Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Disjunctor diferential pentru toata casa?

BazsoDombiAndras

Postări Recomandate

Deocamdata mi-am cumparat o diferentiala de 30 mA de la Scheider Electric, parca la pretul de 120 RON. Il folosesc direct intre sursa de curent si toti consumatorii, cum panuiesc sa fac si cu toata casa, dar in cazul de fata sursa de curent este un invertor de 230V de la baterii (instalatie solara). Aici chiar am nevoie foarte mare de aceasta diferentiala pentru ca prizele de la invertor nu sunt impamantate (asta din cauza ca planul initial a fost sa am tensiune de 12V in aceste prize). Dupa cateva saptamani totul pare OK, diferentiala declanseaza la apasarea butonului de Test dar nu declanseaza in alte cazuri (desi nu am incercat, evident, sa ma curentez intentionat, sa vad daca ma salveaza sau nu). Am folosit lampi cu bec, LED-uri, mini-caluclatoare, televizor, ceas desteptator, modem, etc de la aceste prize si totul e OK.

Asadar urmatorul pas va fi sa-mi cumpar inca o diferentaiala de acest tip si sa-l montez intre firele de intrare ale retelei in tabloul principal din casa, legand toate circuitele la aceasta diferentiala (apoi va avea fiecare circuit siguranta proprie).

Link spre comentariu

Deocamdata mi-am cumparat o diferentiala de 30 mA de la Scheider Electric, parca la pretul de 120 RON. Il folosesc direct intre sursa de curent si toti consumatorii, cum panuiesc sa fac si cu toata casa, dar in cazul de fata sursa de curent este un invertor de 230V de la baterii (instalatie solara). Aici chiar am nevoie foarte mare de aceasta diferentiala pentru ca prizele de la invertor nu sunt impamantate (asta din cauza ca planul initial a fost sa am tensiune de 12V in aceste prize). Dupa cateva saptamani totul pare OK, diferentiala declanseaza la apasarea butonului de Test dar nu declanseaza in alte cazuri (desi nu am incercat, evident, sa ma curentez intentionat, sa vad daca ma salveaza sau nu). Am folosit lampi cu bec, LED-uri, mini-caluclatoare, televizor, ceas desteptator, modem, etc de la aceste prize si totul e OK.

Asadar urmatorul pas va fi sa-mi cumpar inca o diferentaiala de acest tip si sa-l montez intre firele de intrare ale retelei in tabloul principal din casa, legand toate circuitele la aceasta diferentiala (apoi va avea fiecare circuit siguranta proprie).

Din cate stiu impamantarea nu are legatura cu siguranta diferentiala, ea doar sesizeaza cand intre faza si nul intervine o diferenta de 30mA si atunci declanseaza.

Link spre comentariu

Nu este bine ca la acele prize nu exista impamantare. La aparatele cu dubla izolatie nu este problema, dar daca se folosesc si aparate cu carcasa metalica cu stecher Schuko, acolo deja ar trebui si impamantare. Cateodata pot si prin inductie sa apara tensiuni periculoase. In afara de asta, siguranta respectiva oricand se poate defecta, iar daca nu este impamantare la acele prize, nu mai esti deloc protejat de electrocutare. De asta se scrie pe fiecare siguranta diferentiala ca trebuie testata saptamanal / lunar / semestrial.

Eu nu m-as baza asa mult pe faptul ca siguranta diferentiala de 30 mA imi salveaza viata, asta depinde si de conditiile in care are loc electrocutarea, de viteza de decuplare a sigurantei diferentiale la sesizarea scurgerii de curent, de varsta persoanei electrocutate, etc. De exemplu pentru cabina sau vana cu hidromasaj se pun sigurante diferentiale de 10 mA.

Salut, eu cred ca brandul de diferentiale nu are o importanta foarte mare atata timp cat sigurantele sunt facute de firme renumite in acest domeniu. Legat de mA-perii unei diferentiale, din cate stiu eu pt uzul casnic se folosesc cele de 30mA pentru ca teoretic deconecteaza inainte ca impulsul electric sa ajunga la inima. 300mA sunt pt consumuri mari si se folosesc in general la tablourile cladirilor. [...]

In general sigurantele diferentiale de 300 mA se folosesc in BMP-uri pentru a impiedica furtul de curent, in rest mai au si avantajul ca protejeaza de incendii cauzate de instalatia electrica. Sigurantele diferentiale de 30 mA se folosesc pentru protectia utilizatorilor, deoarece un curent de 30 mA de obicei nu cauzeaza moartea unui om. Aici insa exista si exceptii, depinde in ce conditii are loc electrocutarea. De exemplu pentru cabina sau vana cu hidromasaj se pun sigurante diferentiale de 10 mA deoarece acolo utilizatorul este in contact cu apa.

Legat de brand-ul sigurantelor, eu cred ca are totusi importanta cine le fabrica. De exemplu la sigurantele de la Siemens si de la ABB nu am vazut sigurante care sa fie defecte din fabricatie si sa ajunga la vanzare. Pe cand de exemplu la Eaton s-a intamplat asa ceva pentru scurt timp, atunci cand productia a fost mutata in Romania, in ciuda faptului ca produsele Eaton au o reputatie buna.

Link spre comentariu

Da, stiu. Nici eu nu as vrea sa ma bazez pe asta complet, dar in orice caz e mai bine decat nimic, pana cand voi renova casa si voi pune impamantare. Acum nu am cum. Oricum de pe bateri nu voi face hirdomasaj sau inductie, voi rula doar aparate micute.

Link spre comentariu

Din cate stiu impamantarea nu are legatura cu siguranta diferentiala, ea doar sesizeaza cand intre faza si nul intervine o diferenta de 30mA si atunci declanseaza.

In principiu asa este, siguranta diferentiala decupleaza cand sesizeaza o diferenta intre faza si nul.

Daca ai ghinion, exista posibilitatea sa te curentezi fara ca siguranta diferentiala sa decupleze, asta in cazul in care atingi simultan faza si nulul si nu are loc o scurgere catre pamant. Este putin probabil sa se intample asa ceva, sa nu apara o scurgere si catre pamant la electrocutare, insa nu este exclus.

Link spre comentariu

In general sigurantele diferentiale de 300 mA se folosesc in BMP-uri pentru a impiedica furtul de curent, in rest mai au si avantajul ca protejeaza de incendii cauzate de instalatia electrica.

Pai si care este principiul prin care aia de 300mA protejeaza de furturi de curent?

Link spre comentariu

Pai si care este principiul prin care aia de 300mA protejeaza de furturi de curent?

Nu este permis sa discutam pe forum in detaliu despre aceasta tema (pe buna dreptate). Ca sa intelegi cum impiedica o siguranta diferentiala furtul de curent, ar trebui prima data sa stii si ce metode au folosit pe vremuri oamenii pentru a fura curent. Ajunge de stiut ca sigurantele diferentiale din BMP-uri impiedica furtul de curent, valoarea sigurantei diferentiale nici nu conteaza asa mult, deoarece orice siguranta diferentiala impiedica furtul. Dar ma gandesc ca in ziua de azi si contoarele electrice digitale au mecanism de detectare a tentativelor de furt, ar fi aiurea sa nu aibe, la cat de dezvoltata este tehnologia in domeniu.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Subiectul e putin cam vechi, dar incerc sa-l "resuscitez" putin, intrucat am citit in cateva mesaje ideea ca protectia diferentiala nu are legatura cu priza de pamant a cladirii. Nimic mai gresit!!

Oameni buni, protectia diferentiala functioneaza cel mai bine impreuna cu priza de pamant, iar explicatia este foarte simpla : atunci cand la un consumator cu carcasa metalica, conectat intr-o priza cu impamantare al carei circuit este protejat cu dispozitiv diferential, apare un curent de scurgere rezidual pe carcasa metalica a aparatului, el este dirijat la pamant prin instalatia de impamantare, iar cand valoarea acestui curent rezidual devine egala cu valoarea curentului nominal diferential al dispozitivului de protectie (de ex. 30 mA), disjunctorul diferential va declansa, prevenind astfel aparitia unor curenti de defect de valori mai mari, care pot duce chiar la scurtcircuite faza/pamant in cazuri extreme. Normativul I7 stipuleaza foarte clar ca protectia prin legare la pamant este masura principala, iar protectia diferentiala este masura complementara de protectie. Bineinteles ca diferentiala functioneaza si intr-un circuit care nu are conductor de protectie, sau in cazul in care se atinge accidental o parte metalica aflata sub tensiune in functionare normala (de ex. un conductor cu izolatia deteriorata), dar in acest caz utilizatorul va resimti socul electric inainte de declansarea diferentiale, dar acest soc nu-i va fi fatal (sau asa ar trebui sa fie teoretic), pe cand in primul caz nu se va produce niciun soc electric.

Link spre comentariu

Depinde și de sensibilitatea și rezistența pielii fiecăruia. Nu te poți baza doar pe diferențială, împământarea e cea mai sigură, unii pot ,,da colțul,, cu mult sub cei 30mA necesari diferențialei să declanșeze...

Link spre comentariu

Nu stiu cum e cu diferentialele astea,dar un ABB de 30mA m-a scuturat serios si n-a sarit. Am luat din greseala o surubelnita mecanica cu partea metalica iesind din maner.

La test a sarit.

Asta pentru ca valoarea curentului care a trecut prin corpul dumneavoastra a fost mai mica decat valoarea curentului rezidual nominal al diferentialei, chiar daca dvs. ati simtit puternic socul.

Link spre comentariu

Un curent de doar 10-20mA vă poate ucide sau vă poate provoca un șoc destul de puternic, mai ales dacă aveți mâini umede, cu rezistență relativ mică.Contează și calea de închidere a curentului față de pământ (mână-mână, mînă-picior, etc) și starea generală de sănătate.... Am mai spus anterior, nu toți resimțim la fel efectele curentului electric. Acea siguranță diferențială are curentul de declanșare de 30mA din considerentul că mai pot apărea și unii curenți paraziți cauzați de cuplaje capacitive sau chiar umezeală și însumarea lor ar duce la declanșări false.De exemplu, condensul pe izolația rezistenței de încălzire (la rece) de la mașina de spălat, sau chiar frigiderul. Între cablajele foarte apropiate de trasee de masă pot apărea mici curenți induși capacitiv....

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator twinkly.red

Da, disjunctorul diferential salveaza vieti. Este exact ceea ce a lipsit din normativul de protectie.

Ai multe sigurante automate in tablou deoarece ai multe circuite separate, ceea ce este foarte bine. O siguranta diferentiala te ajuta mult in acest moment si nu are nici un dezavantaj. Valoarea curentului de operare trebuie aleasa in functie de puterea contractata cu societatea care iti vinde energia electrica. De regula aceasta este 5 KW la locuinte civile. Ceea ce inseamna ca ai nevoie de 25A. Iar valoarea curentului residual trebuie sa fie de MAXIM 30 mA. O valoare mai mare nu iti ajuta cu nimic.

Nu va hazardati sa cumparati disjunctoare automate cu valori mai mari "ca sa tina". Ele au scopul de a proteja instalatia. In momentul in care valoarea curentului nominal sau rezidual nu este conforma, ai problem mai mici sau mai tragice.

Exista diferentiale cu valoarea de rezidual de 10 mA. Acelea sunt recomandate pentru circuite aflate in ncaperi cu risc mai mare, cum ar fi sauna, baie, bucatarie etc.

Cum spuneam, un singur diferential iti este mai mult decat suicient pentru tata casa.

Sanatate !

Buna ziua tuturor!

Zilele astea citeam pe undeva ca disjunctoarele diferentiale ar putea salva cel putin 60-70% dintre cei care mor electrocutati zilnic prin lume.

La mine in tabloul electric al casei exista vreo 15 inrerupatoare automate, dar niciunul nu este diferential. Asa a facut electricianul, probabil ca sa ma scape de costuri, sau cine stie la ce s-a gandit...

Eu personal as dormi mai linistit noaptea daca as avea diferentiale. Din pacate in tabloul electric al casei pot face loc in cel mai bun caz pentru un singur disjuctor automat (care ocupa 2 locuri). Asadar m-am gadit ca ar fi bine sa montez una diferentiala la intrarea firelor principale in tablou, iar la iesirea acestei diferentiale sa leg restul intrerupatoarelor, asa cum sunt legate astazi direct al firele de intrare.

Diferentiala ar fi una de 30mA, 32A, ca acesta de exemplu:

http://www.dedeman.ro/cluj-napoca/disjunctor-diferential-dpna-vigi-32a-30ma-a9d34632.html

Ce parere aveti despre asta? Este in regula? Sau nu e o idee buna sa pui o singura diferentiala pe toata casa? E posibil ca prin toti consumatorii din casa sa apara frecvent "pierderi" mai mari de 30mA si diferentiala sa-mi tot deconecteze consumatorii? Sau ar fi vreun alt motiv pentru care nu ar trebui sa incerc asta?

Va multumesc anticipat!

In cazul in care folosesti invertor, montezi diferentiala imediat la iesirea din el.

Atentie la montarea unui diferential !!! El ofera posibilitatea crearii unei impamatari artificiale, dar daca nu-l montezi correct il pui degeaba. Nu e problema de banii dati pe el, ci aceea ca nu cumva sa insele asteptarile in caz de pericol .

Nu conteaza ce aparat folosesti pentru testare. Important este sa-l montezi correct. Apoi el isi face treaba. Daca a existat o perioada cand nu si-a facut treaba, e foarte probabil sa sa nu-l fi montat correct si aceste "erori"  sa se mai repete.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări