Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Disjunctor diferential pentru toata casa?


BazsoDombiAndras

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor!

 

Zilele astea citeam pe undeva ca disjunctoarele diferentiale ar putea salva cel putin 60-70% dintre cei care mor electrocutati zilnic prin lume.

La mine in tabloul electric al casei exista vreo 15 inrerupatoare automate, dar niciunul nu este diferential. Asa a facut electricianul, probabil ca sa ma scape de costuri, sau cine stie la ce s-a gandit...

 

Eu personal as dormi mai linistit noaptea daca as avea diferentiale. Din pacate in tabloul electric al casei pot face loc in cel mai bun caz pentru un singur disjuctor automat (care ocupa 2 locuri). Asadar m-am gadit ca ar fi bine sa montez una diferentiala la intrarea firelor principale in tablou, iar la iesirea acestei diferentiale sa leg restul intrerupatoarelor, asa cum sunt legate astazi direct al firele de intrare.

 

Diferentiala ar fi una de 30mA, 32A, ca acesta de exemplu:

http://www.dedeman.ro/cluj-napoca/disjunctor-diferential-dpna-vigi-32a-30ma-a9d34632.html

 

Ce parere aveti despre asta? Este in regula? Sau nu e o idee buna sa pui o singura diferentiala pe toata casa? E posibil ca prin toti consumatorii din casa sa apara frecvent "pierderi" mai mari de 30mA si diferentiala sa-mi tot deconecteze consumatorii? Sau ar fi vreun alt motiv pentru care nu ar trebui sa incerc asta?

 

Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu

Ar putea exista posibilitatea de a se cumula ,,scăpări,, de curent ce depășesc cei 30mA mai ales la mașina de spălat și eventual hidrofor. Și atunci rămâneți fără curent trebuind să deconectați pe rând toți consumatorii ca să vedeți care e responsabil de asta.Pe de altă parte, aceste siguranțe nu sunt tocmai ieftine ca să le puneți peste tot.Montarea unei diferențiale generale de 300mA ar fi o soluție de mijloc. Ar proteja în cazul unui defect periculos de izolație, fără a declanșa însă din cauza cumulării unor scurgeri minore de curent rezidual.

Link spre comentariu

Eu mi-am montat pe toate circuitele sigurante diferentiale Siemens de 30 mA, pentru fiecare camera o siguranta separata, iar pentru bucatarie trei sigurante separate (am 17 prize impartite in 3 circuite). Nu vroiam sa ramana toata locuinta fara curent daca un aparat se defecteaza si declanseaza diferentiala.

 

Am vazut si locuinte unde siguranta generala era diferentiala de 30 mA si totul a functionat bine, insa conteaza ca toate aparatele electrocasnice sa fie destul de noi (mai ales cele care sunt legate la apa) si instalatia electrica sa nu fie veche (adica sa nu fie fire de 50 de ani cu izolatie din material textil, firele sa fie peste tot bine izolate).

 

Pentru a proteja viata utilizatorului, este nevoie de diferentiala de 30 mA (sau chiar de 10 mA de exemplu pentru cabina cu hidromasaj, etc.), cea de 300 mA protejeaza de incendiu si in cazul in care apare un defect periculos de izolatie (cum a scris si validae), dar nu iti protejeaza viata de exemplu daca apar scurgeri minore de curent rezidual (ce peste 30 mA poate fi mortal) la boiler si tu fix atunci faci baie.

 

La fel de importanta ca siguranta diferentiala este si impamantarea la prize.

Link spre comentariu

Trebuie ținut cont totuși că prezența siguranței diferențiale nu exclude prezența unei împământări la boiler și mașina de spălat. Astfel că nu vei fi niciodată în pericol de electrocutare.Nu trebuie să te bazezi doar pe siguranța diferențială.

Link spre comentariu

Multumesc!

Toata instalatia este noua, la fel si consumatorii. Toate prizele sunt impamantate. La poarta am diferentaiala de 300 mA, dar care, dupa cum spuneati, nu ma scapa cu viata...

Link spre comentariu

@validae:

Din cate am inteles, in tablou incape doar o siguranta diferentiala pe langa sigurantele actuale, asta este problema colegului.

 

Daca instalatia electrica este noua si consumatorii la fel, in mod normal ar trebui sa functioneze totul bine si cu o siguranta diferentiala generala de 30 mA. (Asta cu conditia ca toti consumatorii sa corespunda normelor si standardelor actuale, sa nu fie ceva chinezarii...)

 

Singurul dezavantaj va fi ca in cazul in care mai tarziu apare o scurgere de curent, va dura un pic pana se identifica aparatul cu probleme.

 

Eventual s-ar putea pune diferentiala de 30 mA doar pe circuitul pentru baie si la prizele unde sunt consumatori care au contact direct cu apa (centrala, boiler, masina spalat, etc.), in rest riscul de electrocutare este mai mic. Si diferentiala de 300 mA de la poarta protejeaza cat de cat...

Link spre comentariu

Da, din pacate imi incape una singura in plus in tablou. Pe de alta parte toate prizele si becurile sunt legate total aiurea si de accea e foarte greu sa leg baia separat, boilerul separat, etc. De exemplu pe o singura siguranta sunt prize din 3-4 incaperi, combinate cu becuri, pe altele sunt cate o singura priza sau un singur bec. Intr-o zi va trebui sa ma apuc serios sa le reorganizez, numai ca nici firele nu prea ajung departe si nici loc de sigurante nu prea este. Cred ca va veni in curand ziua cand "ma voi enerva" si am sa largesc spatiul gaurit in perete ca sa incapa un tablou de sigurante mai mare si am sa fac ordine cum nu s-a mai vazut :)

 

Pana atunci insa ori incerc varianta cu o singura diferentiala, ori nu incerc nimic... :(

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

Instalatia electrica este facuta gresit. Trebuie trecut urgent pe diferentiale. Trebuiau facute circuite separate pt. prize si iluminat, grupate pe zone ale casei.Sigurantele vechi se scot din tablou si se inlocuiesc cu diferentiale, asa ca s-ar putea sa incapa (sigur daca sunt sigurante unipolare).

Editat de vera
Link spre comentariu

Instalatia electrica este facuta gresit. Trebuie trecut urgent pe diferentiale. Trebuiau facute circuite separate pt. prize si iluminat, grupate pe zone ale casei.Sigurantele vechi se scot din tablou si se inlocuiesc cu diferentiale, asa ca s-ar putea sa incapa.

Din pacate nu vor incapea, pentru ca diferentialele ocupa 2 locuri, iar automatele simple ocupa un singur loc...

Link spre comentariu

Poti pune fara probleme o siguranta diferentiala de 30mA pe toata casa. Io am asa de cativa ani si nu am avut nici o declansare fara motiv.

Prin unii consumatori care au filtre cu condensatori legati intre fiecare din firele retelei si impamantare o sa existe scurgeri de curent intre faza si pamant da valoarea ii prea mica ca sa-ti declanseze diferentiala. 

Pentru priza din baie ar fi preferabil sa ai siguranta diferentiala care declanseaza sub 10mA: http://www.hubbellpowersystems.com/literature/encyclopedia-grounding/pdfs/07-0801-02.pdf

Daca ai cabluri cu izolatii proaste, legaturi, motoare, etc care trag la pamant si iti cade diferentiala de 30mA nu te vad pe tine sa te apuci de injurat pe ideea "daca nu o montam stateam linistit si nu aveam de lucru". In conditiile astea cade de multe ori si aia de 300mA de la poarta.

Editat de ventzel
Link spre comentariu

Da, cred ca asta am sa fac in prima runda. Sa pun o diferentiala de 30 mA pe toata casa. E mai bine decat nimic. Daca voi avea probleme cu el, asta e, magazinele accepta retur in interval de 30 zile de la data cumpararii.

Cabluri cu izolatii proaste sper sa nu fie, avand in vedere ca toata instalatia e complet noua. Motoare am doar doua: un hidrofor de 1200W si masina de spalat.

Link spre comentariu

Daca in prezent, ai sigurante bipolare, nu incap.Incearca cu diferentiala de 30mA pe tot tabloul, s-ar putea sa mearga. Daca nu, alta varianta, o diferentiala si pe ea cuplate sigurantele circuitelor baie, bucatarie, hidrofor, etc.(unde e riscul cel mai mare).In concluzie, la cum este facuta instalatia electrica, cred ca este mai bine sa te enervezi si sa pui un tablou mai mare, in care sa-ti incapa toate sig. diferentiale (lenesul mai mult alearga si calicul mai mult pagubeste).

Link spre comentariu

Da, asta voi face. In prima runda diferentiala pe toata casa, in a doua runda sparg peretele si pun tablou mai mare in care voi lega totul ca la carte. Nu prea sunt multumit de ce am acum. Pacat ca in urma cu 3 ani, cand s-a facut instalatia, nu ma pricepeam si nu mi-am dat seama ca nu e OK...

 

Va multumesc tuturor pentru ajutor!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dupa parerea mea, o singura diferentiala de 30mA este mai buna decat nimic. Recomand montarea unuia indiferent de costuri, deoarece beneficiile sunt de nepretuit.

Eu m-am curentat la bucatarie (m-am urcat pe blat si am atins cu piciorul de aragaz, care este conectat la impamantare, in timp ce insurubam niste fire undeva pe mobila pentru hota - nu le-am montat eu acolo) diferentialul a deconectat tot. M-am ales doar cu sperietura. La aceasta casa era un singur diferential general mai vechi, nu stiu cati mA erau.

Acum m-am mutat si aici unde stau am tot un singur diferential general (de 30mA).

 

Nu monta de 300mA !!! Nu are sens. Daca te curentezi si trec prin corpul tau 100mA, difentialul nu va declansa si risti sa mori.

Nici masina de spalat, nici un alt electrocasnic nu trebuie sa aiba curent de dispersie atat de mare (mai mare de 30mA).

 

La firma unde lucrez am montat niste invertere solare si a trebuit sa inlocuim diferentialele de 30mA cu altele de 300mA. Un coleg de-al meu s-a curentat si norocul sau a fost ca a declansat un diferential care se afla intr-un panou electric pe strada, caci cel montat in incinta unde aveam generatoarele nu a sarit.

 

Diferentialele au un buton de test, care ar trebui actionat teoretic cam odata pe luna pentru a verifica starea si pentru a evita blocarea. Este important ca macar de 2 ori pe an - dupa parerea mea ca acest buton sa fie actionat.

Editat de one
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări