impamantare, siguranta diferentiala NU sesiseaza situatia in care ai faza la carcasa si e pericol.

Cam asta este protectia pentru care a fost gandita.

Pune un bec de 220V sau alt consumator  intre faza si impamantare la o priza si daca sare siguranta este OK.

Link spre comentariu

Daca priza la care conectezi consumatorul NU are impamantare, siguranta diferentiala NU sesiseaza situatia in care ai faza la carcasa si e pericol

In momentul atingerii carcasei se scurge prin corp spre pamant un curent, care in momentul cand depaseste 30mA face ca siguranta diferentiala sa decupleze circuitul.

Am citit toate discutiile si in cel putin patru cazuri se afirma eronat legatura dintre impamantare si siguranta diferentiala .

Aici este bine prezentat principiul de functionare http://mesterucasei.com/siguranta-automata-diferentiala-principiul-de-functionare/

Link spre comentariu

In momentul atingerii carcasei se scurge prin corp spre pamant un curent, care in momentul cand depaseste 30mA face ca siguranta diferentiala sa decupleze circuitul.

Am citit toate discutiile si in cel putin patru cazuri se afirma eronat legatura dintre impamantare si siguranta diferentiala .

Aici este bine prezentat principiul de functionare http://mesterucasei.com/siguranta-automata-diferentiala-principiul-de-functionare/

bogdan546

Functionarea descrisa de tine este una care nu este de dorit, deoarece in momentul in care atingi carcasa, chiar daca diferentiala declanseaza, tu vei simti destul de puternic socul electric inainte de producerea declansarii. Daca in schimb carcasa respectiva este legata la priza de pamant a cladirii, curentul rezidual se va scurge la pamant si cand valoarea lui va atinge valoarea nominala a diferentialei, aceasta va declansa fara ca tu sa mai suporti acel soc electric neplacut.

Nu numai ca exista o legatura intre impamantare si protectia diferentiala, dar normativul I7 chiar specifica foarte clar ca protectia prin legare la pamant este masura de protectie de baza, in timp ce protectia diferentiala este masura de protectie complementara. Este undeva un paragraf care specifica faptul ca protectia diferentiala poate fi considerata masura principala in cazul instalatiilor din cladiri de locuit. Eu inclin sa cred ca au introdus asta pentru ca exista multe blocuri vechi, construite in perioada anilor 50-60, care nu au fost prevazute prin constructie cu prize locale de pamant, asa cum toate blocurile construite in perioada anilor 60-80, chiar daca au prize de pamant, au fost prevazute cu impamantare doar la prizele din bucatarii si holuri, nu si la cele din camerele de locuit, ori in aceste cazuri, executia unei prize de pamant sau refacerea circuitelor de prize poate sa nu fie posibila, motiv pentru care se admite existenta DOAR a protectiei diferentiale.

Repet insa, varianta corecta si normala este protectie principala (impamantare)+protectie complementara (diferentiala) si este singura varianta admisa de normativ in cazul instalatiilor noi sau al modernizarii si/sau extinderii instalatiilor existente. Iar impamantarea este OBLIGATORIE inclusiv la circuitele de iluminat.

Editat de flomelomanul
Link spre comentariu

bogdan546 pana la 15mA prin corp simti numai durere, peste 15mA apare contractia musculara care te poate impiedica sa te desprinzi de obiectul atins. Fa tu un test la 30mA daca ai curaj   :)

m-am curentat de multe ori si pot spune ca-I o diferenta mare cand ai un diferential . socul a fost f mic si scurt prin comparatie cu o electrocutare "clasica" unde era sa

cad de pe scara,mi-au sarit sculele din mana,etc...

acum cred ca depinde si de rezistenta la current a fiecaruia...dar cu siguranta montarea unui diferential face diferenta..

Link spre comentariu
Vizitator twinkly.red

o sugestie: circuitele critice, cum ar fi cel de alimentare al centralei termice, sau detectorul de gaz, ar fi bine sa nu fie protejate de diferentiale, in plus ar fi bine sa alimentati acesti consumatori pe propriul circuit.

succes!

De ce anume sa nu fie protejate circuitele "critice" ? Si ce anume inseamna "circuite critice" ?

Din cate stiu impamantarea nu are legatura cu siguranta diferentiala, ea doar sesizeaza cand intre faza si nul intervine o diferenta de 30mA si atunci declanseaza.

siguranta diferentiala are legatura EXACT cu impamantarea.

Link spre comentariu
Chiar la centrala termica, care are legatura directa cu apa, este importanta o siguranta diferentiala pentru cazul in care s-ar defecta ceva. Mai bine stai cateva ore in frig (daca nu esti acasa in momentul cand siguranta diferentiala decupleaza) decat sa te curentezi cand pui mana pe calorifer sau cand faci dus...

Exista asa un mit care spune ca si la frigidere / congelatoare este bine sa nu fie pe circuite cu sigurante diferentiale, acest mit a aparut din cauza ca la unii cu aparate invechite si prost izolate se decupla din cand in cand siguranta diferentiala "fara niciun motiv" si atunci cand nimeni nu a fost acasa. Mai este si faptul ca in ziua de azi mai multe aparate au protectii de supratensiune in interior si vara cand tuna si fulgera mult, se poate intampla ca siguranta diferentiala sa decupleze, dar asta se intampla foarte rar.

Pentru "circuite critice" exista sigurante diferentiale speciale care decupleaza cu intarziere (daca scurgerea persista mai mult timp) sau care dupa decuplare (dupa cateva secunde) se recupleaza automat de cateva ori inainte de decuplarea definitiva.

Impamantarea este intotdeauna protectia principala, siguranta diferentiala este doar protectie complementara - asa cum a scris si colegul flomelomanul mai sus. Asta si din motivul ca sigurantele diferentiale se pot defecta si atunci practic nu mai exista protectie (de asta se testeaza lunar / periodic functionarea corecta a sigurantelor diferentiale - cum scrie si pe sigurante). Dar si in cazul locuintelor care nu au deloc impamantare, sigurantele diferentiale sunt utile deoarece ele decupleaza in cazul scurgerilor de curent, dar cum au scris si colegii mai sus, in caz ca nu exista impamantare, utilizatorul probabil se va curenta in cazul unei defectiuni de izolatie (abia atunci s-ar decupla siguranta cand curentul trece prin utilizator), pe cand in cazul in care ar exista impamantare, siguranta ar decupla imediat ce apare defectul de izolatie, fara ca cineva sa se mai curenteze atingand carcasa aparatului defect.
Link spre comentariu

Chiar la centrala termica, care are legatura directa cu apa, este importanta o siguranta diferentiala pentru cazul in care s-ar defecta ceva. Mai bine stai cateva ore in frig (daca nu esti acasa in momentul cand siguranta diferentiala decupleaza) decat sa te curentezi cand pui mana pe calorifer sau cand faci dus...

belasajgo

A-propos de diferentiala pentru centrala termica, mi-am adus aminte de o intamplare : un amic de-al meu, administrator al unei firme autorizate ANRE, mi-a povestit in urma cu vreo 3 ani ca o impamantare buna in tandem cu o diferentiala de 10 mA pe circuitul centralei termice cu gaz i-au salvat viata. Omul facea dus linistit cand, la un moment dat, i s-a parut ca vede o flama in cada si, instantaneu, la dus a inceput sa curga apa rece. Si-a dat seama ca s-a intamplat ceva cu centrala si a chemat echipa de service, care a constatat ca, din cauza unei cablari eronate in fabrica, un conductor de la un senzor era prea aproape de arzator. Prin urmare, izolatia conductorului s-a topit in timp, ajungand ca partea metalica sa atinga schimbatorul de caldura iar faza de230 V de la respectivul conductor a ajuns prin jetul de apa in cada de dus. Intrucat amicul meu isi facuse instalatia electrica a casei respectand strict normativul I7, toate partile metalice ale cazii erau legate la pamant prin legaturi de echipotentializare iar cand jetul a atins cada s-a produs declansarea diferentialei.

Am scris cele de mai sus cu dedicatie speciala pentru cei care sustin ca impamantarea si protectia diferentiala n-au nicio treaba una cu alta.

Link spre comentariu

Exact asta incerc sa explic si eu oamenilor cand se vorbeste despre sigurante diferentiale...

Atatea locuinte am vazut deja cu instant / boiler electric sau cu centrala termica, dar fara siguranta diferentiala... Mai ales la instant-uri si boilere electrice, in astfel de locuri imi este frica sa folosesc apa de la robinet pentru a ma spala pe maini...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Se face destula confuzie pe aici cu impamantarea. Explicatia simpla este : ca sa apara diferenta de curent intre curentul de pe conductorul de faza si cel de nul trebuie ca o parte din curentul de faza sa fie deviat prin "ceva" la pamant si apoi la conductorul principal de nul al tabloului electric. Acel "ceva" este conductorul de impamantare care se leaga dinaintea sigurantei diferentiale si care curent ocoleste acea siguranta facand-o sa declanseze. De aceea aparatele electrice cu suprafata metalica mare a carcasei au cel de al treilea fir. Este necesar sa existe acel conductor in orice instalatie si necesitatea lui apare din faptul ca prin acel conductor va  circula curentul de defect care altfel ar trece prin corpul omului. O diferentiala va lucra si fara acest al treilea fir cu conditia ca traseul electric sa se inchida la pamant printr-o rezistenta cu valoarea maxima la care curentul rezidual declanseaza. Siguranta diferentiala nu "stie" daca exista fir de impamantare in instalatie, ea se "uita" la diferenta intre cei doi curenti, faza si nul. Cand "vede" o diferenta intre cei doi curenti ea declanseaza indiferent ca acel curent se intoarce prin conductorul de impamantare sau prin piciorul omului care sta pe pamant.

Diferentialele actuale sunt calculate sa declanseze incepand de la 0,5In asa ca o diferentiala de 30mA va incepe sa declanseze de la 15mA iar, din ce cunosc, regula de declansare in UE este de maximum 0,4 secunde.

Cu introducerea UPS-urilor si a invertoarelor pentru instalatii solare sau "aer conditionate" a aparut necesitatea de a exista diferentiale care sa poata lucra si in conditiile existentei unui curent continuu prin instalatie asa ca au aparut variantele A, B spre deosebire de varianta AC, cea mai uzuala, care era inactivata (se satureaza miezul transformatorului de curent) la curenti continui de valoare mica care treceau prin ea. Simptomul este ca nu declanseaza la apasarea butonului de test iar scoasa si testata separat functioneaza corect.

Raspunsul nu s-a dorit o explicatie tehnica greu de inteles.

Din experienta personala (sedinte de breack-dance), pot spune ca o diferentiala isi merita toti banii mai ales cand lucrezi la inaltime in apropierea unor circuite cu izolatia compromisa. Este diferenta dintre a butona acum pe forum si de a fi mentionat doar intr-o amintire.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări